Skocz do zawartości
IGNORED

Dyfuzory Schroedera, Rezonatory Helmholtz'a

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. A jak pisałem wcześniej oferty quazi producentów są moim zdaniem nie zawsze uczciwe, a niestety moją wadą jest analizowanie wszystkiego i potem jestem nieufny.

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. A jak pisałem wcześniej oferty quazi producentów są moim zdaniem nie zawsze uczciwe, a niestety moją wadą jest analizowanie wszystkiego i potem jestem nieufny.

Risto - to nie jest wada, dobrze robisz, może dzięki temu nie wtopisz na darmo kasy w coś co dobrze wygląda, a daje mało wymierne korzyści akustyczne.

• 1 miesiąc później...

Witam, postanowiłem odświeżyć wątek zamieszczając parę zdjęć z pewnego etapu montażu adaptacji akustycznej pomieszczenia przeznaczonego w połowie do KD i słuchania muzyki. Niestety pomieszczenie jest dosć specyficzne co wymogło na znajomym parę niekonwencjonalnych konstukcji, co w praktyce wyszło bardzo fajnie - wfekt wizualno-słuchowy zajefajny. Jest to część projektu i zapewne w przyszłości pomieszczenie nabierze bardziej przytulnego charakteru.

P.S. Oprócz robienia fotek dzielnie pomagałem znajomemu w procesie adaptacyjnym :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-11945-0-73642700-1336639371_thumb.jpg

post-11945-0-38938000-1336639390_thumb.jpg

post-11945-0-91592300-1336639406_thumb.jpg

post-11945-0-93932100-1336639429_thumb.jpg

post-11945-0-22884900-1336639454_thumb.jpg

post-11945-0-82166200-1336639474_thumb.jpg

post-11945-0-46762900-1336639491_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te skrzyneczki, które stoją na podłodze to te same, które wiszą z "Braille'm" na ścianie, czy to jakieś specyficzne konstrukcje?

Te które leża na podłodze wiszą na suficie (QRD 2D).

No, co za rozmach! Tylko pozazdrościć takiego pomieszczenia wyłącznie do audio. Proszę o fotki kolejne w miarę postepów.

Czy będą jakieś pomiary z tego pomieszczenia z przed i po adaptacji dla porównania?

PS.

A tu wielu wątpiło w zasadność powstania zakładki Akustyka. Ludzie chyba w miarę swoich możliwości zaczynają doceniać ten całkiem ważny element naszego hobby.

Marek czy to ustroje tego samego kolegi co te twoje?

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Jakie są wymiary boków tych tych dyfuzorków i napisz ile kosztuje taki jeden? Jak cena nie odstraszy to może ze sześć potrzebowałbym.

Ukryta Zawartość

Może być na PW.

Ukryta Zawartość

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

• 4 miesiące później...

Czy ktoś z szanownych kolegów stosował wykończenie absorberów szerokopasmowych lub podobnych w formie nadruku na papierze/folii/płótnie jak tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez BB84
Gość StaryM

(Konto usunięte)

Mam wrażenie, że takie "ustroje" nie bardzo działają. Nadruki na płótnie wykorzystują materiał impregnowany i pokryty dość gęstym podkładem. To raczej będzie odbijać nie pochłaniać. Gdyby mieć nadruk na zwykłym rzadszym nieco materiale, a nie jak do reprodukcji malarskich, to kto wie. Pomysł niezły.

A przy okazji chciałbym zapytać o o jakość znalezionych na Allegro paneli:

http://allegro.pl/panele-akustyczne-absorbery-szerokopasmowe-pt80-i2620603424.html

Czy ktoś to może kupował? Czy wykonanie jest porządne?

Mam wrażenie, że takie "ustroje" nie bardzo działają. Nadruki na płótnie wykorzystują materiał impregnowany i pokryty dość gęstym podkładem. To raczej będzie odbijać nie pochłaniać. Gdyby mieć nadruk na zwykłym rzadszym nieco materiale, a nie jak do reprodukcji malarskich, to kto wie.

Już pisałem kilka razy o tym, jak sprawdzić przepuszczalność materiału - owijamy kolumnę takim materiałem i puszczamy muzykę lub dźwięki testowe - to czego nam brakuje w przekazie muzycznym - to zostaje "pochłonięte" lub "odbite" przez w/w materiał.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Już pisałem kilka razy o tym, jak sprawdzić przepuszczalność materiału - owijamy kolumnę takim materiałem i puszczamy muzykę lub dźwięki testowe - to czego nam brakuje w przekazie muzycznym - to zostaje "pochłonięte" lub "odbite" przez w/w materiał.

Sposób niezły, ale takie coś z nadrukiem to trzeba sobie zamówić najpierw i zapłacić, a jak się nie będzie nadawać, to i tak "po ptokach" ;)

Na pewno pochłaniacz z płótnem do drukowania o gramaturze ok 320 gram/mkw nie będzie przepuszczał szerokopasmowo. Podejrzewam że od 400Hz w górę będzie odbijał fale. A że najlepsze miejsce dla takiego ustroju z wydrukiem to środek ściany to jego wpływ będzie raczej minimalny.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Jak sprawa wygląda z tradycyjnym płótnem malarskim lub prześcieradłem lnianym nasączonym klejami ?

O ile procentowo spada skuteczność pochłaniania niskich tonów paneli umieszczonych za słuchaczem ?

O ile procentowo spada skuteczność pochłaniania niskich tonów paneli umieszczonych za słuchaczem

Chyba nikt tego nie mierzył.

