Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny 3000 - 3500 zł

Darek_70

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam świadomość, że tego typu wątków jest forum mnóstwo, ale proszę o wskazówki.

Szukam kolumn w cenie około 3000 - 3500 złotych, mogą być używane. Współpracowałyby z Audiolabem 8000S oraz Audiolabem 8000CDE.

Teraz słucham muzyki na JBL E80 i nie jestem do końca zadowolony z ich brzmienia.

Pokój ma około 16m2 (4m x 4m), jednakże za rok prawdopodobnie się przeprowadzę i poszukiwane kolumny powinny również dać radę w ponad dwa razy większym pomieszczeniu.

Słucham przeróżnej muzyki, ze wskazaniem na gitarowy rock, blues, ale także Depeche Mode i tego typy klimaty.

Mam świadomość, że nikt za mnie kolumn nie wybierze i muszę przed zakupem ich posłuchać, ale ze względu na potężną ofertę na rynku proszę o wskazanie kilku modeli, które mogłyby ewentualnie dobrze zagrać w tej konfiguracji.

Z góry dziękuję za konstruktywne wskazówki.

Pozdrawiam

Darek

https://www.audiostereo.pl/topic/83310-kolumny-3000-3500-z%C5%82/

W połączeniu z elektroniką Audiolab'a bardzo dobrze wypadają głosniki ze stajni Monitor Audio oraz Focal. Pokój o powierzchni 16m2 swobodnie są w stanie nagłośnić już nawet głośniki podstawkowe, i raczej w ten segment radziłbym celować. Proponowałbym rozważenie MA RX2 oraz Focali 806V.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

• Redaktorzy

ciężko będzie bo albo będą się dusiły w 16 albo nie zagrają w 32.

Zgadzam się z przedmówcą. Z używek poleciłbym Audio Academy Tethys II - w zakładanym budżecie powinno udać się je upolować a zagrają zarówno w 16m jak i 20-25m pokoju. W razie czego można je później "podkręcić"dokupując końcówkę mocy

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Napisz dlaczego nie jesteś zadowolony z brzmienia JBL ? Co nie gra, czego jest za dużo, czego brakuje ? Może grają w zbyt małym pomieszczeniu i się duszą ? Może po przeprowadzce będzie im dużo lepiej ?

Witaj Darku,

rzeczywiście jest problem z wielkością pomieszczenia, gdyż konstrukcja kolumn do pomieszczenia o powierzchni 16m2 i 32m2 bardzo się różni. Biorę jednak pod uwagę fakt, że kolumny kupujesz na wiele lat, czyli pomieszczenie odsłuchowe będzie miało powierzchnię około 25-30m2.

W założonym przez Ciebie budżecie z nowych konstrukcji zwróciłbym Twoją uwagę na Monitor Audio seria BX (np. model BX6) lub jeśli założymy pomieszczenie do 25m2 także świetny i bardzo mocny monitor Rx2. Idealnym rozwiązaniem jednak byłby jeden z modeli Dynaudio serii DM (aktualnie do kolumn podstawkowych jest promocja w której otrzymujesz świetne, firmowe standy Dynaudio gratis). Bezpiecznym zakupem byłby model Dynaudio DM 2/10.

Alternatywą o trochę innym brzmieniu, bardziej agresywnym, z podbitymi skrajami pasma i cofniętym środkiem jest Paradigm Monitor np. model 7 v.6.

Wiesz jednak pewnie, że to Ty musisz wybrać optymalny system, zapraszam więc na bezpłatne odsłuchy do naszego salonu, dysponujemy dwiema salami odsłuchowymi, w których możemy stworzyć warunki zbliżone do Twoich pomieszczeń odsłuchowych.

