Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz 'Ugoda'

Rekomendowane odpowiedzi

SONY w swoich wzmacniaczach stosował myk który nazywał się Spontaneus Twin Drive. W rzeczywistości polegało to na dołożeniu drugiego mostka prostowniczego i jednej pary kondensatorów. W taki sposób zasilane były stopnie napięciowe. Nie wiem tylko, czy w układach w pełni symetrycznych jest sens stosowania takiego rozbudowanego zasilania.

ja steruję ugodę bezpośrednio z CD i TUNERA poprzez potencjometr 50k (volume). wzmacniacz ma w tej konfiguracji na tyle duże wzmocnienie że moje monitorki JBL ES 30 chyba mógłby "wypluć" przy odkręceniu VOLUME na MAX .

pozyczylem przedwzmak ar electronics na 6n1p od jednego z forumowiczow.

nie ma porownania do samego potka miedzy dac'em a wzmakami. musi byc przedwzmak zeby wyciagnac wiecej z ugod :)

roznice:

talerze sa talerzami. doskonala separacja na scenie. powietrze i naturlanosc.

i to wszystko na zasilajacym pre komputerowym i konekcie miedzy przed a ugodami za 3zl. (nie mam drugiego zestawu interkonektow) :(

• 2 tygodnie później...

adigrzelczak, 30 Maj 2010, 13:17

>Czy któryś z forumowiczów porównywał Ugodę na rezystorach np Beyschlag i Dale? Ciekawi mnie jak by

>wypadła taka konfrontacja.

--------------------------------------------------------

Beyschlag to bardzo dobre niskoszumowe rezystory, Dale dodatkowo często są niemagnetyczne więc mniej podatne na zakłócenia.

Porównania nie robiłem, ale stawiam na to, że różnica w brzmieniu nie będzie możliwa do wychwycenia.

Stwierdziłem podejrzane zachowanie się układu sterowania przekaźnikiem w Ugodzie zmontowanej z forumowych elementów. Chodzi mi o tranzystor Q22 (BC546B) i rezystor R72 (100k).

Końcówka nr 1 zachowywała się na oko normalnie, natomiast w nr 2 nie włączał się w ogóle przekaźnik. Mowa o końcówkach już wyregulowanych na 0V DC napięcia wyjściowego.

Okazało się, że ustalone napięcie na kolektorze Q22 wynosi w obu przypadkach ok. 4V (!)

W końcówce nr 2 zamieniłem R72 na 47k i pomogło o tyle, że przekaźnik już się włącza. Za to ustalone napięcie na kolektorze Q22 wynosi nadal ok. 2V, a moim zdaniem powinno być równe góra 0,5V (tak jak dla włączonego tranzystora).

Wniosek jest taki, że Q22 mają najwyraźniej za małe wzmocnienie prądowe i trzeba je wymienić na tranzystorki z grupy C. Chyba, żeby oryginalnie umieszczone na schemacie BC547B miały z natury większe wzmocnienie?

Czy ktoś już wpadł na podobną minę?

> elbi

Parę stron wcześniej opisałeś problemy z układem zabezpieczeń.

Mam pytanie: Czy Twoje elementy pochodzą z forumowego kitu?

Czy możesz zmierzyć napięcia na kolektorach Q22 przy normalnej pracy Ugody?

Bo tak mi się wydaje, że nie do końca włączony Q22 może być łatwo przytkany przez cokolwiek, np. nieodfiltrowane resztki najniższych częstotliwości...

>gqsoft

miałem trochę problemów z zabezpieczeniem , ale tylko na jednym konkretnym utworze gdzie "podkręcono" skrajnie niskie częsotliwości - tak aby głośniki się efektownie bujały.... Ostatecznie nie rozwiązałem problemu , bo wszystko inne wzmacniacz gra bez problemów przy dowolnych poziomach głośności już kilka miesięcy. Elementy elektroniczne kompletowałem we własnym zakresie , ale chyba nie było większych odstępstw - trzymałem się oryginalnej rozpiski części. Napięcia niestety będę mógł pomierzyć dopiero w czwartek , bo wzmak siedzi już w obudowie , a cierpię na skrajny brak czasu ;)

może ktoś z kolegów ma UGODĘ " na wierzchu " ? - może ktoś mnie z napięciami uprzedzi , a jeśli nie to pomierzę w czwartek z rana. pozdrawiam

Po wytoczeniu multimetru sprawa staje się jasna ;-)

Przekaźnik pobiera 25mA przy zasilaniu 10V,

prąd bazy Q22 wynosi w stanie ustalonym (10V- 0,7V)/ 100k= 0,093mA

Stąd konieczne minimalne wzmocnienie prądowe tranzystora to 25/ 0,093= 269

Z noty katalogowej Motorola BC546B/BC547B:

typowe hfe= 290 (od 200 do 450, przy Ic= 2mA),

typowe hfe= 180 (przy Ic= 100mA).

Wydaje mi się, że przy Ic= 25mA są niewielkie szanse, aby trafić na tranzystor z grupy B o potrzebnym wzmocnieniu.

Chciałbym więc uczulić kolegów, którzy mają te same przekaźniki i tranzystory Q22 co ja, żeby rozważyli wymianę Q22 na BC547C (typowe hfe= 300 (przy Ic= 100mA).

gqsoft, 2 Cze 2010, 00:37

>Po wytoczeniu multimetru sprawa staje się jasna ;-)

>

>Przekaźnik pobiera 25mA przy zasilaniu 10V,

>prąd bazy Q22 wynosi w stanie ustalonym (10V- 0,7V)/ 100k= 0,093mA

>Stąd konieczne minimalne wzmocnienie prądowe tranzystora to 25/ 0,093= 269

>

Dlaczego dzielisz przez 100k? R72 ma na schemacie 47k.

eLKa, 2 Cze 2010, 09:18

>wstawić dalingtona, bo bc547c jest mało popularny...

Wstawienie darlingtona przesunie zadziałanie zabezpieczenia przed stałym na wyjciu o dodatkowe napięcie ube. I może to być już ok, 2V.

> jar1

> Dlaczego dzielisz przez 100k? R72 ma na schemacie 47k

W forumowym zestawie były załączone obie wartości (47k i 100k) dla R72. Z komentarzem, że można zastosować każdą z nich, zależnie od oczekiwań co do czasu opóźnienia załączenia kolumn.

Wydaje mi się, że nastąpił nieszczęśliwy zbieg okoliczności (parametrów konkretnych elementów z kitu), mogący skutkować zbyt słabym wysterowaniem Q22.

Moją intencją jest wyłącznie ostrzeżenie wszystkich kolegów, że istnieje takie zagrożenie.

Dopiero zamówiłem BC547C, nie mogę więc zagwarantować na 100%, że tranzystor z grupy C załatwi sprawę, szczególnie razem z R72=100k. Sądzę jednak, że warto spróbować.

• Pokaż nowe odpowiedzi