Skocz do zawartości
IGNORED

Winylowe wznowienia/reedycje/re-issues

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiedziałem, gdzie umieścić tą informację, ale umieszczam tu bo płyta z przełomu 1996/97, ale nigdy wcześniej nie wydana na winylu. Pytanie tylko czy to nie bootleg, bo na stronie Pata nie ma wzmianki o takim wznowieniu, a wydawcą tej reedycji jest Universal Music (KOREA).

CHARLIE HADEN & PAT METHENY "Beyond The Missouri Sky" 180g 2LP

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Chyba 175?

:)

Mam "Moon Safari' gra bardzo dobrze, cena mocno przystępna. Kupiłem w MM.

No, kilka rzadkich okazów owszem.

Ale większość w okolicach 75zł.

Japońskie wydania NM, które grają o niebo lepiej od nowych reedycji z MM.

Zobacz sobie moje aukcje.

Dzisiaj, w wolnej chwili wrzucę jeszcze parę takich płyt.

Ukryta Zawartość

Dzisiaj, w wolnej chwili wrzucę jeszcze trochę niedrogich jazzowych płytek.

Ukryta Zawartość

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

A do mnie dotarło wreszcie wznowienie płyty Budgie. Brzmi super, chociaz nie mam porównania do oryginalnych tłoczeń. Zawsze miałem to w kiepskiej jakości na taśmach. Winyl z gatunku tych bezszmerowych, dobre tłoczenie. Brzmieniowo nie ma się do czego przyczepić. Dynamicznie, przestrzennie, wydaje mi się, że bas jest wypchnięty na przód, nie wiem jak to było w poprzednich realizacjach. W każdym razie polecam.

post-27859-0-17359000-1351058922_thumb.jpg

Japońskie wydania NM, które grają o niebo lepiej od nowych reedycji z MM.

Faktycznie i to duuużo lepiej,

Dzięki za płytki :)

A do mnie dotarło wreszcie wznowienie płyty Budgie.

Dzięki Tobie zakupiłem tę płytę. Tego samego wieczoru ( kiedy wspomniałeś o tym wznowieniu) znalazłem i złożyłem na nią zamówienie tj.21.09. Doszła wczoraj...

:]

ale warto było czekać. Bardzo dobrze nagrana.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

pt13_DSC02422.JPG

se41_DSC02424.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez qqrydza

A to tego się po prostu nie wie?

;)

...

Słuchałem tych płyt jak miałem kilka lat. hahaha Znam to również z mp3 no i ogólnie inne vinyle, CD czy mp3.

Pozdrawiam.

Aby stwierdzić, że dana płyta jest świetnie wydana, należałoby ją porównać z innymi wydaniami tegoż albumu.

Przynajmniej ja taką zasadę stosuję.

Możliwe.

Natomiast ciekawe jest to , że żadna osoba kupująca ode mnie płyty nie jest zainteresowana reedycjami.

Wszyscy zgodnie twierdzą,że się z reedycji wyleczyli.

Bo mieli porównanie?

Takie pytanko: Kupił już ktoś może i wypowie się na temat jakości, któreś ze wznowień Iron Maiden? Od 15 X dostępne są Iron Maiden i Killers.

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Możliwe.

Natomiast ciekawe jest to , że żadna osoba kupująca ode mnie płyty nie jest zainteresowana reedycjami.

Wszyscy zgodnie twierdzą,że się z reedycji wyleczyli.

Bo mieli porównanie?

Pewnie zdania i opinie, na temat japońskich wydań, są jak zawsze podzielone i nie tyczą się wszystkiego co zostało po japońsku wydane. Miałem trzy pierwsze płyty Led Zeppelin, z chwalonych japońskich tłoczeń, i sprzedałem je bez żalu. Dla mnie brzmiały one inaczej, specyficznie jakoś. Nie podobało mi się to. I w porównaniu do wydań US czy UK na moje ucho nie wypadały dobrze. Ale mam kilka innych japończyków, np. Emerson Lake & Palmer i te brzmią tak, że łeb urywa... Więc chyba reguły tu nie ma i uogólniać też nie ma potrzeby. Co do re edycji to uważam, że nie jest tak źle. Tyle, że trzeba wiedzieć, którą re edycję nabyć. Te z marketu faktycznie często nie brzmią dobrze. Ale te ze wznowień np. Analogue Production to już zupełnie inna bajka. I one jak najbardziej mogą startować w porównaniu do japońskich wydań, często z nimi wygrywając. Przykładem niech będzie Cat Stevens i jego Tea For The Tallerman. To co zrobiono z tym materiałem i jak to wytłoczono to po prostu bajka. I z czym to porównać? Czy po japońskim wydaniu gęsia skórka będzie większa? Czy warto kupować używaną płytę w podobnej cenie? Szczerze wątpię...

PS

Budgie brzmi rewelacyjnie, nadal polecam.

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Nic nie wspominałem o japońskich wydaniach.

