Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  384 członków

Atoll Klub
IGNORED

Klub ATOLL

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

@sir.jax a słuchałeś może wzmacniaczy od Monrio np. modelu mc206 ?

Adam słuchałem tego wzmacniacza teraz w weekend i w moim odczuciu do ciemnych, ciepłych kolumn bym go nie polecał. W innych zestawienia w swojej cenie bardzo fajny sprzęt. Co innego model 207.

Adam słuchałem tego wzmacniacza teraz w weekend i w moim odczuciu do ciemnych, ciepłych kolumn bym go nie polecał. W innych zestawienia w swojej cenie bardzo fajny sprzęt. Co innego model 207.

Przepraszam za wpis ,ale chciałbym sprostować,odsłuchiwany był model mc201i mc207.

Witam. Tak z ciekawości. Czego mógłbym się spodziewać po włączenie TQ Black/ultra Black jako IC między Atoll AM200/ST200???

Póko co spięte VdHul Hybrid MK3

...i czy jest sens wymienić Chorda Odysseya II, na głośnikowego blacka II?? Gram na Phoebe 3 z AudioAcademy. ( zbieram kaskę na audio physica nowe 20/ ew. Tempo VI z wtórnego.

Edytowane przez jacek1914

Atoll AM 200 + ATOLL ST200 ( RCA TQ Ultra Black ) + CA CD Azur 651 C ( S/PDIF Wireworld Starlight Siver 7 )  + ( ELAC 247.3+ TQ Black II ) + Beyerdynamic Dt 860

Witam. Tak z ciekawości. Czego mógłbym się spodziewać po włączenie TQ Black/ultra Black jako IC między Atoll AM200/ST200???

Póko co spięte VdHul Hybrid MK3

...i czy jest sens wymienić Chorda Odysseya II, na głośnikowego blacka II?? Gram na Phoebe 3 z AudioAcademy. ( zbieram kaskę na audio physica nowe 20/ ew. Tempo VI z wtórnego.

Czego się spodziewać po zamianie VdH na TQ UltraBlack'a?... to kabel z innej półki i z innej bajki. Przede wszystkim ZNACZNIE większej klarowności wysokich tonów, wglądu w nagranie, przestrzeni, szybkości, głębokości i definicji basu, powietrza, głębszej, szerszej, lepiej uporządkowanej sceny (to akurat danie główne TQ). TQ UB to sznurek, który nie wstyd wpinać nawet do systemów za 30-50 tys PLN. Wpięcie VdH między "dwusetki" to generalnie IMO słaby pomysł.

Black II między Phoebe 3 a AM200 to świetny wybór, zwłaszcza jeśli chcesz nieco "uplastycznić" AA. Jeśli wolisz nieco więcej "energii", "kopa", "drapieżności", pierwsza wersja Black'a będzie lepsza.

W UB RCA + BII SC będzie super.

Nad wyborem kolumn jeszcze bym się zastanowił.

W duecie z AM200 znacznie lepiej (niż AP) wypadają choćby B&W serii CM, Amphiony Argony, Focale lub Triangle. Zapewniają wyższy poziom dźwięczności i przezroczystości.

Przez jakieś 2 lata miałem AM200/ST200 z AP Sitara. U mojego przyjaciela wciąż gra taki zestaw tyle, że z BW CM10S2.... i jest znacznie lepiej.

Lubię sobie pogrywać ... 

Przeźroczystość i dźwięczność - też uważam, że w tych elementach trzeba niskim seriom od Atoll-a "pomagać" kolumnami. Za to dzisiaj z czystej ciekawości "pobawię się" gniazdkiem a dokładnie podłączeniem fazy po prawej / lewej stronie i jaki to ma wpływ na brzmienie wzmaka/cedeka. Posiadacze Hegla piszą, że ich maszynki są na to czułe, zobaczymy jak zareaguje wzmacniacz Atoll-a. Niby prąd przemienny ale...

