Skocz do zawartości
IGNORED

Małe kolumny podłogowe lub duże monitory .

punk

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem 707 dość długo,i tak jak prawie każdym kolumnom,żeby zagrały trzeba im dać trochę swobody.

W małych pomiesczeniach zagrają?No pewnie tylko jak?

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Pomieszczenie jest bardzo małe (10m, sufit 3m), ale otwarte na przedpokój i kuchnię (przejście do przedpokoju i okienko do kuchni na przeciwległej do linii kolumn ścianie), nie ma tragedii - obecne monitory radzą sobie dość dobrze, a z Lipinskimi powinno być lepiej, bo są zamknięte, przynajmniej tak mi się wydaje.

W tych warunkach nic wiele lepiej nie zagra,szkoda wydawać pieniądze dla samej tylko zmiany,skoro obecne kolumny grają dość dobrze :).

Lepiej kupować płyty,a nadmiar gotówki odkładać na przyszłość,po zmianie lokum będzie jak znalazł ;).

Zgadzam się ze Stefkiem. Pytanie o kolumny jest przedwczesne, skoro i tak po prawdzie nie ma ich gdzie wstawić. Nie wiadomo nawet jak zestaw autora zagra, gdy uwolni się go od tych 10m2.

Pomieszczenie jest pierwszym "high-endowym" elementem zestawu o ile ów high-end ma mieć wymiar dźwiękowy, a nie - być jedynie metką z ceną albo z audiofilską sexy-nazwą.

Dzięki za porady, ale Lipinskie może będę mógł pożyczyć od znajomego, to nic nie kosztuje, a sprawdzić nie zaszkodzi ;) Poza tym - dobre źródło > akustyka - takie mam doświadczenia, zaraz mnie pewnie zjecie, ale tak to wygląda. Przykład? Pierwszy kawałek z koncertówki Jopkowej (Bosa) i wejście kontrabasu. Do niedawna "zakazany" utwór w moim pomieszczeniu - szafy tańczyły razem z zawartością. A teraz jakoś można tego słuchać i to o wiele głośniej! Akustyka jak najbardziej tak, ale trzeba najpierw mieć co "stroić". Na kulawy dźwięk nic nie pomoże.

Nie wiem czy mówimy o tym samym kawałku ("Bukowina"),Bosa to nie jest płyta koncertowa :),w każdym razie to jeden z moich ulubionych utworów nie tylko do testowania.

"Napaliłeś" się na te Lipińskie ;),pożycz,posłuchaj i zdaj relację.

witam dzięki panowie za wpisy te na temat i te na nie ...

Lipinskie jak dam rade posłuchać na pewno posłucham jak narazie jadę słuchać do polski dynaudio i totemów jak się uda może nawet tu następnym razem posłucham harpie jak zjadę do Polski

"...Wolność albo jest pełna albo jej w ogóle nie ma, bez wolności nie ma rozumu, nie ma sprawiedliwości, nie ma dobrobytu, nie ma człowieczeństwa..."Michał Bakunin

JarlBjorn

jakie???

stempur

z przyjemnością z której części polski jesteś?

"...Wolność albo jest pełna albo jej w ogóle nie ma, bez wolności nie ma rozumu, nie ma sprawiedliwości, nie ma dobrobytu, nie ma człowieczeństwa..."Michał Bakunin

Jak chcesz mieć dynamikę i kopa to daj sobie spokój z monitorami na małych głośnikach...mała kolumna nigdy, z żadnym wzmacniaczem nie zagra dobrze nie tylko muzyki rockowej, ale większości gatunków. Monitory grają ładnie, czysto, przestrzennie, ale dynamiki, zejścia i swobody grania nie uświadczysz.

Chcesz słuchać z rozdziawioną paszczą rocka to zainwestuj w kolumny z dużym głośnikiem, od 10" w górę.

Na 20m kw.? Bez przesady. XN 270 EVO w zupełności wystarczą, podejrzewam że XN 250 EVO też by się sprawdziły. W moim pojęciu bas mają więcej niż dobry, a góra w żadnym razie nie jest nachalna.

