Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz 'Ugoda'

Rekomendowane odpowiedzi

Wykonaj następujące czynności:

1 - zmierz omomierzem czy blaszka któregoś z tranzystorów mocy nie przewodzi do radiatora (czy nie ma zwarcia do radiatora)

2 - zmierz w każdej gałęzi na jednym z tranzystorów (2SC5200 i 2SA1943) czy nie ma przebicia pomiędzy kolektorem, a emiterem.

Te czynności wykonuj bezwzględnie na wyłączonym zasilaniu wzmacniacza!

Jako, że jeden kanał masz uruchomiony możesz spróbować pomiarów porównawczych, następnie spostrzeżenia opisz w tym wątku.

czy mogę prosić o schemat i listę elementów , przeszukanie 100 stron tego wątku w poszukiwaniu mnie przeraża a to co załączył jar1 na początku jest nieczytelne i pewnie nieaktualne . dzięki

...there is no spoon...

• 3 tygodnie później...

A to pech , rozjazd wartości hfe między BC550/560 i 2N5401/5551 które ostatnio kupiłem jest kolosalny - nie schodzi poniżej 50% a mam ich po około 20-30 sztuk i nie mogę dobrać kilku par ... na dodatek te tranzystory dostępne na rynku pochodzą od niezidentyfikowanych producentów albo zidentyfikowanych dalekowschodnich jak hinduski CDIL czy koreański KEC . A ja mam ochotę na produkty renomowanych marek . Panienka w sari mnie nie przekonuje . Zaraz się chyba wezmę za wylutowywanie elementów ze starych płyt urządzeń , które śpią w czeluściach szafek od wielu lat ... przynajmniej pewne pochodzenie .

...there is no spoon...

Ogólnie - to zmniejsza się drastycznie katalog dostępnych części w sklepach a raczej u producentów.

Nawet ugodę trudno złożyć.

ech

arturp

Ja kupuje czesci w TME (czasami trafiaja sie buby niestety) ale tez duzo kupuje na ebayu (uzytkownik zoe tsang, along). Czesci ktore mam z ebaya (od renomowanych sprzedawcow u ktorych jest spory ruch), biore 3 tranzystory z brzegu i juz mam dobra pare. Jak tranzystory pochodza z jednej serii to wystarczy naprawde kilka szt. zeby je ladnie dobrac. Mam grubo ponad 500 tranzystorow z ebaya i juz nawet nie chce mi sie ich parowac, biore jak leci (rozbierznosci sa baaardzo male). Problem w naszym kraju polega na tym ze poszczegolne punkty dystrybucji czesciami elektronicznymi szukaja jak najwiekszego zysku zamiast zapewniac jak najelpsza jakosc --> zapominaja o najwazniejszym, zadowolony klient zawsze do nich wroci, dlatego kupuje na ebayu od stalych dostawcow, jak narazie mam 100% zadowolenia z transakcji.

Pozdr

Szczesliwego 2014r dla wszystkich audiomaniakow!!

Edytowane przez borysgo2

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Nie ma problemu z tranzystorami jednego typu, te w ramach jednej serii maja na ogół jednakowe parametry. Natomiast gorzej sprawa wygląda z dobraniem par npn/pnp. Tu fakt powtarzalności w danej serii nawet przeszkadza, bo wtedy ni jak nie można nic dobrać ;) Warto kupować więc po kilka sztuk z róznych źródeł - szanse się zwiąkszają.

A w ostateczności można wstawić takie, jakie się ma.

To , niestety prawda - cyt:,,Natomiast gorzej sprawa wygląda z dobraniem par npn/pnp. Tu fakt powtarzalności w danej serii nawet przeszkadza, bo wtedy ni jak nie można nic dobrać ;) Warto kupować więc po kilka sztuk z róznych źródeł - szanse się zwiąkszają.

A w ostateczności można wstawić takie, jakie się ma."

Natomiast z tym się nie zgadzam - cyt.,,te w ramach jednej serii maja na ogół jednakowe parametry."

Kupiłem ostatnio kilkadziesiąt różnych tranzystorów ( Motorola , OnSemiconductors , Fairchild ) w obudowachTO92 - wszystkie przyklejone do taśm fabrycznych . Kilka najbliżej siebie ma zwykle mały rozrzut ale różnica miedzy 1 a 10 w serii jest już rzędu 50% .

...there is no spoon...

Natomiast z tym się nie zgadzam - cyt.,,te w ramach jednej serii maja na ogół jednakowe parametry."

Kupiłem ostatnio kilkadziesiąt różnych tranzystorów ( Motorola , OnSemiconductors , Fairchild ) w obudowachTO92 - wszystkie przyklejone do taśm fabrycznych . Kilka najbliżej siebie ma zwykle mały rozrzut ale różnica miedzy 1 a 10 w serii jest już rzędu 50% .

Nie ma reguły jeśli chodzi o parametry tych samych elementów nawet na tasiemce.

Raz zdarza się, że na 100 szt. praktycznie rozrzut jest w granicach kilku %, a raz kilkadziesiąt % i czasem duży rozrzut jest korzystny, a czasem nie. Taka rzeczywistość.

@borysgo2

arturp

ale tez duzo kupuje na ebayu (uzytkownik zoe tsang, along).

Możesz wkleić link do jakiejkolwiek aukcji tego sprzedawcy? Please.