W przypadku pytań służę pomocę

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zgadzam się z przedmówcą. Z używek poleciłbym Audio Academy Tethys II - w zakładanym budżecie powinno udać się je upolować a zagrają zarówno w 16m jak i 20-25m pokoju. W razie czego można je później "podkręcić"dokupując końcówkę mocy

moderator standardowo proponuje AA :) nie mam noc przeciwko ale za te pieniądze mozna lepiej

Zgadzam się, że do 16m2 i 32m2 to zupełnie różne kolumny. Polecane wyżej MA i Paradigmy uważam za bardzo przeciętne, natomiast Focale z subtelniejszą/cieplejszą elektroniką mogą bardzo dobrze zagrać. Tych (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) używałem w 18m2 i było aż nad, ale czy w 32m2 sobie poradzą to nie wiem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Redaktorzy

Proponuję model kolumn z tego co wiem już nie produkowanych, które miałem możliwość słuchać w kilku pomieszczeniach i się sprawdzały. Jeśli komuś przeszkadza krajowa produkcja może zainteresować się np. ProAc'ami Studio 130

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Witam.

Mam parwie identyczny zestaw jak Ty (audiolab 8000s+8000cd) oraz podobne warunki metrażowe - pomieszczenie 17,5 m i używam Monitor Audio GS10. Można kupić je w dobrej cenie. Bardzo przyjemne to gra :) Polecam przesłuchać takie zestawienie.

Pozdrawiam

No to ja proponuje tańszy model Phoebe III i nie pomogą tu żadne Monitor Audio, Paradigmy, ProAc 130, 140, Viena Acoustics Bach czy Dynaudio.

A jak ktoś ma wątpliwości to zapraszam na porównanie z w/w kolumnami.

>>moderator standardowo proponuje AA :) nie mam noc przeciwko ale za te pieniądze mozna lepiej<<

Proszę mi pokazać nowe kolumny do 3500zł, które zagrają lepiej od Phoebe III.

Po pierwsze co znaczy lepiej? To ze się bardziej podobają twórcy Audio Academy? Zależy kto czego szuka w dźwieku. Owe Phoebe III które twórca wychwala pod niebiosa wogóle nie sprawdzają się na ostrym cięzkim brzmieniu typu Rammstein, Linkin Park itp. Czytając posty pana Michała mam wrażenie ze jest on wszystko wiedzący. Wie lepiej nawet to co się komu podoba a co nie. Według niego AA to bezwzględnie najlepsze kolumny pod słońcem a jeśli ktoś uważa inaczej na pewno jest głuchy albo ktos mu źle zaprezentował sprzęt, ale skoro te kolumny wymagaja specjalnej prezentacji albo i moze warunków to po co ma je kupic tzw. zwykły użytkownik skoro i tak mu nie zagrają u niego w domu no chyba że poprosi pana Michała o przygotowanie pokoju , systemu itp.

Phoebe pieknie sprawdzają sie na muzyce wokalnej , jest sporo szczegółów brzmienia, są szybkie ale słuchając rocka i bardziej agresywnej muzyki nie czuje sie tzw. mocy.

Co do pańskiego pytania to zmieniono mi tylko kable na chord oddysey 2 i nie pomogło. słuchalem ich także na Denonie PMA 1510 i brzmienie mi sie podobało ale nie kupiłbym ich ze względu na kwestie o których pisalem już wczesniej. Nie nadaja sie do rodzaju muzyki jaki w większości czasu znajduje sie w moim odtwarzaczu

Nie no bez jaj ;)

Zrobiłem teraz Phoebe III dla klienta, który ma Tannoy Sensys DC2.

I co w związku z tym ? Nie twierdze że Pana kolumny są złe, napewno nie są najlepsze. Każdy szuka w dzwięku czegoś innego i nie można powiedzieć te sa najlepsze i koniec. Zachowuje się Pan trochę ostatnio jak Prezes pewnej parti który ma tylko swoje racje. Czyżby kolumny coraz gorzej się sprzedawały ? Przypuszczam że wyżej wymienionych kolumn tannoy Pan nawet nie widział a już je skreslił. I jeszcze jedna sprawa przypuszczam iż dwa modele AA razem wzięte nie mają takiej sprzedaży w rok jak np Monitor Audio BX6 w tydzień. Czyżby naród był głuchy ??? RADUL już kiedyś coś pisał na temat Pana kolumn, ale jak się robi kolumny za około 800 zł a sprzedaje za 2800 zl to się broni swoich "racji" rozumiem że to Pana interes ale bez przesady bo zaczyna w oczy razić. Jakoś inne manufaktury nie mieszaja z błotem konkurencji i sobie radzą. I jakiś ma Pan uraz do monitor audio widzę u Pana, niemal w każdym poście zaznacza Pan że są gorsze.

Pieniądze nie grają !

Po pierwsze co znaczy lepiej? To ze się bardziej podobają twórcy Audio Academy? Zależy kto czego szuka w dźwieku. Owe Phoebe III które twórca wychwala pod niebiosa wogóle nie sprawdzają się na ostrym cięzkim brzmieniu typu Rammstein, Linkin Park itp. Czytając posty pana Michała mam wrażenie ze jest on wszystko wiedzący. Wie lepiej nawet to co się komu podoba a co nie. Według niego AA to bezwzględnie najlepsze kolumny pod słońcem a jeśli ktoś uważa inaczej na pewno jest głuchy albo ktos mu źle zaprezentował sprzęt, ale skoro te kolumny wymagaja specjalnej prezentacji albo i moze warunków to po co ma je kupic tzw. zwykły użytkownik skoro i tak mu nie zagrają u niego w domu no chyba że poprosi pana Michała o przygotowanie pokoju , systemu itp.

Phoebe pieknie sprawdzają sie na muzyce wokalnej , jest sporo szczegółów brzmienia, są szybkie ale słuchając rocka i bardziej agresywnej muzyki nie czuje sie tzw. mocy.

Co do pańskiego pytania to zmieniono mi tylko kable na chord oddysey 2 i nie pomogło. słuchalem ich także na Denonie PMA 1510 i brzmienie mi sie podobało ale nie kupiłbym ich ze względu na kwestie o których pisalem już wczesniej. Nie nadaja sie do rodzaju muzyki jaki w większości czasu znajduje sie w moim odtwarzaczu

Lepiej, znaczy bardziej prawdziwie, z zachowaniem wszelkich proporcji i wielkości instrumentów na scenie. Lepiej znaczy, równo, bez uwydatniania jakiegokolwiek pasma akustycznego. Jeśli jakieś kolumny będą miały więcej góry czy basu, to klientowi może się to spodobać, ale nie będzie to prawdziwy dźwięk. Bardzo dużo osób odpuszcza sobie zabawe i eksperymenty z elektroniką a to duży błąd, bo Phoebe III mogą zagrać jak zamulacz a mogą też zabłysnąć precyzyjnością. Wszystko zależy od podłączenia i dlatego bardzo, ale to bardzo naciskam na to, żeby odpowiednio zestawić cały system.

Phoebe III nie są najlepsze pod słońcem, ale do 6000zł jak najbardziej i do tej pory tylko Vandersteeny 1 zagrały na podobnym poziomie.

Jeżeli chodzi o ciężkie brzmienie to Phoebe III również są do tego stworzone. Nie na darmo mam u siebie w pracy Rammsteina, Audioslave czy Dreamtheater. Trzeba tylko umieć to brzmienie wydobyć.

Proszę mi napisać jakie kolumny sprawdzą się lepiej w ciężkiej muzyce od Phoebe III to może napiszę coś więcej. Bez przykładów nic nie zrobimy.

>>ale skoro te kolumny wymagaja specjalnej prezentacji albo i moze warunków to po co ma je kupic tzw. zwykły użytkownik skoro i tak mu nie zagrają u niego w domu<<

Zdanie troche bez sensu. Tu nie chodzi o specjalną prezentacje, tylko o zaprezentowanie kolumn pod potrzeby klienta. Trzeba wiedzieć co zmienić w systemie, żeby wydobyć agresje i siarczystość gitar, ewentualnie spokój i gładkość do innego rodzaju muzyki a akustyka nie ma tu nic do rzeczy.

>>no chyba że poprosi pana Michała o przygotowanie pokoju , systemu itp.<<

Można mnie poprosić do tego, abym przyjechał i skonfigurował system, zaprezentował kolumny na różny sposób i do różnej muzyki, udzielił kilku wskazówek itd. Wcale nie trzeba wydawać pieniędzy na akustykę.

I co w związku z tym ? Nie twierdze że Pana kolumny są złe, napewno nie są najlepsze. Każdy szuka w dzwięku czegoś innego i nie można powiedzieć te sa najlepsze i koniec. Zachowuje się Pan trochę ostatnio jak Prezes pewnej parti który ma tylko swoje racje. Czyżby kolumny coraz gorzej się sprzedawały ? Przypuszczam że wyżej wymienionych kolumn tannoy Pan nawet nie widział a już je skreslił. I jeszcze jedna sprawa przypuszczam iż dwa modele AA razem wzięte nie mają takiej sprzedaży w rok jak np Monitor Audio BX6 w tydzień. Czyżby naród był głuchy ??? RADUL już kiedyś coś pisał na temat Pana kolumn, ale jak się robi kolumny za około 800 zł a sprzedaje za 2800 zl to się broni swoich "racji" rozumiem że to Pana interes ale bez przesady bo zaczyna w oczy razić. Jakoś inne manufaktury nie mieszaja z błotem konkurencji i sobie radzą. I jakiś ma Pan uraz do monitor audio widzę u Pana, niemal w każdym poście zaznacza Pan że są gorsze.

Oczywiście, że nie są najlepsze. Staram się tylko namówić coraz więcej osób do odsłuchania moich kolumn i wybrania samemu jaki dźwięk chce się mieć.

Kolumny sprzedają się bardzo dobrze właśnie dzięki takim moim bezpośrednim wpisom, bo coraz więcej osób jest zaintrygowanych tym co się tu pisze i chcą to sprawdzić na własne uszy i być może poznać prawdę.

Nie tak dawno jak dwa tygodnie temu gościło u mnie dwóch forumowiczów, którzy chcieli kupić Monitor Audio, ale jeden zamówił Phoebe III a drugi Hyperiony IV. Obaj się dziwili jak to jest, że ktoś w garażu może zrobić takie kolumny. Ano może i to jeszcze za śmieszne pieniądze. Ja to robie z pasji a pieniądze zarabiam przy okazji. Jak to jest, że człowiek się stara i daje ludziom to co najlepsze a oni tego nie widzą i obrócą to jeszcze przeciwko niemu? Czyli co, lepiej kupić chińską kambodże za te same pieniądze?

>>I jeszcze jedna sprawa przypuszczam iż dwa modele AA razem wzięte nie mają takiej sprzedaży w rok jak np Monitor Audio BX6 w tydzień. Czyżby naród był głuchy ???

Naród nie jest głuchy, tylko ja nie mam odpowiedniej reklamy, dystrybucji i pieniędzy na te rzeczy. Mam za to zamiłowanie do tego co robie, ale to już mało kto doceni.

>>RADUL już kiedyś coś pisał na temat Pana kolumn, ale jak się robi kolumny za około 800 zł a sprzedaje za 2800 zl to się broni swoich "racji" rozumiem że to Pana interes ale bez przesady bo zaczyna w oczy razić. Jakoś inne manufaktury nie mieszaja z błotem konkurencji i sobie radzą. I jakiś ma Pan uraz do monitor audio widzę u Pana, niemal w każdym poście zaznacza Pan że są gorsze.<<

RADUL jest osobą, która się na mnie obraziła bo kupił kolumny za 1700zł i myślał, że zyskał 700. Od tamtej pory sieje defetyzm.

No i proszę, tu wychodzi obraz polskiego obywatela. Jeżeli zarabiam na Phoebe III 2000zł, to juz należy mnie piętnować, bo zarabiam za dużo i nie należy ode mnie kupować. Nie bardzo rozumiem podstawę takiego myślenia i nie wiem czemu ma służyć, ale tacy już chyba w większości jesteśmy i należałoby się tylko tego wstydzić. Wnioskuje, że lepiej będzie jak oddamy pieniądze komuś, kto wciska nam buble niż wydamy tą samą kwotę na pełnowartościowy polski produkt.

Monitor Audio kiedyś było dobrą marką, ale czasy się zmieniają i aby taka firma zarobiła musi robić w Chinach ze słabszą jakością. Jeżeli ktoś myśli, że produkty z lat 90 niczym nie róznią się od dzisiejszych to oszukuje sam siebie i celowo nie chce poznać prawdy. Niektórzy z was są w takim wieku, że nie zdają sobie sprawy jaką jakość można było kupić w 1995r. i to co robi sie dzisiaj uważają za wzór jakości. Ja daję możliwość porównania i wybrania a porównanie to wiedza, z której oczywiście nie każdy skorzysta.

AA

Twoje kolumny nie są najlepsze nawet w swoim przedziale cenowym, a już w porównaniu z kolumnami dwukrotnie droższymi...

Piętnujesz Monitor Audio bo to podobna "szkoła brzmienia", a nowe, z gwarancją polskiego dystrybutora w większości sklepów można kupić za 70% ceny sugerowanej - wielu potencjalnych nabywców konstrukcji AA docelowo wybiera właśnie produkty MA.

Twoje kolumny grają dobrze tylko z określonymi klockami przy średnim poziomie głośności - cicho bezbasowo "popiskują", a przy głośniejszym odsłuchu "wrzeszczą".

Polecanie drogich kabli (które można również kupić w "firmowym" zestawie) o "wartości" połowy ceny kolumn nie wnosi zbyt wielkiej poprawy i moim zdaniem całkowicie mija się z celem.

Niepotrzebnie podnosiłeś (i tak nie najniższe) ceny - teraz ta "chińska" konkurencja chyba całkowicie Cię zniszczy (sprzęt coraz tańszy i całkiem spore upusty przyciągają "współczesnego" klienta)

A w czym chińskie wykonanie jest gorsze od Pańskiego, czy uważa się Pan bardziej sprawny manualnie od chińczyka ? Co do jakości wykonania Montor Audio to może się Pan od nich jeszcze wiele nauczyć, wystarczy obserwować. To Pan przedstwił obraz prawdziwego polaka w swojej osobie, cytuje Pana post.

"Chodzi mi o to, że jak by były w normalnym sklepie to i tak sprzedawca poleci jakieś szajsy za 4000zł, bo będzie miał na tym większą przebitkę."

Pan może mieć przebitkę 70% ale sprzedawca jak ma 20-30% to już zły a co do szajsu to widać Pana podejście do innych wyrobów.

Tannoya V4 radze posłuchać to bardzo się Pan zdziwi.

Co do reklamy to tylko Audio Academy z polskich producentów widać w prasie np Audio Video.

Bardzo dobrze że namawia Pan ludzi na odsłuchy, ale natłaczjąca siła sugestii z Pana strony nie jest tu bez znaczenia.

Dystrybucje proponuje stworzyć a nie naganiać tylko na siebie, skoro zarabia Pan 2000 na parze to może warto oddać 1000 zł i rozpromować ten podobno dobry produkt.

Nie chce piętnować Pana kolumn bo są dobre ale nie najlepsze bo nie ma czegoś takiego jak najlepsze w kolumnach ogólnie. Myśle że osoba z takim doświadczeniem to rozumie.

Pieniądze nie grają !

Ja słuchałem już kilku zastawów i porównywałem kolumny Audio Academy z innymi markami. Porównywałem je nawet ze Studio16Hertz model MIMO bodajże II wersja bo taką miałem. Teraz kolumny kosztują 4500zł i nigdy w życiu nie zamieniłbym się za Phoebe III. Grunt to znaleźć to czego się szuka. Ja znalazłem i jestem bardzo zadowolony. Pewnie za jakiś czas (pewnie dosyć odległy) coś zmienię bo fajnie jest coś zmieniać :). Jak na razie jestem bardzo i to bardzo zadowolonym słuchaczem Phoebe III. Mam nadzieje, że Pan Michał będzie dalej produkował kolumny, które sprawiają, że słuchanie muzyki to prawdziwa przyjemność. A poza tym ciesze się, że mogłem dać pieniądze polskiemu producentowi, który tworząc takie kolumny daje mi naprawdę wiele frajdy z odpoczywania przy słuchaniu muzyki :).

• Redaktorzy

Piętnujesz Monitor Audio bo to podobna "szkoła brzmienia", a nowe, z gwarancją polskiego dystrybutora w większości sklepów można kupić za 70% ceny sugerowanej - wielu potencjalnych nabywców konstrukcji AA docelowo wybiera właśnie produkty MA.

Nie posądź mnie, że się czepiam, ale byłbym wdzięczny za rozwinięcie tej myśli. Słyszałem większość kolumn z oferty AA i sporo z MA i nigdy nie wpadłbym na to, że grają podobnie ;-)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Nie posądź mnie, że się czepiam, ale byłbym wdzięczny za rozwinięcie tej myśli. Słyszałem większość kolumn z oferty AA i sporo z MA i nigdy nie wpadłbym na to, że grają podobnie ;-)

Firmowe brzmienie AA i tańszych serii (GS, RX) MA to wyeksponowana "góra" (szczególnie "przełom góry i środka"), "nadmuchany i powolny" najniższy bas, kiepska motoryka w jego górnym podzakresie.

Środek ostry (podkreślony jego górny podzakres - brak "ciepła" i "dociążenia" w dolnym).

Ogólnie większość tańszych konstrukcji jednej i drugiej firmy gra "przejrzyście" ("sucho, chudo i ostro") z "dziurami" w całym paśmie.

A w czym chińskie wykonanie jest gorsze od Pańskiego, czy uważa się Pan bardziej sprawny manualnie od chińczyka ? Co do jakości wykonania Montor Audio to może się Pan od nich jeszcze wiele nauczyć, wystarczy obserwować. To Pan przedstwił obraz prawdziwego polaka w swojej osobie, cytuje Pana post.

"Chodzi mi o to, że jak by były w normalnym sklepie to i tak sprzedawca poleci jakieś szajsy za 4000zł, bo będzie miał na tym większą przebitkę."

Pan może mieć przebitkę 70% ale sprzedawca jak ma 20-30% to już zły a co do szajsu to widać Pana podejście do innych wyrobów.

Tannoya V4 radze posłuchać to bardzo się Pan zdziwi.

Co do reklamy to tylko Audio Academy z polskich producentów widać w prasie np Audio Video.

Bardzo dobrze że namawia Pan ludzi na odsłuchy, ale natłaczjąca siła sugestii z Pana strony nie jest tu bez znaczenia.

Dystrybucje proponuje stworzyć a nie naganiać tylko na siebie, skoro zarabia Pan 2000 na parze to może warto oddać 1000 zł i rozpromować ten podobno dobry produkt.

Nie chce piętnować Pana kolumn bo są dobre ale nie najlepsze bo nie ma czegoś takiego jak najlepsze w kolumnach ogólnie. Myśle że osoba z takim doświadczeniem to rozumie.

W niczym nie jest gorsze i nie chodzi mi tu o samo wykonanie, bo chińskie jest perfekcyjne, ale proszę wziąć do ręki jedną kolumnę Monitor Audio i jedną moją, to wtedy zorientujemy się o czym mówie. Chińska obudowa będzie z paździerza a moja z MDFu a to ma wpływ na dźwięk. Chińskie cewki na zwrotnicy będą miały drut np. 0,5mm., moje mają 1,25 a to ma wpływ na dźwięk. Na chińskich zwrotnicach w torze sygnału będą zwykłe kostki a u mnie SCR a to ma wpływ na dźwięk. Ja używam wysokotonowców Seasa za około 20 euro a oni mają swoje głośniki za 5 euro a to ma wpływ na dźwięk. Już nie chcę wchodzić w sferę projektowania, gdzie idzie się po najmniejszej linii oporu. Ja nad Phoebe III pracowałem akurat bardzo szybko bo jakieś pół roku, ale efekty są takie, że bez skrupułów mogę namawiać ludzi na moje kolumny, bo wiem, że będą lepsze pod każdym względem od tych za 3000 czy 4000zł.

Proszę nie odwracać kota ogonem w temacie zawiści i spróbować się najpierw odnieść do tego.

Jeżeli natomiast chodzi o moją wypowiedź na temat szajsów za 4000zł to nadal ją podtrzymuje. Sprzedawcy w sklepach z szyderczym uśmiechem polecają takie kolumny choć doskonale wiedzą, że jest to bubel pierwszej klasy, ale pieniądze robią swoje. Ja z takim podejściem się nie zgadzam i proponuje klientom zawsze najlepsze rozwiązania do których jestem w 100% przekonany, lub mówię o konsekwencjach zastosowania tańszych rozwiązań. Proszę powiedzieć, czy lepszy sprzedawca to ten co mówi szczerą prawdę i poleca dobre rzeczy, czy ten który próbuje wcisnąć kit jako bardzo dobry produkt, chociaż sam ma złe o nim zdanie?

Tannoy V4 mnie nie zdziwi, bo kosztuje mniej niż Phoebe III a jest to duża korporacja, która może sobie pozwolić na duże upusty. Jeżeli kolumny w detalu kosztują 2000zł, to wyprodukowanie jednej pary kosztuje 300zł a 300zł to u mnie kosztuje zwrotnica, bas Visatona i wysokotonowy Seasa w jednej kolumnie. Czy pan chciał mnie obrazić tym porównaniem? ;)

A po pierwsze to jakim cudem wyliczył pan, że zarabiam 2000zł na Phoebe III???. Czy opierał się pan na marketingowych założeniach Radula? :)

Phoebe III, żeby sprzedawały się w sklepach powinny kosztować jakieś 5000zł, ale wtedy sprzedaż by stanęła, bo RADUL wyliczyłby, że zarabiam 3000zł i jest to stanowczo za dużo jak na nasze warunki życiowe.

Po raz kolejny powtarzam, że moje kolumny nie są najlepsze ze wszystkich, bo takie stwierdzenie byłoby obłędem i nieracjonalnym podejściem do tematu. Phoebe III mogą za to śmiało konkurować z kolumnami za 6000-7000zł i nadal będę o tym mówił, aby dać ludziom dobry produkt za połowę ceny brzmienia, które plasuje się w tych właśnie przedziałach cenowych. Czy chce mi pan powiedzieć, że jeśli ktoś dzięki mnie zaoszczędzi 3000zł to z mojej strony będzie to złe podejście, że namówiłem kogoś na odsłuch i porównanie?

AA

Twoje kolumny nie są najlepsze nawet w swoim przedziale cenowym, a już w porównaniu z kolumnami dwukrotnie droższymi...

Twoje kolumny grają dobrze tylko z określonymi klockami przy średnim poziomie głośności - cicho bezbasowo "popiskują", a przy głośniejszym odsłuchu "wrzeszczą".

Polecanie drogich kabli (które można również kupić w "firmowym" zestawie) o "wartości" połowy ceny kolumn nie wnosi zbyt wielkiej poprawy i moim zdaniem całkowicie mija się z celem.

Niepotrzebnie podnosiłeś (i tak nie najniższe) ceny - teraz ta "chińska" konkurencja chyba całkowicie Cię zniszczy (sprzęt coraz tańszy i całkiem spore upusty przyciągają "współczesnego" klienta)

Najlepsze, jest to, że ty nie słyszałeś ani Phoebe III ani Hyperionów IV, no ale trudno, przecież musisz o czymś kłapać.

Chciałem ci też bardzo podziękować za twoje przewrotne wypowiedzi, których nie jesteś świadom i dzięki którym firme Monitor Audio stawiasz w złym świetle. Co to za firma, której produkty można dostać za 70% ceny sklepowej? Czy ty się w ogóle zastanawiasz co piszesz?

