Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  288 członków

ATC Klub
IGNORED

Klub Posiadaczy Zacnych Głośników ATC

Rekomendowane odpowiedzi

Ludzie mają różne wyobrażenia i oczekiwania, które często rozmijają się z rzeczywistością . Ale taka ludzka natura

Niestety nie mam 15" ale 12 też daje sporo frajdy. Bez  buczenia  i bez deficytu na basie . Jest dokładnie tak, jak powinno być

Edytowane przez piotrek7
2 godziny temu, piano napisał:

potem wpada taki jeden z drugim do Maćka, widzą '15 - tki i.., mówią, że ni ma basu ;-))

15“ działają na wyobraźnie 🥰

dobra 40 -stka też działa, że ho ho.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

W dniu 25.09.2022 o 14:12, S0nic napisał:

Kolumny z rodowodem studyjnym  to dla mnie zawsze było przeciwieństwo kolumn do kina domowego.

A dla mnie kolumny studyjne i z rodowodem studyjnym to jedyna droga do tego żeby słyszeć to tak jak to powinno brzmieć. Zarówno w muzyce jak i filmach. To jest jak z dobrze ustawionym TV. Jak dobrze ustawisz kontrast, jasność, temperaturę barwową, zakres kolorów, wyłączysz wszystkie "polepszacze" to mamy mniej lub bardziej ale obraz zbliżony do standardu studyjnego. Zbliżamy się do tego czego chciał reżyser. Natomiast w HiFi nic sobie nie ustawimy ale możemy kupić kolumny które jak najwierniej odwzorowują dźwięk. Wzmacniacze też tutaj mogą grać rolę no ale kolumny są w tyn wypadku najważniejsze. 

5 minut temu, Funnykris napisał:

A dla mnie kolumny studyjne i z rodowodem studyjnym to jedyna droga do tego żeby słyszeć to tak jak to powinno brzmieć. Zarówno w muzyce jak i filmach. To jest jak z dobrze ustawionym TV. Jak dobrze ustawisz kontrast, jasność, temperaturę barwową, zakres kolorów, wyłączysz wszystkie "polepszacze" to mamy mniej lub bardziej ale obraz zbliżony do standardu studyjnego. Zbliżamy się do tego czego chciał reżyser. Natomiast w HiFi nic sobie nie ustawimy ale możemy kupić kolumny które jak najwierniej odwzorowują dźwięk. Wzmacniacze też tutaj mogą grać rolę no ale kolumny są w tyn wypadku najważniejsze. 

Grunt żebyś był zadowolony 😉

obiektywnie o audio

Godzinę temu, Funnykris napisał:

To jest jak z dobrze ustawionym TV. Jak dobrze ustawisz kontrast, jasność, temperaturę barwową, zakres kolorów, wyłączysz wszystkie "polepszacze" to mamy mniej lub bardziej ale obraz zbliżony do standardu studyjnego.

👍

a nie jak w audio - stadko lamp w systemie i wszystkie wokalistki są mulatkami 😉 

Teraz, piano napisał:

👍

a nie jak w audio - stadko lamp w systemie i wszystkie wokalistki są mulatkami 😉 

Słuchałem kilka razy systemu studyjnego bez specjalnej adaptacji akustycznej i nie chciałbym takiego czegoś w domu.

Od razu dopowiem, że całego systemu, nie tylko głośniki. Można spokojnie ogarnąć ATC, tak, że zagrają miło i przyjemnie.

obiektywnie o audio

Można ogarnąć tak że grają duuużo lepiej niż tylko miło i przyjemnie 😉

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

16 minut temu, muzofan napisał:

Chodzi mi o to, że nie będą sterylne, suche i ostre. Prawdziwy system studyjny taki jest. 0 przyjemności, Dlatego trochę wątpię, ze ktoś ma taki system w domu. Przykładowo SCM40 aktywne połączone z przetwornikiem MYTEK.

