Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  134 członków

Chario Klub
IGNORED

Klub Chario

Rekomendowane odpowiedzi

Napisz coś więcej. Jaki budżet itd.

Przepraszam za późną odpowiedź.

Budżet "sensowny" i adekwatny do wartości kolumn :-). Źródłem będzie Tidal (obecnie po Bluetooth :( ale zmienię to w kolejnym kroku). To jest mój drugi zestaw z przeznaczeniem "grania do kotleta".

Wstępnie myślałem o granicach 1 000zł, aczkolwiek mogę przekroczyć (zarówno w górę jak i dół). Plusem będzie wyjście na słuchawki (i uciągnięcie ortodynamicznych :-) ).

Pozdrawiam,

W.

Napisz jak wrażenia po przejściu z mp3

Kurcze...

Chyba odkrywam na nowo muzykę. :)

Anna Maria Jopek w Twe Usta Kłamią, zaczęła mlaskać między wersami, no i ten piękny bas - mistrzostwo. Jak puściłem Nilsa Lofgrena Keith Don't Go, to szczęka opadła mi na podłogę. Dawno nie słyszałem tak grającej gitary. Co to w ogóle się dzieje się. :) Znając życie, to pewnie można jeszcze lepiej.

Bardzo dużo pokazało się takich szczególików, których wcześniej nie słyszałem.

Jeśli miałbym użyć metafory, to wcześniej słuchałem muzyki w 2D, a dzisiaj, zdecydowanie jest to 3D. Pytanie tylko, dlaczego wcześniej nie wpadłem na tak genialny pomysł z tym Tidalem...

Dzięki Szpaku! :) Warto posłuchać osłuchanych. :)

Pozdrawiam.

Jeśli miałbym użyć metafory, to wcześniej słuchałem muzyki w 2D, a dzisiaj, zdecydowanie jest to 3D. Pytanie tylko, dlaczego wcześniej nie wpadłem na tak genialny pomysł z tym Tidalem...

Jak się już trochę nasłuchasz to podłącz jakieś lepsze źródło :)

Ludzie generalnie chwalą Oppo za jakość dźwięku a głównie za funkcjonalność ale nie spodziewałbym się rewelacji za taką cenę, w cuda nie wierzę.

Spróbuj pożyczyć jakiś CD lub dac z wyższej półki. Chario to świetne kolumny i można łączyć ze znacznie droższym sprzętem wtedy dopiero pokazują drzemiący w nich potencjał.

Pozdrawiam również.

• 1 miesiąc później...

Witam,

prośba do właścicieli Chario Constellation Pegasus: ja te kolumny sprawdzają się do muzyki klasycznej, jazzu, blues? Wyglądają bajecznie, a jak grają?

Aktualnie posiadam wzmacniacz Marantz Pm 8005.

Od siebie mogę polecić coś ze stajni Accuphase i Procced.

dzięki za propozycje, accu na celowniku, procced raczej ciężko będzie dostać. Na mojej liście są atol in200, baltlab epoca3, i coś z krella. Proszę o komentarz połączenia w/w wzmacniaczy z delphinami.

dzięki za propozycje, accu na celowniku, procced raczej ciężko będzie dostać. Na mojej liście są atol in200, baltlab epoca3, i coś z krella. Proszę o komentarz połączenia w/w wzmacniaczy z delphinami.

Miałem delfiny. Bardzo miło wspominam. Z tym, że u mnie grały z Lebenem :)

A tu jest gość, który je tuninguje:

http://www.tg-acoustics.com/upgrade.html

Cena - coś koło 2 tysi - trochę drogo jak za te komponenty:)

Może Roksan Caspian? Jakiś Musical?

...mierze się z zamiarem sprzedaży moich Chario Academy Millenium 1. Nadszedł już chyba czas rozstania. Gdyby ktoś z Was był zainteresowany tymi wyjątkowymi kolumnami proszę o info priv.

_ . . _

...mierze się z zamiarem sprzedaży moich Chario Academy Millenium 1. Nadszedł już chyba czas rozstania. Gdyby ktoś z Was był zainteresowany tymi wyjątkowymi kolumnami proszę o info priv.

Jeżeli można spytać, na jakie kolumny chcesz wymienić Chario?

...na kolumny większej skuteczności do lampy, właściwie to już z lampą grają Goldnote Ducale... Chario stoją i odpoczywają oczekują tranzystora :)

Edytowane przez zwyczajnyjerzy

_ . . _

...na kolumny większej skuteczności do lampy, właściwie to już z lampą grają Goldnote Ducale... Chario stoją i odpoczywają oczekują tranzystora :)

Ale te Goldnote mają 87db tyle samo co Chario. Lepiej grają?

Chyba, że myślisz o zakupie jeszcze czegoś innego ...

Spytam profilaktycznie ... Chario z oryginalnymi standami czy bez?

...skuteczność niby też 87db jednak Goldennote są 8Ohm. Znacznie łatwiej je napędzić wzmacniaczem lampowym. Chario są bardziej wymagające, ich naturalne środowisko to jednak tranzystor i wtedy wdzięcznie dają z siebie masę przyjemności...

Z tranzystorem dobrym grały pięknie, a lampa za słaba żeby je w pełni zasilić. Gra oczywiście, ale do rozwinięcia skrzydeł troche brakuje, niestety :(

Spytam profilaktycznie ... Chario z oryginalnymi standami czy bez?

..standów oryginalnych nie mam, swego czasu polowałem na nie ale nie znalazlem.

_ . . _

Witam. Mam pytanie odnośnie wysokości nóżek w delphinusach( lub innych podstawkowcach) od podstawy. Kupiłem używane delphinusy bez nóżek i nie wiem jaka jest oryginalna wysokość kolumny ponad podstawę. Czy różnica 2,5 cm lub 3,5cm zrobi jakąś różnicę w basie? Można dokupić jakieś kolce na Allegro. Dziękuję za odpowiedź.

Witam. Mam pytanie odnośnie wysokości nóżek w delphinusach( lub innych podstawkowcach) od podstawy. Kupiłem używane delphinusy bez nóżek i nie wiem jaka jest oryginalna wysokość kolumny ponad podstawę. Czy różnica 2,5 cm lub 3,5cm zrobi jakąś różnicę w basie? Można dokupić jakieś kolce na Allegro. Dziękuję za odpowiedź.

Nóżki w Delphinusach mają około 20mm i wchodzą w specjalne dziurki w standach na głębokość około 5mm więc realna odległość między kolumną a standem wynosi około 15mm.

Dzięki za odpowiedz. Mam jeszcze pytanie jesli ktos zna dokładne wymiary stojaków do delphinusów. Ponieważ nie mogę kupić oryginalnych chciałbym je zrobić na zamówienie z litego drewna w takiej firmie Artecodrew. Narazie kolumny stoją na półce pod telewizorem i bas jest mocny ale rozmyty i czasami dudniący. Mam nadzieje, że stojaki rozwiążą ten problem. :)

Mam nadzieje, że stojaki rozwiążą ten problem. :)

Spróbuj postawić kolumny na zwykłych stołkach albo czymś podobnym w miejscu gdzie miały by docelowo stać na standach. Przekonasz się ...

Delphinusy mają dużo basu jak na monitory i niestety bas ten jest dosyć trudny do okiełznania.

Poczekam na standy i zobacze co z basem. Jak sie nie poprawi to moze jakies panele akustyczne pod kolumne. Sa takie gąbki 2cm gładkie lub w ząbek moze one pochłoną bas. Mam jeszcze pytanie o kable. Obecnie mam podpiety Profigold Silverflex 8258. Kabel ma dokladnie 23 lata. Czy on jeszcze trzyma parametry? Zamówilem Linn 20k. Czy bedzie różnica w odbiorze? Wzmacniacz denon 1510ae.

Poczekam na standy i zobacze co z basem.

Chodzi bardziej o ilość czy jakość basu?

Z kabli bardzo dobrze się sprawdzi Furutech u2T ewentualnie dobrze wypadały Audioquesty modelu nie pamiętam ale cena podobna do Furutecha.

• 4 tygodnie później...

znalazlem recenzje Syntara 533R tu:

http://audio.com.pl/testy/stereo/zespoly-glosnikowe/414-chario-syntar-533

i zainteresowaly te Syntary 533R mojego brata.

Zgazdacie sie z tym co tam jest napisane? Faktycznie one tak graja?

On nie jest audiofilem ale melomanem - uwielbia muzyke i nie chce kolumn liniowych/neutralnych i suchych.

W tym artykule jest napisane ze skraje pasma sa wyeksponowane i ze jak audiofil patrzy na wykres char. czest. to sie chwyta za glowe a jak sie te kolumny odpali to sie okazuje ze to brzmienie jest takie mile dla ucha i fizjologiczne ale przy tym nie cukierkowe na maksa.

Jak z basem w tych kolumncach?

I jeszcze podobno graja super pelnym pasmem na niskich poziomach glosnosci.

Kto to mial? Sluchal?

Pomozcie/poradzcie prosze. dzieki

W tej cenie możesz szukać używanych Pegasusów. Seria Constellation jest oczko wyżej.

http://audio.com.pl/testy/stereo/zespoly-glosnikowe/324-chario-pegasus

o co chodzi?

Chodzi o dwa przetworniki 20cm na basie.

ok.

1.

Tak myslalem ze chodzi o te woofery basowe ale co w zwiazku z 'o konkurencje moze byc ciezko'?

W sensie ze ciezko znalezc konkurencje ktora tez ma po dwa woofery basowe i do tego 20cm duze w kazdej kolumnie czy w sensie ze 533r maja swietny bas ? (czy jedno i drugie?)

2.

Constellation jest wyzej, rozumiem. Cygnus chyba nie sa zbyt dobre prawda?

Uzywane Pegasus? No w sumie podobna cena co Syntary 533R pewnie ale.......Syntary sa bardzo ciekawe (4 drozne), obiektywne (subiektywna rzecz, wiem) i w specyfikacjach maja ze schodza do 35Hz gdzie Pegasusy do 45Hz, a potega i zejscie basu jest dla brachola bardzo wazne. Stad.....Syntary 533R lepsze?

Jest tu ktos kto je ma albo sluchal/testowal?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.