Skocz do zawartości
IGNORED

Rock progresywny i pochodne - dobre płyty.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie tylko gitarzystów. W ogóle w bandach Zappy grali zawsze świetni muzycy, których dobierał sobie z wyjątkową starannością. Frank był perfekcjonistą i tego samego wymagał od współpracowników, dlatego byle kto u niego nie grał. Zatrudniony muzyk musiał mieć nie tylko nienaganny warsztat, ale też osobowość muzyczną.

22 minuty temu, soundchaser napisał:

Nie tylko gitarzystów. W ogóle w bandach Zappy grali zawsze świetni muzycy, których dobierał sobie z wyjątkową starannością. Frank był perfekcjonistą i tego samego wymagał od współpracowników, dlatego byle kto u niego nie grał. Zatrudniony muzyk musiał mieć nie tylko nienaganny warsztat, ale też osobowość muzyczną.

Czyli jak u Milesa.

W dniu 8.02.2023 o 21:12, piotrek7 napisał:

Kolejna płyta dla mnie

Właśnie doszła do mnie. Jeszcze raz podziękowania za "cynk".

Jak się ogrzeje to posłucham. Mam nadzieję na wspaniały wieczór muzyczny. Przy okazji potestuję na Tonewinner AD86D :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, soundchaser napisał:

W ogóle w bandach Zappy grali

Zdarzyło się i na odwrót.
Festiwal w Belgii w 1969, Pink Floyd z Zappą.

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

3 godziny temu, payong napisał:

SBB Sopot Live Cuts (min).jpg

Zamówiłem też. To jest pre-order - nie wiedziałem, że coś takiego wydają.
Mam już Sopot 1978, a teraz Sopot 1979 z Piwowarem. Super! Posłucham z przyjemnością. Uwielbiam koncerty SBB, bo wszystkie są ciekawe, a niektóre wybitne.

Czy ktoś z forumowiczów posiada poniższy box: Frank Zappa - Waka / Wazoo

Mam pytanie jaka jest jakość nagrań (remastering) ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z rzeczy odkurzonych
 Old Time Relijun - amerykanie z dość zakręconą (dla mnie progresywną) muzyką , tekstami i...chmmm wokalem. Nagrywają bodaj od ćwierć wieku 
Dla wytrwałych.

Poleciłbym album najbardziej mi znany, który mam. z 2004 r.

10 godzin temu, mdavis napisał:

Czy ktoś z forumowiczów posiada poniższy box: Frank Zappa - Waka / Wazoo

Mam pytanie jaka jest jakość nagrań (remastering) ?

Czyżby nikt nie posiadał tej pozycji płytowej ?

Pewnie nie, ale o jakość możesz być spokojny. Nie znam oficjalnego wydawnictwa Zappy słabo zrealizowanego. Przecież Frank miał na tym punkcie hopla, a jego rodzinna firma wydając kolejne płyty i boxy z archiwalną muzyką kontynuuje tę tradycję.

Edytowane przez Seyv
Na prośbę autora
2 godziny temu, xniwax napisał:

Z rzeczy odkurzonych
 Old Time Relijun - amerykanie z dość zakręconą (dla mnie progresywną) muzyką , tekstami i...chmmm wokalem. Nagrywają bodaj od ćwierć wieku 
Dla wytrwałych.

Poleciłbym album najbardziej mi znany, który mam. z 2004 r.

To Koledze @jezz powinno się spodobać, bo zajeżdża punkiem. 😉 
Ja niestety odpadam... nie moje klimaty.

8 minut temu, soundchaser napisał:

powinno się spodobać, bo zajeżdża punkiem. 😉 

Inspiracją zapewne (moim zdaniem) jest m.in. Captain Beefheart & the Magic Band

Francuska grupa z lat 70-tych - Pulsar.
Polecam 3 pierwsze płyty, osadzone w symfonicznym rocku progresywnym, ale nie ma w tej muzyce często charakterystycznego dla grup brytyjskich patosu.
Ciekawe, pełne barw brzmienie, dużo klawiszy, momentami eksperymenty. Rozwijali się z płyty na płytę i ostatnia jest chyba najlepsza.