E: ATC SCM100SL // NAIM NAC 272 + NAIM XPS DR // Musical Fidelity M8Pre + M8s-500s

to nie jest zestaw studyjny 😉

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

Zdecydowanie nie 😁. Był ostatnio u mnie @Bartek Chojnackina kolejnych pomiarach po zakończeniu adaptacji akustycznej. Trochę dobrego sprzętu już posłuchał i uznał że naprawdę dobrze gra. Także wstydu nie ma 😉

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

26 minut temu, muzofan napisał:

Zdecydowanie nie 😁. Był ostatnio u mnie @Bartek Chojnackina kolejnych pomiarach po zakończeniu adaptacji akustycznej. Trochę dobrego sprzętu już posłuchał i uznał że naprawdę dobrze gra. Także wstydu nie ma 😉

Gra Ci ostro, chudo i surowo?

obiektywnie o audio

Moja wypowiedź dotyczyła właśnie tego że zdecydowanie nie gra sucho, ostro i surowo.

Teraz, muzofan napisał:

Moja wypowiedź dotyczyła właśnie tego że zdecydowanie nie gra sucho, ostro i surowo.

Tak, masz racje, źle to odczytałem 😉

obiektywnie o audio

5 godzin temu, S0nic napisał:

ATC, tak, że zagrają miło i przyjemnie.

do tego służą duety szerokopasmowiec/ 300B

ATC to narzędzie do osiągania wyższych celów, a po naszemu, antynudziarz 😉

23 godziny temu, muzofan napisał:

Też myślę o adaptacji akustycznej zamiast dalej grzebać w sprzęcie, na to zawsze przyjdzie czas. Póki co chcę przynajmniej spróbować wyciągnąć więcej z tego co mam. Od przeprowadzki niestety nie poznaję sprzętu, akustyka do bani i muszę się tym zająć. @muzofan gdzieś mi śmignęło, że masz sufit z Ecophon Master B i dało to świetny efekt. Dużo z tym roboty, łatwo się tnie? Sam przyklejałeś? W miarę czysto to idzie, w sensie czy da się mieszkać i robić? Pewnie w jeden dzień do ogarnięcia w przeciętnym salonie, tak myślę. 🙂 

Ja miałem fachowca, który 27m2 zrobił w dwa dni. Tylko dlatego że brakło jednej paczki i trzeba było czekać dodatkowe 2 tygodnie 😉. Czysta robota. Tnie się nożykiem, klei specjalnym, już wymieszanym klejem z wiadra. Remont bez remontu, właściwie 😃.

Efekt soniczny? Bajeczny. Rozdzielczość na zupełnie innym poziomie. Szczegóły, złagodzenie przekazu, poprawa źródeł pozornych. Wszystko warte każdej złotówy. Najlepsze jest to że w codziennym życiu jest dużo bardziej komfortowo w zmniejszonym pogłosie 😁

35 minut temu, muzofan napisał:

Ja miałem fachowca, który 27m2 zrobił w dwa dni. Tylko dlatego że brakło jednej paczki i trzeba było czekać dodatkowe 2 tygodnie 😉. Czysta robota. Tnie się nożykiem, klei specjalnym, już wymieszanym klejem z wiadra. Remont bez remontu, właściwie 😃.

Dzięki wielkie, czyli w miarę bezbolesny remont 🙂 Zbieram informacje, poznaje temat. Obejrzałem wszystkie wykłady Bartka plus wszystko inne co się da. 🙂 Chcę poeksperymentować samemu bo tak najbardziej lubie. Mam tu taką tragedie, że każda poprawa to będzie radocha z własnej pracy i jakiś tam mniejszy/większy krok milowy. Sufit to oczywiście byłby tylko początek/fragment przygody bo i na całą reszte mam już wstępny plan.

Efekt soniczny? Bajeczny. Rozdzielczość na zupełnie innym poziomie. Szczegóły, złagodzenie przekazu, poprawa źródeł pozornych. Wszystko warte każdej złotówy.

