Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  288 członków

ATC Klub
IGNORED

Klub Posiadaczy Zacnych Głośników ATC

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, piano napisał:

jeśli klubowicze nie mają nic przeciw, to proszę o garść wrażeń. 

Pisałem trochę w klubie Snella. Jest to inna szkoła grania. Nie ma takiej precyzji jak w ATC i basik trochę wyskakuje przed szereg. Jednak grają piękną średnicą. Idealne do jazzu, wokali, w roku też dają radę. Przykuwają do fotela na godziny bez zadyszki, po prostu chce się puszczać kolejne płyty. Człowiek skupia się na muzyce.

Kupiłem na przeczekanie, bo zdecydowałem się na pełny recone basowych w moich 50sl. Niestety w ATC mają długie terminy i trochę to potrwa...

• 2 tygodnie później...

Witam sparował ktoś ATC SCM 35 lub 40 z Heglem, ciekawi mnie szczególnie średnica i bas. Obecnie mam Forte 1 i podoba mi się ich 30 cm woofer i tuby, myślałem nawet o Cornwall 4 ale coś z moich 8 miesięcy odsłuchu to Forte chyba wola lampy , przy cichym odsłuchu  jest super ale przy bardzo głośnym odsłuchu ( rzadko ale jest) z niektórymi albumami robi się jakby to rzecz jaśniej. Myślałem o też JMlab Focale Mezzo Utopia. Wracając ciekawi mnie zamknięta obudowa ATC. Poza tym wydaje mi się że do liniowo grającego Hegla 590 to jakieś ciepłe kolumny. Gdzieś przewinął się wątek Infinity R.S. 2.5 - może to dobry kierunek. W moim polu widzenia są ATC SCM 35 lub 40, te JMlab Focal Utopia lub Klipsch Cornwall. Pozdrawiam 

Edytowane przez Trismus
2 godziny temu, Trismus napisał:

Witam sparował ktoś ATC SCM 35 lub 40 z Heglem,

Bedzie ściana decybeli, przekaz potężny ale kliniczny, choć dla mnie to cecha pożądana 🙂

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

4 godziny temu, Trismus napisał:

Hegla 590

nie pamiętam jego specyfiki, plastyki grania, wybacz, nie pomogę.

4 godziny temu, Trismus napisał:

ATC SCM 35 lub 40

miałem scm 40 Mk 3

Zupełnie inna stylistyka reprodukcji niż Forte 1. Inny pomysł na dźwięk, inna konstrukcja, przetworniki.., wymagania dot. amplifikacji...

W b. dużym uproszczeniu, sonicznie;

Forte tendencje do upiększania

scm 40 tendencje do wierności

Tu, każdy sam musi zdecydować z czym mu bliżej do ucha.

O scm 40 jest tyle w necie oraz w niniejszym wątku, więc chyba zbyteczne powielanie.

W mojej opinii, b. dobre głośniki.

W bezpośrednim porównaniu ( z grubsza)

początkowo może być lekki dyskomfort z uwagi na różnice w calach w tym bierny, a w następstwie reprodukcji basu.

Jak mi się zdaje, w Forte będzie go więcej, ale - i tu zaryzykuję - gorszej jakości niż scm 40. 

Po adaptacji słuchu, gdy kurz opadnie może, podkreślam, może się okazać, ze mimo mniejszej średnicy, subiektywnie, odbierzemy go za hmm.., prawdziwszy. 

I tu uwaga, bo w opiniach staram się nie pisać, ze coś jest lepsze czy gorsze, a raczej skupiam się na różnicach, głównie w plastyce dźwięku, a czytelnik niech sam oceni czy tekst jest pomocny czy przeciwnie. 

Dalej, 

ATC jakie by nie było ma zasadniczą przewagę nad wieloma innymi konstrukcjami - średniak(!) Ten jest absolutnie wyjątkowy i to słychać już na starcie. Tu tylko jeden krok od zakochania się.

Jego praca to okolice 340/ 380 - 3500 Hz i ze świecą szukać podobnego. To ma przełożenie na wokale i resztę średniozakresowego inwentarza. 

Teraz proszę spojrzeć na podział w Forte i.., ciemność stanie się jasnością. 

Co jeszcze?

Forte są łatwiejsze do napędzenia, bardziej wybaczają.., choć z drugiej, tubki mogą narobić trochę bigosu przy doborze amplifikacji z uwagi na podział Hz.

Istotnie, Forte widzę bardziej z amp lampowym. Tych ostatnich jak mrówków, ale tych naprawdę dobrych, to garstka. To jednak osobny temat. 

ATC też z byle czym nie gra i grać nie będzie, więc... w jakimś stopniu szanse wyrównane 😉

Na mój nos, grając  - i będąc przyzwyczajonym do szerokich frontów oraz cali - już na Forte, najlepiej byłoby się skupić na scm 50 lub wyżej, ale do kieszeni nie zaglądam, więc decyzjum pozostawiam Waszmości. 

Infinity Rs 2.5, to jeszcze inna ptica i.., trochę pisania 😉

Powodzenia, 

Edytowane przez piano

Dziękuję za długą odpowiedź Piano, ja też polubiłem szerokie fronty i duże przetworniki. Dużo tego kwiatu więc jest w czym wybierać, w Forte nie podoba mi się niektóre nagrania na bardzo wysokich poziomach głośności, ale to stare skrzynki bo Forte 1- może mały upgrade u Wilk Audio bo mam blisko. SCM 50 tak chętnie tylko zdecydowanie za dużo. Pozdrawiam

Cytat

Bedzie ściana decybeli, przekaz potężny ale kliniczny, choć dla mnie to cecha pożądana

Ścianę dźwięku to ma teraz z Klipsch Forte 1, w zależności od nagrania bas też jest, Hegel jak jest bas to zapodaje a jak go nie ma to nic nie dodaje- dużo zależy od nagrania. Czy jest klinicznie raczej nie, jest dokładnie i rozdzielczo, ale to cechy Hegla. Wokale na duży plus, dużo od nagrania zależy, większości jest naturalnie, muzykalnie cokolwiek to znaczy (pewnie nie męczą długie odsłuchy), ostatnio łapię się że lubię słuchać wokali żeńskich, chyba dziadzieję ( kiedyś nie do pomyślenia, kiedyś ostre metalowe łojenie, a teraz rock, trochę popu, elektronicznej, muzyki instrumentalnej i wokalne partie,). Nie wiem czy seria Klipsch Heritage w tym wypadku Forte jeszcze to potęguje (chodzi rozdzielczość i dokładność), ja u siebie nie mam tytanowych przetworników tylko poliamidowe. I ostatnia myśl niby Audio Physic które miałem takie szczegółowe ale mam wrażenie że na Klispch jak helikopter w utworze Metallici One pojawia się na początku to lepiej go słyszę. Jak kiedyś będę miał okazję to muszę odsłuchać ATC SCM 40. 

Edytowane przez Trismus
W dniu 11.11.2022 o 17:10, Trismus napisał:

Jak kiedyś będę miał okazję to muszę odsłuchać ATC SCM 40. 

Bardzo spłyciłem moja wypowiedz (j.w) bo to temat rzeka 🙂 , tak naprawdę to dużo zależy od reszty toru, wiadomo ostatni szlif zrobisz kabelkami w interesującym cie kierunku, ale twoje proponowane zestawienie ma olbrzymi potencjał.

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

Spotkałem się kilka razy z opinią, że nie powinno się łączyć ogromnych głośników basowych z małymi średniakami. Wg niektórych osób będzie słychać przejście z powodu powierzchni membrany - SD.

Jako, że ATC lubi łączyć 15" basowce z 3" średniakami pytam tutaj co sądzicie o tym fakcie?

Trochę danych:

SD 15" głośnika ATC 820cm2 - SD 3" kopułki 49cm2, jak podzielimy to wychodzi - 16,73 razy większy jest 15" od 3".

SD 15" głośnika ATC 820cm2 - SD 6,5" średniotonowca (revelator) 154cm2, jak podzielimy wyjdzie 5,3 razy większy jest 15" od 6,5 - te połączenie byłoby już ogólne akceptowalne

No dobra tylko co z tego jak: SD 6,5" średniotonowca (revelator) 154cm2 a kopułka 1" ma 5.6 cm2 (R2904/700005), wychodzi, że kopułka ma 27,5 razy mniejszą powierzchnię membrany. Czyli lwią cześć głośników 2 way ma większy problem z różnicą powierzchni membrany niż te nieszczęsne połączenie 3" vs 15" w ATC i nikt się nie czepia.

Coś pomieszałem? Źle myślę? Bredzę? Można olać temat?

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

Gość

(Konto usunięte)
6 godzin temu, S0nic napisał:

Spotkałem się kilka razy z opinią, że nie powinno się łączyć ogromnych głośników basowych z małymi średniakami. Wg niektórych osób będzie słychać przejście z powodu powierzchni membrany - SD.

Jako, że ATC lubi łączyć 15" basowce z 3" średniakami pytam tutaj co sądzicie o tym fakcie?

Trochę danych:

SD 15" głośnika ATC 820cm2 - SD 3" kopułki 49cm2, jak podzielimy to wychodzi - 16,73 razy większy jest 15" od 3".

SD 15" głośnika ATC 820cm2 - SD 6,5" średniotonowca (revelator) 154cm2, jak podzielimy wyjdzie 5,3 razy większy jest 15" od 6,5 - te połączenie byłoby już ogólne akceptowalne

No dobra tylko co z tego jak: SD 6,5" średniotonowca (revelator) 154cm2 a kopułka 1" ma 5.6 cm2 (R2904/700005), wychodzi, że kopułka ma 27,5 razy mniejszą powierzchnię membrany. Czyli lwią cześć głośników 2 way ma większy problem z różnicą powierzchni membrany niż te nieszczęsne połączenie 3" vs 15" w ATC i nikt się nie czepia.

Coś pomieszałem? Źle myślę? Bredzę? Można olać temat?

wszystko zależy od konkretnych głośników i punktu podziału między nimi

duży woofer kopułka średniotonowa i tweeter grający od 3-4khz to stara szkoła konstruowania popularna w poprzednim wieku

ekstremalnym  przypadkiem są zestawy pro 2-way gdzie podział jest w okolicach 1khz a głośnik kompresyjny montowany jest w tubce by zwiększyć jego możliwości w zakresie średniotonowym

9 minut temu, slawek.xm napisał:

duży woofer kopułka średniotonowa i tweeter grający od 3-4khz to stara szkoła konstruowania popularna w poprzednim wieku

ekstremalnym  przypadkiem są zestawy pro 2-way gdzie podział jest w okolicach 1khz a głośnik kompresyjny montowany jest w tubce by zwiększyć jego możliwości w zakresie średniotonowym

Troels gdzieś pisał o tym i używał przykładu z ATC SCM 300. Mnie ciekawi opinia o SCM 150.

obiektywnie o audio

39 minut temu, slawek.xm napisał:

JBL K2 czy idąc dalej Ray audio.

obiektywnie o audio

Czesc, witam wszystkich klubowiczów, zastanawiam się nad wymiana kolumn i zainteresowały mnie PMC oraz ATC. Na pierwszym miejscu stawiam barwę, dobre oddanie wokali, instrumentów. Obecna amplifikacja to c2600 + M452 napędza Cornwalle III. Dodam ze pomieszczenie około 80m2 licząc otwarte przestrzenie. I teraz pytanie co lepiej zagra, czy poradzi sobie PMC Ib1/s  ?   Czy wogole brać pod uwagę SCM40 czy tylko DCM50 i wyżej ? Prosba o komentarz. 

