Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz 'Ugoda'

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za info. Chyba z jednej strony wychodzi u mnie ok 16 cm a z drugiej ok 15 cm.

Długość płytki to 15cm. Jeden wymiar. Drugi musi być taki, aby spokojnie zmieściły się tranzystory końcowe. Masz już to zmontowane, więc ten wymiar dobierzesz do swoich potrzeb. Na tyle zlecasz przycięcie.

Edytowane przez jar1

Długość płytki to 15cm. Jeden wymiar. Drugi musi być taki, aby spokojnie zmieściły się tranzystory końcowe. Masz już to zmontowane, więc ten wymiar dobierzesz do swoich potrzeb. Na tyle zlecasz przycięcie.

jasne, wydaje się, że ten profil jest idealny: P52317

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Witam mam pytanie jest konieczność parowanie tych malutkich tranów przy wejsciu? czy tylko 2SA1837-2SC4793,2SC5200-2SA1943 mają być parowane a reszta nie

Witam mam pytanie jest konieczność parowanie tych malutkich tranów przy wejsciu? czy tylko 2SA1837-2SC4793,2SC5200-2SA1943 mają być parowane a reszta nie

Warto dobrać parami najmniej różniące się. Zauważ, ze brak symetrii na wejściu oznacza, że na wyjściu będzie znacznie większa.

Skoro mowa o parowaniu tranzystorów to może mógłby mnie ktoś oświecić w tej kwestii:) zupełnie nie wiem jak do tego się zabrać.

Pomocny będzie może któryś z załączonych schematów?

2SA1943 ; 2SC5200 kupiłem parowane z allegro (mam nadzieję że będą ok)

[Q8,Q9 – BC546B ; Q12,Q13 – BC556B]

[Q2 – BC550C ; Q20 – BC560C]

[Q4 – 2N5401 ; Q16 – 2N5551]

[Q10 – 2SC4793 ; Q11 2SA1837]

[Q1 – 2N5551 ; Q17 – 2N5401]

[Q5 – 2SC4793 ; Q14 – 2SA1837]

[Q6 – 2SC5200 ; Q18 – 2SA1943]

[Q7 – 2SC5200 ; Q19 – 2SA1943]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5151-0-11892200-1322688712_thumb.gif

post-5151-0-76611100-1322689668_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bez zbytniej przesady. Na ogół wystarczy, by zwykłym miernikiem pomierzyc bety i dobrać pary najmniej róznice się. W ramach jednego typu npn czy pnp nie jet to trudne, bo na ogół z tej samej serii produjcyjnej róznice sa nieiwlkie. Trudniej czasami dobrać pary pnp/npn, ale tez zbytnio bym sie nie przejmował. Po prostu kupuje się nadmiar np. 3-4 krotny tranzystorów i w ramach nich dobiera te sobie najbliższe.

Układ, by działał prawidłowo i dobrze nie wymaga idealnego sparowania tranzystorów.

W takim razie będę parował zwykłym miernikiem, w zasadzie to już zacząłem, ale gdzieś na forum, przy zgłębianiu tematu parowania tranzystorów, rzuciło mi się w oczy że takie parowanie jest niewłaściwe i powinno się to robić z napięciami z jakimi pracują docelowo tranzystory, stąd moje pytanie. Dzięki za odpowiedzi.

• 2 miesiące później...

Od kilku godzin jestem właścicielem takich końcówek.

Jar1 i wszystkim dzięki którym powstał ten wzmacniacz chylę czoła.

Znam kilka wzmacniaczy w klasie do 7000zł i Ugoda bije je WSZYSTKIE :)

Na razie jak widać jest to pająk .

Mam trochę różnych ( Elna Silmic II , Nichicin KZ - takie jakie stosuje w topowych klockach McIntosch i na wejście Black Gate N ) kondensatorów i je przetestuję bo są podstawki pod kondy .

W tej chwili wejście i sprzężenie to Nichicon .

Być może niedługo będę mógł je porównać z jakimś zintegrowanym Krellem

Szkoda tylko że nie ma trochę więcej mocy.

Ale w swojej mocy wybitnie trzyma za mordę moje Revelatory Scan Speaka.

A to dość wredne i trudne do napędzenia midwooferki.

Jest czyściutko , selektywnie i dynamicznie.

Od kilku godzin jestem właścicielem takich końcówek.

