Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  178 członków

Klub DACków
IGNORED

Klub uzytkownikow DACkow;)

Rekomendowane odpowiedzi

szymon,

BTW-pozytywnego masz awatarka :)

Bo ze mnie jest pozytywnie zakręcony człowiek, choć kawy nie pijam.

Daca to mogę polecić ale wszystko powyżej 30kzł. Dawno nie słyszałem nic ciekawego poniżej 10kzł, no może mojego starego VRDSa Teaca po pełnej modyfikacji na AD1865. Ale trzymam go dla sentymentu bo starszy DCS wyparł go z sypialni. Może koledzy pomogą dobrać coś tańszego a grającego?

Odpowiedź na Twoje pytanie ma 4 litery: MHDT. :)

Tak muzykalny i jednocześnie niedrogi sprzęt rzadko się spotyka.

Dziękuję bardzo Dottore !! Obejrzałem ten przetwornik na stronie producenta , wygląda zacnie - szkoda tylko , że nie znam języka angielskiego w stopniu umożliwiającym rozmowę z producentem . Mógłbyś mi jeszcze powiedzieć ile kosztuje ten przetwornik i czy to wejście USB w tym dac-u jest synchroniczne , czy asynchroniczne ?

Piotr

Opisałem już Matrix Quattro DAC. Zainteresowanych zapraszam - wiadomo gdzie :)

http://stereoikolorowo.blogspot.com/2012/10/matrix-quattro-dac.html

post-17176-0-13746000-1349709823_thumb.jpg

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Violet patrząc na wejścia z tyłu Matrixa i czytając Twoją reckę rozumiem, że posiada on wejście RCA analogowe i można do niego podłączyć tuner a może i gramofon aby słuchać muzy przez słuchawki?

Witam,od niedawna używam daca matrix quattro i komputera jako źródła.Muzykę gram z foobara w formacie flac ale czy ktoś może mi powiedzieć czy foobar jest dobry do tego ? co to jest wasapi? Czy trzeba to pobrać dodatkowo ?

Dziś podłączyłem do matrixa quattro słuchawki senki hd 598 i powiem że jak na razie moje odczucia są takie że jest zdecydowanie mało basu.Myślę że wygrzanie coś da bo jak na razie jak dla mnie nie bardzo.Może ktoś z was używa tego modelu i może coś o nich powiedzieć ?

Widzę że nie ma chętnych na odpowiedź. Nie znam tego urządzenia więc ogólnie.

1. W Foobar część wtyczen jest instalowana domyślnie, a część należy doinstalować. Wchodzisz w File->Preferences->Components i Naciskasz Get more components. Na przykład na zdjęciu grubym drukiem są doinstalowane.

Następnie Playback->Output i wybierasz Device. Jedno z ASIO,KS,WASAPI które u ciebie jest i najlepiej wysyła.

2. Recenzje są często robione żeby zadowolić dystrybutora, pomija się nienajlepsze rzeczy. Jeśli chcesz WASAPI to znaczy że wyjście przez USB a tu niespodzianka, USB 24-96 czyli prawdopodobnie nie najlepsze.

A konwerter przy takim odtwarzaniu to 50% sukcesu. WASAPI,KS,ASIO to max 10%.

Teraz do rzeczy, do testów:

1. DAC tak mają że odczucie niskich tonów jest mniejsze.

2. Spróbuj wyjść z laptopa inaczej np. przez DLNA, może masz jakiś Blu-Ray z wyjściem cyfrowym Coax lub optical, albo AppleTV lub AirPort Express. Podłącz DAC do tego wyjścia. Poprawi się dynamika i przez to niskie tony.

3. Może masz, albo pożycz jakiś mocniejszy wzmacniacz słuchawkowy, sprawdź. Tu powinna być kolejna poprawa. Wiele wzmacniaczy słuchawkowych mozna też modyfikować dźwięk wymieniając układy.

4. No i oczywiście słuchawki, ale nie nie znam się na tyle żeby coś mówić.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Dzięki wielkie lasmas za oświecenie mnie bo na razie zielony byłem ale pomału coś łapie i zaczynam zabawę z foobarem.

Edytowane przez tomek40

Ktoś może dokonywał porównania M-DACa z Youngiem?

Bo co ciekawe a propo Younga z What Hi-Fi:

Our main reservation is that Audiolab’s M-DAC delivers an equally convincing, though differently balanced performance at around half the money; and it has headphone and digital preamp capabilities too.

M dac jest super za cene, ale nalezy mieec na uwadze to, ze audiolab jest z wysp jak i whathifi a m2tech nie;)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Witam Panowie,

Sam pasjonuje się budową DAC'ów. Szukam kogoś kto dysponuje naprawdę bardzo dobrym DAC'em i jest chętny do odsłuchów porównawczych. Ostanie takie porównanie na elektrostatach Martin Logan Clarity napędzanych Pass'em X250. Sprzęt właściciela to jeszcze Esoteric P-2s, DAC Pana Ł.F. na TDA1541A S1 z wyjściem lampowym (to ten na specjalne zamówienia), wszystkie kondensatory w torze to najwyższe V-Cap'y. Z mojej strony DAC na PCM63P 'Y', własnego projektu konwerter I/V i napęd od Philipsa CDM1. Ocena była jednoznaczna i wspólna: mój sprzęt był bez porównania lepszy w każdym aspekcie brzmieniowy.

Mieszkam w okolicach Szczecinka, ew. Trójmiasto lub gdzieś po drodze. Nie wierzę w jakość jednobitowców tak więc preferuję osłuchy multibit'ów :)

Pozdrawiam

Venas

PS. Panie też pozdrawiam.

To bardzo ciekawe, ale nie zamykaj się mentalnie w wielobitowcach.

Ja też tak myślałem, jak Ty, okazuje się jednak, że rodzaj kości przetwornika niewiele nam mówi o finalnym dźwięku.

Oversampling wcale nie zabija muzyki. To cienkie projekty i marne wykonanie ją zabijają.

Doskonały przetwornik można zrobić tak na jedno- jak i na wielobitowcu.

I podobnie, przetwornik ciulowy...

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Eureka, panie, EUREKA! Dzisiaj Wigilia?

Właśnie straciłeś świetną okazję aby siedzieć cicho.

Ale nie byłbyś sobą gdybyś publicznie nie zaprezentował tego wytrysku yntelygencji, prawda? :)

Jak na klubowicza z zaledwie rocznym stażem (chyba, że mamy do czynienia z klonem, czego nie wykluczam, bo normalny użytkownik Audiostereo wstawia kilka słów o sobie i swoim systemie. Jeśli nie klon, to zapewne właściciel koreańskiej miniwieży), to zdecydowanie zbyt wiele kłapiesz paszczą.

I na ogół to jest taki słowny onanizm, tzn. może i masz z tego jakąś chorą uciechę ale nic konstruktywnego z tego nie wynika.

Niekumatym wyjaśniam, że tego użytkownika z automatu banuję w moich wątkach, gdyż dbam o merytoryczny poziom wypowiedzi tamże, stąd jego tępa nienawiść.

Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Trzeba mieć tupet, aby wypowiadać się o stażu i jak ty to twierdzisz po kilkudziesięciu letnim doświadczeniu nie umieć podłączać kabli. No, ale to cały il Dottore, jeszcze nie tak dawno płakałeś, że oversampling zabija muzykę, a teraz napisałeś coś mądrego to wybacz pan, ale żarty trzeba umieć brać na klatę.

Najbardziej mnie rozbawiło jak zacząłeś pisać o ratowaniu zakładki STEREO. Akcja słuszna i wypada pochwalić, ale wypadałoby przy tym spojrzeć na przeszłość i zobaczyć co samemu się tam wypisywało i dlaczego ta zakładka tak wygląda jak jest.

Masz coś do Korei :)? DIY przecież nie gra to co się będę ośmieszał, jak to sam mówiłeś tylko Franco Serblin i jego piękna stolarka gra.

Zaraz tam nienawiść, po prostu trzeba wytykać błędy, a jak ludzie nie chcą słuchać to przynajmniej wypada z ich głupoty się pośmiać :).

Panowie,obecnie mam daca matrix quattro sprzęt praktycznie nowy i gra fajnie,zresztą violet ostatnio miał go na testach.Jednak myślę że fajnie jak by do mojego hegla h100 dopasowac hd 11 a jest taki teraz na aukcji dlatego myślę sprzedać matrixa,jakby ktoś chciał zapraszam na pw

Panowie il Dottore i nsk, umowcie sie na priva.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Panowie,obecnie mam daca matrix quattro sprzęt praktycznie nowy i gra fajnie,zresztą violet ostatnio miał go na testach.Jednak myślę że fajnie jak by do mojego hegla h100 dopasowac hd 11 a jest taki teraz na aukcji dlatego myślę sprzedać matrixa,jakby ktoś chciał zapraszam na pw

Sam jestem ciekaw połączenia HD11 z H100, myślałem nawet o jego zakupie. Jednak dałem szansę odtwarzaczowi CD z ciepłym brzmieniem. Mam nadzieję na małą recenzję po zakupie i odsłuchu jak się zgrały oba Hegle!

Słuchawki HD800, T1, LCD2, Wzmacniacz/Dac HDVD800,Microlab 7c,Kenwood KT-7020

Hegle z heglami graja. Slyszalem setke z hd10 (mialem), hd11, hd20 oraz wbudowanego. Gdy sie ma taki zestaw to trzeba jedynie szukac pasujacych glosnikow. U mnie hd20 gra cieplej niz sondek z lyra:)

Podobno ten HD11 gra najmniej ciepło z Daców Hegla a bardziej analitycznie. Prawda to?

Słuchawki HD800, T1, LCD2, Wzmacniacz/Dac HDVD800,Microlab 7c,Kenwood KT-7020

Moim zdaniem hd20 ma wiecej masy na dole od hd11, ale jest zarazem bardziej neutralny, chociaz wszystkie sa ciut docieplone.

il Dottore , nie zamykam się, jest to po prostu efekt moich doświadzeń. Nie mogę próbować wszystkiego więc skoncentrowałem się na wielobitowcach, bo do tej pory wypadają lepiej. Słyszałem niezłe jednobitowce, ale tylko niezłe, a to za mało :). Być może nie słyszałem dobrej aplikacji, tylko gdzie ona? Ach gdzie? Na razie uruchamiam właśnie następnego DAC'a na stareńkim PCM53, w kolejce czekają PCM64 i przemysłowy DAC o interesujących parametrach, mam też inne ale chyba już wypadły z kolejki. Kości do prób wybieram rozważnie na podstawie danych katalogowych, to naprawdę działa ;).

Co do aplikacji to częściowo masz rację, bo TDA1541A S1 który według wielu ludzi jak i mojego kolegi który jest posiadaczem takiego i twierdził podobnie, gra tylko minimalnie lepiej od zwykłego u mnie zagrał tak, że ja i ów kolega usiedliśmy z wrażenia choć nie zagrał tak naturalnie jak PCM63. Oczywiście wymagało to pewnych zabiegów, ale warto było!

Muszę przyznać że zainteresował mnie taki DAC, zwłaszcza PCM63P. Dobrze by było mieć taki. Możesz podać jak najlepiej do tego podejść, może ktoś składa lub modyfikuje, sam się nie podejmę.

Coś z niższej sfery, ODAC czy jak kto woli EPH-O2, juz kiedyś podawałem info, teraz coś dla wielbicieli golasów.

Edytowane przez lasmas

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Skoro nie będziesz sam go robił to trudno mi coś doradzić. Naprawdę szczerze go polecam i bezwzględnie warto postarać się o lepszą wersję z tym że należy bardzo uważać przy zakupie. Tak się dziwnie bowiem składa, że na ebay'u w ofercie dominuje wersja najlepsza z tych które były w sprzedaży, której wyprodukowano najmniej, dziwne to dość prawda... ? O specjalnych wersjach nawet nie wspomnę..... Jednak można tam dostać i gotowe płytki DAC'ów na PCM63 za nieduże pieniądze! Proszę tego nie traktować jako kryptoreklamy bo to dopiero pieśń przyszłości, ale prawdę mówiąc pracujemy z kolegą nad przygotowaniem produkcji DAC'ów w tym na PCM63 jednak będą to drogie i bardzo drogie urządzenia. Jakość którą uzyskaliśmy upoważnia i zachęca nas do tego :).

Skoro nie będziesz sam go robił to trudno mi coś doradzić. Naprawdę szczerze go polecam i bezwzględnie warto postarać się o lepszą wersję z tym że należy bardzo uważać przy zakupie. Tak się dziwnie bowiem składa, że na ebay'u w ofercie dominuje wersja najlepsza z tych które były w sprzedaży, której wyprodukowano najmniej, dziwne to dość prawda... ? O specjalnych wersjach nawet nie wspomnę..... Jednak można tam dostać i gotowe płytki DAC'ów na PCM63 za nieduże pieniądze! Proszę tego nie traktować jako kryptoreklamy bo to dopiero pieśń przyszłości, ale prawdę mówiąc pracujemy z kolegą nad przygotowaniem produkcji DAC'ów w tym na PCM63 jednak będą to drogie i bardzo drogie urządzenia. Jakość którą uzyskaliśmy upoważnia i zachęca nas do tego :).

zycie szybko zweryfikuje plany, nie mowie ze bedzie zle ale okaze sie ile klient potrafi dac za diy, ja juz to przerabialem i wiem ze zbytni skok z cena nie zdaje egzaminu, i dobrze czas na normalnosc w audio

chwilowy brak działalności w audio.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.