No i gitarra 🙂 

Najlepsze jest to że w codziennym życiu jest dużo bardziej komfortowo w zmniejszonym pogłosie 😁

Tak właśnie jest to często podkreślane, dobra akustyka dodatkowo poprawia samopoczucie, komunikacje i ogólny komfort życia. Mam wrażenie, że jestem już wręcz fizycznie zmęczony tym pogłosem. Nawet w innych domach już to słyszę 😄 

Warto zająć się akustyką na poważnie. Możliwe że nie poznasz swojego systemu. Tak zagra 😉

Też myślałem o akustyce. Sprawdziłem odbicia wg. kalkulatora akustycznego i kilka  absorberów muszę powiesić. Myślałem o tych panelach 50x50x6 i 100x50x6, wypełnienie z waty szklanej.

Orientujecie się jaką powierzchnię powinien pokrywać panel w pionie, gdzie się powinien znajdować w pionie?

Kalkulator wyliczył mi np, że pierwsze odbicia mam 1m przed głośnikami. zakładające że wysokotonowy jest na wysokości około 85-90 cm nie wiem, czy cała powierzchnia ma być wytłumiona, czy tylko powiedzmy płyta 50x50 , 25cm+ i 25cm- od  wysokości głośnika wysokotonowego.

Godzinę temu, essewissa napisał:

Orientujecie się jaką powierzchnię powinien pokrywać panel w pionie, gdzie się powinien znajdować w pionie? Kalkulator wyliczył mi np, że pierwsze odbicia mam 1m przed głośnikami. zakładające że wysokotonowy jest na wysokości około 85-90 cm nie wiem, czy cała powierzchnia ma być wytłumiona, czy tylko powiedzmy płyta 50x50 , 25cm+ i 25cm- od  wysokości głośnika wysokotonowego.

Tak jak piszesz to chyba by było najbardziej optymalnie, że środek panelu jest na wysokości tweeter-a. Bo tak naprawdę nigdy nie znajdziemy precyzyjnie miejsca odbicia co do cm czy mm. A w takiej w sytuacji masz wtedy powiedzmy jeszcze teoretycznie po 25 cm w każdą stronę "marginesu bezpieczeństwa", dlatego panele są takiej wielkości, żeby obejmowały większy obszar dla pewności. Tyle teorii z filmików w necie, reszta to pewnie eksperymenty i porównania aż znajdziesz swój złoty środek.

Najlepiej wyznaczyć punkt pierwszego odbicia lusterkiem. W przypadku paneli 120cm wys x 60cm szer Bartek mówił żeby umieścić je 30cm nad podłogą. Niech punkt odbicia będzie na środku szerokości. 

Jednak kupiłem te podstawki. Custom Design FS 104 Signature, angielskie 🙂 , mają bardzo dobre opinie.

Wczoraj skręciłem i zasypałem jedną sztukę, pozytywnie zaskoczony jestem jakością, to nie jest zwykły pospawany kawałek metalu. Widać, że ktoś  myślał o eliminacji wibracji i stabilności, górna płytka  to "kanapka" z polimeru  i stali, głośnik nie  opiera się na całej płytce tylko na tych czterech cieńszych rurkach, płytka jest tak wyprofilowana żeby jej środek nie dotykał obudowy głośnika. Podkładki pod kolce też nie zwyczajne tylko z jakiegoś twardego tworzywa, wysokie. Naprawdę wygląda to na przemyślaną konstrukcję. Ciekaw jestem jak będą grały 🙂

FS-104-SIG-BLK-125.png.ebc34672681f3c9c9821cf1bb8fc84c4.png

Edytowane przez essewissa

Estetyka ważna rzecz.

Do wymiany idzie też szafka rtv, subwoofer będzie centralnie w środku, między głośnikami.

Kolumny do standów będę montował na rzepy 3m command, naczytałem się złych rzeczy o bluetac. Rzepy czarne, estetyka 🙂

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.