Własnie szukam paru egzotycznych tranzystorów i nie potrafię go namierzyć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to zeo tsang

Dzięki.

Kupowałem u niego kilka płytek ale nie skojarzyłem, że o nim mowa.

Tranzystorów to on nie ma za dużo.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Wykonaj następujące czynności:

1 - zmierz omomierzem czy blaszka któregoś z tranzystorów mocy nie przewodzi do radiatora (czy nie ma zwarcia do radiatora)

2 - zmierz w każdej gałęzi na jednym z tranzystorów (2SC5200 i 2SA1943) czy nie ma przebicia pomiędzy kolektorem, a emiterem.

Te czynności wykonuj bezwzględnie na wyłączonym zasilaniu wzmacniacza!

Jako, że jeden kanał masz uruchomiony możesz spróbować pomiarów porównawczych, następnie spostrzeżenia opisz w tym wątku.

Dzięki Robertinus za zainteresowanie. Niestety z racji na Święta etc. dopiero teraz jestem w domu i mogę zająć się układem. Poniżej pomiary:

1. Zwarcia do radiatora nie ma.

2. pomiary między kolektorem a emiterem wykonałem miernikiem cyfrowym ustawionym na pomiar diody.

Jako że na elektronice znam się licho, to pomierzyłem w obu kierunkach. Próbnikiem podpiętym pod COM raz mierzyłem na kolektorze a raz na Emiterze.

2SC5200

COM na kolektorze -> wynik 816

COM na emiterze -> wynik 200 i rośnie

2SA1943

COM na kolektorze -> wynik 300 i rośnie

COM na emiterze -> wynik 760

Bardzo podobne wyniki otrzymałem na drugim kanale.

Pozdrawiam

Sebastian

Edytowane przez SebeQ

Mógłbyś zamieścić schemat według którego ten sprzęt został wykonany albo link gdzie go można znaleźć?

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Dzięki Robertinus za zainteresowanie. Niestety z racji na Święta etc. dopiero teraz jestem w domu i mogę zająć się układem. Poniżej pomiary:

1. Zwarcia do radiatora nie ma.

2. pomiary między kolektorem a emiterem wykonałem miernikiem cyfrowym ustawionym na pomiar diody.

Jako że na elektronice znam się licho, to pomierzyłem w obu kierunkach. Próbnikiem podpiętym pod COM raz mierzyłem na kolektorze a raz na Emiterze.

2SC5200

COM na kolektorze -> wynik 816

COM na emiterze -> wynik 200 i rośnie

2SA1943

COM na kolektorze -> wynik 300 i rośnie

COM na emiterze -> wynik 760

Bardzo podobne wyniki otrzymałem na drugim kanale.

Pozdrawiam

Sebastian

Sprawdź, czy diody zenera są dobrze wlutowane - porównaj z kanałem, który jest OK. To często zdarzający się błąd.

Mógłbyś zamieścić schemat według którego ten sprzęt został wykonany albo link gdzie go można znaleźć?

Wysłałem Ci schemat.

, rozjazd wartości hfe między BC550/560 i 2N5401/5551 które ostatnio kupiłem jest kolosalny

kupuj philipsa - na paczkę 100szt większosc ma 460-480. ja dobieram takie koło 500. Nie wiedziałem że to podrabiają..

Sprawdź, czy diody zenera są dobrze wlutowane - porównaj z kanałem, który jest OK. To często zdarzający się błąd.

Wysłałem Ci schemat.

Sprawdziłem po raz kolejny i jedynymi elementami, które są wlutowane inaczej niż w działającym kanale to część styrofleksów oraz potencjometr R22. Możliwe, że coś przeoczyłem dlatego w załączniku przesyłam fotę płytki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez SebeQ

Akurat R22 słuzy do regulacji biasu. Może masz go ustawionego na maksa i dlatego tak się dzieje.

Czy płytki uruchamiałeś zgodnie z przepisem? Napięcie pomiędzy emiterami tranzystorów Q1 i Q17 przed podłączeniem tranzystorów mocy powinno byc ustawione na minimum potencjometrem R22.

Nie masz wlutowanego kondensatora od sprzężenia C28. W przypadku rezygnacji z niego należy włożyć tam zworę. Być może wzmacniacz wzbudza się bez zapiętego sprzężenia.

fakt. Nie zauważyłem, że nie jest wlutowany też kondensator wejściowy. Na czas prób można wlutować dowolny bipolar i zewrzeć wejście do masy.

Edytowane przez madelektronik

A więc tak. Po pierwsze dziękuję wam wszystkim za pomocne rady. Właśnie odpaliłem drugi kanał więc mogę już słuchać w stereo:) Przyczyną świecenia się rezystorów był ustawiony na maksa potek R22. Jak to w większości przypadków bywa winny był czynnik ludzki :P

Cwe z racji na swoje rozmiary wlutowałem dopiero pod koniec regulacji. Zrobiłem też zworę za C28 ale spowodowało to brak załączenia się przekaźnika w układzie zabezpieczającym... Przy braku zwory na C28 układ zabezpieczający działa, a przynajmniej przekaźnik się załącza. Jutro dokonam bardziej dokładnej regulacji. Fajnie by było też wiedzieć o co dokładnie chodzi z tą C28 :) Jeszcze raz dzięki za pomoc :)

Edytowane przez SebeQ
  • Pokaż nowe odpowiedzi