Skocz do zawartości
IGNORED

potrzebny mocny ciepły wzmak

Sandowall

Rekomendowane odpowiedzi

Rozprawiam się od niedawna z tematem głośników Dynaudio które powinny a nie grają tak jak bym chciał.

Dzięki pomocy z forum wiem że problemem może być wzmaciacz - jego zbyt mała moc bądź niedopasowanie brzmieniowe.

W związku z tyym poszukuje osoby która na śląsku posiada jakiś potężny najlepiej lekko ciepły wzmak. Mój typ na dzisiaj (z opisów) to NAD M3 ale cokolwiek co prawidłowo napędzi moje kolumny wyjaśni mi jednozacznie czy zaczynam zabawę z kolumnami od początku czy zbieram na wzmacniacz. Gdby ktoś chciał wypożyczyć to oczywiście w zamian zostawiam pełne pokrycie w złotówkach za sprzęt + cena za wypożyczenie. Gdyby ktoś miał ochotę posłuchać jak jego wzmacniacz gra z Dynaudio Contour S3.4 to zapraszam - zajme się transportem i butelką czegoś przy czym dobrze słucha się muzyki:). Zresztą gdyby ktoś był gotów pomóc to jestem otwarty i zdeterminowany - dogadamy się. Zanim wydam kolejną góre pieniędzy chce być pewny że będzie jak lubie.

Dzięki z góry

San

https://www.audiostereo.pl/topic/76829-potrzebny-mocny-ciep%C5%82y-wzmak/

Moze Creek kros w okolicy ma. Mocny i cieply.

Z drugiej strony Dynki sa stradznie pradozerne i moze nawet cos mocniejszego bedziesz pitrzebowal.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Moze Creek kros w okolicy ma. Mocny i cieply.

Z drugiej strony Dynki sa stradznie pradozerne i moze nawet cos mocniejszego bedziesz pitrzebowal.

nie rozumiem całej otoczki dynek, ludzie kupują je po oczarowujących opisach brzmienia na forach a potem się troszkę dziwią że nie grają tak jak powinno? warto posłuchać przed kupnem, ja osobiście słuchałem kilka razy dynek i jakoś nie do końca mnie przekonały a kilka razy w salonie słuchałem serii audience (42 52 72) focus 110, excite x12 i 2/7 , a na adioszoł specjalna wersja była i kompletnie nie rzuciła mnie na kolana.

Focal + Naim

Rozprawiam się od niedawna z tematem głośników Dynaudio które powinny a nie grają tak jak bym chciał.

Dzięki pomocy z forum wiem że problemem może być wzmaciacz - jego zbyt mała moc bądź niedopasowanie brzmieniowe.

W związku z tyym poszukuje osoby która na śląsku posiada jakiś potężny najlepiej lekko ciepły wzmak. Mój typ na dzisiaj (z opisów) to NAD M3 ale cokolwiek co prawidłowo napędzi moje kolumny wyjaśni mi jednozacznie czy zaczynam zabawę z kolumnami od początku czy zbieram na wzmacniacz. Gdby ktoś chciał wypożyczyć to oczywiście w zamian zostawiam pełne pokrycie w złotówkach za sprzęt + cena za wypożyczenie. Gdyby ktoś miał ochotę posłuchać jak jego wzmacniacz gra z Dynaudio Contour S3.4 to zapraszam - zajme się transportem i butelką czegoś przy czym dobrze słucha się muzyki:). Zresztą gdyby ktoś był gotów pomóc to jestem otwarty i zdeterminowany - dogadamy się. Zanim wydam kolejną góre pieniędzy chce być pewny że będzie jak lubie.

Dzięki z góry

San

Fajnie:) Jestem chętny!

Nie ma to jak znowu czegoś innego posłuchać, porozmawiać, jak się da - pomóc, a przede wszystkim poznać kolejnych LUDZI i kolejny sprzęt!

Ale nie podałeś do ilu km transportujesz?

