Skocz do zawartości
IGNORED

Drobne naprawy - porady dla początkujących.

Arda

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam mały problem, otóż kabel od moich senkow został przypadkiem przeciety ( na dodatek nie mam tej cześci kabla z minijackiem, tylko sluchawki) i tu nasuwa sie pytanie czy da im sie jeszcze jakos przywrocic zywot? Zlutowanie nowego kabla ? Prosze o odpowiedzi osoby obeznane w temacie. Z gory dzieki za wskazowki :)

nie wiem jakie to senki, ale ja do zwykłych filipów kupiłem kabel: jack - 2 chinch, obcinam czincze i lutuje do słuchawek :) tylko musi to byc taki kabel co ma osobno po dwie żyły. Jak wysoki model to kup wtyk Jack na alle.. i kabelek wedle gustu.

Z senkami sprawa jest o tyle prosta że można dokupić oryginalny kabel który często jest odłączany przy słuchawkach ;)

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

poszukuje noty scalaka:

ali m5673a1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jestem nowy na forum, wiec witam wszystkich bardzo serdecznie!

Przechodząc do sedna, mam mały problem a mianowicie, posiadam kolumny JAMO C405 i w jednej z nich spalił mi sie wysokotonowiec. Mam 2 problemy. 1 to kształt jego, nie jest to zwykły okragły głosniczek tylko gdy go demontuje to jest w tej czarnej obudowie razem z napisem jamo. 2 problem to taki ze nie wiem jaki zamiennik zastosowac do tych zwrotnic. Proszę o pomoc:)

ps. w serwisie powiedzieli ze takich głosnikow juz nie mają :<

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - poproś o poradę fachowca - może da się naprawić, a może znajdzie inne rozwiązanie.

Ukryta Zawartość

JAMO często stosuje (przynajmniej stosowało) modyfikowane wersje katalogowych przetworników

i faktycznie może byc problem z dostaniem zamienników do ich kolumn.

Inna sprawa, że nawet oficjalni dystrybutorzy (czy to JAMO czy samych głośników np. Seas`a) mają pojęcie raczej znikome na ten temat

i albo wciskają to co akurat na magazynie im leży, albo ewentualnie zamówią "gdzieś tam" nie wiadomo co twierdząc, że to dokładnie to.

Sam o mały włos nie wpasowałem się w kupno nowych głośników do moich JAMO Concert (2.200PLN za parę samych midwooferów)

chociaż piętnaście razy człowiekowi w mailach pisałem co to za głośniki (magnezowe excele Seas`a) a on mi zamówił...

owszem excele Seas`a, nawet średnica się zgadzała, tyle że "przeoczył" pewien drobny szczegół, a mianowicie taki,

że to co on zamówił, to już kolejna wersja exceli, która z poprzednią ma wspólną tylko nazwę i wymiary kosza.

I oczywiście do samego końca był święcie przekonany, że to jest dokładnie to samo co ja chciałem.

Poniżej porównanie starych exceli i "tych samych"...

Ukryta Zawartość

post-6358-001277800 1296862707_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Witam. Niedawno wychaczyłem wzmacniacz PROTON AM-452 225W i do niego kolumny technicsa 120W..

Przy podkręceniu wzmacniacza na ok 1/4 mocy już słychać szum w kolumnach.. Czy jest to spowodowane zbyt mocnym wzmacniaczem dla tych kolumn, czy coś może być w nim spalone??

pozdr.

Witam i pozdrawiam,

Sprawiłem sobie głośniki Monitor Audio BX2. Mają one po 2 terminale na + i 2 na - . Plusy połączone są zworką; podobnie minusy. Tutaj pojawia się moje pytanie - mając standardowe przewody tzn. po 1 końcówce na + i na - muszę podłączyć z użyciem zworki czy może bez niej do jednego z + i jednego z -??

Z wyprzedzeniem proszę o odpowiedzi bez złośliwości - kto pyta nie błądzi itp.

Nic nie jest spalone, nie jest to też wina zbyt dużej mocy, nie ma czegoś takiego jak zbyt duża moc, pewnie kolumny mają wysoką skuteczność, a wzmacniacz nie jest najwyższych lotów. Spróbuj podłączyć inny wzmacniacz, z czego odtwarzana jest muzyka?