Oczywiście, że moje kolumny grają dobrze tylko z określonymi klockami :))) Przecież w tym cała zabawa :)

Teraz na WSZYSTKO dostaje się spore upusty, więc MA w tym względzie to żaden wyjątek, dodam, że nie jest to moja ulubiona marka (i jestem świadom swoich wypowiedzi - wkurza mnie, że w Polsce TO się tak dobrze sprzedaje, ale biorąc pod uwagę podejście NIEKTÓRYCH rodzimych producentów to mnie już teraz wcale nie dziwi)

Czy megalomanię się leczy?

Megalomania – skupienie na własnej (oczywistej dla siebie i dla reszty świata) doskonałości, samozadowoleniu (nie mylić z masturbacją) oraz świadomości własnej wartości (nieprzeliczalnej walutowo), znaczenia i możliwości.

Pojęciem tym określa się potocznie zawyżoną nieprawidłową samoocenę (jak to nieprawidłową? ja jestem NAJ!!!), ale także system urojeń, tzw. urojenia wielkościowe w zaburzeniach o charakterze psychotycznym.

Witam

Dziękuję za zainteresowanie tematem...

Rozgorzała niezła dyskusja, szkoda że nie do końca w temacie wątku, ale co tam... :)

W JBL-ach brakuje mi w zasadzie wszystkiego po trochu. Kupiłem je kilka lat temu z pełnym przekonaniem i wówczas po przejściu z poprzednich kolumn brzmienie ich wydawało mi się wręcz audiofilskie :)

Ale jak sami wiecie przychodzi moment kiedy zaczyna brakować niektórych elementów w dźwięku wydobywającym się z kolumn i zaczyna się poszukiwanie...

Mam jeszcze jedno oczekiwanie związane z poszukiwanymi kolumnami. Chciałbym aby grały na odpowiednim poziomie nawet wówczas, kiedy muzyka nie byłaby ustawiona zbyt głośno. Słucham też często wieczorami, nocą i nieźle byłoby gdybym mógł także w tym czasie czerpać pełną radość z odsłuchów.

Chciałbym też pozostać przy posiadanej elektronice (Audiolab 8000S, Audiolab 8000CDE) ponieważ odpowiada mi charakterystyka ich brzmienia, są prawie nowe i posiadają jeszcze gwarancję. Poza tym, chciałbym uniknąć kolejnego zamieszania związanego z wymianami...

Słyszałem wiele dobrego o produktach Audio Academy, ale niestety nie słyszałem samych kolumn. Warto posłuchać na przykład tych Hyperionów IV? dobrze zagrają z Audiolabem? Teraz jest 16m2, później w przyszłym roku będzie ponad 30m2, z aneksem kuchennym w nieregularnym kształcie.

Podrzućcie jeszcze jakieś tropy, którymi kierować się przy poszukiwaniu kolumn do odsłuchów.

Z góry dziękuję za porady.

Pozdrawiam serdecznie :)

Darek

Darek _70

Do audiolaba moga podpasowac eposy. Sporo ludzi ma takie polaczenie. Poszlo info na PW

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Ja z takim podejściem się nie zgadzam i proponuje klientom zawsze najlepsze rozwiązania do których jestem w 100% przekonany, lub mówię o konsekwencjach zastosowania tańszych rozwiązań. Proszę powiedzieć, czy lepszy sprzedawca to ten co mówi szczerą prawdę i poleca dobre rzeczy, czy ten który próbuje wcisnąć kit jako bardzo dobry produkt, chociaż sam ma złe o nim zdanie?

Moim zdaniem dobry sprzedawca to taki który sam pozwala wybrać. Nie sugeruje i nie próbuje przekonać o wyższości którys kolumn nad innymi. Podłącza grzecznie co klient chce odsłuchać i pozwala samemu zdecydować. Bez sensu do każdej muzyki zmieniac kable , elektronikę. Chce wybrac sobie sprzęt uniwerslany w miarę mozliwości oczywiście

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.