Spada wykładniczo do grubości i twardości warstwy kleju.

Witajcie,

jestem na etapie adaptacji akustycznej pomieszczenie relaksacyjnego , w poszukiwaniu rozwiązań napotakłem się na patent Synergistic Research -Acoustic ART System "Vibraton" .

Ukryta Zawartość

macie doświadczenie z tą magią ?

Ukryta Zawartość

Witajcie,

jestem na etapie adaptacji akustycznej pomieszczenie relaksacyjnego , w poszukiwaniu rozwiązań napotakłem się na patent Synergistic Research -Acoustic ART System "Vibraton" .

Ukryta Zawartość

He, he... było już o tym kiedyś... budzi śmiech, zwłaszcza cena. Ale kto bogatemu zabroni, dla poprawy samopoczucia? ;-)

Ukryta Zawartość

Witajcie,

Ukryta Zawartość

Ty tak na poważnie czy raczysz żartować? Zobacz sobie jakie wychodzą litraże rezonatorów przy walce z niskim częstotliwościami i porównaj z tymi zabawkami wielkości płyty CD. Jeśli to ma działać to tylko i wyłącznie na audiofila, nie na akustykę pomieszczenia...

Prostym sposobem na osiągnięcie dobrych rezultatów jest wycięcie modów, mocne tłumienie (określona część pomieszczenia jak i materiał) i rozpraszanie fal w odpowiednich miejscach. Generalnie prowadzi to do normalizacji propagacji fali dźwiękowej. Jak masz dużo kasy to można zrobić pływającą podłogę. Ale potrzebne jeszcze pomieszczenie pod podłoga... Ale to już wersja hard :)

Ukryta Zawartość

Skąd w was tyle sceptycyzmu i ten brak wiary ;)

Efekt podobno jest taki jakby wynurzyć się z wody he he ;)

Edytowane przez Audio opentaniec
Gość StaryM

(Konto usunięte)

Efekt podobno jest taki jakby wynurzyć się z wody he he ;)

A zanurzyć w spirytusie?

Takie "cuś" to pokaż w zakładce hi-end. Na pewno znajdziesz wielbicieli do dyskusji, którzy potwierdzą działanie tych specyficznych i zaawansowanych technologicznie urządzeń.

Ja jednak przychylam się do opinii, że tzw. ustroje akustyczne nie mogą być wielkości płytki CD. Ale te na pewno poprawiają samopoczucie wystarczająco zamożnym audiofilom.

Edytowane przez StaryM

Na pewno pochłaniacz z płótnem do drukowania o gramaturze ok 320 gram/mkw nie będzie przepuszczał szerokopasmowo. Podejrzewam że od 400Hz w górę będzie odbijał fale. A że najlepsze miejsce dla takiego ustroju z wydrukiem to środek ściany to jego wpływ będzie raczej minimalny.

Na stronie Ethana Winera (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) pisze, że pochłanianie dla sklejki ok 3mm to zakres 150-300Hz, w jaki sposób wyliczyłeś max 400Hz dla płótna do drukowania o gramaturze ok 320 gram/mkw ? z pewnością nie będzie to absorber szerokopasmowy ale zakres będzie chyba nieco większy, w jaki sposób można to dokładnie wyliczyć ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez BB84
Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Załączone miniatury

• post-11945-0-93550100-1329419856_thumb.gif

mozesz panie marku mi ,wylumaczyc, jak zrozumiec ten rysunek ,jak zo podane studnie ,ich glebokosć ,najlepiej jak mozna w minimetrach i czy tyl tego dyfuzora jest zabudowany i z czego ,poprosilem znajomego aby mi takie 4 sztuki zrobil ,na stolarni ,ste kwadraciki sa klejone ,czy wcisniete na wpas..prosze o pomoc i zrozumienie pozdrawiam

Na stronie Ethana Winera (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) pisze, że pochłanianie dla sklejki ok 3mm to zakres 150-300Hz, w jaki sposób wyliczyłeś max 400Hz dla płótna do drukowania o gramaturze ok 320 gram/mkw ? z pewnością nie będzie to absorber szerokopasmowy ale zakres będzie chyba nieco większy, w jaki sposób można to dokładnie wyliczyć ?

Około 400Hz to nie jest częstotliwość przy której pochłanianie będzie maksymalne tylko częstotliwość powyżej której pochłanianie będzie mniejsze wraz ze wzrostem częstotliwości.

A co znaczy że pochłanianie sklejki 3mm to zakres 150-300Hz? Czy fale poniżej 150Hz nie przejdą przez 3mm sklejki?

Ukryta Zawartość

Około 400Hz to nie jest częstotliwość przy której pochłanianie będzie maksymalne tylko częstotliwość powyżej której pochłanianie będzie mniejsze wraz ze wzrostem częstotliwości.

A co znaczy że pochłanianie sklejki 3mm to zakres 150-300Hz? Czy fale poniżej 150Hz nie przejdą przez 3mm sklejki?

Zgadzam się z pierwszą częścią. Odnośnie drugiej części to cytat ze strony Winera i z nim się nie zgodzę. Moje pytanie dotyczy bardzo wąskiego zakresu skutecznej absorbcji dla płótna do drukowania, skoro dla sklejki 3 mm mamy górną granicę najwyższego współczynnika pochłaniania 300 Hz to dlaczego dla płótna tylko 400 Hz ? w jaki sposób to określiłeś ?

Doszedłem do tego na podstawie pomiarów, obliczeń i doświadczeń.

• Pokaż nowe odpowiedzi