Jar1 i wszystkim dzięki którym powstał ten wzmacniacz chylę czoła.

Znam kilka wzmacniaczy w klasie do 7000zł i Ugoda bije je WSZYSTKIE :)

Na razie jak widać jest to pająk .

Mam trochę różnych ( Elna Silmic II , Nichicin KZ - takie jakie stosuje w topowych klockach McIntosch i na wejście Black Gate N ) kondensatorów i je przetestuję bo są podstawki pod kondy .

W tej chwili wejście i sprzężenie to Nichicon .

Być może niedługo będę mógł je porównać z jakimś zintegrowanym Krellem

Szkoda tylko że nie ma trochę więcej mocy.

Ale w swojej mocy wybitnie trzyma za mordę moje Revelatory Scan Speaka.

A to dość wredne i trudne do napędzenia midwooferki.

Jest czyściutko , selektywnie i dynamicznie.

Muda44 z tego co wiem to te duże Bipolary można zamienić zworą. Osobiście ich nie posiadam od początku więc zdania na ten temat nie mam. Ale podobno bez nich jest dużo lepiej.

Widzę ze dodało się dwa razy .

Coś niestabilnie mi to forum teraz chodzi po zmianach.

Arczi87

Tak wiem.

Przeczytałem cały ten wątek .

Trochę mam obawy co do tego konda.

Jak widać jest to pająk i już słychać leki przydźwięk w głośnikach który się zwiększa jak zbliżam łapska do potka.

Nie chcę żeby się coś wzbudziło ...

Bo drogo by mogło być :)

Krella do porównań nie będzie ;)

Miałem kupić do porównania KAV300i ale już nie czuje takiej potrzeby.

Zresztą żona posłuchała Ugody i skomentowała krótko - O ja pier...ę :)

Przyznałem jej rację.

Teraz pytanie czy w tym sprzężeniu Black Gate N jest wart wsadzenia ?

Wiem że są cholernie drogie ale nie będę żałował .

Ewentualnie jakaś koncepcja z jakimi kondami nie traci detaliczności a lekko wycofuje środek ?

Mój system gra bardzo dobrze , ale dążę do lekkiego wycofania średnicy .

Pierwsza sprawa masz schrzanione kable dlatego brumi.

Ugoda nie brumi ,nawet nie szumi.

Zainwestuj w normalny przedwzmacniacz bo potek to bardzo dyskusyjne rowiązanie. Ma tyle samo zwolenników co przeciwników. Choć jeśli ma zostać to zamknij go w obudowie i proszę zmień te kabelki :).

Jutro wrzucę foty mojego sprzętu bo w niedzielę zapakowałem wszystkie moje zabawki (Volcano i Ugody) do nowych obudów.

Wierz mi jak ogarniesz kable tak jak trzeba to brumu czy szumu nie uświadczysz...

Edytowane przez arczi87

Nie no spoko.

To nie przydźwięk z ugody ale z masy bez masy :)

Na razie kwestia testów i porównań .

Obudowa będzie - jak sztuka nakazuje .

Przedwzmacniacza nie chcę .

Każdy element w torze psuje dźwięk .

Preamp to dodatkowe elementy które modyfikują brzmienie ale zawsze kosztem czegoś.

I po co ?

Tak jest naprawdę bardzo dobrze .

W przypadku Ugody dobry preamp nie psuje. Grałem bez pre a potem powstał Volcano i jest na prawdę lepiej a teraz nie gra Ugoda tylko F5 i jest jeszcze lepiej. Choć Ugoda jest GODNA!!! Natomiast największą zaletą F5 jest to że pracuje w klasie A czyli układ nie wprowadza zniekształceń skośnych i nie ma w torze kondensatorów. To na prawdę słychać. A ja trochę z Ugodą walczyłem i wiem co piszę bo grała u mie kilka latek. F5 powstał nie z potrzeby, ale z ciekawości oraz z powodu zakupienia "kiedyś tam" kompletu klamotów od Petera Daniela, które odleżały swoje w szufladzie a jako, że mamy długiezimowe wieczory to postanowiłem poskładać go do kupy. Na początku wydawało mi się, że Ugoda jest lepsza (co mnie ucieszyło bo jestem Polakiem, mam polski oranizm "i wszystko co Polskie" jak to kiedyś Nikoś D powiedział), ale niestety po pograniu przez kilka dni i wygrzaniu elementów, kilkunastu przełączeniach końcówek na tych samych utworach wyszło na to, że Mr. Pass zwyciężył. Co niestety odbije się na rachunkach za prąd :-( Ale Ugoda jest jak najbardziej godna walki zwłaszcza jeśli chodzi o rezygnację bipolara w pętli sprzężenia zwrotnego oraz jak najlepszej jakości kondensatora wejściowego. Polecam odpuszczenie sobie elektrolitów i zastosowanie porządnych foliowców. Są warte swojej ceny. Problem jest tylko z ich montażem bo płytka nie jest odostosowana pod taki gabaryt, ale z tym sobie jakoś poradzisz. Ewentualnie jeśli już elektrolit to zbocznikuj go jakimś porządnym MKP.