Mój błąd, przeglądałem swego czasu ofertę Twoich płyt i pewnie się mocno zasugerowałem, sorry :)

Z kolei moim zdaniem np. LZ IV w wersji US jest fatalnie zrealizowane.

Dopiero wersja koreańska lub japońska nadaje się do słuchania.

Przykładem niech będzie Cat Stevens i jego Tea For The Tallerman. To co zrobiono z tym materiałem i jak to wytłoczono to po prostu bajka.

Jak tak to powstało to musi być bajka.

Oczy się świecą

No to sam sobie odpowiem :) Winylowe reedycje Iron Maiden są niestety kiepskiej jakości. Odebrałem wczoraj płytę z empiku. Brzmi fatalnie (nie liczyłem na cuda, bo to jednak picture disc, ale słyszałem już kilka grających przyzowicie, tzn że da się słuchać). Dodatkowo płyta krzywa jak nie powiem co. Dzisiaj wieczorem wraca do empiku. Szkoda, bo jakoś nie mam szczęścia do płyt IM a szczególnie do Killers, którą chyba kupię na CD, bo nie mam już nerwów do kupowania zajechanych używek.

No to sam sobie odpowiem :) Winylowe reedycje Iron Maiden są niestety kiepskiej jakości. Odebrałem wczoraj płytę z empiku. Brzmi fatalnie (nie liczyłem na cuda, bo to jednak picture disc, ale słyszałem już kilka grających przyzowicie, tzn że da się słuchać). Dodatkowo płyta krzywa jak nie powiem co. Dzisiaj wieczorem wraca do empiku. Szkoda, bo jakoś nie mam szczęścia do płyt IM a szczególnie do Killers, którą chyba kupię na CD, bo nie mam już nerwów do kupowania zajechanych używek.

Słuchałeś 1st pressów? Mam "jednynke" z pierwszego tłoczenia i brzmi super.

Słuchałeś 1st pressów? Mam "jednynke" z pierwszego tłoczenia i brzmi super.

1st pressów nie słuchałem, ale swego czasu miałem jakieś późniejsze wydanie (label bez rysunków, tylko taki beżowy EMI) i pomimo, że była to płyta sciągnięta ze ściany w sklepie muzycznym, bo wisiała tam dla ozdoby - grała świetnie (pomijam szumy i trzaski bo po prostu była zniszczona). Problem w tym, że już kupiłem 2 wydania i wracały do sprzedających bo były po prostu zajechane. Liczyłem, że może EMI się przyłoży, ale ... niestety nie. No chyba że chcesz się pozbyć to daj znać :)

1st pressów nie słuchałem, ale swego czasu miałem jakieś późniejsze wydanie (label bez rysunków, tylko taki beżowy EMI) i pomimo, że była to płyta sciągnięta ze ściany w sklepie muzycznym, bo wisiała tam dla ozdoby - grała świetnie (pomijam szumy i trzaski bo po prostu była zniszczona). Problem w tym, że już kupiłem 2 wydania i wracały do sprzedających bo były po prostu zajechane. Liczyłem, że może EMI się przyłoży, ale ... niestety nie. No chyba że chcesz się pozbyć to daj znać :)

Pozbyć się nie chcę :-) Zresztą to jest jedyny L.P. jaki mam z dyskografii IM. Czasami warto zapłacić więcej za 1st w bardzo dobrym stanie i mieć na półce ładny egzemplarz. W przypadku starszych LP Ironów jest prawie pewne, ze 1st będzie brzmiał najlepiej. Poszukaj.

No ale problemem, z płytami Maidenów jest to, że zazwyczaj były katowane. Kupowałem już 2 razy Killers i zawsze stan był średnio kiepski mimo innego opisu.

OK Thorogood, daj znać na priv.

pozdrawiam

nt

• 2 tygodnie później...
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Taka historia do nabycia w MM za całe piećdziesiąt parę złociszy:

Otis Blue - Otis Redding Sings Soul

czyli Otis Redding. Wygląda, że to reedycja płyty z 1965 roku. Wściekleniebieski jeden, grubaśny placek. Prosty. Bardzo ladnie brzmią trąbiszcza ( tylko co one robią na pierwszym planie?), reszta składu wycofana, przytłumiona, a i wokal nieco wycofany, ale jest klimat Panowie! I jaka muza.

http://www.youtube.com/watch?v=0iPtG_O8w8g

http://www.youtube.com/watch?v=gmnZRBTPzg0

Edytowane przez frywolny trucht

Oj TAk Panowie,

łza sie w oku kreci ,sluchalem tej plyty przegranej na magnetofon Tesla B42 pod koniec lat 60tych

Plyta w komisie to 1000-1200zł ,przynajmiej tak bylo w komisie w Warszawie na Starym Miescie (mozna bylo je ewentualnie polizac przez szybę)

Z pewnoscia nabede przez sentyment.Dzieki za info.

pozdrawiam,

TAD

• Pokaż nowe odpowiedzi