Nic nie jest spalone, nie jest to też wina zbyt dużej mocy, nie ma czegoś takiego jak zbyt duża moc, pewnie kolumny mają wysoką skuteczność, a wzmacniacz nie jest najwyższych lotów. Spróbuj podłączyć inny wzmacniacz, z czego odtwarzana jest muzyka?

kolumny technics sb-cs60 więc nie jest to najnowszy sprzęt ;) .. skuteczność nie jest podana. Muzykę odtwarzam z laptopa..

Załatwię inny wzmacniacz i zobaczę..

pozdro

Mam problem, otóż mam wzmacniacz marantz pm 7000 i właśnie zakupiłem kabelki procab ls40. Nie mam pojęcia jak mogę je podłączyć do wzmacniacza gdyż nieważne jakbym nie skręcił końcówki kabla i tak nie mieści się w ten skręcany wtyk. Jaki patent na to moglibyście mi polecić? Pozdrawiam.

Gość

(Konto usunięte)

Mam problem, otóż mam wzmacniacz marantz pm 7000 i właśnie zakupiłem kabelki procab ls40. Nie mam pojęcia jak mogę je podłączyć do wzmacniacza gdyż nieważne jakbym nie skręcił końcówki kabla i tak nie mieści się w ten skręcany wtyk. Jaki patent na to moglibyście mi polecić? Pozdrawiam.

Jeśli nie ma szans zamocować gołych kabli, to pozostaje Ci tylko użycie albo "szpilek", albo "bananów". Z tym, że musisz poszukać takich koncówek, by można było w nich zainstalować przewód o przekroju 4 mm2.

(do autora wątku:zmieniłem tytuł, na przyszłość proszę stosować się do Regulaminu)

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

A wersji LS100 nie było?? Czy przez te kable ma "iść" 4-6 kW:)

Witam mam 2 wzmacniacze Diora ws 442 i ws 354 problem jest taki ze obydwoje nie graja moze cos da sie wywnioskowac ze zdjec ze sa popsute albo zrobić mała przeróbke (po przekładać pare elementów ) . Diora ws 442 kiedy jest podłączona do sieci wykazuje na wskazniku aktywność ale nie gra i ona spada ws 354 podłaczylem go do sieci przez chwile grała muzyka i pozniej przestała (to było juz dawno)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Diora ws 442 kiedy jest podłączona do sieci wykazuje na wskazniku aktywność

Ukryta Zawartość

post-33466-048338800 1298146277_thumb.jpg

post-33466-066267100 1298146336_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam mam 2 wzmacniacze Diora ws 442 i ws 354 problem jest taki ze obydwoje nie graja moze cos da sie wywnioskowac ze zdjec ze sa popsute albo zrobić mała przeróbke (po przekładać pare elementów ) . Diora ws 442 kiedy jest podłączona do sieci wykazuje na wskazniku aktywność ale nie gra i ona spada ws 354 podłaczylem go do sieci przez chwile grała muzyka i pozniej przestała (to było juz dawno)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Diora ws 442 kiedy jest podłączona do sieci wykazuje na wskazniku aktywność

Ukryta Zawartość

na wyłączonym napięciu 442 poprzecinaj wszystkie kable idące do wskaźnika wysterowania i po sprawie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie, czy jest jakiś sposób odkręcenia śrubki torks jeśli otwór w główce jest "rozkalibrowany" i klucz tego nie łapie?

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Mam parę urządzeń w obudowach plastikowych. Chciałbym do nich zrobić jakiś ekran ( góra, dół ), pomyślałem nad cienką blachą aluminiową, jednak na allegro ciężko taką dostać ( np o grubości 0,3 czy 0,1mm ), za to jest blacha miedziana o różnej grubości. Jaka grubość blachy wystarczy na taki ekran w obudowie plastikowej? Lepiej poszukać aluminium czy ta miedź wystarczy?

Napisałem ten tekst w innym temacie, podobnym ale ten chyba będzie bardziej odpowiedni ;)

Panowie, czy jest jakiś sposób odkręcenia śrubki torks jeśli otwór w główce jest "rozkalibrowany" i klucz tego nie łapie?

Można też za pomocą pilnika bądź najlepiej dremelem uważnie spiłować śrubę nadając jej bardziej kwadratowy kształt po czym odkręcić szczypcami.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.