No i tak to wygląda u mnie.

Co do jakości zdjęć wybaczcie bo trzęsie mi się ręka a mój kompakt miał być możliwie jak najtańszy :).

Z przodu:

Ukryta Zawartość

Z góry:

post-21737-0-71742500-1330613773_thumb.jpg

No i środek:

post-21737-0-06513800-1330613769_thumb.jpg

No i przy okazji pre Edwarda:

Przód:

post-21737-0-93159200-1330613752_thumb.jpg

Środek:

post-21737-0-75410300-1330613762_thumb.jpg

Przy okazji chciałbym wszystkim podziękować za pmoc w wykonaniu tego projektu.

W szczególności podziękowania się należą: Robertinus (monobloki ugdoda), Edward (przedwzmacniacz Volcano) i Dolphin123 (obudowy )

Pozdrawiam i dziękuję Arczi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W szczególności podziękowania się należą: Robertinus (monobloki ugdoda), Edward (przedwzmacniacz Volcano) i Dolphin123 (obudowy )

Pozdrawiam i dziękuję Arczi

Hey, cieszę, że Ci służy.

Miło zobaczyć Ugodę (Ugod, Ugoda, Ugody - sam już nie wiem czy to Ugod czy Ugoda) w nowej szacie.

;)

Edytowane przez Robertinus
  • 1 miesiąc później...

Co to jest schemat płytki do druku?

Hey, cieszę, że Ci służy.

Miło zobaczyć Ugodę (Ugod, Ugoda, Ugody - sam już nie wiem czy to Ugod czy Ugoda) w nowej szacie.

;)

Konstrukcja Ugody , jak lubię, bez udziwnień.. Powinno grać dobrze. Nie wiem tylko czy to leży na blasze czy nie. Ja bym podstawę dał nie blaszaną, by odsepatrować wpływ traf na resztę elektroniki.

Hym może źle się wyraziłem chodzi o coś takiego jak tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Konstrukcja Ugody , jak lubię, bez udziwnień.. Powinno grać dobrze. Nie wiem tylko czy to leży na blasze czy nie. Ja bym podstawę dał nie blaszaną, by odsepatrować wpływ traf na resztę elektroniki.

Faktycznie jest to blacha. Ale elektronika leży na bardzo grubym aluminium więc elektronika powinna być odseparowana.

Faktycznie jest to blacha. Ale elektronika leży na bardzo grubym aluminium więc elektronika powinna być odseparowana.

Aluminium też blacha. Jeśli tarfa będą na izolatorze to ich pojemność nie będzie wpływać na elektronikę (bezpośrednio). To kolejny krok ku polepszemiu działania i walorów dźwiękowych. To jedynie moja sugestia.

Edytowane przez jar1

myślisz, że takie odseparowanie trafa izolatorem zapobiegnie przedostawaniu się śmieci poprzez pojemność trafo-obudowa-elektronika?

Aluminium też blacha. Jeśli tarfa będą na izolatorze to ich pojemność nie będzie wpływać na elektronikę (bezpośrednio). To kolejny krok ku polepszemiu działania i walorów dźwiękowych. To jedynie moja sugestia.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Gość

(Konto usunięte)

Witam!

Mam pytanko :) do użytkowników ugody. Sam właśnie kończę kompletować elementy do tego wzmaka i mam kondy zasilające jamicony 10000uf/63v czy to jest dobry wybór czy poszukać czegos lepszego? jesli tak to proszę o propozycję.

pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi