Skocz do zawartości
IGNORED

zestaw stereo (amp+cd+kolumny) za 12 tys.

marianoo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczow.

Rozgladam sie za sprzecikiem stereo - do sluchania muzy z CD oraz do podlaczenia TV satelitarnej bo niestety TV LCD maja tragiczny dzwiek.

- pokoj 16-20 m2

- sluchana muza: Gothic Metal, Rock, troche klasyki, muza fortepianowa i filmowa

- chcialbym aby CD i wzmacniacz zintegrowany byly tej samej firmy

- kolumienki raczej podlogowe - ladne

- brzmienie w miare cieple, napewno nie niezbyt suche

- kwota 12 tys. - chociaz w uzasadnionej ostatecznosci + 2 tys. max

https://www.audiostereo.pl/topic/76680-zestaw-stereo-ampcdkolumny-za-12-tys/

I co? Naprawdę nie masz żadnych własnych typów? Nie chciało Ci się poszukać? Jeśli tak, to nie czekaj na odpowiedzi, tylko idź do sklepu i powiedz, że masz 12 tysi i niech Ci coś dobiorą. Bo z takim podejściem to nie ma różnicy co, naprawdę.

Poczytaj, wytypuj jakieś kolumny wzmak, DACa i spytaj który z 3-4 typów wybrać - wtedy będzie inaczej. Najlepiej idź najpierw na jakies odsłuchy, zorientuj się co Ci sie podoba etc. a nie tylko takie 'weźcie mi coś wybierzcie'.

Powrót po dłuższej przerwie...

jak byś zadał pytanie o sprzęt za 1,2tyś to już byś miał 20 wpisów :)

za tyle brałbym DENON'a DCD i PMA 1510

i zostaje 4tyś na kolumny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) [52]=all

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To nie jest tak ze mi sie nie chce poszukac.

Ostatnio pare dni czytalem to forum i inne fora.

Lata temu jakos bardziej bylem na bierzaco co sie dzieje na rynku hi-fi/hi-end ale ostatnie lata to ciagly brak czasu.

Czesto jak ktos pyta o dobor kolumn to ludzie mu proponuja od razu zmienic wzmacniacz czy cd i na odwrot.

Wiec ja od razu swoim pytaniem dalem "wolna reke" do konfiruracji sprzetu dla mnie :)

A moze jakis wmacniacz hybrydowy ?

Słuchaj, ale nikt za Ciebie nie wybierze podstawowych spraw: wzmak tranzystor czy lampa czy hybryda, integra czy dzielone pre i końcówka(i), kolumny, sam CD czy CD + DAC, czy chcesz gramofon, etc.

To są podstawowe wybory i musisz ich dokonać sam. I sorry, że napisałem tak obcesowo, ale jeśli nie wiesz czego chcesz to masz dwie opcje:

1) kupić byle co i cieszyć się muzyką, upgradeować później

2) czytać, czytać, wytypować, określić kierunek, potem odsłuchy i ewenetualne konsultacje na forum. Tak mi się wydaje. Bo inaczej, to bajanie trochę.

I b. ważna sprawa: nowy, czy używany sprzęt?

Komplet Denona 1510 za 8 klockow? To moze Ja polece, od siebie, nowe z salonu - Denony 2000 za 9kzl :-)))

->

Ukryta Zawartość

Jak cos wal na PW.

Ukryta Zawartość

Jak nie chcesz szukac kolejnego zestawu za 1,5 roku to znajdz SH jakis komplet Naima, seria 5 czy XS, do tego kolumny w stylu Dynaudio, Spendor czy ATC i dlugotrwala satysfakcja jesli nie gwarantowana to prawdopodobna.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Witam! Gdybym kupował dla siebie, to wybór byłby jasny: ROTEL RA-1520 i RCD-1520 oraz PARADIGM STUDIO 60v.5. Wydaje mi się jednak, że pokój, w którym zamierzasz to ustawić może być zbyt mały. Odsłuchać jednak tego systemu nigdy nie zaszkodzi.

Witam.

Zgadza sie narazie sam nie wiem czego chce.

Mam nadzieje ze Wy naprowadzicie mnie na zestawy ktore zdecyduje sie odsluchac - bo wiadomo w ciemno nie kupie.

Jesli chodzi o wzmacniacz to myslalem nad hybryda lub tranzystorem - lampa moze kiedys.

Mysle ze na sam wzmacniasz bede w stanie przeznaczyc okolo 8 tys. zl + 1 k zl na DAC.

Ogolnie mysle ze dam rade na zestaw przeznaczyc 15 tys. zl (prosze mi napisac ile w takim zestawie musza kosztowac same kable: interkonekt+glosnikowy) ?