Jak budżet pozwala to zdecydowanie polecam ATC serii classic. Naprawdę warto dopłacić różnicę między SCM 50/100/150 a SCM 40. Inny poziom dźwięku 😉. Jak dla mnie ATC ze swoją naturalnością i wiernością muzyczną to end game. Średniak jest wyborny i nie wyobrażam sobie wymiany ATC na coś innego niż ATC 🙂 

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

4 minuty temu, muzofan napisał:

Jak budżet pozwala to zdecydowanie polecam ATC serii classic. Naprawdę warto dopłacić różnicę między SCM 50/100/150 a SCM 40. Inny poziom dźwięku 😉. Jak dla mnie ATC ze swoją naturalnością i wiernością muzyczną to end game. Średniak jest wyborny i nie wyobrażam sobie wymiany ATC na coś innego niż ATC 🙂 

Dzieki za odpowiedz, pierwszy pomysł jest taki żeby wogole posłuchać szkoły brzmienia ATC, z opisowe wydaje się ze to jest to czego szukam, ale najlepiej przesłuchać. Mam w planie wypożyczenie scm 40 na odsłuch, sprzedawca mówił ze jak 40 mi się spodobają to tym bardziej wyższe modele 😎. Tylko taka mała wątpliwość czy odsłuch scm 40 w 80m ma sens, czy nie zginą niższe rejestry itd. ?

kyos ma jakieś porównania SCM 40 / 50 w dużym metrażu do Cornwalli ??

46 minut temu, Michael_68150 napisał:

PMC

PMC/ ATC

Rodowód, założenia, plastyka dźwięku b. zbliżone, choć niewątpliwie są pewne różnice.

Jeśli dobrze pamiętam, bo już dawno nie słuchałem;

Oczywiście z grubsza, bo są różnice wynikające z różnych modeli.

PMC - mają tendencje do hmm.., naturalności z lekkim podkreśleniem wyższego zakresu, przez co wydają się stawiać na analitykę

ATC - mają te samą tendencję bez podkreślenia wyższego zakresu i uciekania w analitykę

W mojej ocenie, tu nie ma lepszych/ gorszych, a raczej akcent postawiony jest na "inny"

Zatem, słuchacz ma wybór w/g jego potrzeb i ucha.

36 minut temu, Michael_68150 napisał:

czy odsłuch scm 40 w 80m ma sens

sens ma tylko w aspekcie zapoznania się z plastyką, natomiast docelowo scm 40 nie są przeznaczone do takiego metrażu.

38 minut temu, Michael_68150 napisał:

jakieś porównania SCM 40 / 50 w dużym metrażu do Cornwalli ??

te ost, to zupełnie inna konstrukcja, plastyka i wymagania względem amp mocy.

ATC wydają się b. wymagające co do reszty toru. Tu nie ma zmiłuj, bo fuszerkę pokażą już na starcie.

Dłuuugi temat.

Naj, posłuchać i na starcie nastawić się na duże różnice ATC/ Cornwall

Powodzenia, 

Maciek, 

7 minut temu, piano napisał:

PMC/ ATC

Rodowód, założenia, plastyka dźwięku b. zbliżone, choć niewątpliwie są pewne różnice.

Jeśli dobrze pamiętam, bo już dawno nie słuchałem;

Oczywiście z grubsza, bo są różnice wynikające z różnych modeli.

PMC - mają tendencje do hmm.., naturalności z lekkim podkreśleniem wyższego zakresu, przez co wydają się stawiać na analitykę

ATC - mają te samą tendencję bez podkreślenia wyższego zakresu i uciekania w analitykę

W mojej ocenie, tu nie ma lepszych/ gorszych, a raczej akcent postawiony jest na "inny"

Zatem, słuchacz ma wybór w/g jego potrzeb i ucha.

sens ma tylko w aspekcie zapoznania się z plastyką, natomiast docelowo scm 40 nie są przeznaczone do takiego metrażu.

te ost, to zupełnie inna konstrukcja, plastyka i wymagania względem amp mocy.

ATC wydają się b. wymagające co do reszty toru. Tu nie ma zmiłuj, bo fuszerkę pokażą już na starcie.

Dłuuugi temat.

Naj, posłuchać i na starcie nastawić się na duże różnice ATC/ Cornwall

Powodzenia, 

Maciek, 

Piano- dzieki za wielowątkowy  i pełny komentarz, dużo mi to rozjaśniło. 
W takim razie będzie odsłuch i jeżeli mi podejdzie ta szkoła dźwięku ATM / PMC to wtedy będę drążył dalej, bardziej szczegółowo który model 

Jezeli w okolicy Lodzi są posiadacze „ większych” ATC lub PMC to chetnie bym posłuchał jak to gra, taki 15min odsłuch 😎

pozdrawiam,

Michal 

Godzinę temu, Michael_68150 napisał:

Czesc, witam wszystkich klubowiczów, zastanawiam się nad wymiana kolumn i zainteresowały mnie PMC oraz ATC. Na pierwszym miejscu stawiam barwę, dobre oddanie wokali, instrumentów. Obecna amplifikacja to c2600 + M452 napędza Cornwalle III. Dodam ze pomieszczenie około 80m2 licząc otwarte przestrzenie. I teraz pytanie co lepiej zagra, czy poradzi sobie PMC Ib1/s  ?   Czy wogole brać pod uwagę SCM40 czy tylko DCM50 i wyżej ? Prosba o komentarz. 

Jeśli kupisz scm40 do takiego metrażu to obawiam się że za dwa miesiące będziesz pisał na forum "jakie subwoofer do scm40" nie wypełnia pomieszczenia dźwiękiem należycie

Remiga - dzieki za odpowiedz, tego się właśnie obawiam, ale tak jak pisałem zobaczmy czy wogole „sznyt” ATC jest dla mnie i później się zobaczy.

Moze trzeba przenieść system do mniejszego pomieszczenia i wtedy będę miał więcej możliwości wyboru 😎

Albo od razu uderzać w SCM 150 i wtedy dadzą radę nagłośnić odpowiednio salon 😉. Ja jestem z okolic Łodzi. 

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

6 minut temu, muzofan napisał:

Albo od razu uderzać w SCM 150 i wtedy dadzą radę nagłośnić odpowiednio salon 😉. Ja jestem z okolic Łodzi. 

Dobry pomysł - najlepiej od razu prawdopodobnie docelowe, tylko jest problem z wypożyczeniem takich skrzynek po obu stronach, w salonach ich raczej nie ma, trzeba zamawiać, a od strony zainteresowanego, gruba kopertę trzeba zostawić za wypożyczenie nowych 😎

najlepiej byłoby u kogoś takie duże posłuchać, okolice Łodzi itd  może ktoś zaprosi  😎

36 minut temu, piano napisał:

PMC/ ATC

Przestrzeń dla PMC. Wokal troszkę bardziej prawdziwy w barwie w PMC. PMC trochę twardsze w całym paśmie, przy PMC trzeba uważać!! na głoski sssyczące, ATC przez swoją większą miękkość więcej wybaczą. ATC bardziej powiększa wokal (z takimi piecami jak Naim wokal może już być wielkości wieloryba) w stosunku do PMC. Niskie tony z mocniejszym, twardszym wykopem w PMC. 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Weź pod uwagę @Adam 38że odnosisz się jedynie do małych monitorów. Z tego co kojarzę to nie słuchałeś dużych paczek od PMC i ATC. Jeśli źle napisałem to sorki 😉

21 minut temu, Michael_68150 napisał:

Dobry pomysł - najlepiej od razu prawdopodobnie docelowe, tylko jest problem z wypożyczeniem takich skrzynek po obu stronach, w salonach ich raczej nie ma, trzeba zamawiać, a od strony zainteresowanego, gruba kopertę trzeba zostawić za wypożyczenie nowych 😎

najlepiej byłoby u kogoś takie duże posłuchać, okolice Łodzi itd  może ktoś zaprosi  😎

ATC SCM 150 obecnie ma dystrybutor do wypożyczenia. Brakło mi trochę funduszu na kaucję więc coś innego będę testował na "zeszyt" ale z Koris 🤣

33 minuty temu, Adam 38 napisał:

Przestrzeń dla PMC. Wokal troszkę bardziej prawdziwy w barwie w PMC. PMC trochę twardsze w całym paśmie, przy PMC trzeba uważać!! na głoski sssyczące, ATC przez swoją większą miękkość więcej wybaczą. ATC bardziej powiększa wokal (z takimi piecami jak Naim wokal może już być wielkości wieloryba) w stosunku do PMC. Niskie tony z mocniejszym, twardszym wykopem w PMC. 

Bazując na powyższym opisie  wynika ze bliżej mi  do ATC 

22 minuty temu, muzofan napisał:

Weź pod uwagę @Adam 38że odnosisz się jedynie do małych monitorów. Z tego co kojarzę to nie słuchałeś dużych paczek od PMC i ATC. Jeśli źle napisałem to sorki 😉

ATC SCM 150 obecnie ma dystrybutor do wypożyczenia. Brakło mi trochę funduszu na kaucję więc coś innego będę testował na "zeszyt" ale z Koris 🤣

o te fundusze właśnie chodzi, a raczej ich brak 😎 także zacznę od 40 tek 

Mnie zauroczyły właśnie 40 na odsłuchu porównawczym z PMC. Dlatego miałem u siebie ATC SCM 40 kilka miesięcy 😊

7 godzin temu, muzofan napisał:

Koris , to super salon. Poza tym PMC jak dla mnie za mocno syczą, z ATC nie ma tego problemu.

Zgadzam się całkowicie. Wcześniej brałem każdy sprzęt z innego sklepu bliżej swojego miejsca zamieszkania. Teraz w pierwszej kolejności myślę tylko o wypożyczeniu i zakupach w Koris. Szczerze polecam 😁

1 minutę temu, muzofan napisał:

Zgadzam się całkowicie. Wcześniej brałem każdy sprzęt z innego sklepu bliżej swojego miejsca zamieszkania. Teraz w pierwszej kolejności myślę tylko o wypożyczeniu i zakupach w Koris. Szczerze polecam 😁

Od chyba trzech lat kupuję w Korisie.  Wcześniej były różne, Albatros , Q21 .... itd

Dla mnie nie ma lepszego sklepu audio.

Witam klubowiczy.

Czy ktoś z Was łączył może SCM40 z Primare I35? Jestem ciekaw opinii z pierwszej ręki. Sugerując się testem I35 w Audio Video wydawałoby się, że wbrew pozorom to może być dobre połączenie.

5 minut temu, Kabecki napisał:

Witam klubowiczy.

Czy ktoś z Was łączył może SCM40 z Primare I35? Jestem ciekaw opinii z pierwszej ręki. Sugerując się testem I35 w Audio Video wydawałoby się, że wbrew pozorom to może być dobre połączenie.

Czesc, ja jeszcze przed odsłuchami także dla jasności nie miałem u siebie tego zestawienia, natomiast Primare I35 to niby tylko 150W natomiast w klasie D. Przy takich kolumnach nie tyle ważna jest moc co wydajność prądowa, a najbardziej wydajność chwilowa. Także moze być Ok, trzeba sprawdzić 😎

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.