Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cały świat będzie stosował modyfikowaną żywność, niestety to nie uniknione , ale dobrze by było gdyby był wybór ( prawdziwy wybór między zdrową , a modyfikowaną ) .

A dlaczego niestety?

 

Przecież kolega napisał wyraźnie dlaczego niestety. GMO rzuciła się na wzrok czy zdolność czytania ze zrozumieniem ? :)

Zaletą nowej żywności jest duża wydajność i taniość w produkcji , można tą samą powierzchnią wyżywić przybywających ludzi na ziemi .

 

Wady to każdy zna , wiadomo że jest to niezdrowe , np . soja modyfikowana ( mleko sojowe z USA jest wyprodukowane z soi modyfikowanej , która ma świński gen , to nie żarty ) , już wiadomo , że spożywanie takiego mleka zabija i szkodzi szarym komórkom w mózgu .

Edytowane przez czester15.30

widzieli?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

 

Niech wprowadzą. Może dzięki temu polski konsument odwróci kota ogonem do marketowej żywnośći. Będziemy kupować na targowiskach, sami sobie będziemy uprawiali ogródki. Albo po prostu zaczniemy sprawniej myśleć. W końcu nawet w Tesco można kupić zdrową żywność, nawet żywą.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piotr_1
  • 1 miesiąc później...

W ruchach alternatywnych tematyka GMO i rolnictwa ekologicznego przebija się jako ważna. Materiał z wystąpienia jednego z rolników ekologicznych.

 

X Harmonia Kosmosu - 21.12.2012 - Robert Wagner

 

Materiał z panelu na temat GMO. Przedstawiono w nim szokujące fakty i tabele. Warto być świadom i posiadać tę wiedzę.

 

STOP NWO - 2.01.2012 - Edyta Jaroszewska-Nowak

 

  • 3 tygodnie później...

Panel dyskusyjny na temat zdrowia i zdrowej żywności. O powszechnym dodawaniu antybiotyków do pasz i sypaniu pestycydów na pola. O zakwaszaniu organizmu i skutkach zdrowotnych itp. Prowadzący lekarz o sporej wiedzy.

 

Droga do zdrowia - Sławomir Spandock - X Harmonia Kosmosu

 

z zycia wziete:

 

slyszalem dyskusje w ktorej ktos wyrazil swoja opinie:

cytuje:

" obecnie w pozywieniu jest tyle substancji konserwujacych ze napewno z tego powodu bedziemy mogli dluzej zyc!!".........

 

hmm niestety swiadomosc ludzi zmienia sie z czasem :(

Edytowane przez Adam Sikora

O konserwantach to i tak większość zdaje sobie sprawę że są szkodliwe.O mleku gdzieś w tym wątku też był poruszany problem jego szkodliwości.Ale ilu zdaje sobie sprawę o szkodliwości glutenu w pożywieniu? Obawiam się że niewielu.Sporo ludzi "leczy się" ( i nie może wyleczyć) na wiele dolegliwości a nikt im nie mówi że ich problem zależy od spożywania produktów zawierających gluten. Tenisita Novak Djoković można powiedzieć że miał szczęście w nieszczęściu ponieważ ktoś kumaty przedstawił mu że jego problemy zdrowotne biorą się od jedzenia produktów mącznych które to właśnie gluten zawierają.

(

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

 

Zanim ktoś zacznie napychać się chlebem lub makaronem niech sobie przeczyta fajny artykuł napisany na podstawie książki "Pszeniczny Brzuch"

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 tygodnie później...

Kolejny dowod na to aby przestac jesc zborze. Krowy karmione trawa nie potrzebuja antybiotykow.

 

Kolejny dowód na to aby ...

kupić sobie słownik ortograficzny

w tym wątku "zborze" nie robi wrażenia przy tej ilosci głupot pisanych :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

w tym wątku "zborze" nie robi wrażenia przy tej ilosci głupot pisanych :)

 

 

jakby usunąć twoje wpisy wiekszośc tych głupot by zniknęła:)

Warto to obejrzeć:)

 

 

Opis z YT:

 

Czy możliwe jest otrzymanie wszystkich składników odżywczych z naturalnych, ekologicznych, wegańskich produktów żywnościowych i spożywanie ich w stanie takim, jak wyrastają z ziemi? Wielu uczonych, lekarzy, naukowców, żywieniowców twierdzi, że to niemożliwe i że musimy jeść suplementy oraz mięso, nabiał, żywność przetworzoną i wzbogaconą.

 

Niniejszy film pokazuje życie rodziny odżywiającej się wyłącznie surowymi produktami i żyjącej zgodnie z naturą.

Udowadnia, że można wychowywać dzieci bez żadnej niezdrowej, przetworzonej żywności, która była traktowana chemikaliami zabijającymi insekty i chwasty. Można wychowywać dzieci na wsi, blisko natury, ze świeżym powietrzem i wodą, w miłości, świetle, otaczając je kreatywnością, bez stresu nowoczesnego społeczeństwa...

Widzimy rodzinę, w której rodzice własnym przykładem pokazują dzieciom jak używać energii, aby tworzyć i podążać za głosem własnego serca, zamiast robić w życiu to, co każą inni...

 

 

A to filmik o 53 letnim pakosku, kierowcy taksówki, który również wsuwa surowiznę. Mały nie jest...

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

 

Troche młodszy....

