Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  288 członków

ATC Klub
IGNORED

Klub Posiadaczy Zacnych Głośników ATC

Rekomendowane odpowiedzi

10 godzin temu, disel_pk napisał:

To za trudne pytanie do mnie. Wiem że teraz słucham z laptopa. 

Miałem możliwość słuchania wcześniej na zestawie 

Marantz SA KI Ruby jako zrodlo

Hegel H 300

polaczone Acrolink 7NDA2500 Mexcel

Kable glosnikowe Blue Matrix SPK600 

Możesz spróbować głośnikowych używanych Tellurium , kieszeni nie zrujnują i dzwieku tez na pewno nie popsują, wersja black wydaje się do twojego systemu na początek optymalna żeby się osłuchać i powędrować za jakiś czas dalej, jeżeli laptopa masz podłączonego bezpośrednio do daca w H300 to czeka Cie tylko pozytywne zaskoczenie po podłączeniu daca zewnętrznego (u mnie H25 do tej pory sobie nielicho radzi) 🙂

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

W dniu 15.09.2023 o 10:59, muzofan napisał:

Zobaczymy czym się odwdzięczą jak każdy głośnik dostanie swoją końcówkę mocy

Raczej ciężko mając pasywną zwrotnicę.

Próbowałeś z ATC? Jeśli nie, to trochę teoretyzowanie.

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

Nie muszę próbować by wiedzieć, że taka opcja to tylko z aktywną zwrotką lub aktywne atc. No ale to już twój cyrk i twoje małpy.

Skoro mój cyrk to po co się wypowiadasz? Widzę że trollowanie na AS zaczyna przenosić się też do klubów...

Masz chociaż ATC żeby się tu uzewnętrzniać?

Edytowane przez muzofan

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

No to synku trolluj sobie gdzie indziej...

Bynajmniej to nie ja próbuje zrobić z pasywnego układ aktywny, nie mając o tym pojęcia jak to naprawdę ma wyglądać. A jak ktoś napisze prawdę, to jak zwykle jest trollem. 

Nikt tu nie próbuje robić z układu pasywnego wersji aktywnej. Bawić się każdy może po swojemu i za swoje fundusze.

Jeżeli błysnąłeś wiedzą i dowartościowałeś się już, to misję możesz uznać za wypełnioną. 

• 3 tygodnie później...

Z ciekawości pożyczyłem końcówkę mocy ATC P2 na testy. Przy tym samym ustawieniu potencjometru P2 gra 10dB ciszej od Moon 860. Ogólnie fajna surowa końcówka ale w moim systemie to jednak byłby krok w tył. Trzeba by wypróbować z pre również od ATC. Jednak biorąc pod uwagę cenę samej końcówki to myślę że warto, uczciwie wycenione Watty.

W dniu 12.05.2023 o 15:12, leszeksz napisał:

Wypróbowaliśmy też z @piano jego starusieńkie pre MBL 4005 i było jeszcze lepiej! Dało do myślenia... 😉 

Sugeruję w należytym stanie s/h MBL 4005. Będzie taniej, lepiej w sensie zawartości muzyki w muzyce. Sugestia nie bez pokrycia. Sprawdzone. Na moje, b. ciekawe zestawienie.

36 minut temu, Melond napisał:

Trzeba by wypróbować z pre również od ATC.

53 minuty temu, piano napisał:

Sugeruję w należytym stanie s/h MBL 4005. Będzie taniej, lepiej w sensie zawartości muzyki w muzyce. Sugestia nie bez pokrycia. Sprawdzone. Na moje, b. ciekawe zestawienie.

Jest jeszcze 5010d, czy to przypadkiem nie poprzednik 6010d w mniejszej obudowie? Gdzieś czytałem, że tak.

obiektywnie o audio

4 minuty temu, S0nic napisał:

Jest jeszcze 5010d

nie miałem u siebie, a zwykłem polecać co miałem, a nie co w prasie czytałem 😉

ps. MBL 6010D miałem przez dekadę, polecę i za jakość oraz spójność z P2 krwią podpiszę, ale to już inny level $.

Na moje, stosunek cena/ jakość 4005/ P2 jest jeden z ciekawszych jakie miałem. Bardzo " muzykalne" Pre i świetnie zgrywa się z P2.

Zadaniem potencjalnego nabywcy jest znaleźć Pre 4005 w dobrym stanie, zestawić u siebie i zapytać ucho swe czy to to co doktor zaleca 😉 

Czy ktoś z kolegów przeskakiwał bezpośrednio z 11 na 19, czego się spodziewać ?

Panie Antoni, podrzucę link, gdzie w miarę czytelnie i dokładnie facet opisuje ciekawe monitory z podobnego przedziału cenowego. W tym ATC SCM 19.

https://www.superbestaudiofriends.org/index.php?threads/bookshelf-standmount-speaker-impressions.8941/#post-289598

A tu można poczytać co ma do powiedzenia o pozostałych monitorach (Dynaudio, Chartwell, Kef itd.) Często porównuje je ze sobą.

https://www.superbestaudiofriends.org/index.php?threads/bookshelf-standmount-speaker-impressions.8941/

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

4 godziny temu, PanAntoni napisał:

Czy ktoś z kolegów przeskakiwał bezpośrednio z 11 na 19, czego się spodziewać ?

Chyba już wiadomo kto zarezerwował sobie te 19 z ogłoszenia 2 dni temu

Panowie a jak mają się atc 20SL do 11tek i 19tek ? 

Warto iść tą drogą ? Cena 9tys. Więc 2x więcej niż 11 tki. Piszę o używkach, które mogę kupić w takiej cenie. 

Sansui 907XR ,Meridian 508.20/24,Audiobyte Black Dragon,PMC fb1i, Zu Audio Libtec, Audioquest. 

22 godziny temu, Mario3456 napisał:

Chyba już wiadomo kto zarezerwował sobie te 19 z ogłoszenia 2 dni temu

Ehhh.... myślałem ze dzisiaj będę je kupował ale niestety byłem 2 w kolejce a okazało się że o 1 osobę jest za dużo 😞

Nie zniechęcam się jednak, może ktoś z forum aktualnie lub nawet w późniejszym terminie chce się pozbyć swoich 19 🙂 ???

4 godziny temu, PanAntoni napisał:

Ehhh.... myślałem ze dzisiaj będę je kupował ale niestety byłem 2 w kolejce a okazało się że o 1 osobę jest za dużo 😞

Nie zniechęcam się jednak, może ktoś z forum aktualnie lub nawet w późniejszym terminie chce się pozbyć swoich 19 🙂 ???

Coś tu się nie zgadza. Drugi w kolejce po te 19 to ja byłem. Byłem przekonany, że PanAntoni mnie wyprzedził. Ja też kupię 19 !! ja też!! ja dam więcej!!

Na allegro są 19 w okazyjnej cenie, tzn. w cenie 11. Poza tym, że wyglądają jakby ktoś im lutnął to są sprawne. 

20 godzin temu, misiek x napisał:

Warto iść tą drogą ? Cena 9tys. Więc 2x więcej niż 11 tki. Piszę o używkach, które mogę kupić w takiej cenie. 

Ktoś coś? 

Sansui 907XR ,Meridian 508.20/24,Audiobyte Black Dragon,PMC fb1i, Zu Audio Libtec, Audioquest. 

Bierz. Najwyżej będziesz pierwszy, który będzie miał bezpośrednie porównanie 😉

22 godziny temu, misiek x napisał:

Warto przejść, ja przeszedłem z SCM7 -> SCM11 -> SCM20 i jestem w siódmym niebie. Ale trzeba koniecznie zaznaczyć, że SCM20 są bardzo, ale to bardzo wymagające. To nie jest tylko większa jedenastka. Pod klockami pod którymi hulały SCM11 jak szalone, dwudziestki już nie zagrają, to jest przepaść wymagań. Pod niedobranym torem SCM20 tylko rozczarują,  zawiodą, można się rozczarować. Nie wybaczają niczego! Od SCM20 w górę kończą się żarty (niżej w Entry też nie jest lekko ale lżej). Jak trafimy z klockami to w sekundę pojawi się magia i błogostan. Ja nie chciałem próbować półśrodków od razu ruszyłem po ATC P2. Podejrzewam, że ATC P1 lub SIA150 też by dały radę jednak ja od razu chciałem to co najlepsze. Można jeszcze spróbować Musical Fidelity M8s-500s w podobnej cenie jak P2. To jak się SCM20 oddźwięczą jest warte poświęceń, warto się postarać. Dla mnie to absolutna referencja i wzór monitora podstawkowego. No i koniecznie zadbać o akustykę pomieszczenia.

Generalnie SCM serii classic to już kolumny, z którymi można zostać właściwie docelowo. Warto zainwestować w lepszą elektronikę żeby rozwinęły skrzydła. Lubią grać głośno więc jeśli akustyka pozwoli, to jest pełnia szczęścia. 

12 godzin temu, PanAntoni napisał:

Warto też tu zaglądać, może coś z zagranicy:

https://www.hifishark.com/search?q=atc+scm19

Trafiają się też aktywne SCM19A, odpada problem doboru pieca.

21 godzin temu, Mario3456 napisał:

Coś tu się nie zgadza. Drugi w kolejce po te 19 to ja byłem. Byłem przekonany, że PanAntoni mnie wyprzedził. Ja też kupię 19 !! ja też!! ja dam więcej!!

Na allegro są 19 w okazyjnej cenie, tzn. w cenie 11. Poza tym, że wyglądają jakby ktoś im lutnął to są sprawne. 

Czyli było nas więcej 🙂

Podeślij linka do tych 19 bo ja ich nie widzę ?

Ok są na allegro lokalnie, lekko uszkodzone to ''lekkie'' nadużycie 🙂

Opis tez chyba dotyczy modelu nowego a nie tego ze zdjęć ?

20230909_161617_.thumb.jpg.0417187970b5c38cfd8eecb099c1163a.jpg

polecam SCM20 🙂👌 takie fajnie nie za pozorne 😁 nikt nie zwraca na nie uwagi, co innego gdy zagrają 🤣

Edytowane przez leszeksz
  • 2 tygodnie później...

Panowie, czy scm 19 są sużo trudniejsze do wysterowania niż scm 11? Moim zdaniem Supernait 3 bardzo dobrze sobie radzi z 11 i ciekawy jestem czy z 19 byłoby równie dobrze.

W dniu 28.09.2023 o 11:44, S0nic napisał:

Na ten moment nie chce mieć innej elektroniki niż aktywna więc nie posiadam takiego cacka żeby pobić Twój zestaw 😕

moje zdanie jest takie że lepiej mieć 1 końcówkę mocy mając kolumnę pasywna 

Odkopie trochę twój post ponieważ chodzi mi po głowie dokupienie drugiej końcówki p1 do scm 40, zastanawia mnie twoje stwierdzenie,czy jest poparte testami? pamiętam że ktoś na forum miał dwie końcówki P1 do pasywnych, ale nie pamiętam kto to był, teoretycznie powinno być lepiej, niestety nie miałem możliwości sprawdzenia takiego połączenia

Ja mam 3 końcówki mocy MF do SCM 150SL. Według mnie warto pobawić się w takie połączenie. Poprawa w każdym aspekcie brzmienia.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.