Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory do okolo 5 tysi. 15m2 pokoj \ wzmak.MF-E-11

Harrow

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie monitory polecicie do pokoju okolo 15m2.

Docelowo cd Goldenote koala i electra e-11 - na razie przejsciowo. Docelowo mysle o Goldenocie s-1 signature. Ale to pozniej. Muzyczka raczej akustyczna, troche reggae, lekki rock i jazz.

Dobrze zeby zniknely przy odsluchu. Nizsze rejestry nie tak wazne . W tak malym pomieszczeniu sadze ze wiekszosc wydoli w tej kwocie.

Cos z xavianow, dynaudio czy chario?...

Polecam Akkus V1. Sam ich używam i jestem bardzo zadowolony. Przestrzeń, scena, stereo i właśnie efekt znikania kolumn - kilka zalet, kilka jeszcze by się znalazło :)

Ponieważ każda pliszka itd. zarekomenduję swoje PMC TB2S+

Sprawdzają mi się wybornie w pokoju 16m, w pokoju 9m - poprawnie.

Przejrzyste, wyjątkowo czytelne.

Brak basrefleksu - brak dudnienia ;)

Linia transmisyjna.

Warto posłuchać.

Na tym Forum jeden z kolegów sprzedaje monitory Dynaudio Crafft. Jest to wybitna konstrukcja z Esotarem bez ferrofluidu na górze (szybszy od nowych Esotarów) i 17" głośnikiem na basie. Zasilony z odpowiedniego pieca (duuużo prądu) napewno sprawdzi się w 15 m2 i podanych klimatach muzycznych.

Pozdrawiam,

Jarek

posłuchaj tych maluchów

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

ProAc Response 1sc - użytkuję i polecam, choć ciężko kupić.

Jak jesteś z okolic Krakowa i chcesz posłuchać w swoim zestawieniu to pisz na PW.

----------------------------------------------------

W taki razie ja zaproponuję tekie. A właściwie dokładnie te.

ScanSpeak D2905/9900 i 18W/8531.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

posłuchaj tych maluchów

Ukryta Zawartość

Gdyby ktoś wątpił w sens "wygrzewania" głośników:

Ukryta Zawartość

... jak widać różnica w częstotliwości rezonansowej może się zmienić nawet o 6 Hz dla głośnika niskotonowego-średniotonowego. Czyli mając "świeże" kolumny, bas może być nieco bardziej podbity i płytszy (ale też bardziej punktowy, z powodu sztywności zawieszenia), niż po dłuższej pracy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mały komentarz do pomiarów z Callisto II z magazynu AUDIO:

Ukryta Zawartość

Szerokość pasma, przy braku podbicia robi wrażenie przy takich gabarytach, jednak jest obawa o ograniczenie dynamiki (biorąc pod uwagę wielkość tego głośnika - 4,75") . Przy testach odsłuchowych jest wspomniane że dynamika jest, jak to określili "ograniczona".

Ukryta Zawartość

Witaj,

posłuchałbym zdecydowanie Xavian XN 125 Evoluzione Speciale lub XN 250 Evoluzione. Ewentualnie Harbeth P3ESR. Warto brać także pod uwagę serię XQ Kefa.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

słuchałem calisto III tam jest zupełnie inny midbas Wavecor niż w wersji 2 (vifa) , gra to tak że robiłem duże oczy i słuchałem z wielką przyjemnością ,, ponoć 3 gra jeszcze lepiej od 2 ,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

słuchałem calisto III tam jest zupełnie inny midbas Wavecor niż w wersji 2 (vifa) , gra to tak że robiłem duże oczy i słuchałem z wielką przyjemnością ,, ponoć 3 gra jeszcze lepiej od 2 ,

Ukryta Zawartość

Mogę jedynie potwierdzić, że wersja III gra zdecydowanie lepiej a jej walory dynamiczne wykraczają poza wyobraźnię kogoś, kto próbuje je oceniać jako ulepszoną wersję II.

Specjalnie wybrałem się dziś aby porównać w bezpośrednim starcie wersję II i III. Cóż, wspaniałe II wyraźnie ustępują nowym III, a to co pisał Mikson, mogę potwierdzić, budzą poprostu niedowierzanie. A towarzystwo podłączone do nich to było właśnie Goldenote S1 Signature i Koala Tube. Wersja "domowa" moich (PMC TB2S+) czyli PMC TB2i również wypadła znakomicie.

Ukryta Zawartość

Ten wzmacniać potrzebuję kolumn rytmicznych, wydajnych, przejrzystych, ponieważ nie jest jakimś demonem szybkości, motoryki! Do tego gra bardzo gęstą średnicą. Myślę, ze łączenie go z Dynaudio lub Herbeth nie jest dobrym pomysłem, Dynaudio - po pewnym czasie zacznie brakować góry, bas bedzię hulał, natomiast Hetbeth porazi w tym zestawieniu średnicą.

Ja bym to połączył z Eposami - starszy model M12.2 ewentualnie Monitor Audio.

?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.