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tenisita Novak Djoković można powiedzieć że miał szczęście w nieszczęściu ponieważ ktoś kumaty przedstawił mu że jego problemy zdrowotne biorą się od jedzenia produktów mącznych które to właśnie gluten zawierają.

(

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ostatnie zdanie spod tego linku

 

Jednak nie oznacza to, że każdy sportowiec powinien przechodzić na specjalną dietę, bo nie gwarantuje ona większej wydolności organizmu, jeśli się nie jest alergikiem.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Podstawą pożywienia człowieka jest mięso (najlepiej czerwone), jajka oraz warzywa i owoce (surówki). Reszta to mniej lub bardziej szkodzące dodatki i/lub wypełniacze. Produkty zawierające gluten są dodatkowym obciążeniem organizmu, w wielu przypadkach generujące choroby autoagresji systemu odpornościowego. Medycyna nawet nie próbuje kojarzyć wielu schorzeń ze spożywaniem produktów zawierających gluten. Tymczasem ludzie po odstawieniu glutenu wracają do zdrowia bez niepotrzebnych operacji czy kamuflowaniu choroby lekami potocznie zwanym przez medycynę - leczeniem.

Wirusowy Gen Znaleziono w komercyjnych uprawach GMO - 08 lutego 2013

 

NaturalNews - Jonathan Benson - Hidden, Deadly Wirusowy Gen Znaleziono w komercyjnych uprawach GMO - 08 lutego 2013

GMO-sign-Soja

 

to jakaś paranoja …. Na siłę chcą nas wymordować …robią to na bieżąco … w głowie się to nie mieści … co wyprawiają…Przecież jest to

MORDERSTWO Z PREMEDYTACJĄ

 

(NaturalNews)

Minęło zaledwie kilka miesięcy po uwiecznionych badaniach włoskich ,gdzie stwierdzono, że Monsanto NK603 modyfikowana genetycznie (GM) kukurydza powoduje poważne uszkodzenia narządów i guzów u ssaków, w raporcie opublikowanym przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), odkryli, że większość GMO w komercyjnych produktach dzisiaj zawierają ukryty wirusowy gen, który wydaje się być niebezpieczny dla ludzi.

 

Prawo Możliwych skutków nakładania się regionów CaMV 35S w wektorach do transformacji roślin stosowanych i wirusowego VI genu w roślinach transgenicznych, landmark Raport podkreśla, że ​​fakt, że 54 z 86 cech GMO obecnie dopuszczone są do użytku, czyli około 63 procent, zawiera dziwny wirusowy gen zwany "gen VI", że naukowcy odkryli, iż zmienia normalne funkcjonowanie upraw.

Ta zmiana jest obecna w większości powszechnie GMO uprawianych komercyjnych odmian, obecnie w tym zarówno NK603 oraz MON810 kukurydzy, oraz Roundup Ready, soi, wszystkich, które są produkowane przez firmę Monsanto. A naukowcy odkryli, że gen ten łobuz może wywołać niezamierzone fenotypowe zmiany, które mogą powodować poważne fizyczne i biochemiczne mutacje w organizmach.

 

"W trakcie analizy w celu identyfikacji potencjalnych alergenów w GMO, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) z opóźnieniem odkryli, że najczęstsza genetyczna sekwencja regulacyjna w komercyjnych GMO również koduje znaczący fragment genu wirusowego," wyjaśnia Niezależny Science News (ISN) o odkryciu.

Na podstawie wcześniejszych badań dotyczących związku między genami wirusowymi i roślinami i zdrowia ludzkiego, nowe odkrycie wywołuje poważne obawy co do bezpieczeństwa wielu GMO w produkcji komercyjnej dziś.

Ponieważ nieodłącznym celem genów wirusowych jest wyłączenie hosta w celu umożliwienia inwazji chorobotwórczych, ich obecność w GMO- ridden (przejażdżkę- chyba na tamten świat?) w zasobach żywności, stanowi poważne zagrożenie zarówno dla zdrowia roślin i ludzi.

Gen VI "smoking gun", który dowodzi, GMO nie nadają się do spożycia przez ludzi

Do tego momentu, przemysł, który utrzymuje biotechnologię GMO są praktycznie identyczne z naturalnymi, organizmy, i że nie ma strukturalnych i funkcjonalnych, a różnica między GMO naturalnych roślin objawia się w taki sposób, że są przetwarzane przez organizm ludzki.

Ale obecność genu VI w większości GMO całkowicie obala ten mit.

Rośliny naturalne nie mają Genu VI, nie są podatne na infekcje wirusowe, jak same GMO są to, że zawierają.

Według analizy Isn w funkcji Genu VI genetyczne wady nie tylko ułatwiają montaż groźnych wirusów w tkankach roślinnych, ale również hamują naturalne zwalczanie chorobotwórczej obrony, co rośliny, i potencjalnie ludzie, jak je jedzą, bardziej podatni są na choroby.(szczególnie wirusowe)

Obecność genu VI zasadniczo pozostawia uprawy roślin transgenicznych jako bezbronnych zarówno przed najeźdźcami chorobotwórczymi i wirusowymi, i uważa się, że mogą powodować nieprawidłową ekspresję genu w uprawach, które posiadają go.

Oznacza to, że cała sekwencja genetyczna roślin może w wyniku mutacji Genu VI, w wyniku produkcji białek w losowych komórkach roślinnych wywołać ekspresję genu masowo w całym organizmie, a nawet doprowadzić do deformacji wzrostu.

Naukowcy wiedzą już o obecności podobnych genów wirusowych w GMO od lat, ale nigdy nie wskazali dokładnie, jakie te geny i masywne zmiany genetyczne wywołują wpływy na zdrowie człowieka.

I żaden z rządów, które zatwierdziły GMO z wirusowymi genami do użytku komercyjnego kiedykolwiek poprosili o potrzebne i odpowiednie testy bezpieczeństwa przeprowadzane w celu zidentyfikowania potencjalnych zagrożeń dla zdrowia, co oznacza, że ludzkość jest zbiorową świnką morską na tym masowym i masywnym eksperymencie naukowym biotechnologii.

"[T] on istotne informacje o istnieniu genów VI było swobodnie dostępne w literaturze naukowej na długo przed pierwszym zatwierdzeniu biotechnologii", dodaje ISN o skandalu.

Pamiętaj, aby przeczytać cały raport ISN na badania tutaj:

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

 

Przeczytaj także o samych badaniach tu:http://www.landesbioscience.com/journals/gmcrops/2012GMC0020R.pdf

 

Źródła dla tego artykułu to:

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) / link do oryginalnego artykułu

 

także

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Trochę o przeroście candidy.

 

 

Opiszę tu bydle wyjątkowo trudne do wytępienia, a coraz powszechniej występujące wśród społeczeństw (szczególnie tych wysokouprzemysłowionych ). Szczególnie ważnym wydaje się rozpowszechnianie wiedzy o tym dość poważnym zagrożeniu, gdyż właśnie to niewiedza bywa najczęstszą przyczyną przerostu drożdży, jak powszechniej nazywana jest grupa grzybów zamieszkujących nasze organizmy.

Warunki w jakich żyjemy obecnie stwarzają wiele czynników sprzyjających rozwojowi grzybów w naszych organizmach. Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała raport, z którego wynika, że nigdy wcześniej ludzkość nie była tak zagrożona grzybicami. Pasożyty różnego typu ma ponad 50%, zaś grzyby aż ponad 80% populacji!

Ja skupię się na jednym z nich. Zwą go - candida albicans.

 

 

 

WAŻNE:

 

JEST TO ARTYKUŁ AMATORSKI, MAJĄCY NA CELU UWIDOCZNIENIE PROBLEMU. ZA EWENTUALNE SKUTKI STOSOWANIA SIĘ DO ZAWARTYCH W NIM WSKAZÓWEK AUTOR STRONY NIE PONOSI ODPOWIEDZIALNOŚCI.

 

Objawy:

 

- alergie pokarmowe,

- krótka pamięć,

- stronienie od towarzystwa,

- alkoholizm,

- krytykanctwo,

- sucha cera,

- astma,

- lupus (toczeń),

- swędzenie odbytu i skóry,

- ataki paniki i płaczu,

- łaknienie pewnych pokarmów,

- trądzik młodzieńczy (acne),

- biały język,

- mrowienie w kończynach,

- ubytek tkanki kostnej,

- bezsenność,

- mroczki przed oczami,

- ucisk w klatce piersiowej,

- bóle brzucha,

- nadwaga lub niedowaga,

- utrata włosów,

- bóle głowy,

- nadmierna pobudliwość

- brak koordynacji ruchowej,

- nadmierne pocenie się,

- wrażliwość na perfumy,

- brak koncentracji,

- niedoczynność tarczycy,

- wrażliwość na mleko, pieczywo,

- brak równowagi,

- niepewność, zagrożenie,

- wrzody,

- ciągłe odchrząkiwanie,

- nerwowość, wybuchowość,

- wykwity skórne i łuszczyca,

- ciągłe zmęczenie,

- niecierpliwość,

- wyczerpanie po przebudzeniu,

- ciężkie miesiączki,

- niestrawność,

- zaburzenia wzrokowe,

- częste infekcje,

- niska temperatura ciała,

- zaburzenia hormonalne,

- częste oddawanie moczu,

- niski poziom cukru we krwi,

- zaburzenia cyklu miesiączki,

- depresja,

- objawy psychiatryczne,

- zapalenia dróg moczowych,

- gazy, wzdęcia, odbijanie się,

- zapalenia dróg rodnych (cysty),

- hemoroidy,

- ospałość, leniwość,

- zapalenia paznokci,

- impotencja,

- pesymizm, gderliwość,

- zapalenia uszu u dzieci,

- kłopoty z prostatą,

- pieczenie przy oddawaniu moczu,

- zapalenia zatok (przeziębienia),

- kłopoty w nauce i wychowaniu,

- pogorszenie objawów w wilgoci,

- zimne dłonie i stopy,

- kłopoty decyzyjne,

- przedwczesne starzenie się,

- zły zapach ciała i z ust,

- kopanie podczas snu,

- spuchnięta twarz,

- złe mniemanie o sobie,

 

 

Jeśli poznajecie większość powyższych objawów lub tylko niektóre z nich, mogą one być skutkiem przerostu drożdży candida albicans i zanieczyszczenia organizmu jego wydzielinami, co z kolei prowadzi do przeciążenia sytemu obronnego dając powyższe symptomy.

 

 

 

 

Przyczyny:

- osłabiony system immunologiczny,

- długotrwałe przyjmowanie antybiotyków,

- picie i gotowanie przy użyciu wody z kranu,

- dieta bogata w proste węglowodany (ziemniaki, pieczywo),

- zażywanie pigułek przeciwciążowych i sterydów,

- stres i wyczerpanie, brak snu i wypoczynku,

- nadużywanie cukru,

- wielokrotne ciąże,

- ogólne osłabienie organizmu,

- dieta bogata w mięso i mleko zawierające antybiotyki, hormony i sterydy,

- częste spożywanie fast foods (hamburgery, hot dogi, pizza, gotowe posiłki),

- niskie spożycie warzyw,

- nadużywanie kawy, alkoholu, nikotyny,

- spożywanie słodzonych i gazowanych napojów (cola, tzw. soki owocowe),

- duże spożycie, keczupu, musztardy, octu, produktów wędzonych, sfermentowanych,

- przebywanie i praca w pomieszczeniach wilgotnych, zakurzonych, klimatyzowanych,

- narażenie na promieniowanie jądrowe, rentgenowskie, elektromagnetyczne,

 

 

Pojedyncza lub kombinacja w/w przyczyn mogą być czynnikami sprzyjającymi przerostowi drożdży w organizmie.

 

Opis przerostu drożdży:

Pod koniec XX wieku, szczególnie w krajach uprzemysłowionych pojawiła się nowa grupa pacjentów, uskarżająca się na zespół niejasnych, na pozór niepowiązanych ze sobą symptomów, przejawiających się byciem chorym totalnie, z objawami wielu różnych chorób występujących jednocześnie. Pacjenci kierowani są do różnych specjalistów, którzy stwierdzają, że wszystko jest z nimi OK. Ostatnim ze specjalistów jest przeważnie psychiatra, który stwierdza, że wszystko to jest u pacjenta w głowie, że pacjent wmawia sobie te choroby. Czyżby?

Pojawianie się tego rodzaju pacjentów nastąpiło lata po tym jak współczesna medycyna zdecydowała się leczyć większość schorzeń przy pomocy antybiotyków, czyli produktów pleśni. Antybiotyk o szerokim spektrum zabija wszelkie bakterie w organizmie człowieka nawet te przyjazne, które współzawodniczą o kolonizacje naszego przewodu pokarmowego z adwersarzem zwanym candida albicans. Candida albicans jest niepozornym organizmem bakteryjno-drożdżowym z pogranicza świata roślinnego, zamieszkującym dolną cześć przewodu pokarmowego od momentu naszego przyjścia na ten świat. Spełnia on ważna rolę trawienną pomagając w procesie rozkładu cukru przez organizm.

Jego drugie oblicze, jako niszczyciela naszego systemu immunologicznego w przypadku jego przerostu, poznajemy ostatnimi laty, chociaż pierwsze przypadki były opisane już przez ojca przysięgi lekarskiej Hipokratesa. Candida jest obecny praktycznie wszędzie w środowisku i dopóki nasz organizm posiada normalne funkcje obronne jest dla nas niegroźny.

Inni mieszkańcy jelit to tzw. „pozytywne" bakterie: acidophilus, bulgaricus, bifudus i inne. Podobnie jak candida, odgrywają ważna rolę w trawieniu, ponadto, co jest mniej rozpowszechnione lub uznawane, kontrolują rozwój candidy albicans odżywiając się nim. Te pozytywne bakterie są zasiedlane w przewodzie pokarmowym z mlekiem matki. Sam fakt nie karmienia noworodka piersią może powodować niekorzystny stan braku równowagi miedzy pozytywnymi bakteriami a candida, co czasami ma poważne konsekwencje w przyszłości.

Głównym czynnikiem sprzyjającym przerostowi candida jest nadmierne przyjmowanie antybiotyków szczególnie o szerokim spektrum. Antybiotyk będący produktem pleśni o właściwościach bakteriobójczych, nie jest w stanie wybiórczo unicestwić złych bakterii pozostawiając lactobicilus, który spełnia pozytywną rolę. Usuwa wszystkie bakterie napotkane bez wyjątku kreując w ten sposób nierównowagę i początek problemów. Niestety lekarz nie doradza nam byśmy w trakcie kuracji lub po jej zakończeniu zasiedlili przewód pokarmowy ponownie przyjaznymi bakteriami, usuniętymi przez antybiotyk, a tak niezbędnymi dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Dokonać tego można przy pomocy probiotyków, czyli zasuszonych szczepów pozytywnych bakterii, które w sprzyjających warunkach, czyli wilgoci i ciepła (jelita) zaczynają się rozrastać, odtwarzając równowagę zaburzoną przyjmowaniem antybiotyków. Kupując probiotyki należy zwrócić uwagę by były jak najświeższe, najlepiej schłodzone i były liczone w miliardach a najlepiej w dziesiątkach miliardów.

Nie neguję powyższymi stwierdzeniami zbawczej roli antybiotyków w sytuacjach zagrażających życiu, ale podawanie ich, a szczególnie tych o szerokim spektrum, w sytuacjach np. zaziębienia, itp. graniczy z lekkomyślnością. Na szczęście wg ostatnich statystyk, na skutek wzrastającej świadomości lekarzy i pacjentów, ilość przepisywanych recept na antybiotyki spadła o 30%.

Kolejnym powodem przerostu drożdży w organizmie jest współczesna dieta, która odbiega znacznie od tego czym żywiliśmy się w czasach, gdy nasze życie towarzyskie kwitło w jaskiniach. Tu skubnęliśmy jakiegoś korzonka, tam warzywko, potem jakiś owoc czy zwierzątko. Było to pożywienie w naturalnej nieskażonej, nieprzetworzonej, świeżej postaci o wysokich walorach odżywczych i antygrzybiczych.

Współczesna, "niepsująca" się żywność nafaszerowana jest konserwantami o negatywnych wpływie na zdrowie człowieka. Produkty te są trwałe, łatwe w przechowywaniu i przyrządzaniu, ale są martwe. Nie zawierają żywych składników odżywczych potrzebnych człowiekowi do rozwoju i kontrolowania populacji drożdży w organizmie. Przykładem może być tu chleb nasz powszedni, sporządzony z oczyszczonej mąki z dodatkiem wody z kranu (chlor, fluor) i drożdży. Po takim przyrządzeniu trudno doszukać się w chlebie jakichś wartości, chyba, że po zamianie w cukier (proste węglowodany są zamieniane w cukier), świetnej pożywki dla candida.

Dobrym przykładem „zdrowotnych" właściwości oczyszczonej żywności niech będzie zdarzenie z czasów wojny w Wietnamie. Gdy zabrakło miejscowego ryżu dla armii i ludności południowo-wietnamskiej sprowadzono "ulepszony", biały ryż z USA. W krótkim czasie wśród ludzi, jak i inwentarza zwiększyła się liczba różnych pospolitych chorób. Ktoś zauważył, że kury karmione miejscowym ryżem mają się nadal dobrze, a te na amerykańskim wikcie padały jak muchy. Gdy, do głównie ryżowej diety południowo azjatyckiej, wprowadzono z powrotem naturalny, nieoczyszczony ryż miejscowy, sytuacja zdrowotna konsumentów poprawiła się momentalnie. Chodzi o to, że główne składniki odżywcze są zawarte w łupinie zbóż, która jest usuwana w nowoczesnym procesie oczyszczania.

Generalną zasadą zdrowego żywienia jest nie spożywanie żywności zapakowanej fabrycznie z różnymi kolorowymi napisami świadczącymi o ich rzekomych właściwościach odżywczych.

Zdaję sobie sprawę, że jest to trudne do osiągnięcia w dzisiejszych czasach. Starajmy się więc chociaż ograniczyć ilość takiej żywności do minimum.

Ogólnie dostępne mięso jest coraz częściej nafaszerowane antybiotykami. hormonami i sterydami, które dodawane do pasz powodują szybszy wzrost i większą wydajność zwierząt. Tą też drogą dostają się antybiotyki do mleka, kiełbasy, kotletów.

 

Przejdźmy teraz do głównego żywiciela drożdży - cukru.

W dawnych czasach nie znano cukru w jego czystej rafinowanej postaci. Cukier w postaci białego proszku pojawił się około XVIII wieku. Początkowo był bardzo drogi (dla przykładu: król mógł sobie finansowo pozwolić na, z grubsza licząc, jedna łyżkę cukru dziennie), i nie był osiągalny dla szerszych mas, gdyż wspomniana łyżka stanowiła równowartość rocznych dochodów chłopa. Wygląda na to, że w dzisiejszych czasach powodzi nam się lepiej niż monarchom. Z czasem, gdy rafinacja cukru potaniała stał się on ogólnie dostępny i używany. śmiem sądzić, że nawet nadużywany!

Dla przykładu, wiadomo, że cukier ma negatywne działanie na zęby. Mimo to czy spotkaliście kiedykolwiek pastę do zębów, która byłaby niesłodka. Ogólna słodycz wokół nas przypomina mi inną sytuację handlową. Producenci słodkawej gumy do żucia przekonują nas w reklamach, iż życie nam się nie uda jak nie będziemy ciągle ciamkać. Czy zauważyliście te stosy słodyczy przy kasach sklepowych ułożonych na wysokości wzroku naszych pociech. Jest to ostatnia szansa wchłonięcia w siebie błogiej słodyczy.

Cukier by być strawionym zużywa duże ilości witamin i soli mineralnych dając nam chwilowy przypływ energii, który w zależności od ilości spożycia kończy się różnymi stopniami mini upojenia alkoholowego. Wspomniane drożdże candida albicans potrzebują dużych ilości cukru do swojego rozwoju i ekspansji zaśmiecając nasz organizm odchodami jego przemiany. Dlaczego wspomniałem o alkoholu? Otóż cukier, czy to w czystej postaci, czy prostych węglowodanów, w połączeniu z drożdżami w jelitach produkuje alkohol, im większy przerost drożdży tym większe zapotrzebowanie na cukier lub alkohol, który jest niczym innym jak skondensowanym cukrem.

Człowiek jest chodzącą fabryką alkoholu posiadając na wyposażeniu potrzebne do jego produkcji drożdże w przewodzie pokarmowym i zamiłowanie do cukru i prostych węglowodanów, które błyskawicznie są zamieniane w cukier. Jeśli dostarczymy drożdżom potrzebną ilość prostych węglowodanów w postaci pieczywa, makaronu, ziemniaków - efektem końcowym jest alkohol. Będąc lekko wstawionym po niewłaściwym posiłku łatwiej jest sięgnąć po drugi kieliszek.

Duży wpływ na przerost drożdży ma też promieniowanie jądrowe i inne jego rodzaje. W Japonii gdzie po wybuchach bomb jądrowych ciągle się ono utrzymuje znane są przypadki bycia pijanym bez picia. Jeden z żołnierzy bazy amerykańskiej był często aresztowany za spożycie alkoholu stwierdzone testerami. Problem polegał na tym, że był abstynentem. Po odesłaniu go (za złe prowadzenie siebie i samochodu), do USA zawartość alkoholu w jego krwi znacznie spadła. Niektórzy ludzie posiadają tak duży przerost drożdży, że nawet minimalne ilości alkoholu czynią ich pijanym albo nie mogą się zatrzymać, kiedy zaczynają pić, oczywiście są to przypadki dość szczególne.

Wspomniałem wcześniej pozytywne, przyjazne bakterie rezydujące w naszym jelicie grubym jak: Lactobicilus acidophilus, bulgaricus i ich zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Według lekarzy medycyny naturalnej większość chorób ma początek w naszym jelicie grubym gdzie odbywa się walka między naszymi obronnymi bakteriami a candida. Normalnie pracujący przewód pokarmowy nie powinien przypominać magazynu tylko wydajną fabrykę, wysyłającą nas na posiedzenia zarządu w ubikacji co najmniej 3 razy dziennie. Skrócenie tranzytu materiału fekalnego przez jelita i wyeliminowanie jego zalegania (10% wagi niektórych ludzi), spowoduje krótszy czas w jakim candida może znaleźć w jelicie grubym coś dla siebie. Możemy dostarczyć naszemu organizmowi wszystkie potrzebne składniki w lekkostrawnej formie odciążając nasz przewód pokarmowy. Oczywiście musimy zrezygnować z tzw. pokarmów smacznych. Smak jest zresztą kwestią umowną i przyzwyczajenia. Warto jest zrezygnować z chwilowej smakowej przyjemności na korzyść długotrwałej podwyższonej jakości funkcjonowania w ciągu dnia. Innymi słowy - jedzmy żeby dobrze żyć, a nie - żyjmy żeby „dobrze" jeść.

Pojęcie dobrych bakterii jest ośmieszane, a co najmniej pomijane we współczesnej oficjalnej medycynie. Nic dziwnego gdyż potraktowanie wspólnej przyczyny wszystkich wymienianych objawów, a nie każdego z osobna, powoduje stopniowy powrót chorego do zdrowia, co oznacza utratę pacjenta. Brak oficjalnych badań na ten temat i dowodów w postaci zdjęć lub opracowań powoduje zaliczenie tematu flory jelit do opowiadań wyjętych z bajek. Według oficjalnych źródeł dopuszcza się możliwość przerostu candidy u pacjentów o silnie obniżonych funkcjach układu odpornościowego, tak jak pacjenci z AIDS czy rakiem.

Jedynymi przypadkami traktowanymi jako grzybicze są choroby skóry, paznokci, białe naloty na języku lub drożdżycowe zapalenia pochwy gdyż są one widoczne na zewnątrz. Niestety jest to tylko przysłowiowy czubek góry lodowej, na który smarowanie, czy atakowanie antybiotykami nie ma wpływu lub ma negatywny. Ten proces (rozrostu drożdży), zaczyna się w jelicie grubym. Według opracowań amerykańskich coraz więcej pacjentów korzysta ze środków medycyny naturalnej, oraz wraca do naturalnego odżywiania. Wygląda na to, że zawód lekarza pomału zanika z powodu bezskuteczności traktowania chorób przewlekłych.

Jednym z lekarzy, którzy się nawrócili był niejaki dr. Kellogs, ten sam, który propagował płatki kukurydziane nazwane od jego imienia. Był on chirurgiem, który w pewnym momencie zrezygnował z intratnej posady i zaczął leczyć przy pomocy lewatyw i podawania jogurtu bogatego w kolonie acidophilus. Był on wyznawcą teorii, iż większość chorób zaczyna się w zapchanym, przerośniętym drożdżami, przewodzie pokarmowym. Trudno powiedzieć co spowodowało ten nagły zwrot w jego karierze. Można podejrzewać, że był to widok i zapach białego grzyba przerastającego organy pacjentów, którzy przegrali walkę o życie.

Dobrą wiadomością powinien być fakt, iż jednym z najcenniejszych składników naszej, niestety nie najzdrowszej polskiej diety, jest kwaszona kapusta, która, prócz wspomnianego wyżej jogurtu, czy zsiadłego mleka, zawiera niezmierzone ilości pozytywnych bakterii.

Połączenie naszej typowej węglowodanowej i mięsnej diety z elementami zachodniej (antybiotykowej, sterydowej, konserwowej i słodkiej), czyni nas, jako grupę etniczną, szczególnie podatnych na przerost candidy, a co za tym idzie niezliczone problemy zdrowotne. Poczym zderzamy się z medycyną nastawioną na leczenie symptomów, a nie przyczyn naszych schorzeń.

Dopóki jesteśmy młodzi, posiadamy silny system obronny, odżywiamy się w miarę zdrowo i unikamy innych, wcześniej wymienionych czynników sprzyjających przerostowi drożdży, w naszym organizmie ma miejsce równowaga. Candida albicans spełnia swoje pierwotne, ważne funkcje zachowując dobrosąsiedzkie stosunki z koloniami acidophilus czy bulgaricus, które kontrolują jego terytorialne zapędy po naszych małych występkach, takich jak imieniny, wypłata czy święta.

Jeśli nadużywamy cierpliwości i wytrwałości przyjaznych bakterii, candida albicans rozpoczyna swój trudny do pohamowania i brzemienny w skutkach rozwój. Ubocznym skutkiem tego rozwoju jest około 80 trucizn, którymi zanieczyszcza nasz organizm. Jedną z nich jest acetaldehyd trudny do usunięcia z tkanek, oprócz niego etanol (alkohol) i formaldehyd i wiele, wiele innych.

Wzrastające zanieczyszczenie i przeciążenie naszego organizmu, które zaczyna się przejawiać zmęczeniem, zawrotami i bólami głowy, nerwowością i innymi opisanymi we wstępie, starają się skompensować nasze organy oczyszczające - nerki, wątroba czy układ limfatyczny. Sprawę pogarszają pasożyty mnożące się w zatkanym przewodzie pokarmowym i innych częściach, zasilając i tak osłabiony organizm truciznami swej przemiany materii. Wątroba, która jest głównym organem oczyszczającym przeciążona ciągłym zalewem trucizn i kamieniami w woreczku spełnia swe funkcje w coraz bardziej ograniczonym zakresie. Przeciążenie tych organów i styczność z innymi czynnikami sprawczymi powoduje ich stany zapalne. Wizyta u lekarza z powodu tych kłopotów może się zakończyć przepisaniem antybiotyku, czyli dolaniem oliwy do i tak już pokaźnego pożaru.

W międzyczasie pojawiają się inne przejawy przerostu candidy. Drożdżycowe zapalenia pochwy lub prostaty. Należy tu zaznaczyć, że oba te organy znajdują się w anatomicznej bliskości kwatery głównej candidy, czyli jelita grubego.

Jednym z przejawów rozwijającego się candida jest trądzik (acne) i inne wykwity skórne, które mogą być potraktowane antybiotykiem, candida gdyby mógł mówić nazwałby to "strzałem w dziesiątkę".

Problem z candidą polega na tym, że jest on z nami od 4-5 miesiąca życia, więc testy na jego obecność nic nie dadzą. Chodzi tu nie o fakt jego obecności, ale o problem niekontrolowanego rozrostu. Zgodność objawów przerostu z wymienionymi w części 1, prawdopodobieństwo wystawienia na czynniki sprawcze, chwilowe pogorszenie symptomów po zastosowaniu środków antygrzybiczych oraz poprawa zdrowia przy kontynuowaniu kuracji są najlepszym dowodem na istnienie przerostu w początkowej fazie.

Ten prosty bakteryjny organizm ma możliwość adaptacji do zmieniających się warunków oraz zmiany swej formy z bakteryjnej w grzybiczą i odwrotnie. Po zmianie w grzyba candida zaczyna się zachowywać jak każdy grzyb niemający nic innego do roboty, po prostu zaczyna zapuszczać korzenie. W tym przypadku w jelita swego żywiciela perforując jego ściankę. Doprowadza to do sytuacji, którą można by nazwać przeciekającym jelitem. Niestrawione części pokarmowe dostają się do krwioobiegu powodując bezpośrednie lub opóźnione alergie pokarmowe przejawiające się plamkami na ciele, szybkim biciem serca po posiłku lub bólami głowy. Ponadto alergie pokarmowe mogą być efektem braku rotacji pokarmów, czyli jedzenia codziennie tych samych potraw.

Wraz z pokarmem poprzez sito w jelitach dostają się do krwioobiegu zarodki candidy powodując tzw. candidę systemową. W tym momencie żarty, przynajmniej dla nas, się skończyły. Cały organizm może być zaatakowany przez pozbawionego kontroli grzyba. Może on zaatakować którykolwiek z organów powodując jego stany zapalne o podłożu grzybiczym. Jeśli jest to bakteryjny stan zapalny antybiotyk mógłby być tu pomocny, w przypadku grzybiczym jak wiemy, nie bardzo. Leczenie w tym stadium powinno mieć charakter systemowy, tzn. środki antygrzybicze powinny dostawać się do krwi i tam zabijać grzyba, zmniejszanie jego populacji w samym jelicie grubym na tym etapie niewiele pomoże.

Candida kontynuując swoje ekspansje w organizmie daje nam informacje o tym fakcie poprzez zwiększającą się ilość manifestacji skórnych, jak plamki, acne, grzybicze zapalenia paznokci, świerzbienie i łuszczyca skalpu, zapalenia, twarde trudne do usunięcia skorupy na spodniej stronie stopy i łokciach. Dołączają do tego zmiany w samopoczuciu i zachowaniu. Przeciążony odchodami krążącymi w organizmie człowiek jest ciągle zmęczony, gderliwy, wszystko krytykuje, łatwo wybucha. Cech**e go pesymizm i popadanie w depresje, częsta zmiana nastroju, płacz, niewytłumaczalny strach i wrażenie zagrożenia, ciągła potrzeba spożywania cukru, brak koncentracji i uwagi, nadmierna, sarkastyczna żartobliwość i złośliwość, łatwe zapominanie, brak ambicji, skłonność do alkoholu, puchnięcie twarzy, tak zwana mgiełka umysłowa i wiele innych wymienionych na początku. Często ludzie tacy, z uwagi na liczne dolegliwości, są określani mianem hipochondryków. Zaryzykowałbym przeciwne stwierdzenie - hipochondria jest jedyną chorobą, której ludzie z przerostem drożdży nie mają.

Proces przerostu candidy jest powolny. Może trwać dziesiątki lat i objawiać się stopniowym pogorszeniem stanu zdrowia, a co za tym idzie samopoczucia. Wydaje się nam, że jest to naturalny proces starzenia z upływem lat. Ludzie z długoletnim przerostem są klasyfikowani jako hipochondrycy wiecznie się uskarżający na różne dolegliwości. Z drugiej strony zwracają oni baczniejszą uwagę na to co jedzą i jak żyją, co przedłuża okres ich życia. Silniejszy organizm daje sobie do czasu radę, maskując objawy przerostu, by nagle, niespodziewanie i szybko zawieść. Z racji zwiększającej się ilości i jakości objawów pacjent w końcu dostaje skierowanie do psychiatry, który definiuje pacjenta jako przypadek psychiatryczny zalecając dalsze zatruwanie organizmu środkami psychotropowymi. Często pacjent traci ubezpieczenie, pracę, rodzinę i przyjaciół, kończąc na rencie, ulicy lub przenosi się na tamten świat, gdy candida przyczyni się do rozwoju raka.

 

 

 

Źródło:

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak jest zainteresowanie sposobami poradzenia sobie z chorobą zwaną: atopowe zapalenie skóry, mogę w skrócie opisać jak w rodzinie sobie radzimy z takim przypadkiem.

Choróbsko szczególnie przykre...

  • 4 tygodnie później...

Wracając do szkodliwości pieczywa.Ukazała się książka "Dieta bez pszenicy" Williama Davisa.

W radiowej trójce była bardzo ciekawa audycja której tematem było pieczywo i produkty mączne oraz ich zgubny wpływ na nasze zdrowie.

Polecam odsłuchać:

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Po prostu rządy polski od ponad 20stu lat próbują być największym przyjacielem i sojusznikiem USA.

 

Na razie bez problemów na dużą skalę uprawia się niemieckie odmiany kartofli i zbóż GMO. Swoją drogą metoda GMO jest mniej ryzykowna niż tradycyjne krzyżówki bo wiadomo co gdzie wchodzi a przy krzyżówkach otrzymujemy kompletną ruletkę co wiele razy już dało o sobie znać (tj. od 350 lat jak np. nagłe pomory popularnych odmian powstałych z krzyżowania). A krzyżówki w zbożach są łatwe do zrobienia bo każde zboże to po prostu trawa i samo w sobie jest równe naturalne jak pekińczyki czy inne jamniki i mutanty.

 

co do grzybów i chorób - rozprzestrzenienie uprawy pszenicy na północy Europy spowodowało od XI wieku powracające epidemie sporyszu czyli rdzy zbożowej. Jako że uprawy nie były tak wydajne nie pozwalając na uzyskanie dużych rezerw ludzie jedli zakażone zboże i mieli sporo efektów ubocznych zatrucia tym grzybem jak choroby skóry, niestrawność, problemy z koncentracją, zatrucia itd. w zależności od fazy rozwoju i klimatu. Dopiero w XIX wieku dzięki mikroskopwym badaniom roślin wykryto że grzyb rdzy ma stadium pośrednie na berberysach i wtedy zaczęto je karczować i palić na potęgę. Ewolucja jednak działa i rdza znalazła sobie kolejnych żywicieli pośrednich. I dopiero rozwój fungicydów (tak tak, okropna chemia) wyeliminował problem rdzy która od wielu wieków przyniosła niemały problem i cierpienia milionom ludzi w Europie Północnej (na południu ciepło i słońce powodują że problem jest daleko mniejszy czy pomijalny).

Do problemów nie potrzeba GMO.

Tak jest. Same przyjemne rzeczy. Stąd ludzie mieli różne wizje po jedzeniu kaszy ze sporyszem w rozwiniętym stadium. Niestety regularne jedzenie tego świństwa niszczyło wątrobę etc. ale że mało kto na wsi dożywał 40 to problem rozwiązywał się sam chociaż z bólem, niestrawnością, wizjami, lękami, zła kondycją itd.

Stąd w północno-wschodniej Europie w naturalny sposób przez dłuższy czas można uprawiać żyto, orkisz, brukiew czy pasternak ale już np. kartofle które się przyjęły u nas to krzyżówka baardzo daleka od tych odmian które Hiszpanie przywieźli z Ameryki bo za cholerę nie chciały rosnąć w gliniastej ziemi (był też problem z gniciem i przechowywaniem)

Za to jabłka i czosnek mamy dużo lepsze niż na południu Europy.

Tam z kolei pszenica, kukurydza, bakłażany, kabaczki, pomidory!

 

He! Kartofle miały na polskiej wsi złą opinię jako "pruskie bulwy" i przyjęły się dopiero kiedy okazało się że można z nich pędzić samogon. A dzisiaj to "polskie warzywo"... ten no.. przecież Chopin w ładnych butelkach stoi.

 

Jeszcze co do kuchni - francuski napoleoński garnizon w pomorskim Szczecinie (1806-1813) był bardzo zniesmaczony niemiecką kuchnią opierającą się na rozgotowanych kartoflach, kluskach, piwie i kapuście :D

Nie wiem co masz na myśli znieważając mój regon ;)

Zachodniopomorski Szczecin.

 

A przy tzw. Kopcu Napoleona mieszkałem 30 lat...

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.