Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Raczej unikałbym o tej porze nowalijek wszelkiej maści.

Wszystko strasznie pryskane :)

Trzeba poczekać do końca maja.

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

• Moderatorzy

Raczej unikałbym o tej porze nowalijek wszelkiej maści.

Wszystko strasznie pryskane :)

Trzeba poczekać do końca maja.

różne sałatki z młodej pokrzywy

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Ja jeszcze jadę na warzywach z zeszłej jesieni. Nie wydziwiam z jedzeniem. Nie potrzeba mi jakiegoś wielkiego urozmaicenia. Młoda pokrzywa to dobry pomysł. Ale ważne by zbierać ją z dala od zanieczyszczeń. Na toksyczne nowalijki się nie rzucam :).

Do zupy pokrzywowej w zeszłym tygodniu żona dodała trochę szczawiu- na bulionie, z jajkiem - pyszne.

Sama pokrzywa trochę nijaka.

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Ale zdrowa. Ja dzięki temu, że w dzieciństwie przeżyłem "wypadek" ociekając z cudzego sadu. Przeturlałem się nieźle w skapym odzieniu po pokrzywach. Jedna noc płaczu a po reumatyzmie ani śladu. :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - a w konsumpcjonizmie przechodzi się na slodziki bo sa tansze

dziwne ze rakotworczosc nie jest przeszkoda w konsumpcjonizmie, zywnosci korporacyjnej, dziwne ze w zwynosci korporacyjnej chodzi tylko o taniej i wspomagac większego producenta najlepiej międzynarodowego,

ps. slyszalem ostatnio plotke ze zad niemiecki zrobil interes z firma produkujaca sztuczny zapach dla wędlin i żeby otworzyć interes na cala unie i znaczaca zwiekszyc swoje pkb podstawil ustawe o zakazie naturalnego wedzenie... nie wiem na ile prawda ale w każdej plotce jest czesc prawdy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

chwilowy brak działalności w audio.

Pisk i szum w uszach tak. Wystarczy trochę takich rozpuszczalnych multiwitaminek typu Plusszz. One wszystkie są słodzone aspartamem i jakimiś cyklaminianami. Producenci żeby trochę ściemnić klienta, na liście składników na drugim miejscu podają cukier. Ale jak doczytasz się dalej, to na samym końcu dopiero aspartam, cyklaminian, acesulfam itp. Przykład:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pokrzywa jest smaczna? Z czym się dobrze komponuje?

Ze swej strony proponuję usmażyć , wprzódy umyte i pokrojone liście świeżej pokrzywy na maśle (krótko smażyć) , następnie wbić jajka i mamy gotową jajecznicę , smakuje podobnie lub identycznie , jak szpinak z jajkami - polecam spróbować !

A propos , najwięcej właściwości leczniczych mają młode liście pokrzywy , należy je zbierać na przełomie kwietnia i maja , życzę Smacznego !

Piotr

Dzięki 23031970, wypróbuję niebawem. Leszku B, w jaki sposób jedziesz na warzywach z zeszłej jesieni? Jakieś przetwory?

różne sałatki z młodej pokrzywy

Szczerze mówiąc , jeszcze nie próbowałem sałatki z pokrzywą , ale warto przy okazji wspomnieć , aby przed spożyciem świeżych liści pokrzywy " sparzyć " je wodą o temperaturze 60 stopni Celsjusza , wówczas nie poparzymy sobie języka i przewodu pokarmowego drażniącymi liśćmi , i jeszcze jedna bardzo istotna sprawa ,proszę nie zrywać starych liści pokrzywy , gdyż zawierają cystolity , które są szkodliwe dla nerek !

Piotr

Dzięki 23031970, wypróbuję niebawem. Leszku B, w jaki sposób jedziesz na warzywach z zeszłej jesieni? Jakieś przetwory?

Ja natomiast chciałbym spróbować brukwi , mojego kolegi babcia w czasie i zaraz po wojnie z głodu/biedy jadła codziennie brukiew i być może dzięki temu dożyła 105 lat , do końca będąc sprawną fizycznie i przytomną na umyśle , dopiero w zeszłym roku Śmierć się o nią upomniała .

Może znasz lub znacie dobry przepis na danie z brukwi ?

Piotr

Brukiew? Nie... pierwsze słyszę. Natomiast czytam o cystolitach i wszystko takie zagadkowe. Możliwe że są to niepełne lub źle zbadane informacje. Tutaj przykład na herbacie (8:55 pierwszego filmu i kontynuacja na kolejnym filmie). Chodzi o mechanizm obronny roślin.

• Moderatorzy

Szczerze mówiąc , jeszcze nie próbowałem sałatki z pokrzywą , ale warto przy okazji wspomnieć , aby przed spożyciem świeżych liści pokrzywy " sparzyć " je wodą o temperaturze 60 stopni Celsjusza , wówczas nie poparzymy sobie języka

NIEPRAWDA, pokrzywa przestaje parzyć po potraktowaniu jakąkolwiek wodą !!!!!!!!!

Nawiązując do tych filmów, dość prawdopodobnym jest, że trzeba zrywać listki delikatnie i smakować, czy to co zrywamy jest smaczne, tzn. nie ma toksyn które są wynikiem reakcji hormonalnej rośliny na obgryzanie przez zwierzęta.

Co do pokrzywy to w większości napisano tu prawdę.

Piotrek, pokrzywę można lekko sparzyć wrzątkiem (krótko) i na pewno nie będzie "parzyła".

Dodam tylko, że pokrzywa zwiększa ciśnienie tętnicze. Sprawdzone!

Tą informację ciężko znaleźć.

To można pokrzywkę zamiast kawki, tudzież koniaczku?

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Zwiększa przy regularnym, w tym przypadku zaparzaniu (2 szklanki dziennie), o około 5 jednostek ciśnienie rozkurczowe.

Oczywiście zależy to od skłonności osobniczych...

Właśnie zrobiłem sobie jajecznicę z młodymi listkami. Nie jest zbyt smaczna, coś jak szpinak, tylko że gorsza.

To profanacja!, Jak już musisz pokrzywę to raczej jako "krązanie" :P

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

brukiew powiadacie---- a 30 lat temu jak chodziliśmy na tzw. grandę to się jadło właśnie to - tylko nazwa była inna . U nas karpiel lub korpiel. Normalnie w torebeczkach do siania można kupić

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Smakuje jak woda z kałuży pełnej liści... ;-)

Ale jest niebywale zdrowa...

Jak już jesteśmy przy herbatkach ziołowych...

Jak ktoś ma alergie skórne i swędzi polecam Czystka... również jak kogoś ugryzie i zainfekuje kleszcz...

• Moderatorzy

Czystek:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W myśl medycyny chińskiej zeszłoroczne warzywa są zdrowsze od świeżych także nie spieszmy się z wymianą np. ziemniaków.

Jak można dostrzec piękno niedoskonałym spojrzeniem?

Przypadkiem mam tą herbatkę, w smaku jest udana jak na leczniczą. Skład bardzo ciekawy :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodam tylko, że pokrzywa zwiększa ciśnienie tętnicze. Sprawdzone!

Tą informację ciężko znaleźć.

Nie wiedziałem , dzięki za informację !

Piotr

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.