W moim pojęciu powinieneś posłuchać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W klubowej zakladce Dynaudio uaktywnil sie niedawno kolega, ktory gra C2 w ok. 20 m2 jesli dobrze pamietam i mowi ze nie ma zadnych problemow z basem. Dla mnie jest to zaskakujace, ja zastanawiam sie czy w 18,5 m2 nie zrobic downgrade do modelu na 15 cm wooferze, np. Focusa 110:)

20metrów u jednego,to nie zawsze te same 20m u innego :).

Widziałem zdjęcie z tymi Dynkami,i mają sporo swobody,szczególnie w tył,więc możliwe,że gra to nieźle.

Ale ktoś może mieć 20 metrów,kolumny blisko ściany,a pomiędzy meblościankę i telewizor ;),wtedy na pewno zagra :).

W klubowej zakladce Dynaudio uaktywnil sie niedawno kolega, ktory gra C2 w ok. 20 m2 jesli dobrze pamietam i mowi ze nie ma zadnych problemow z basem. Dla mnie jest to zaskakujace, ja zastanawiam sie czy w 18,5 m2 nie zrobic downgrade do modelu na 15 cm wooferze, np. Focusa 110:)

Miałem 10" uczciwie schodzące na basie do 40Hz w dwóch różnych pokojach 20 m2 (może sukces polegał na tym ze jeden miał 3,4m a drugi 2,55m wysokości ?) i nie miałem najmniejszych problemów z basem a przerobiłem przynajmniej 6 może 8 różnych ustawień sugerowanych głównie funkcjonalnością pokoju!

Myślę że do 20 m2 10" jest tym granicznym wymiarem gdyż niższe częstotliwości niż 40Hz zaczynają na tym metrażu mieć problemy co zauważyłem przy wstawieniu większego głośnika. Aktualnie słucham na 36m2 i 2,45m wysokości i niestety trzeba sobie siedzieć we właściwym miejscu żeby nie tracić tego co niedżwiedzie lubią najbardziej ;) Przesuniecie z siedziskiem pod tylną ścianę psuje efekt ale wystarczy te 1,5 metra do przodu i jest OK (kolumny z tyłu mają po 1,5m od ściany za głośnikami).

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

stempur jak ci się słucha system of down na twoich monitorach ??

JarlBjorn

wszytko zależy od akustyki pomieszczania kumpel ma b&W800 w 25 m2 nie ma żadnego problemu jeszcze inny koleś ma wilson audio te największe w niecałych 20 pokój tylko do słuchania muzyki nie wygląda to super ale gra ..

fakt faktem ze kolumn wielkości b&w 800 w 14 m2 nie posłuchasz ale też przesadą jest mówienie że jak podłogówki to plus 20 m2

Mrok

z chęcią posłucham przy najbliższej okazji

dzięki

Punk, szczerze mówiąc, to już bardzo dawno nie słuchałem SOAD :-) W ogóle rocka słucham coraz mniej.

Oczywiście na monitorkach i w moim malutkim pokoju (14,5 mkw) taka muzyka nigdy nie zabrzmi tak jak należy, fizyki się niestety nie oszuka. Ale jak mnie najdzie ochota, to jestem w stanie wysłuchać rockowej płyty od początku do końca z przyjemnościa. Zdając sobie sprawę z kompromisów oczywiście.

Zaczynam się bawić akustyką pokoju, więc może coś się w sprawie rocka poprawi.

Pozdrawiam Stempur

Stempur

Masz fajną elektronikę, która dałby radę niejednym kolumnom, większym niż Twoje Totemy, które za nic w świecie nie dadzą radości ze słuchania rocka (oczywiście im nie umniejszając) Podłącz większe paczki i posłuchaj. Chyba, że próbowałeś i nadal Twoje gusta świadomie pozostają przy Totemach.

Houek, zdaję sobie sprawą z tego, że Model 1 odrobinę odstają od reszty systemu i pewnie kiedyś trzeba je będzie wymienić. Na razie inwestuję w akustykę pokoju, bo to on w tej chwili jest najsłabszym elementem całego toru. Obawiam się zresztą, że niestety takim pozostanie z racji na wielkość. Stąd obawy przed podłączaniem czegoś większego. Ale przynajmniej pokój jest tylko mój, dedykowany do muzyki.

A Totemy? Przyznaję, bardzo lubię tę szkolę dźwięku.

Pozdrawiam Stempur

Punk:

Jak już będziesz w W-wie u Stempura, to dajcie znać...

Mam rzeczone wcześniej Avcony, a i klimatów w stylu SOAD i dużo cięższych, słucham dość często i z przyjemnością.