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.abee0ec3ceebdfab4256714aee3cc5d4.png

image.thumb.png.5178ab879097b88b71bab965ce6e3c8d.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, soundchaser napisał:

Francuska grupa z lat 70-tych - Pulsar.

Gdzieś widziałem określenie francuski Pink Floyd, ale nie wiem, czy słusznie.

Halloween ma fajny klimat, już nie kosmiczny, trochę mroczny.

SBB - Live Cuts Sopot 1979 już u mnie. Niezwykle szybka wysyłka.
Z tego co wyczytałem w książeczce - Piwowar dołączył do zespołu zaraz po koncertach w Międzyzdrojach (11.07.1979) i w Świnoujściu (12.07.1979). Później chyba zagrali w Łebie i 15-17.07 w Sopocie już z Piwowarem. Koncert na CD jest z 16.07.1979.

SBB - Live Cuts Sopot 1979 już u mnie. Niezwykle szybka wysyłka.
Z tego co wyczytałem w książeczce - Piwowar dołączył do zespołu zaraz po koncertach w Międzyzdrojach (11.07.1979) i w Świnoujściu (12.07.1979). Później chyba zagrali w Łebie i 15-17.07 w Sopocie już z Piwowarem. Koncert na CD jest z 16.07.1979.
Jakość nagrań chyba nie jest dobra?

Pierwsza płyta brzmi trochę gorzej niż druga. Druga jest OK, chociaż do ideału brakuje. Najważniejsze, że znów jest ciekawy materiał muzyczny. Sporo jazzujących improwizacji z trąbką i gitarą na czele.

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 12.02.2023 o 14:02, Adi777 napisał:

Też miałem przyjemność poznawać takie płyty. Poniższą zapewne znasz:

Przepraszam, ze po czasie..

Tonton Macoute z 1971 to arcydzielo wykraczajace poza progresywna orientacje, poczatki fusion. Delikatnosc, fantystyczne klimaty sa zaprzeczeniem nazwy zespolu.

A wiesz/wiecie, że ten  rarytas doczekal sie nowej wersji? Muzycy spotkali sie po 45 latach i nagrali nowa, wspolczesna wersje swojej pierwszej i jedynej plyty - Revisited Edition z 2016/2017r.

Jak dla mnie ciekawy powrot z szacunkiem dla cennego materialu. Pierwsze dwa utwory swietne, najbardziej zblizone do oryginalu. Im dalej tym bardziej oddalaja sie pierwotnego klimatu i emocji..zreszta posluchajcie sami ☺️

https://www.discogs.com/release/10790074-Tonton-Macoute-Tonton-Macoute-Revisited-Edition-

Przepraszam, ze po czasie..
Tonton Macoute z 1971 to arcydzielo wykraczajace poza progresywna orientacje, poczatki fusion.

Tak. To prawdziwa perełka. Fantastyczna płyta.
Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, piorasz napisał:

Tak. To prawdziwa perełka. Fantastyczna płyta.

Do tego zjawiskowo nagrana, slucham z oryginalnego niemieckiego wydania na vinylu (rip), kwintesencja pelnego analogowego brzmienia😀

Gość

(Konto usunięte)

Idac tropem malutkiej wytworni plytowej Neon, warto zapoznac sie z innymi perelkami.

https://rateyourmusic.com/label/neon_records/

Ja polece trzy zespoly, ktore posiadam w kolekcji, jeden oryginal Neon (UK) i remastery z Akarmy.

Akarma wydala wiele znakomitej muzy z tamtych lat, choc nie wszystkie ich remastery brzmia dobrze..

Goraco polecam

Takie to diamenciki..😊

Gość

(Konto usunięte)
13 minut temu, Adi777 napisał:

Indian Summer trochę przereklamowany moim zdaniem. 

Masz na mysli tych z UK czy US? Anglicy wydali jedna plyte.. milo mi sie jej slucha, amerykanow nie znam😉

Edytowane przez Cezary_58669
45 minut temu, Cezary_58669 napisał:

Masz na mysli tych z UK czy US? Anglicy wydali jedna plyte.. milo mi sie jej slucha, amerykanow nie znam😉

Z UK. Nie jest zła oczywiście, ale często widziałem wychwalanie jej pod niebiosa. Dla mnie jest po prostu niezła 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi