Skocz do zawartości
IGNORED

Poszukuję odpowiedzi w sprawie 3D

Gość Stivi89

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Witam was serdecznie.

Mam dylemat .Tz.Planuję kupić sobie do pokoju(10mk2) telewizor ,nie wiem jaki czy lcd,leda czy plazme.Chodzi mi o to że ceny w filmach blu-ray3D sa porównywalne do zwykłych blu-rayi i Oto moje pytanie; Na jakim telewizoże można będzie oglądać takowe filmy??? Nie posiadam jeszcze ani telewizora ani blu-raya ani filmów.Aha i bym zapomniał planuje kupić tel42cale Ponieważ siedzieć będę od niego jakieś 4metry.

Pomóźcie drodzy forumowicze.Czy da się oglądać na takim lcd,ledzie czy plazmie filmy w technologi 3d za pomocą okularów???Dodam że budrzet to 2tys.na tel ,800na blu-raya.

POZDRAWIAM Marcin

https://www.audiostereo.pl/topic/80095-poszukuj%C4%99-odpowiedzi-w-sprawie-3d/

Witam was serdecznie.

Mam dylemat .Tz.Planuję kupić sobie do pokoju(10mk2) telewizor ,nie wiem jaki czy lcd,leda czy plazme.Chodzi mi o to że ceny w filmach blu-ray3D sa porównywalne do zwykłych blu-rayi i Oto moje pytanie; Na jakim telewizoże można będzie oglądać takowe filmy??? Nie posiadam jeszcze ani telewizora ani blu-raya ani filmów.Aha i bym zapomniał planuje kupić tel42cale Ponieważ siedzieć będę od niego jakieś 4metry.

Pomóźcie drodzy forumowicze.Czy da się oglądać na takim lcd,ledzie czy plazmie filmy w technologi 3d za pomocą okularów???Dodam że budrzet to 2tys.na tel ,800na blu-raya.

POZDRAWIAM Marcin

Do 3D musisz posiadać przede wszystkim duży telewizor. Jeżeli 4 metry od telewizora to mniej niż 50 cali nie ma najmniejszego sensu. Wczoraj miałem okazję obejrzeć film w 3D na Samsungu 40 cali. żeby wyraźnie wiedzieć efekt musiałem siedzieć jeden metr przed telewizorem. Z odległości trzech metrów owszem widać 3D ale efekt nie zachwyca. Znowu z odległości metra oczy się strasznie męczą. Ostrość gałki ocznej jest cały czas nastawiona na jeden metr a zbieżność obydwu oczu musi się dostosować do różnych odległości. Po piętnastu minutach miałem dosyć.

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

W takim razie zrezygnuję z technologii 3D, pozostaje nadal dylemat jaki telewizor kupić który będzie najlepszy w tej cenie to znalazłem z oferty lg i samsunga 42cale potem soniacz 40cali wszystkie lcd FULL HD, plazma nie wiem czy warto ponoc ma duzo czerni ale obraz nie jest w full hd tylko 720p w tej cenie i pobiera dużo pradu ale zato ma filtr grzebieniowy 3D choć i tak nie wiem do czego on służy.Co do większego telewizora to nie dam rady a mianowicie ściana ma tylko 2metry szerokości odejmijmy po 50cm z jednej jak i z drugiej na kolumny to zostaje mi metr a niechciałbym aby kolumny mi zasłaniały telewizor.Co do projektora to nie ma takiej jakości jak z lcd no i jest znacznie drozszym rozwiązaniem bo potrzeba projektor i makiete do wyświetlania obrazu.

może rozważ taki TV:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

obraz będzie bardzo dobry i 3D też ma.

Ukryta Zawartość

Póki 3D wymaga okularów - to daj sobie z tym siana...

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

10m^2 i kanapa w odleglosci 4m od tv? To za szeroko tam nie masz. Projektor mija sie z celem bo kolumny, a te wymagaja troche miejsca zarowno od sciany bocznej jak i od ekranu. Zostawiajac chociaz po pol metra po bokach ekranu zostaje tylko miejsce na 60" ekran a to duzo ponad spory tv nie jest.

Niezaleznie od tego co wybierzesz proponuje przysuniecie kanapy blizej, a wlasciwie dobranie jej odleglosci od ekranu/tv po jego zakupie tak aby ogladalo sie najprzyjemniej.

/EDIT

Popieram przedpiszce. Kazdy noszacy okulary korekcyjne cie znienawidzi jak bedziesz chcial z nim obejrzec film.

server unreachable;--

Nie ma sensu iść w 2/3 HD czyli 720p.

Ja natomiast uwazam ze ma sens. W chwil iobecnej tylko filmy z bluRay maja 1080p. W przypadku ogladania telewizora czy filmow w 720p czy grania w gry obraz ebdzie lepszy na 2/3 HD. I wlasnie wybral bym plazme. Koledzy tu doradzaja telewizory powyzej 3000zl kiedy autor ma do dyspozycji 2000zl:/ Przeznacz jeszcze troche z bluraya kup takiego za 300zl a 2500 daj na telewizor. Panasonic 46 lub 50 X20. Choc i tak uwazam ze w 10m2 to wielki telewizor

Ja natomiast uwazam ze ma sens. W chwil iobecnej tylko filmy z bluRay maja 1080p. W przypadku ogladania telewizora czy filmow w 720p czy grania w gry obraz ebdzie lepszy na 2/3 HD.

Pozostanę przy swojej opinii. Nie ma sensu iść w 2/3 HD. . Prawda, że jedynym źródłem sygnału 1080p jest BD. Natomiast TV, czy to naziemna cyfrowa HD, czy satelitarna HD mają 1080i. Obraz z 1080i nie jest może aż tak doskonały jak z 1080p, ale jest do tego ideału bardzo zbliżony i jest znacząco lepszy niż z 720p, co widać natychmiast gołym okiem.

Nie proponujmy więc Forumowiczom rozwiązań "na pół gwizdka" z gatunku "ni pies ni wydra, coś na kształt świdra" (jak mawiał pewien zapomniany obecnie polityk okresu minionego).

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Załanczam foto jak to u mnie wyglada.

Posiadam na stanie:

Telewizor 21cali sony z dupą,

Satelita 'N'

BD Sony 350 wczoraj wyrwałem nówke za 360zł

kolumny b&w 601 najlepsze jako do muzyki

piano craft E810-Jako muza i delikatne efekty kina

sub eltax atomic a 10 gł25cm bass reflex moc 250watt.

ze sprzętu nic wiecej jak na razie ,będzie w najbliższym czasie Str-da50es lub jakiś inny wyższy klocek nie zależy mi na ampli z hdmi bo i tak nie ma dużo filmów z dzwiękiem 7.1 a do tak małego pokoju wystarczy pożadne 5.1 potem centralny z pierwszej seri cc6 oraz jakieś sourandy też B&W ale nie wiem czy 302 czy303 lub 600s3. Pokój ma wymiary 2x5 w bloku nic nie poradzę.Miałem przez jakiś czas 32 cale u siebie ale go sprzedałem bo był za mały teraz trochę dozbierałem i mam 2300 na 40/42 cale.myślę że w dobrym kierunku idę.

POZDRAWIAM Stivi89

Póki 3D wymaga okularów - to daj sobie z tym siana...

Mam dokładnie taką samą opinię. Za tę samą kasę wolę TV 2D z wyższej półki.

Pozatym moim zdaniem 3D (pomijam kwestię okularów) miałoby rację bytu na TV 65" oglądanym z odległości 1 m. Tylko wtedy na nagraniu koncertowym mam poczucie realizmu, gdyż głowy sąsiadów są naturalnej wielkości. Mniejszy ekran bądź większa odległość powodują, że oglądam (prawda: trójwymiarowe) widowisko kukiełkowe.

Mam dokładnie taką samą opinię. Za tę samą kasę wolę TV 2D z wyższej półki.

Pozatym moim zdaniem 3D (pomijam kwestię okularów) miałoby rację bytu na TV 65" oglądanym z odległości 1 m. Tylko wtedy na nagraniu koncertowym mam poczucie realizmu, gdyż głowy sąsiadów są naturalnej wielkości. Mniejszy ekran bądź większa odległość powodują, że oglądam (prawda: trójwymiarowe) widowisko kukiełkowe.

Dokładnie takie miałem wrażenie na tym 40 calowym Samsunku. Jakbym oglądał krasnoludki.

co do okularów korekcyjnych to można tez oglądać w 3D, bo Panasonic do serii vt dodaje okulary, które pozwalają oglądać osobom z wadą wzroku - więc tacy znajomi byliby na pewno zadowoleni :).

Ja nie mialem okazji jeszcze takich okularow przymierzyc niestety, a kazde inne uniemozliwialy noszenie moich standardowych. Musze podzwonic po sklepach gdzie maja wystawione takie tv do testow.

Mialem racie z ta szerokoscia pokoju. Projektor sie nie sprawdzi, a jakis fajna tv bedzie odpowiedni. Tak jak pisalem, policz sobie ile zostanie ci miejsca na ten tv przy zalozeniu, ze kolumny beda grac najlepiej jesli zostawisz im troche miejsca od scian i przelicz to na przekatna tv. Wydaje mi sie, ze 45" to absolutne maksimum. Zamiast wielkiego tv lepiej skombinowac sobie fotel, ktory moglbys wysunac bardziej na srodek pokoju (lawa pod sciane z drzwiami). Gwarantuje, ze zwroci ci sie nie tylko w komforcie ogladania (wiekszy obraz) ale i w jakosci dzwieku. Jak nie dasz rady wyjechac z fotelem centralnie na dluzsza os pokoju bo przeszkadza lozko to moze podsunac je do komody, albo wrecz zamienic je miejscami z fotelem?

server unreachable;--

50" spowoduje, ze glosniki od scian bocznych beda oddalone o mniej niz 20cm, przy zalozeniu ze beda dostawione najblizej tv jak sie da. To nie beda komfortowe warunki dla widza, a jesli odsunie sie je od tv to warunki nie beda komfortowe dla glosnikow. :) Tragedia to nie bedzie ale nie robia moze mniejszych tych plazm?

server unreachable;--

Nie jestem aby pewien czy 1080i jest znacznie lepszy od 720p :/ Ja dalej proponuje cos z LCD to 42 G20 Panasa albo plazme 50x20

Moim zdaniem 1080i jest znacząco lepsze niż 720p. Nie porównywałem bezpośrednio tych obydwu, natomiast miałem okazję porównać coś bardzo zbliżonego: 1080i oraz 768p (czyli tak zwane HD Ready). Tu nie bardzo (moim zdaniem) jest o czym wogóle dyskutować. 1080i jest o conajmniej klasę lepsze.

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

W takim razie wybieram LCD Sony 40'Full HD za 2300zł bo mam tez blu-raya, Większego nie dam rady bo kolumny stoją 30cm od bocznych ścian.Bliżej nie dam rady bo fale stojące będą się odbijały od ścian.Między komodą a tapczanem mam suba eltaxa więc nie dam rady w ta stronę ,co do postawienia pod okno to tez nie dam rady bo wyro z bokami ma 220cm i mi nie wejdzie.Fotela też nie chcę przestawiać na środek pokoju bo raz do pokoju nie wejde a dwa ma on szerokość 100cm z bokami a tapczan ma głebokość 110cm i jest brak miejśca .Dużo bym dał aby mieć pokój 3x3,5metra w tedy bym miał ustawione na cacy.A tak musi byc tak jak jest.Bardzo wam dziękuję za porady.Macie rację w 3d lepiej zainwestować dopiero w tedy jak wprowadzą technologię aby można było oglądać bezpośrednio ,nie za pomocą bryli.

POZDRAWIAM Stivi89

Obciac wyro jak przeszkadza! ;)

Suba teoretycznie mozesz postawic w innym miejscu i wtedy po dosunieciu lozka troche miejsca sie robi na fotel. A o wysunieciu fotela myslalem tylko na czas ogladania filmow, tylko dodac mu jakies kolka czy duza ilosc filcu na nozki.

server unreachable;--

lepiej poczekać na nowe modele Toshiby 3D bez okularów .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lepiej poczekać na nowe modele Toshiby 3D bez okularów .

Ukryta Zawartość

W ten sposób można całe życie spędzić w poczekalni.

Toshiba bez okularów jest na razie tylko 20" i bardzo droga.

Ukryta Zawartość

W ten sposób można całe życie spędzić w poczekalni.

Toshiba bez okularów jest na razie tylko 20" i bardzo droga.

Ja przy kupnie telewizora bym się 3D w ogóle nie sugerował. Technika będzie jeszcze bardzo długo w powijakach. Efekt mnie po prostu rozczarował. To już wolę 2D z pełną jakością obrazu. Robi lepsze wrażenie. Zresztą 3D jest dobre na dziesięć piętnaście minut a potem o nim zapominasz a nawet nie bo zaczynają boleć oczy i przeszkadzają okulary. Moim zadaniem na prawdziwe 3D trzeba jeszcze z dziesięć lat poczekać.

Moim zdaniem przy wyborze telewizora trzeba się przede wszystkim sugerować jakością obrazu 2D z którą też nie jest tak różowo w wielu telewizorach.

No tak, 3D raczkuje, okulary są be, a ciekawe co będziecie pisali jak będą kiedyś, za parę lat TV bez okularów - domyślam się, że dokładnie to samo, teraz trzeba poczekać kolejne parę lat, aż i tę technologię poprawią. Przez chwilę będzie ok dopóki nie wymyślą czegoś "nowego" i znowu będzie be. I tak można czekając narzekać w nieskończoność :).

A jeśli chodzi o TV z bardzo dobrym obrazem to polecam Panasa serii VT i w gratisie będzie te nieszczęsne 3D :), którego nie trzeba będzie używać.

No tak, 3D raczkuje, okulary są be, a ciekawe co będziecie pisali jak będą kiedyś, za parę lat TV bez okularów - domyślam się, że dokładnie to samo, teraz trzeba poczekać kolejne parę lat, aż i tę technologię poprawią. Przez chwilę będzie ok dopóki nie wymyślą czegoś "nowego" i znowu będzie be. I tak można czekając narzekać w nieskończoność :).

A jeśli chodzi o TV z bardzo dobrym obrazem to polecam Panasa serii VT i w gratisie będzie te nieszczęsne 3D :), którego nie trzeba będzie używać.

Ale po co przepłacać z technologię która za dwa lata będzie we wszystkich telewizorach i to lepszej jakości. Same okulary kosztują chyba ze 400 zł. Do tego kiepski kolor, ciemny obraz i podwójne kontury. A filmów tyle co kot napłakał.

we wszystkich TV na pewno nie będzie, ale powoli dochodzą inne marki z 3D. Co do kwestii podwójnych konturów to zauważyłem je tylko przy grze Killzone 3, w Avatarze nie zaobserwowałem. Niestety oglądałem też Residenta (fabuła, albo jej brak:)) w 3D i było ok, choć pod tym kątem się nie wpatrywałem. Okulary tyle kosztują, ale ja przy zakupie TV dostałem dwie pary - mi osobiście wystarczy. Z drugiej strony jak już kiedyś wszystko poprawią i technologia bez okularów zadomowi się na naszym rynku, przy czym będzie dla mnie przynajmniej tak dobra jak obecna (ale zakładam, że będzie lepsza) to nic nie stoi na przeszkodzie aby wymienić TV.

Nie "dostales" okularow tylko zaplaciles za nie bo byly wliczone w cene tv. ;)

Pomojajac fakt, ze dopiero pare postow wyzej dowiedzialem sie o jednym modelu okularow, ktory podobno nie przeszkadza w noszeniu korekcyjnych to najbardziej dobija ilosc filmow. Z grami jest lepiej bo nawet jak jest ich niewiele to jest to rozrywka na dluzej.

No i sa ludzie, ktorzy generowanego sztucznie 3d nie sa w stanie zobaczyc.

server unreachable;--

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.