Napedzam to wszystko zaledwie 16 W z lampy i od pewnego czasu (zmiana akustyki) jest OK.

Piotr, rzuc okiem na to - moze warto blizej im sie przyjrzec ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Primodium. Medium. Finis.

Piotr, rzuc okiem na to - moze warto blizej im sie przyjrzec ?

Ukryta Zawartość

Fajne kolumny, ale z rockiem nie do końca się sprawdziły. Z tego co pamiętam, to grały bardzo otwartą górą i przy gęstszych aranżach wkradał się lekki bałagan. Warto jednak sprawdzić, bo ogólnie to wysoka kultura grania. Przy wydajniejszym wzmacniaczu i ciemniejszych kablach - kto wie? Mogą się podobać.

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Fajne kolumny, ale z rockiem nie do końca się sprawdziły. Z tego co pamiętam, to grały bardzo otwartą górą i przy gęstszych aranżach wkradał się lekki bałagan. Warto jednak sprawdzić, bo ogólnie to wysoka kultura grania. Przy wydajniejszym wzmacniaczu i ciemniejszych kablach - kto wie? Mogą się podobać.

Tylko, że graliśmy wtedy z Air Tight'a ATM-1s, a przy mocnym tranzystorze (Classe) ww niedociągnięcia nie powinny mieć miejsca. Dodatkowo głośnikowcami były Slinkylinks S1, których wymiana na coś o większym przekroju powinna poprawić "to i owo". Biorąc pod uwagę, że Neat jest z UK to nie powinno być problemu z wypożyczeniem / posłuchaniem "maluchów" u siebie.

ps. U mnie grały w 21 średnio zagraconych metrach.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Tylko, że graliśmy wtedy z Air Tight'a ATM-1s, a przy mocnym tranzystorze (Classe) ww niedociągnięcia nie powinny mieć miejsca. Dodatkowo głośnikowcami były Slinkylinks S1, których wymiana na coś o większym przekroju powinna poprawić "to i owo". Biorąc pod uwagę, że Neat jest z UK to nie powinno być problemu z wypożyczeniem / posłuchaniem "maluchów" u siebie.

ps. U mnie grały w 21 średnio zagraconych metrach.

Że tak zapytam, chyba do kitu musi być ten wzmacniacz jak jest na el34 i nawet rocka nie zagra?

Że tak zapytam, chyba do kitu musi być ten wzmacniacz jak jest na el34 i nawet rocka nie zagra?

Zagra i to świetnie. Air Tight to jeden z lepszych wznacniaczy jakie słyszałem, pomimo niepozornych rozmiarów.

Po prostu nie sprawdził się z tymi kolumnami. To tak jak byś twierdził, że wszystko na 300B jest do d...y bo nie zagra z Bowersami.

Te kolumny potrzebują elektrowni, a ten wzmacniacz nią nie jest.

• Redaktorzy

Neat robi dość niepozorne kolumny mające dziwną przypadłość - wyciskają amplifikację do ostatniego Wata lepiej niż skarbówka niesfornego petenta ;-) Air Tighta uważam za bardzo dobrą konstrukcję, jednak nie pozbawioną wynikających z niedużej mocy ograniczeń. Whitesnake porównywał Neaty do AVConów Reference Monitor, które są "ciutkę" od nich większe.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Tylko, że graliśmy wtedy z Air Tight'a ATM-1s, a przy mocnym tranzystorze (Classe) ww niedociągnięcia nie powinny mieć miejsca.

Podejrzewam, że świetnie zagrałyby z nowym zestawem Regi.

• Redaktorzy

też mam podobne przypuszczenia ;-) Do tego Neotechy Formosa i można zapomnieć o dalszych zakupach - pozostaje słuchanie muzyki

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Zagra i to świetnie. Air Tight to jeden z lepszych wznacniaczy jakie słyszałem, pomimo niepozornych rozmiarów.

Po prostu nie sprawdził się z tymi kolumnami. To tak jak byś twierdził, że wszystko na 300B jest do d...y bo nie zagra z Bowersami.

Te kolumny potrzebują elektrowni, a ten wzmacniacz nią nie jest.

Ok, te neaty wyglądają na... malutkie, stąd to zdziwienie, no i wydawało mi się że el34 w pp napędzi sporo kolumn.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.