Skocz do zawartości
IGNORED

Poczatek przygody, pierwsza lampa kilka pytan.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Nie mam doświadczenia w temacie wzmacniaczy lampowych i dlatego chciałbym zapytać bardziej doświadczonych użytkowników o kwestie liczników pracy lamp w lampowych wzmacniaczach.

Na ile są one dokładne i czy możliwe są manipulacje przy ich wskazaniach?

Inaczej - czy kupując używany wzmacniacz można ufać wskazaniom takiego licznika, czy też to kompletna ściema?

• 2 tygodnie później...

Nie spotkałem się za takim "cudem" a podaj przykład, gdzie to jest montowane. Jak każdy licznik można go zhakować, więc słabe może to być zabezpieczenie.

Edytowane przez ampman
55 minut temu, ampman napisał:

Nie spotkałem się za takim "cudem" a podaj przykład, gdzie to jest montowane. Jak każdy licznik można go zhakować, więc słabe może to być zabezpieczenie.

Ja widziałem takie wzmacniacze z licznikiem czasu pracy,gdzies nawet foto mam...

W dniu 2.03.2024 o 12:02, BobW napisał:

Witam,

Nie mam doświadczenia w temacie wzmacniaczy lampowych i dlatego chciałbym zapytać bardziej doświadczonych użytkowników o kwestie liczników pracy lamp w lampowych wzmacniaczach.

Na ile są one dokładne i czy możliwe są manipulacje przy ich wskazaniach?

Inaczej - czy kupując używany wzmacniacz można ufać wskazaniom takiego licznika, czy też to kompletna ściema?

A pokaż zdjęcie tego wzmacniacza?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Recenzja monobloku Audio Research Reference 160M w miesięczniku Audio.

Niestety zdjęcie nie zostało zamieszczone.

"Wbudowany licznik godzin pracy lamp pozwala monitorować ich zużycie. Dodatkowo każda z lamp posiada specjalny obwód ochronny. Oddzielne dla każdej lampy, wysokiej jakości bezpieczniki, zamontowano wewnątrz obudowy i jeśli to konieczne, można je w łatwy sposób wymienić. Wskaźnik stanu lampy w REF160M znajdują się na przednim panelu i wskazuje także, który bezpiecznik wymaga wymiany."

• 1 miesiąc później...

Witam, 

Panowie, czym się różni lampa 6sn7 GT od lampy 6sn7 GTY? 

Czy to jest bezpośredni zamiennik? 

Przepraszam za zaśmiecanie wątku, z góry dziękuję za odpowiedź. 

Pozdrawiam. 

GTY, to tylko oznacza brązowy cokół. Źródło - 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PS. Przykład na innej lampie - 12A6GTY.

130965897239713425286_12A6GTY.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Wystawiam dużo lamp w promocji minus 50% do końca niedzieli w sam raz na początek przygody z lampą - 

Ukryta Zawartość

PS. Gdyby co, zawsze służę fachową pomocą?

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, ampman napisał:

Wystawiam dużo lamp w promocji minus 50% do końca niedzieli w sam raz na początek przygody z lampą - 

Ukryta Zawartość

PS. Gdyby co, zawsze służę fachową pomocą?

... Kolega nie ma przypadkiem w komplecie do przejściówek z 78 na 6K7 lamp 78 ? Oczywiście za bańki dopłacę dodatkowo😁.

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

Cześć. 

Jak wymienię lampy Ecc82 i 6SN7 GT to też muszę ustawić bias? 

Czy ustawia się go tylko przy wymianie tych większych 845?

Z góry dzięki za podpowiedź. 

29 minut temu, Kamilus napisał:

Cześć. 

Jak wymienię lampy Ecc82 i 6SN7 GT to też muszę ustawić bias? 

Czy ustawia się go tylko przy wymianie tych większych 845?

Z góry dzięki za podpowiedź. 

Bias ustawiasz tylko do lamp mocy. W Twoim przypadku jak piszesz triody 845. Więc jak zmienisz wymienione ecc82 i 6sn7 odpalasz piec i niech muzyka będzie z Tobą...

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

27 minut temu, cortes napisał:

Bias ustawiasz tylko do lamp mocy. W Twoim przypadku jak piszesz triody 845. Więc jak zmienisz wymienione ecc82 i 6sn7 odpalasz piec i niech muzyka będzie z Tobą...

Dziękuję kolego. 

Zaraz odpalam piecyk 😁

Chce też wymienić 845 i miła Pani ze sklepu z lampkami powiedziała mi że ich wymiana przyniesie tylko subtelne zmiany, więc może nie warto wydawać prawie 1900 zł a kupić coś budżetowego? 

52 minuty temu, Kamilus napisał:

Chce też wymienić 845 i miła Pani ze sklepu z lampkami powiedziała mi że ich wymiana przyniesie tylko subtelne zmiany, więc może nie warto wydawać prawie 1900 zł a kupić coś budżetowego? 

Dla jednego warto, dla innego nie warto. Jak to mówią ,,kasa nie gra roli gdy pasja swawoli'. Jest ,,piniondz" zarzuć 845 Acme porównaj i zobaczysz czy gra warta świeczki... Doświadczenie bezcenne. Natomiast jak jesteś na początku przygody z piecem lampowym w tle, to moim skromnym zdaniem daj sobie czas na poznanie sprzętu, jego możliwości, ewentualnych braków i dopiero żongluj lampami. Nie sztuką wydać kasę dla samego wydawania i bycia finalnie zdegustowanym. Aczkolwiek kto bogatemu zabroni?

8 minut temu, cortes napisał:

Dla jednego warto, dla innego nie warto. Jak to mówią ,,kasa nie gra roli gdy pasja swawoli'. Jest ,,piniondz" zarzuć 845 Acme porównaj i zobaczysz czy gra warta świeczki... Doświadczenie bezcenne. Natomiast jak jesteś na początku przygody z piecem lampowym w tle, to moim skromnym zdaniem daj sobie czas na poznanie sprzętu, jego możliwości, ewentualnych braków i dopiero żongluj lampami. Nie sztuką wydać kasę dla samego wydawania i bycia finalnie zdegustowanym. Aczkolwiek kto bogatemu zabroni?

Z tym pieniądzem to prawdę mówiąc średnio, wypstrykałem się trochę na piecyk, zaraz święta, sylwester i ferie...

Kuszą mnie te tanie ale jak się okażą nic nie warte, to wywalę kilka stówek w błoto. 

Wymienić i tak je muszę, lada dzień pewnie pierdykną bo kilka dni temu jak uruchamiałem wzmacniacz głośniki albo głośnik piszczał. 

W takim razie jak i tak musisz kupić od siebie polecam Shugang 845B. Gładkie wokale, jędrny bas, góra napowietrzona i z blaskiem. Jak dobrze pamiętam mają grafitowe anody co znacząco wydłuża żywotność.

Przed ostatnie pytanie, już naprawdę. 

Bias mierzymy  na mierniku w ac czy dc? 

Edytowane przez Kamilus

DC - prąd stały

Przed założeniem nowych lamp skręcasz potencjometry biasu na minimum. Włączasz wzmacniacz i podnosisz bias aż do uzyskania pożądanych wartości.

Jak odpalisz wzmacniacz z biasem ze starych lamp to możesz nawet przekroczyć dopuszczalne wartości prądu spoczynkowego lamp.

Pytaj śmiało ile chcesz, w miarę możliwości pomożemy 🙂

Edytowane przez GarbataPoczwara
5 minut temu, GarbataPoczwara napisał:

DC - prąd stały

Pytaj śmiało ile chcesz, w miarę możliwości pomożemy 🙂

Dziękuję. 

Jak mam miernik ustawiony na dc wskazuję mi same zera 🤔

Na zmiennym zresztą też, chyba że zamienie,, sondy'' miejscami. 

Czyli czarny przewód w otwór do sprawdzania biasu a czerwony do minusowego glosnikowego... 

1 minutę temu, Kamilus napisał:

Czyli czarny przewód w otwór do sprawdzania biasu a czerwony do minusowego glosnikowego... 

To jest różnie w różnych wzmacniaczach. Tak masz napisane w instrukcji serwisowej?

1 minutę temu, GarbataPoczwara napisał:

To jest różnie w różnych wzmacniaczach. Tak masz napisane w instrukcji serwisowej?

W instrukcji napisali,, ustaw miernik na odczyt  napięcia jak na rysunku 1. '' 

A jakości tego zdjęcia to jakaś katastrofa, za żadne skarby nie da rady zobaczyć na co ustawiony jest miernik... 

W ostatnim punkcie mam napisane że miernik powinien wskazywać 15 v dc. 

I jeszcze jeden problem myślę że dość ważny.

Najniższa wartość jaką udało mi się uzyskać to nie 15 v a 28 🤨

• 1 miesiąc później...

Czy ktoś się orientuje do jakich temperatur roboczych rozgrzewają sie tzw. diabelki, mam na mysli lampe: 6C33B. Albo jakich temperatur nie powinny przekraczać (?).

• Redaktorzy

@GT

Ukryta Zawartość

Screenshot_2025-01-02-18-44-16-386_com.mi.globalbrowser-edit.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• 3 tygodnie później...

Czeka mnie pierwszy zakup lamp do wzmacniacza. Trochę się boję, że zrobię jakiś błąd, dlatego mam kilka krótkich pytań do doświadczonych osób, które zechcą podzielić się swoją wiedzą.

1. Czy ryzykowne jest kupowanie lamp z adnotacją NIB? Chciałbym zakupić NOS-y. NIB często jest sprzedawany w białym opakowaniu z odpowiednim opisem produktu. Czy jednak, tak na wszelki wypadek, polować na lampy tylko z adnotacją NOS?

2. Czy ktoś z Was kupował lampy na ebay od użytkownika gran.calabasa? Ma atrakcyjne ceny, ale sprzedaje jako osoba prywatna. Wiadomo, że lepiej kupować od sklepu, bo w razie czego można zwrócić towar. gran.calabasa ma 100% pozytywnych opinii.

NIB, to nic innego jak "nowa w pudełku". Równie dobrze NIB może być również NOS'em. Nzywanie "białego pudełka" NIB'em uważam za nadużycie.

Nie znam jegomościa.

Edytowane przez ampman
  • 2 tygodnie później...

Prośba o wskazówki . Temat do tyczy lampy pcl82 ( triodo-pentoda ) a dokładnie jej pentody , która ma pracować w układzie triody ( siatka druga połączona z anodą przez rezystor niewielkiej wartości ) i to w roli wtórnika katodowego . Załączam schemat . 

image.png.a1e57226629055fc827d7a8a3f415920.png

W jaki sposób określić/obliczyć/wyznaczyć punkt pracy pentody w trybie triodowym ? Producenci nie podają charakterystyki dla trybu triodowego tej pentody w pcl82 , w każdym razie ja nie znalazłem . 

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi