Skocz do zawartości
IGNORED

Rock progresywny i pochodne - dobre płyty.

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, soundchaser napisał:

Pamiętam, że jak ja byłem w wojsku - w szkole podchorążych w Grudziądzu - wyszła wtedy płyta Clutching at Straws i słuchaliśmy jej na korytarzu w czasie wolnym od zajęć z jakiegoś tranzystorowego radia.

Po pierwsze primo.

Nie wiem czy wtedy z łódzkiego brali wszystkich do Grudziądza,ale ja też tam byłem,1109 naprzeciwko toru żużlowego.Ale gdzież mi tam było do podchorążego,jak wychodziłem po 722 dniach pyknęli mi belkę na st. szeregowego.

Po drugie primo.

Cluching .. wyszło 22.06.87 my prując maluchem do Zabrza na drugi koncert 26.06 słuchaliśmy już całej płyty,pewnie pan Tomasz już ją zapodał w którejś ze swoich audycji.

Po trzecie primo.

aryman czy te butlegi można kupić, zassać ewentualnie odsłuchać,będę wdzięczny za namiary.

50 minut temu, broniasz napisał:

aryman czy te butlegi można kupić, zassać ewentualnie odsłuchać,będę wdzięczny za namiary.

Kiedyś miałem prawdziwego fioła na punkcie bootlegow. Trochę tego nazbieralem. 10 - 15 lat temu wymienialem sie na bootlegi lub sciagalem torrenty z bootlegami. Nie pamietam czy bootlegi z Polski 87 są do ściągnięcia. Podejrzewam , ze tak tylko musiałbyś poszukać w sieci.

W każdym bądź razie mam 2 koncerty z Zabrza i 2 z Poznania.  Ta są koncerty nagrywane na jakiegoś,, jamnika" tak więc jakość nie jest powalajaca. Biorąc pod uwagę upływ lat i sprzęt jaki był wtedy do dyspozycji to brzmi to naprawdę spoko. Atmosfera natomiast .....  jest nie do opisania. Jakie tam były emocje i progresywne fluidy!.

Jak coś mogę Ci to nagrać kiedyś o ile sobie przypomnę jak się wypala płyty ( nie nsgrywalem całe długie lata 😀).

Jest gdzieś w sieci taki bootleg:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 2.thumb.jpg.d0a2cee153102ae17626d5a8193817ba.jpg

Niestety nie mam linka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

8 minut temu, payong napisał:

Na youtube są jakieś nawet 2 godzinne koncerty z Poznania.

Rzeczywiście są dostępne.  Kiedyś to były rzeczy mega rzadkie i prawdziwe muzyczne rarytasy.

Tu jest ciekawy reportaż o tamtej trasie. Co prawda Polski tu nie ma ale dla kogoś kto wtedy był na tej trasie - bezcenne.

A w ogóle to ,, zdrowych i wesołych świąt " dla wszystkich użytkowników tej zakładki 😀. Oczywiście z dobrą,  progresywna muzą w tle!

Z czysto informacyjnego obowiązku, bo raczej nie zaliczam tej płyty do progresywnej muzyki ukazała sie dzisiaj na Bandcampie (a może ja dzisiaj znalazłem) nowa płyta Mariusza Dudy pod tytułem LET'S MEET OUTSIDE

Bardzo smutna jak dla mnie ale słucham jej już czwarty raz (może dlatego, że robię coś innego) i co raz bardziej skłaniam się do zakupu.

Update. Kupiłem 🙂 Flac jest 24/44.1  

Ukryta Zawartość

cover.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez payong

Jeśli lubicie wczesny Colosseum czy IF to polecam.
Dwie płyty z 1969 i 1970 r. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 1970.thumb.jpg.054cf7bb59ec253673414a5b3d3457a0.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xniwax

11 godzin temu, TomekL3 napisał:

W klimacie marillionowskim, jak dla mnie, nowy album zespołu Collage - Over And Out. Przyjemnie się słucha

Ukryta Zawartość

e6d09b4a005d8e90493564a60989ea22.jpg

Gdyby muzyka na tej płycie była tak piękna jak okladka, to mielibyśmy progresywny album roku! Niestety warstwa muzyczna aż  tak bardzo nie porywa... choć gwoli ścisłości- kilka ,, momentów " jest na tej płycie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ostatnio dotarła do mnie płyta pfm z 2021 roku. Jedna płyta zawiera utwory nagrane po włosku, a druga to samo po angielsku. W jednym kawałku  Ian Anderson i Steve Hackett wspomogli ich co napewno zwiększy zasięg odbiorców. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polsko-ukraiński kwartet Fren nagrał do tej pory dwie instrumentalne płyty:

Where Do You Want Ghosts to Reside (2020)

Ukryta Zawartość

All the Pretty Days (2022)

image.thumb.png.498c6050ec6614be9479f788c89c6157.png

Obydwie bardzo dobre. 

"Muzyka została porównana do przestrzenności PINK FLOYD, eklektycznego klimatu KING CRIMSON, odrobiny ciężkości ANGLAGARD i łagodniejszych refrenów CARAVAN, dodając przy tym własne, unikalne pomysły."

To opis muzyki za Progarchives i chyba trzeba się z tym zgodzić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba pierwsza jest lepsza. Fajne granie.

Ja dzisiaj zaproponuję płytę projektu Hughscore - "Delta Flora" z 1999 roku.
Muzyka progresywna, bardziej odchodząca w styl modern creative.
W składzie m.in. Hugh Hopper, Elton Dean.
Pierwszy utwór "Was A Friend" to stara kompozycja Hoppera z tekstem Wyatta.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 2.12.2022 o 13:23, Ajothe napisał:

Danny Carey gra w kółko to samo....

W życiu bym się nie spodziewał czegoś takiego 🤣

a tu się jeszcze na dodatek pomylił w całkiem prostym utworze 😉

W dniu 4.01.2023 o 09:41, Peter75 napisał:

a tu się jeszcze na dodatek pomylił w całkiem prostym utworze 😉

Dziękuję, faktycznie jest beznadziejny, nie znałem tego materiału! .....🤣😁😋😉

Nie chciał bym się narażać na krytykę za wtręty polityczne ale czy to nie miłośnik ruskich?

Edytowane przez payong

Odkurzyłem sobie album niedawno zmarłego Nika Turnera.

Nie chciał bym się narażać na krytykę za wtręty polityczne ale czy to nie miłośnik ruskich?
Rozumiem rozpacz i nie popieram tego zachowania. Jednak wciąż czuję sentyment do Floydów.
22 minuty temu, piorasz napisał:

Jednak wciąż czuję sentyment do Floydów.

Jasne, mnie też przykro, że moja ikona muzyki okazała się kim się okazała. Właśnie sobie uzmysłowiłem, że słuchałem wczoraj Watersa ze starej płyty ale wytłumaczyłem sobie, że wtedy był OK a nowe jego produkcje są "be" bo on jest teraz "be".

Proponuję zakończyć ten off topic.

Edytowane przez payong
26 minut temu, piorasz napisał:

Rozumiem rozpacz i nie popieram tego zachowania. Jednak wciąż czuję sentyment do Floydów.

Zawsze mam sentyment do Floydów, ale najnowsze dzieło Watersa wyrzucam do kosza.
Jego zachowanie polityczne jest chyba źle zrozumiane. On zawsze był przecież przeciw wojnom.

Z listu do Zelenskiej raczej wynika, że jest świadomy tego co w nim pisze.
Nie jest głupi, ale szkoda, że stał się głupcem.

Nie rozumiem jego zachowania tym bardziej słuchając teksty z The Wall, The Final Cut czy choćby z Animals.

Edytowane przez xniwax

Jego zachowanie polityczne jest chyba źle zrozumiane. On zawsze był przecież przeciw wojnom.

Długi temat i chyba nie nadaje się na ten wątek - zwłaszcza, że rozmowy publicznie o polityce zawsze się źle kończą.

Tak czy siak ta płyta nie jest nic odkrywczym. Chciałem tylko zwrócić uwagę, że wyszła, no i że dość ciekawa jest nowa aranżacja "Comfortably Numb".
7 minut temu, piorasz napisał:

no i że dość ciekawa jest nowa aranżacja "Comfortably Numb".

Ciekawa aranżacja, ale...ja nie mogę bez wiadomo jakiego sola na gitarę, no nie tego nie jestem wstanie zaakceptować 🙃

Ja w swojej kolekcji nie posiadam już płyt CD Pink Floyd. Dla mnie ich muzyka już dawno się skończyła. Nie żałuję pozbycia się płyt 👌👍 Jedyny zespół który w rocku progresywnym jest dla mnie numerem 1 to King Grimson 😈👍😊👌

• Redaktorzy
12 minut temu, mdavis napisał:

Jedyny zespół który w rocku progresywnym jest dla mnie numerem 1 to King Grimson

A tego nie znam.

😉

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• Pokaż nowe odpowiedzi