Skocz do zawartości
IGNORED

Rock progresywny i pochodne - dobre płyty.

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, aryman napisał:

I muzycznie i brzmieniowa dla mnie bomba.

Zgoda, tylko z lepszym masteringiem 👍

9 minut temu, piorasz napisał:

No to lecimy z The Yes Album

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przyjemnych odsłuchów 👍

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, piorasz napisał:

No muszę powiedzieć, że jestem pod ogromnym wrażeniem bo nie znałem tych remixów.

Wilson to geniusz nie tylko muzyczny, ale również realizatorski.
Jego remixy brzmią specyficznie - gęsto, ciepło i "mięsiście" z uwypukleniem basu, a jednocześnie selektywnie i przestrzennie.

Wilson to geniusz nie tylko muzyczny, ale również realizatorski.
Jego remixy brzmią specyficznie - gęsto, ciepło i "mięsiście" z uwypukleniem basu, a jednocześnie selektywnie i przestrzennie.
Generalnie tego się spodziewałem ale ciężko mi się było przełamać żeby w ogóle wracać do tej muzyki. Ostatecznie to Iro mi wczoraj smaka narobił i tak dziś słucham już trzecie CD
No i nie żałuję - jest moc!

Czekam, ale się chyba nie doczekam Wilsonowych remasterów/mixów dwóch płyt.
Chyba to jednak zbyt duże wyzwanie 😜

2.jpg.9c1f95be5fca8d2a47a17d06de336720.jpg1.jpg.ba34208887912cee7ed6035e906f2630.jpg

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Godzinę temu, piorasz napisał:

No to lecimy z The Yes Album

Ukryta Zawartość

Z wilsonowskiego vinyla brzmi obłędnie ciepło. Taki miód audio na serce😀

Ukryta Zawartość

k**wa, rzygam już tym nowym riverside🤣

Skubana, bardzo dobra jest ta płyta. 

Dobrze,  że jutro do roboty idę,  to będę mógł of tego grania odpocząć..

A teraz poleci sobie najnowsza Katatonia, która kilka mocnych momentow ma!

Posłuchałem sobie Riversajda.

Wersję deluxe, minus te dwa singlowe edyty (po wuja mi to słuchać?)

Ogólnie fajna muzyczka, podobało się.

Momenty były - zgrabny fikołek w koncówce 4, kiedy to po chwili ciszy, melodię ściany progmetalowych gitar przejmuje pianino.

Drugi moment to cały nr 5. Mniam.

Trzeci (słaby) moment to nr.1 

Domyślam się, że w erze strimingu stał się ten nr. openerem, by nie wystraszyć połowy niezorientowanych do końca "od-słuchiwaczy muzy".

Dwa instrumentale z bonusów, włączyłbym do zasadniczego materiału, są ok.

Po wyrzuceniu nr1 dałbym nr9 jako opener płyty a nr8 jako kończąca całość instrumentalna klamra.

2 minuty temu, Adi777 napisał:

Second Life Syndrome przesłuchane. No, wracał nie będę.

Tak tylko z ciekawości- A dlaczego nie ? Co się nie podobało,  lub bardzo nie podobało?

15 minut temu, iro III napisał:

Posłuchałem sobie Riversajda.

Wersję deluxe, minus te dwa singlowe edyty (po wuja mi to słuchać?)

Ogólnie fajna muzyczka, podobało się.

Momenty były - zgrabny fikołek w koncówce 4, kiedy to po chwili ciszy, melodię ściany progmetalowych gitar przejmuje pianino.

Drugi moment to cały nr 5. Mniam.

Trzeci (słaby) moment to nr.1 

Domyślam się, że w erze strimingu stał się ten nr. openerem, by nie wystraszyć połowy niezorientowanych do końca "od-słuchiwaczy muzy".

Dwa instrumentale z bonusów, włączyłbym do zasadniczego materiału, są ok.

Po wyrzuceniu nr1 dałbym nr9 jako opener płyty a nr8 jako kończąca całość instrumentalna klamra.

No i widzisz. Ilu ludzi,  tyle opinii. I to jest fajne i ok.

Ten 5 numer ,, na papierze " wygląda bardzo obiecująco. 13 minut,prawdziwy progresywny kolos. A dla mnie z kolei jest najgorszy na płycie.  Trzyma poziom i jest ciekawa kompozycja ale dla mnie odstaje i przegrywa poprostu z bardziej zwartymi, konkretnymi kompozycjami na tej płycie. 

Taka 2,3, 4 trzepia ,, w ryj" że aż miło.

Fortepian na zakończenie 4 jak najbardziej tak!  Zwróć proszę uwagę , w tym samym utworze zostaje sam bas i jest grany z ,, kaczką ". No odlot.

Wracając do 5, momentami bardzo tam Mariusz śpiewa,, pod Hogartha" co też tak do końca nie musiało się wydarzyć. ...

A Pierwszy numer ? Dla mnie ,, taneczna" bomba, zwłaszcza z doklejonym, fantastycznym wstępem,  którego nie było na singlu. Ten wstępniak rewelacyjnie napędza numer i cała płytę.

Dobra koniec na dziś o riverside😀

Orientalizujące, a raczej pseudo orientalizujące wstawki. Bezjajeczny, anemiczny, zupełnie niecharakterystyczny wokal, a gdy krzyczy, brzmi strasznie sztucznie. Same kompozycje mi nie leżą, nie słyszę utworów, tylko natłok różnych dźwięków, który się nie spaja w jedną przemyślaną całość.