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Najpierw piszesz wmaniacz i odtwarzacz plus kolumny. Teraz wzmacniacz i dac plus kolumny. Nie odsłuchałeś jeszcze żadnego odtwarzacza, a już szukasz dac-a. Zacznij od prostego, a dobrego dżwiękowo(w Twoim odczuciu przede wszystkim) systemu.

Tak się nie da kupić dobrego systemu, chociaż wiem że handlowcy takich klientów uwielbiają. "Mam 12 kzł i chcę mieć najlepszy możliwy dźwięk za taką kasę". A jak Ci powiem że za 3kzł można mieć jeszcze lepszy? Wydać pieniądze to nie sztuka, stuka to zrobić to mądrze i zgodnie z własnym gustem.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Oczywiście, ze tak nie można. Najpierw trzeba zacząć od wyrobienia (bądź odnowienia) gustu i kilka płyt odsłuchać na konkretnych propozycjach sprzętowych. A dopiero potem snuć rozważania jaki dac lub kabel. Jak można modyfikować brzmienie, którego jeszcze się nie słyszało? Można również kupić w ciemno zestaw za 12-15 tys. zł, a potem odsprzedać go za połowę ceny.

Witam.

A zaczalem pisac we wczesniejszym poscie o jaki DAC chodzi ale wykasowalem to - widze ze niepotrzebnie.

Chodzi o DAC ktory posluzy mi do podlaczenia kompa i tv satelitarnej do zestawu.

W dalszym ciagu chce kupic zestaw: wzmacniacz zintegrowany (mysle ze hybryda moglaby byc dobrym rozwiazaniem), cd, kolumny i kable.

Tylko kwota wzrosla do 15 tys.

Jadac do duzego sklepu to nie jest takie proste zeby samemu dobrac sprzet (nie majac bardzo pojecia), a nie bardzo ufam sprzedawcom ich propozycje, wole zapytac tutaj Was - speców :)

PS. Jak dlugo zyja lampy we wzmacniaczach lampowych - i jak duze sa koszty ich wymiany ?

Jak wyglada sprawa wysterowania w miare wymagajacych kolumn przez wzmacniacze lampowe, ktore czesto maja moc 10-30 watow na kanal ?

Marianoo,

12tys to na prawde duuuzo kasy,zwlaszcza na pierwszy "dobry" sprzet. Ja oczywiscie mialem mniejszy budzet, ale zaczalem w prosty sposob, 2-3 plyty ,ktore znam mozna rzec perfekcyjnie, do salonu i sluchalem. Wazna rzecz, jak nie jestes osluchany, to nie uslyszysz roznicy czy to bedzie wzmak za 5 tys czy 10 tys, wiec nie polecam drogich sprzetow ,dopoki sie nie osluchasz, to samo z cd, kablami w ogole sobie nie zawracaj glowy(na forum jest wiele tematow o tanich i dobrych kablach). na kolumny przeznacz tyle co na wzmacniacz lub wiecej.

ja moge ze swej strony polecic jolide 1501 bo to byl moj pierwszy super wzmak, wg mnie lepszy od wielu roteli, ktorych sluchalem .

pozdrawiam

rs

Marianoo,

budżet pozwala już kupić coś porządnego. Szczególnie, jeśli brałbyś pod uwagę sprzęt używany.

W tym budżecie ja szukałbym nastepujących klocków:

- napęd CD + DAC zewnętrzny

- pre lampowe plus końcówka - da Ci to kiedyś możliwość bezbolesnej rozbudowy do multiapingu

- gramofon (używany)

- kolumny - na kolumny wydałbym ok. 8 tys. PLN. - konkretnych nie polecę, bo nie interesowałem się kolumnami do rocka, metalu.

Ale cokolwiek ktokolwiek Ci tu napisze, to są ich własne przemyślenia i preferencje. Tobie naprawdę doradziłbym wstrzymanie się o 2 miesiące, połażenie po sklepach, powzięcie kontaktu z forumowiczami z okolicy, umówienie się na jakieś spotkanie i ustalenie co Ci się podoba, w jakim kierunku chcesz iść.

Ale cokolwiek ktokolwiek Ci tu napisze, to są ich własne przemyślenia i preferencje. Tobie naprawdę doradziłbym wstrzymanie się o 2 miesiące, połażenie po sklepach, powzięcie kontaktu z forumowiczami z okolicy, umówienie się na jakieś spotkanie i ustalenie co Ci się podoba, w jakim kierunku chcesz iść.

