Skocz do zawartości
IGNORED

Naprawdę jest tylu pijanych na drodze? A może to ludzie na kacu przekonani że już są trzeźwi?

Therion

Zdarzyło Ci się prowadzić po alkoholu?  

46 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zdarzyło się, że piłeś alkohol i w chwilę później prowadziłeś auto?

• tak
      10
    • nie
      36
  2. 2. Zdarzyło Ci się, że piłeś a następnego dnia prowadząc miałeś wątpliwości czy oby na pewno nie masz alkoholu we krwi?

• tak
      26
    • nie
      20
  3. 3. Straciłeś kiedyś prawko za jazdę pod wpływem?

• tak
      0
    • nie
      46

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Długi weekend: blisko 3 tys. pijanych kierowców

mam wrażenie, że część z nich, to nie byli ludzie pijani.

Ukryta Zawartość

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Pytanie 1 bez sensu, 100kg facet może wypić 0.33l pifka i być pod limitem.

Niekoniecznie. Po ośmiogodzinnym dniu pracy i do tego stresującej, po wypiciu 0,5 litra piwa możesz mieć i 0,5 promila.

Sprawdzałem na sobie.

To jest fizycznie niemożliwe, człowiek składa się z wody w 70%. Przyjmując że piwo ma 5% alkoholu, w 500cm3 mamy ok. 25cm3 czystego C2H5OH. Dzieląc to przez 70dm3 wody dostajemy 0.35 promila. A przecież nie cały się wchłonie od razu, część jest metabolizowana, część ulatuje z oddechem itd. Pomiar w wydychanym powietrzu ma te wadę, że zaraz po piciu, w jamie stężenie jest o wiele większe. Na tej zasadzie można przekroczyć normę po płukaniu płynem Listerine, był ostatnio taki przypadek.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

To jest fizycznie niemożliwe, człowiek składa się z wody w 70%. Przyjmując że piwo ma 5% alkoholu, w 500cm3 mamy ok. 25cm3 czystego C2H5OH. Dzieląc to przez 70dm3 wody dostajemy 0.35 promila. A przecież nie cały się wchłonie od razu, część jest metabolizowana, część ulatuje z oddechem itd. Pomiar w wydychanym powietrzu ma te wadę, że zaraz po piciu, w jamie stężenie jest o wiele większe. Na tej zasadzie można przekroczyć normę po płukaniu płynem Listerine, był ostatnio taki przypadek.

To jest możliwe, bo sam na sobie sprawdziłem w 15-20 minut po wypiciu i tyle.

Jeszcze niedawno gdzieś tu czytałem, że wszystkiemu są winni kierowcy TIR-ów,

a cała reszta kierowców to biedne i niewinne aniołki przez nich prześladowane i mordowane...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Zdaje się, załozyłeś, że alkohol równomiernie rozprowadza się idealnie się w całej masie. A to nie jest chyba prawdą. Pomiar dotyczy stężenia we krwi a nie uśrednionej komórce.

Co by nie rzec, to alkohol nalezy do substancji o najlepszej rozpuszczalności w wodzie. Tlen musi być transportowany hemoglobiną a mimo to minuta wystarcza żeby zaczęło go brakować. Z kolei dopiero znacznie większa cząsteczkowo glukoza wymaga insuliny żeby przeniknąć do środka wnętrza komórki. Obawiam się że żołądek i kiszki są znacznie lepszą (o dłuższej stałej czasu) barierą dla alkoholu niż ścianki naczyń włosowatych.

Tak czy siak obliczenie na samej wodzie dość dobrze zgadza się z obiegowa madrością i kalkulatorami alkoholu - 100kg, 0.5dm3 piwa => 0.2 promila po 0.5h (czas wystąpienia max stężenia).

"mam wrażenie, że część z nich, to nie byli ludzie pijani. "

I co z tego? Zwalnia to kogokolwiek od odpowiedzialności?

Jedyna rada na zmniejszenie ilości pijanych, wstawionych, czy skacowanych za kierownicą to dotkliwość i nieuchronność kar. W przypadku wypadku z ofiarami w ludziach traktowanie na równi z umyślnym zabójstwem lub próbą zabójstwa..

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

PS. Są kraje w których dopuszczalny limit to nawet 0.8 promila - u nas ciężkie przestępstwo. Wiele ma 0.5. Podobno jednak Europa chce się za to wziąć i wprowadzić limit 0.0 - strach będzie zjeść jabłko przed jazdą.

Nie o jabłko tu idzie.Na drogach grasują potencjalni,pijani zabójcy.Dożywotnio zabierać prawo jazdy,za spowodowanie wypadku pod wpływem wsadzać do więzienia a za spowodowanie śmierci pod wpływem dożywocie.To jedyne wyjście i oczywiście niuchronność tych kar.Będzie spokój.

To jest możliwe, bo sam na sobie sprawdziłem w 15-20 minut po wypiciu i tyle.

Ja rownież to sprawdziłem. ważę 85kg - jedno piwo i wskazało (to było w ramach pokazów które prowadziłem dla klientow galerii - ja piłem, policjant mnie sprawdzał - po jednym, dwóch i trzech.

"mam wrażenie, że część z nich, to nie byli ludzie pijani. "

I co z tego? Zwalnia to kogokolwiek od odpowiedzialności?

Jedyna rada na zmniejszenie ilości pijanych, wstawionych, czy skacowanych za kierownicą to dotkliwość i nieuchronność kar. W przypadku wypadku z ofiarami w ludziach traktowanie na równi z umyślnym zabójstwem lub próbą zabójstwa..

Bez sensu. Jeżdżę 28 lat - całe życie bez wypadku i stłuczki. Jeżeli raz wsiądę następnego dnia, PRZEKONANY że już jestem trzeźwy a wskazanie będzie przekroczone minimalne to mają mnie potraktować na równi z gosciem na co dzień jezdżącym po kielichu i np. dożywotnio zabrać prawko?

Protestuję

Sądzę, że część z tych osób nie wybrałaby się w podróż powrotną, gdyby były ogólnodostępne dostępne ALKOMATY - np. w miejscach tj. przychodnie, szpitale. A tak, załatwiło ich to, że nie wiedzieli, czy po 3 dniach picia na żaglach są już "czyści" czy jeszcze coś wydychają.

Ja sam wracałem nie tak dawno z duszą na ramieniu nie wiedząc - czułem się dobrze, ale we krwi i wydechu mogłem jeszcze coś mieć. Z tym że jechalem b.ostrożnie.

Jeżeli analizator powietrza wykazuje więcej niżby wynikało z masy i spozycia, należy nic nie podpisywać tylko żądać badania krwi - i tak nie mamy już nic do stracenia. Świeżo po spożyciu zawartość w powietrzu będzie wyższa niż powinna przy aktualnej zawartości we krwi.

Kombinowanie,jakie to Polskie jest.Nie dociera do wyobraźni?Ilość zabitych i ilość złapanych?Złodziej może też powiedzieć:Ja tylko chciałem wejść a zamek był słaby to i wszedłem.Bandzior też będzie mógł powiedzieć,ze nie chciał tak mocno przywalić a do tego babcia miała słabą głowe to i zmarła po uderzeniu.Zbieg okoliczności i źle ustawione prawo,gdyby nie to,to i złodziej i bandzior by nie siedzieli.Paranoia i wstyd.

Ukryta Zawartość

pobawcie się tym.

wg tego jedno piwo 0.5 ,nawet po godzinie, wykazuje trochę ponad 0,2 prom.

Z tego co pamiętam, limit to tak naprawdę 0,19

Pamiętajmy, że teraz często stosuje się alkoamty z system "zero jedynkowym"- albo jest wykryty alkohol, albo nie. Jak wykryje to mamy dodatkowy stres i tracenie czasu na przyjazd kolejnych milicjantów z normalnym alkomatem...

Ukryta Zawartość

Kraj↓ Promile↓

Albania 0,0‰

Andorra 0,5‰

Austria 0,5‰

Belgia 0,5‰

Białoruś 0,0‰

Bośnia i Hercegowina 0,5‰

Bułgaria 0,5‰

Chorwacja 0,0‰

Czechy 0,0‰

Dania 0,5‰

Estonia 0,0‰

Finlandia 0,5‰

Francja 0,5‰

Grecja 0,5‰

Hiszpania 0,5‰

Holandia 0,5‰

Irlandia 0,8‰

Islandia 0,5‰

Jugosławia 0,5‰

Litwa 0,0‰

Luksemburg 0,8‰

Łotwa 0,5‰

Macedonia 0,5‰

Malta 0,8‰

Niemcy 0,5‰

Norwegia 0,5‰

Polska 0,2‰

Portugalia 0,5‰

Rosja 0,0‰

Rumunia 0,0‰

Słowacja 0,0‰

Słowenia 0,5‰

Szwajcaria 0,5‰

Szwecja 0,2‰

Turcja 0,5‰

Ukraina 0,0‰

Węgry 0,0‰

Wielka Brytania 0,8‰

Włochy 0,5‰

Ciekawe, że prawie wszystkie słowiańskie kraje mają zerowy limit alkoholu. W USA chyba co stan to inne prawo.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Z tabeli wynika jeszcze, że wszystkie kraje z zerową tolerancją to byłe demoludy.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

A porządny i bogaty Luksemburg 0.8‰ podobnie jak UK. Da się żyć i z takim limitem.

Wprowadź go w Polszy a zabitych na drogach będzie ze trzy lub cztery razy więcej...zgodnie z zasadą daj kurze grzęde...

Psów ci za dużo jest i są niebezpieczne dla ludzi a pijaczki za kółkiem mogą sobie jeździć do woli.Oni nie zabijają a jak już to niechcący.

Powinno się upubliczniać dane osobowe jeżdżących na cyku...fotka, do gazety na stronkę , albo w jakiegoś bilborda facjatę łobuzów!

?

Dziwne, ze niektórych interesuje tylko limit na alkohol w organizmie niż ewentualne skutki.

Wybór jest prosty 0,0000 i nieuchronność kar (z dożywotnim płaceniem renty dla okaleczonych ofiar) albo jeszcze więcej ludzkich flaków na asfalcie, w rowach, na drzewach itp.

Od obrony jest papuga a nie wybór limitu zawartości alkoholu. Nie stać kogoś na papugę - nie kierować przez 24h po imprezie...dla pewności.

Proste.

Kraj↓ Promile↓

Albania 0,0‰

Andorra 0,5‰

Austria 0,5‰

Belgia 0,5‰

Białoruś 0,0‰

Bośnia i Hercegowina 0,5‰

Bułgaria 0,5‰

Dania 0,5‰

Finlandia 0,5‰

Francja 0,5‰

Grecja 0,5‰

Hiszpania 0,5‰

Holandia 0,5‰

Irlandia 0,8‰

Jugosławia 0,5‰

Luksemburg 0,8‰

Macedonia 0,5‰

Malta 0,8‰

Niemcy 0,5‰

Portugalia 0,5‰

Większości tych krajów tradycją jest spożywanie wina do obiadu ( u nas za wino robi kompot).

TO NIE ALKOHOL NAS ZABIJA tylko brak dróg. Nawet pijany w 3 d*py kierowca jest w stanie przejechać autostradę (zgoda - nie powinien jeździć w takim stanie) podczas gdy w Polsce nawet na trzeźwo wyprzedzanie wiąże sie z ocieraniem sie o śmierć.

Był kiedyś taki dowcip: dlaczego Pan pił? Bo na trzeźwo boję się jeździć po tych drogach!

Ostatnio Policja zatrzymuje kierowcow jadących prosto i mierzy trzeźwość. Okazuje sie ze w 99% są to kierowcy pod wpływem alkoholu. Trzeźwi omijają dziury i jadą wężykiem.

Takze jak będziecie pod wpływem jechac samochodem to pamiętajcie Panowie, trzeba jechac slalomem.

?👈

To nie jedz przed jazdą.

Proste.

Wy żartujecie z tymi jabłkami? To zresztą nie jedyne produkty żywnościowe zawierające jakieś śladowe i nieszkodliwe ilości alkoholu.

Ukryta Zawartość

Dopiero powyżej 0.3‰ zaczynają się jakieś efekty, więc polski limit 0.2‰ jest bezpiecznie pod kreską i jednocześnie nie kryminalizuje kogoś kto zjadł jabłko albo użył płukanki do ust przed jazdą. Chęć karania za dwie ostatnie rzeczy to już klasyczny obłęd.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.