100, 200, czy cała Polska wchodzi w grę?

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

A jesteś pewien że szukasz ocieplonego wzmacniacza ? Z moich doświadczeń wynika że Dynaudio zazwyczaj lepiej grają z mocnymi i neutralnymi wzmacniaczami.

Nie wiem jakim budżetem dysponujesz, ale możesz sprawdzić Gryphona Callisto 2200 lub 2100 (ten pierwszy cieplejszy).

Wiele osób bardzo sobie także chwali połączenie z Krellem 400xi. To dość klasyczne zestawienie, jest kilka osób na forum które używają takiego zestawienia. Znam też człowieka któremu 400xi z Dynkami podoba się bardziej niż nowszy (i właśnie cieplejszy) Krell S300i. Słucha głównie klasyki i jazzu.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

nie rozumiem całej otoczki dynek, ludzie kupują je po oczarowujących opisach brzmienia na forach a potem się troszkę dziwią że nie grają tak jak powinno? warto posłuchać przed kupnem, ja osobiście słuchałem kilka razy dynek i jakoś nie do końca mnie przekonały a kilka razy w salonie słuchałem serii audience (42 52 72) focus 110, excite x12 i 2/7 , a na adioszoł specjalna wersja była i kompletnie nie rzuciła mnie na kolana.

Może być tak (i na to na razie wygląda)że nie Dynki są winne a Linn.

Nie ma innej opcji jak podpiąć dużo watów do moich skrzynek i posłuchać.

Ale oczywiście masz racje, trzeba było brać linna i słuchać dynek w sklepie.

Tylko że mój słuch źle ocenia dźwięk w sterylnych salach odłuchowych, głośniki grają podobnie. Naprawde. W domu potem to gra zupełnie inaczej.

Szkoda gadać - teraz to i tak nie mam innego wyjścia :(

San

Mikson, mi tez nie wszystkie sie podbaja, ale akurat 25 mi podeszly, countour 1.4 tez niezle moim zdaniem. 140 moga byc. Niemniej uwazam, ze sa za drogie do tego jak graja i jak wygladaja, bo przeciez na dobry produkt sklada sie wiele czynnikow. A do tego koniecznosc posiadania mocnego wzmaka tez nie przenawia na korzysc.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Jeszcze się taki nie urodził co by wszystkim dogodził, jak mówi stare przysłowie, i nie jest przecież tak że dźwięk "Dynaudio" (w sumie jest to już uogólnienie bo sygnatura firmowa brzmienia zmieniła się na przestrzeni ostatnich lat) wszystkim się musi podobać.

Niemniej nie zmienia to faktu, że Contour S 3.4 jest bezwzględnie jedną z najciekawszych kolumn podłogowych na rynku w swojej klasie, słuchałem jej parokrotnie w różnych zestawieniach i pewne jest to, że im lepszą elektronikę się im zaserwuje tym lepiej grają. Dla melomana to spokojnie moga byc kolumny docelowe.

>>>San,

"...jakiś potężny najlepiej lekko ciepły wzmak..."

Bladelius Thor mk III jest dokładnie taki jak w zacytowanym zdaniu :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

>>>San,

"...jakiś potężny najlepiej lekko ciepły wzmak..."

Bladelius Thor mk III jest dokładnie taki jak w zacytowanym zdaniu :)

Ukryta Zawartość

Pozdro,

Yul

moim zdaniem linna zostaw bo są to wydajne prądowo wzmaki, tylko wymień dynie na coś innego bo zaraz wymyślą Tobie elektrownię oderwaną od ziemi jakiegoś mega rotela co ma 20lat i 500W na kanał, posłuchaj chario delphinusa ciekawy monitor

albo niższą serię hiper 2000mk2 z linnem, żywsze brzmienie bardziej plastyczne moim zdaniem od dynek jak dla mnie a porównywałem bezpośrednio

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

moim zdaniem linna zostaw bo są to wydajne prądowo wzmaki, tylko wymień dynie na coś innego bo zaraz wymyślą Tobie elektrownię oderwaną od ziemi jakiegoś mega rotela co ma 20lat i 500W na kanał, posłuchaj chario delphinusa ciekawy monitor

albo niższą serię hiper 2000mk2 z linnem, żywsze brzmienie bardziej plastyczne moim zdaniem od dynek jak dla mnie a porównywałem bezpośrednio

moze dobrym rozwiazaniem bedzie musical fidelity A5

lub cos ze stajni naima , drajw , barwa , lampowa cieplota tez sie znajdzie

tutaj nie jestem obiektywny , bo jestem milosnikiem tej firmy :)

Mocny i ocieplony wzmacniacz zmuli dynki.

Dynaudio wcale nie są ostre, to elektronika często piszczy.

Musi być równy wzmacniacz który pozwoli tym kolumnom oddać swobodny dźwięk bez kompresji.

Witam. Z moich skromnych doświadczeń mogę powiedzieć że warto zestawić te kolumny z końcówkami w stylu Classe, Simaudio Moon, tranzystorowy BAT, Krell, myslę że Bryston też. Ale np. z końcówką Audioneta Amp1 nie zagrało.

Pozdrawiam

-> Sandowall

Miałem kiedyś M3 i uważam, że może to być dobry kierunek. Ten wzmacniacz jest wydajny prądowo. Moc to nie wszystko, zamontowane są w nim kondensatory o łącznej pojemności 88 000 μF a to już jest coś, jak potrzeba to jest wtedy prąd aby ruszyć wymagające głośniki. Poza tym wzmacniacz ten mimo że ma lekko ciepłą barwę to nie zamula tak jak niższe modele tej firmy i gra dość zwartym dołem. Tak jak każdy wzmacniacz ma mocne i słabe strony. Słuchałem go kiedyś z Dynaudio 72se i brzmiało to naprawdę dobrze. O żadnym niedostatku mocy nie było mowy.

Dynaudio Audience 42 + Audionet Art V2 + AMP I i PRE I G2 = synergia. Tak grało dawno temu u mnie i było kapitalnie.

Dynki uwielbiają wzmaki wydajne prądowo!!! Słabe, gęsto grające to mezalians, który kończy się dalszymi poszukiwaniami. One lubią zamordyzm. Inaczej nie gra muzyka:)

pozdr

moze dobrym rozwiazaniem bedzie musical fidelity A5

lub cos ze stajni naima , drajw , barwa , lampowa cieplota tez sie znajdzie

tutaj nie jestem obiektywny , bo jestem milosnikiem tej firmy :)

A5 raczej nie jest ciepłym wzmacniaczem.

O A5 - w bezpośredniej konfrontacji z A3 napiszę osobny wątek. Jeśli potrzebujesz lekkiego ocieplenia a'la lampa to zdecydowanie A3. Nie wiem jak gra A300 czy tylko mocniej od A3 czy ma też inny charakter.

Electrocompaniet ECI1 albo końcówka mocy, duża końcówka Luxmann - np. M-03, która zdecydowanie gra spokojnie ale z mocą. I nie jest bardzo droga - na ebay.de można trafić za 400-600€.

SAN gdzie mieszkasz?A ty ZUK? Zrobimy mecz Gryphon,Wadia kontra moje Krelle?Dynaudio to ekstra kolumny,możemy posłuchać?

Na szczęście taki "mecz" jest niemożliwy:) Choćby ze względu na odległości! Aczkolwiek - nie ma to jak wspólne spotkania:)

Nauczony naprawdę różnymi przypadkami (coś naprawdę dobrego, wybitnego gra do d..., a coś przeciętnego - naprawdę dobrze - zależy co z czym, gdzie i jak...) - wcale nie tęsknię do takowych "zawodów". Bo tak naprawdę NIC z nich nie wynika:(

Sądzę, że WSZYSTKO w systemie trzeba naprawdę ZGRAĆ, zapiąć na ostatni guzik (koniecznie - OSTATNI!) - wtedy dopiero GRA! A nie jest to łatwe:( Niekiedy jest to tylko JEDEN, wydawałoby się głupi i wyszydzany przez wielu drut...