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Gość absolute magnitude

(Konto usunięte)

Może i prawdą jest co tutaj pisało Audio Forte i inni, że Atoll taki wrażliwy na sieciówki - tego nie wiem - bo podłączałem raptem jedną sieciówkę do niego (Tomankową). Natomiast to, że gra inaczej w przeciwfazie, po prostu słychać. Z tego co zapamiętałem (podchodziłem do porównań wielokrotnie) - to mocno objawia się w kształtowaniu sceny w miejscu odsłuchowym. Niezgodnie z fazą dźwięk jest wypchnięty w kierunku słuchacza, masywniejszy, intensywniejszy, pozornie wydaje się, że poprawiła się przestrzeń, bo dźwięk otoczył nas i "oderwał się od głośników" - ale faktycznie to dźwiękowa, zagmatwana i skompresowana klucha. Zgodnie z fazą - scena odsuwa się wgłąb, dźwięk jest spokojniejszy, subtelniejszy i dopiero teraz można dostrzec wszystkie warstwy przekazu, pojawia się detal. Nie ma w tym wypadku raczej sensu zagłębianie się o ile więcej jest niskich, czy wysokich tonów tu, czy tu. Co za różnica, że niezgodnie z fazą bas "większy" - skoro cały przekaz jest i tak zaburzony.

IMHO łatwo dostrzec te różnice. Wystarczy zwykłe obrócenie wtyczki w gnieździe, jeśli mamy schuko.

Daj znać co zauważyłeś.

P.S.

U mnie wszystkie urządzenia zgodnie z fazą/

Ok. musze to napisac. Swego czasu wylalem sporo goryczy na dystrybutora itd. z powodu przygasajacej/pulsujacej czesci wyswietlacza w cedeku, tego efektu juz nie mam. Okazalo sie, ze fachowiec zle podlaczyl faze w moim gniazdku. Po podlaczeniu cedeka zgodnie z faza wyswietlacz podswietla sie stabilnie na wszystkich jego polach. Co do brzmienia wzmaka, ktorego tez mialem podlaczonego niezgodnie z faza zaszly zmiany o ktorych wyzej wspomnial @absolute magnitude. To bardzo wazna uwaga dla wszystkich obecnych i przyszlych posiadaczy sprzetu od Atoll-a.

Wg producenta in 100se gra szlachetniej od starszej wersji, cokolwiek to znaczy, tyle sam producent w tym temacie. Podobno in 100 jest bardziej ocieplony od wersji se, chyba kopaczmopa mial u siebie obie wersje i bardziej podobala mu sie poprzednia wersja ale podpytaj jego osobiscie.
Kup lampę. Taka w okolicach 5 k PLN pozamiata większość tranzystorów do 10 -12 k PLN.

Dźwięk nie męczy nie kłuje a i bas jest z mięsem. O wokalach nie wspomnę. Słuchałem Atolla 100 i jak dla mnie mizernie. Może kwestia kolumn R300 i Rx8

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Wiesz, jak sie mialo u siebie Haiku Audio SOL 2 to trop na jakas lampke za 5kzl. jest ...Musialbym raczej zaczynac od Twojej lampki.

Ok. musze to napisac. Swego czasu wylalem sporo goryczy na dystrybutora itd. z powodu przygasajacej/pulsujacej czesci wyswietlacza w cedeku, tego efektu juz nie mam. Okazalo sie, ze fachowiec zle podlaczyl faze w moim gniazdku. Po podlaczeniu cedeka zgodnie z faza wyswietlacz podswietla sie stabilnie na wszystkich jego polach. Co do brzmienia wzmaka, ktorego tez mialem podlaczonego niezgodnie z faza zaszly zmiany o ktorych wyzej wspomnial @absolute magnitude. To bardzo wazna uwaga dla wszystkich obecnych i przyszlych posiadaczy sprzetu od Atoll-a.

A na hałasy i zgrzytanie twojego CD też pomogło, bo na to też się skarżyłeś ?

Nie, ma kilka swoich "ulubionych" plyt CD, ktore po zassaniu tacki i odczytywaniu plyty przed wyswietleniem informacji o zawartosci daja te dziwne zgrzyty lub stukoty. Musze wyslac te plytki kolegom, ktorzy maja ten cedek aby sprawdzili u siebie ale tu raczej pojedzie w koncu do serwisu, gwarancji jeszcze sporo wiec luzik.

Kup lampę. Taka w okolicach 5 k PLN pozamiata większość tranzystorów do 10 -12 k PLN.

Przepraszam Kolego Venom, ale to już lekka demagogia.

W trakcie mojej ponad 30 letniej przygody ze sprzętem audio miałem już lampy, hybrydy (lampa-tranzystor, kl.A-kl.D), wzmacniacze tranzystorowe i wiem jedno - nie ważne czy mamy do czynienia z lampą czy tranzystorem. Ważne jest to jak sama konstrukcja została zaprojektowana (topologia) i wykonana (jak dobrze, z jak dobrych podzespołów).

Kolejna kwestia to, w jakich WARUNKACH, w jakim TOWARZYSTWIE SPRZĘTOWYM oraz CO ma ten sprzęt grać. Np. jeśli liczysz na spektakularne efekty makrodynamiczne z czystej lampki za 5tys PLN, w towarzystwie jakichś prądożernych kolumn w stylu (np. Amphion Argon 3LS), w pomieszczeniu 40m2, słuchając powiedzmy "Confutatis" Mozarta, to możesz się srodze zawieść.

Wreszcie KOMU ma grać. Miałem przez 2 lata Audio Note P1SE - znana / uznana konstrukcja lampowa (raczej za 10tys PLN niż za 5). Wokal, smooth jazz, opera ... super. Ale na tym się mój gust muzyczny nie kończy. Próba pogodzenia AN np. z Nirvaną okazywała się zawsze porażką. Niestety lampy mają to do siebie, że często wybierają repertuar za właściciela.

Lubię sobie pogrywać ... 

I już gra dobrze :) ?

obiektywnie o audio

Gra dobrze ale wlasnie wnioslem do domu karton z malutkim wzmacniaczem, poznym wieczorem wypakuje a jutro sie go podlaczy na kilkudniowa rozgrzewke. To moj ostatni wzmak jaki chcialem posluchac, wiecej za kilka dni.

Wiesz, jak sie mialo u siebie Haiku Audio SOL 2 to trop na jakas lampke za 5kzl. jest ...Musialbym raczej zaczynac od Twojej lampki.
Wypożycz np Cayina to zobaczycz

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Gość absolute magnitude

(Konto usunięte)

Trochę dziwna postawa producenta, że nie mówią o tym jak ważna jest odpowiednia polaryzacja zasilania. Może dlatego że w FR używany jest wytyk typu E, czyli teoretycznie w pojedyńczym gnieździe powinno być zgodnie z fazą, bo nie da się obrócić wtyku. Ale wystarczy już podwójne gniazdo (gdzie jedno jest zawsze w przeciwfazie), albo złe podłączenie przewodów i mamy kłopot. Atoll podłączony niezgodnie z polaryzacją to tragedia.

Świetnie rozwiązał to Luxman dając "Line Phase Sensor" z tyłu obudowy.

Ciekawe co dystrybutor na to?

k.jpg

Edytowane przez absolute magnitude

Ehhh....Jakie to forum zaczyna sie robic nudne, wszedzie tylko Cayin i S16hz... Jednak co za duzo to nie zdrowo i zaczyna byc delikatnie upierdliwe. A moze Ty wypozycz Haiku i nie tylko zobaczysz ale i uslyszysz. Pozdrawiam.

Miał ktoś styczność z końcówkami 100 albo 100se?

Jakie wrażenia?

Mam AM100 se od 3 lat i uważam,że w tej cenie (3200zl) raczej nie znajdziesz nic lepszego.

Ostatnio przesluchalem kilka wzmacniaczy ok 3 do 4 razy droższych i dopiero Tutaj można powiedzieć, że jest lepiej. Myślę, że w okolicach 3-5tys będzie trudno o coś naprawdę lepszego.

Swoją drogą jestem na etapie zmiany na coś lepszego, niestety też droższego, więc mój jest na sprzedaż ;)

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Miał ktoś styczność z końcówkami 100 albo 100se?

Jakie wrażenia?

Nie obraź się, ale o serii 100 Atolla chyba napisano już wszystko na tym forum. Pół godzinki szukania i wiesz wszystko.

Edytowane przez gimza

Wesolych Swiat dla wszystkich ktorzy kochaja muzyke, abysmy mieli jak najwiecej czasu, zeby sie nia delektowac i cieszyc!

Dzień dobry,

mam pytanie: czy ktoś z szanownych kolegów korzysta ze streamingu Qubuz Hi-Res > Atoll ST100 via mcconnect ?

jest to opisane na http://www.atoll-electronique.com/wp-content/uploads/2015/10/Streaming-avec-mconnect-GB.pdf

u mnie nie działa - na st100 file format error (wysyłany jest plik we flac )

Proszę o ew. poradę: jak skutecznie odtwarzać (nie nagrywać) pliki z Qubuz Hi-Res 24 bit na Atoll ST ?

Pozdrawiam świątecznie :)

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.