Czyli jak bedziesz w okolicy nowego jorku, to zapraszam na gorace danie z manleya i zimne dynie.

a tak calkiem powaznie to podpisuje sie pod tym co kolega napisal - u forumowiczow posluchasz ,dowiesz sie ciekawych rzeczy , duzo nowej muzyki uslyszysz.

pozdro.

rs

Najgorsze w tym wszystkim jest zaczac od czegos.

Dlatego duzo czytam roznych recenzji i opinii.

Priorytetem stalo mi sie wytypowanie kilku wzmacniczy i od nich zaczac kompletowanie reszty.

Jakie firmy robia ladnie brzmiace integry w cenie okolo 8000 zl ?

jeśli miałbym polecić komuś zestawik do 12 tys. to ten jest ciekawą opcją , z resztą sam przymierzam sie do jego zakupu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najgorsze w tym wszystkim jest zaczac od czegos.

Dlatego duzo czytam roznych recenzji i opinii.

Priorytetem stalo mi sie wytypowanie kilku wzmacniczy i od nich zaczac kompletowanie reszty.

Jakie firmy robia ladnie brzmiace integry w cenie okolo 8000 zl ?

Odpowiedz najpierw na podstawowe pytanie - sprzęt musi być nowy czy może być sh? - bo to zmienia zupełnie kwestie dalszych rozważań.

Proponowanych wcześniej Denonów nie słuchałem ale miałem wzmacniacz 1500AE - Denon to w sumie zacna firma ale koniecznie musisz posłuchać z docelowymi głośnikami wzmacniacza bo brzmienie ma moim zdaniem specyficzne. Jeśli zgra się z głośnikami to sprawa załatwiona, jeśli nie to tak jak ja po kilku miesiącach będziesz go sprzedawał.

A najlepiej poszukaj jakiegoś sklepu z dużą ilością sprzętu i umów się na posłuchanie kilku zestawów - to pozwoli określić ci Twoje preferencje i da jakiś punkt zaczepienia.

Kolumny: Epos M22i

Wzmacniacz: Roksan Kandy

CD: Arcam CD37

Jakie integry brzmią za 8000zł?

Hm,m np. mój Roksan Caspian

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Ukryta Zawartość

Audio Aero Prima - słuchałem tego zestawu ostatnio. Bardzo dobrze to gra. Do tego Vienna Mozart, AP Tempo II lub coś w tym stylu i zestaw prawie Hi-End.

Ukryta Zawartość

Jesli musisz miec nowe klocki to zwróć uwagę na zestaw Regi za ok 6-7 tyś., zagrał bardzo porzadnie na AS.

Zostaje Ci 6 tys na kolumny. A za to możesz juz wybierać... jesli mają być ładne, to nie umiem doradzić :).

Witam.

Zakupy zaczne od kolumn Audio Physic Yara II classic.

Sluchalem je z NADem C375 BEE i Cd NADa i ze wzmacniaczem Creek EVO 2.

Jednak ja bede chcial troszke inny wzmacniacz.

Z bardziej cieplym brzmieniem.

Tylko w co uderzac.

Moze jakas lampke ?

Witam.

Zakupy zaczne od kolumn Audio Physic Yara II classic.

Sluchalem je z NADem C375 BEE i Cd NADa i ze wzmacniaczem Creek EVO 2.

Jednak ja bede chcial troszke inny wzmacniacz.

Z bardziej cieplym brzmieniem.

Tylko w co uderzac.

Moze jakas lampke ?

Witam serdecznie,

pozwól,że i ja wtrącę swoje trzy grosze, mimo że zwykle nie zabieram głosu w kwestiach doboru sprzętu.

Audio Physic Yara II Classic to bowiem bardzo przyzwoite kolumny, których niestety nie warto kupić - za 2 tys. więcej możesz juz dostać AP Superiror II, a to uwierz, już inna klasa dźwięku...

Do preferowanego przez Ciebie typu muzyki, podobnie jak JarlBjorn, poleciłbym Naima.

Pozdrawiam i życzę jeszcze wielu podobnie miłych dylematów i rozterek,

Adam.

Witam wszystkich forumowiczow.

Rozgladam sie za sprzecikiem stereo - do sluchania muzy z CD oraz do podlaczenia TV satelitarnej bo niestety TV LCD maja tragiczny dzwiek.

Witam

Jeśli mogę coś doradzić to zaproponuje bardziej awangardowego :-), oczywiście sprzęt z 2 ręki , ale myślę że warto (miałem okazje tego słuchać)

- wzmacniacz Yamaha AX-1090 cena max 2k PLN

- cd Rotel 991AE cena myślę max 2,5-3k PLN

- kolumny B&W 804 z 7-8k PLN

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.