Doskonały przykład mam na bieżąco. Jeden zestaw hi-end GRA, a drugi - szuka kabli!

Co do pytania.

Polecam staromodnie - MAS Solitaire!

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Dynaudio ma sporo dobrych glosnikow ale niestety sa drogie. Nie wszystkie maja mala czulosc. Moje pierwsze 3way kolumny dynaudio mialy 92dB/2.83V/1m. Teraz mam tylko 17w75xl-12 po dwie pary w trapezoidalnych pudlach, ktore sam zbudowalem i pare esotec d260. Nie mam z nimi zadnych problemow. 17nastki podpiete sa pod wzmacniacz eti5000 solidnie zmodyfikowany (2x125W rms / 8 ohm) z koncowka mocy na starych lateralnych mosfetach Hitachi. Srednio i wysokotonowe glosniki w tym zestawie juz nie sa Dynaudio i maja swoj amp.

Contour s3.4 ma zdaje sie po dwie 17stki (?) plus nowy esotec. Pare lat temu slyszalem w sklepie. Potrzebuja dosc duzej mocy i prawidlowego ustawienia. Ale moc jest najwazniejsza bo s3.4 maja czulosc 86dB/2.28V/1m. Zauwazylem, ze Dynaudio graly lepiej na mosfetach niz bipolarach ale to bylo dawniej gdy bipolary byly kiepskie. Po moje stare kolumny podpinalismy rozne wzmacnicze ale mosfety byly zdecydowanie najlepsze.

Wez wzmacniacz duzej mocy. Randy Slone robi dobre wzmacniacze mocy na mosfetach po konkurencyjnej cenie tylko trzeba z USA sprowadzic. Na dobrym wzmacniaczu wszytkie kolumny beda graly dobrze.

pozdrawiam,

Dynaudio ma sporo dobrych glosnikow ale niestety sa drogie. Nie wszystkie maja mala czulosc. Moje pierwsze 3way kolumny dynaudio mialy 92dB/2.83V/1m. Teraz mam tylko 17w75xl-12 po dwie pary w trapezoidalnych pudlach, ktore sam zbudowalem i pare esotec d260. Nie mam z nimi zadnych problemow. 17nastki podpiete sa pod wzmacniacz eti5000 solidnie zmodyfikowany (2x125W rms / 8 ohm) z koncowka mocy na starych lateralnych mosfetach Hitachi. Srednio i wysokotonowe glosniki w tym zestawie juz nie sa Dynaudio i maja swoj amp.

Contour s3.4 ma zdaje sie po dwie 17stki (?) plus nowy esotec. Pare lat temu slyszalem w sklepie. Potrzebuja dosc duzej mocy i prawidlowego ustawienia. Ale moc jest najwazniejsza bo s3.4 maja czulosc 86dB/2.28V/1m. Zauwazylem, ze Dynaudio graly lepiej na mosfetach niz bipolarach ale to bylo dawniej gdy bipolary byly kiepskie. Po moje stare kolumny podpinalismy rozne wzmacnicze ale mosfety byly zdecydowanie najlepsze.

Wez wzmacniacz duzej mocy. Randy Slone robi dobre wzmacniacze mocy na mosfetach po konkurencyjnej cenie tylko trzeba z USA sprowadzic. Na dobrym wzmacniaczu wszytkie kolumny beda graly dobrze.

pozdrawiam,

najlepiej taki 50kg wzmak żeby miał kilowata na końcówce i dodatkowy transformator pod blokiem wtedy dynki zagrają :)

czy to są tak wybredne głośniki naprawdę?

Focal + Naim

SAN gdzie mieszkasz?A ty ZUK? Zrobimy mecz Gryphon,Wadia kontra moje Krelle?Dynaudio to ekstra kolumny,możemy posłuchać?

Na śląsku - mała urokliwa mieścinka w połowie drogi między Katowicami a Bielskiem. Takie spotkanie dla mnie oczywiście pełnia szczęcia i serdecznie wszystkich zapraszam. Można sobie przystanek zrobić w drodze na narty :)

Jakby co dajcie cynk na priv, zajme się oczywiście logistyką.

San

Mocny taak, ale że ciepły? Do Dynaudio?

NO ja też 'lekko' się zdziwiłem - nie wiem jakich Dynek wy słuchaliście ale moje na pewno (przynajmniej w stosunku do Ikonów) grają 'sucho'. Grają 'ciemniej' pasmem przesuniętym w dół w stosunku do ikonów, fantastycznym basem i z mniejszą ilością wysokich (co mi akurat pasuje) ale barwa jest matowa. Żeby to zoobrazować z lekką oczywiście przesadą powiem że wokalistki mówią 'sz' a ja słysze 's'. Sorry za bełkot jak od czubków ale staram się precyzować. Tak logicznie więc wydaje się że cepły potęrzny wzmak da to o co mi chodzi.

San

NO ja też 'lekko' się zdziwiłem - nie wiem jakich Dynek wy słuchaliście ale moje na pewno (przynajmniej w stosunku do Ikonów) grają 'sucho'. Grają 'ciemniej' pasmem przesuniętym w dół w stosunku do ikonów, fantastycznym basem i z mniejszą ilością wysokich (co mi akurat pasuje) ale barwa jest matowa. Żeby to zoobrazować z lekką oczywiście przesadą powiem że wokalistki mówią 'sz' a ja słysze 's'. Sorry za bełkot jak od czubków ale staram się precyzować. Tak logicznie więc wydaje się że cepły potęrzny wzmak da to o co mi chodzi.

San

a jakie masz kable głośnikowe? te "najlepsze najtańsze" procaby czy inne chińskie ofc? bo takie cuda też zdarzają się przez tanie kable - matowość brak rozdzielczości sklejanie wysokich

Focal + Naim

a jakie masz kable głośnikowe? te "najlepsze najtańsze" procaby czy inne chińskie ofc? bo takie cuda też zdarzają się przez tanie kable - matowość brak rozdzielczości sklejanie wysokich

Ikony grały w tej samej konfiguracji, może kable więc psują dźwięk ale jednakowo dla obydwu kolumn.

San

NO ja też 'lekko' się zdziwiłem - nie wiem jakich Dynek wy słuchaliście ale moje na pewno (przynajmniej w stosunku do Ikonów) grają 'sucho'. Grają 'ciemniej' pasmem przesuniętym w dół w stosunku do ikonów, fantastycznym basem i z mniejszą ilością wysokich (co mi akurat pasuje) ale barwa jest matowa. Żeby to zoobrazować z lekką oczywiście przesadą powiem że wokalistki mówią 'sz' a ja słysze 's'.

Spoko, to są typowe objawy niewydajnej prądowo amplifikacji. Z pewnoscia nie jesteś pierwszym ani ostatnim któremu to się przytrafia:), na to jest lekarstwo.

Gość

(Konto usunięte)

samo posiadanie drogich kolumn bywa na tyle upierdliwe, że po prostu szkoda się ich pozbyć, bo ....

Jak sam słyszysz, masz problem. Skutecznym sposobem na jego załatwienie, jest pozbycie się problemu. Dostaniesz za nie sporo kasy, i, to można śmiało powiedzieć, że wystarczy jej na zakup innych, lepiej grających kolumn i dobrze grającego wzmacniacza. O ile chodzi Tobie o słuchanie muzyki, możesz tak postąpić, jednak jeśli chodzi Tobie o co innego, to...będziesz się z nimi pieścił i o nich opowiadał, zaś muzyki będą słuchać inni.

:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.