Orientalizujące, a raczej pseudo orientalizujące wstawki. Bezjajeczny, anemiczny, zupełnie niecharakterystyczny wokal, a gdy krzyczy, brzmi strasznie sztucznie. Same kompozycje mi nie leżą, nie słyszę utworów, tylko natłok różnych dźwięków, który się nie spaja w jedną przemyślaną całość.
Mocne ( ͡ ͜ʖ ͡)
2 godziny temu, Adi777 napisał:

No widzisz. Każde Twoje spostrzeżenie odwracam o 180 stopni. Nie robię tego złośliwie, tylko tak to widzę a raczej słyszę i czuję. 

Te ,,orientalizmy" stały się na długie lata wyróżnikiem i wyznacznikiem muzyki riverside a jeszcze bardziej lunatic soul.

Wokal jest  charakterystyczny zarówno jeśli chodzi o barwę jak i o maniere i styl. Mega klimatyczny i unikalny.

Nie słyszysz utworów? A ,, convecing you" ? Toż to perła nad perlami. Tak nośnej partii gitary i takiego wokalu próżno szukać w pierwszej dekadzie xxI wieku.

Generalnie cała płyta to Concept album, który z kolei jest 2 częścią całej trylogii. Także coś tam Ci ,, dobrze dzwoni" , że nie słyszysz utworów 😀

Z jednym się zgodzę.  Po pierwszych przesłuchaniach ilość dźwięków trochę może przytłoczyć słuchacza.

Ciekawostką jest, że to ten album ,, trzepnal" Mikea Portnoya i zabrał riverow na europejską trasę.  Później wiemy jak było.. 

6 minut temu, aryman napisał:

Po pierwszych przesłuchaniach ilość dźwięków trochę może przytłoczyć słuchacza.

Nie chodziło mi o przytłoczenie dźwiękami. Lol, to nie free jazz czy rockowa awangarda.

7 minut temu, Adi777 napisał:

Nie chodziło mi o przytłoczenie dźwiękami. Lol, to nie free jazz czy rockowa awangarda.

Tak ale,,wypluwaja" z siebie tyle nut na tej plycie , ze nie dla kazdego, nawet  ,,otrzaskanego " w temacie prog rocka jest to zjadliwe.

Taka ciekawostka. Kiedyś byłem na ich koncercie. Był ze mną moj dobry kumpel i wcześniej techniczny perkusyjny riverside. Gdy zaczynali grać właśnie tytułowy utwór sls, który rytmiczne jest bardzo karkołomny, mówi do mnie - ,, uważaj,  Mittek, zwykle na tym fragmencie się wy***rdala ". Akurat tego wieczora zagrał bezbłędnie.

Teraz, Ajothe napisał:

Moje dzisiejsze odkrycie:

Jest cały album! 

Dla mnie uczta jako, że na garach Virgil 😋

A jak wiemy Virgil to kosmita😀

Bezjajeczny, anemiczny, zupełnie niecharakterystyczny wokal,

Bo jak wokal to tylko taki - nawiasem mówiąc zajebisty kawałek:

45 minut temu, aryman napisał:

Nie słyszysz utworów? A ,, convecing you" ? Toż to perła nad perlami

Z tego co się zorientowałem Adi nie lubi zbyt miękkiego grania, a tym bardziej brzmienia w klimatach ambientu i new-age. Wszelkie neo-progi odpadają. Woli bardziej szorstkie, surowe brzmienie oraz takie z pogranicza fusion i avat proga, czy RIO. Dlatego prędzej do niego dotrze taki VDDG, czy Gentle Giant.

9 minut temu, soundchaser napisał:

a tym bardziej brzmienia w klimatach ambientu i new-age.

Niekoniecznie 😉 Właściwie, to ambient bardzo lubię.

Panowie - a pamiętacie ten polski zespół Lebowski, który powstał ponad 20 lat temu i nagrał tylko 3 płyty? Najważniejsza to ta pierwsza - Cinematic z 2010 roku.

Jak Wam się podoba takie art rockowe granie?
Na YT można sobie też obejrzeć ich niedawne próby, na których sobie improwizują w studiu.

Lebowski plays Lebowski to była pierwsza, na którą się natknąłem a potem kupiłem dwie pozostałe. Lebowski plays Lebowski to moja ulubiona z ich wydawnictw.

29 minut temu, Adi777 napisał:

Niekoniecznie 😉 Właściwie, to ambient bardzo lubię.

To posłuchaj tych płyt Riverside:

Shrine of New Generation Slaves (bonus disc - Night Session)
Love, Fear and the Time Machine (bonus disc - Day Session)
Eye of the Soundscape.

17 minut temu, soundchaser napisał:

To posłuchaj tych płyt Riverside:

Shrine of New Generation Slaves (bonus disc - Night Session)
Love, Fear and the Time Machine (bonus disc - Day Session)
Eye of the Soundscape.

Wystarczy Eye of the Soundscape. Na tej płycie są pozbierane wszystkie ambienty, łącznie z night sessions. Bardzo wciągająca płyta. Uwaga , można zarwać noc😀

12 minut temu, aryman napisał:

Wystarczy Eye of the Soundscape. Na tej płycie są pozbierane wszystkie ambienty, łącznie z night sessions. Bardzo wciągająca płyta. Uwaga , można zarwać noc😀

Ale nie ma tam sesji dziennej.

A sorry - są tam kawałki z tej sesji, tylko nie jako Day Session.
Ja sobie z tej składanki powyrzucałem wszystkie powtórki z innych albumów i zostawiłem tylko premierowy materiał.

Edytowane przez soundchaser
  • Pokaż nowe odpowiedzi