Skocz do zawartości
IGNORED

Kolejny kultowy sklep z muzyką klasyczną znika z rynku....

JazzyFan

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj dokonałem swojego ostatniego zakupu w polecanym tutaj przez wiele osób kultowym sklepie Duo.

Duo na Marszałkowskiej w Wawie, to jedno z tych miejsc, gdzie klienta częstuje się kawką, jest masa niszowych tutułów, obsługa zna się na rzeczy. Dwie ściany załadowane płytami z muzyką średniowieczną, renesansową, barokową. Niestety sklep z dniem 1 lipca b. r przestaje istnieć. Szkoda. Pozostają już tylko sklepy internetowe i bezpłciowe molochy typu Empik i Traffic.

Takie prawa rynku niestety.

JazzyFan

...Lubiłem twoją aksamitną woń, długie podróże w delcie twoich nóg....

Co za czasy ! W US tez wiekszosc porzadnych sklepow z plytami zostala zlikwidowana.

Prawa rynku czyli korporacyjna kupa daje o sobie znac doslownie wszedzie. Nie moge sie

pogodzic z tym zjawiskiem. I tak jest prawie w kazdej dziedzinie.

Pozdr.

Parker's Mood

Może wyprzedaż likwidacyjna jakaś będzie?

Właściciel o wyprzedaży na szerszą skalę nic nie wspominał, za to policzył mi wszystkie kupione płyty z całkiem miłym "rabatem" (coś 15-20%).

Np. za "Atysa" (limitowana edycja, Harmonia Mundi, Christie) wyszło mi 90 pln :)

JazzyFan

Empik w Krakowie na rynku jest akurat całkiem niezly,jest osobne pomieszczenie z muz.klas., uważam że dużo lepszy od czysto muzycznego 'music cornera'. Natomiast inne empiki w Polsce w których byłem(KRK,WWA,POZ) są bardzo słabe. Sklepu Duo w ogóle nie znałem...w sumie ciężko się dziwić że sklepy upadają, takie są polskie realia, a do tego mamy dosyć 'gangsterski' ZAIKS.

Bo Music Corner stracił swoją siedzibę obok Empiku i teraz gnieżdżą się w takiej jednopokojowej klitce. Kiedyś była osobna, duża sala na samą klasykę i jazz.

W Krakowie oprócz Empiku na Rynku (faktycznie dobrze zaopatrzonego) jest jeszcze położona niedaleko rzeczonego Empiku - Księgarnia Muzyczna Kurant.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zawsze jest internet ale z rozrzewnieniem będę wspominać jeden sklep płytowy z dawnych czasów: mnóstwo CD z podziałem na kategorie, bardzo miły sprzedawca, każdą płytkę można było sobie zapuścić na sprzęcie Musical Fidelity + Mission... Taaaa... Kupę kasy tam zostawiłem ... :)

To se ne vrati.

Cieszcie się, że w ogóle są jeszcze płyty. Niedługo będą tylko bity.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Ogromna szkoda :-(

Nawet dostałam sms'a 2 dni temu z informacją, że zapraszają na ostatnie zakupy. Nie miałam jednak czasu i weny żeby podjechać.

W empiku na Marszałkowskiej też miewają dużo ciekawych rzeczy, jest wydzielona, przeszklona część z muzyką poważną. Jednak to zupełnie nie to, obsługa nie jest tak kompetentna, nie ma tego klimatu, nie ma żadnej spójności ani ciągłości w tym co się pojawia. Tak jakby dostawami rządził przypadek a nie jakiś pomysł.

Pozdrawiam,

Ola

Niestety, od kiedy bufetowa podniosła drastycznie czynsze i ceny gruntów w Warszawie małe sklepy zaczęły upadać. A w lipcu szykują się kolejne podwyżki.

Na miejscu Duo powstanie pewnie jakaś kolejna p...lska knajpa z kawą za 15 zeta, taka jak powstała na miejscu słynnego Karalucha przy uniwerku.

W saturnach i innych media marktach można co najwyżej kupić mysłowic lub inne blukafe a nie porządną muzykę, ja się przerzuciłem na Fan.pl. i na Amazona.

Gość Wireless

(Konto usunięte)

Ogromna szkoda :-(

Nawet dostałam sms'a 2 dni temu z informacją, że zapraszają na ostatnie zakupy. Nie miałam jednak czasu i weny żeby podjechać.

W empiku na Marszałkowskiej też miewają dużo ciekawych rzeczy, jest wydzielona, przeszklona część z muzyką poważną. Jednak to zupełnie nie to, obsługa nie jest tak kompetentna, nie ma tego klimatu, nie ma żadnej spójności ani ciągłości w tym co się pojawia. Tak jakby dostawami rządził przypadek a nie jakiś pomysł.

Ten empik to patologia :)

W swoim czasie trzymali (nie wiem jak teraz, dawno tam nie bylem) winyle dokladnie na przeciwko wielkiego okna. Wszystkie "pieknie" pofalowane od goraca...

Przyczyna jest prosta - duże sieci sprzedają płyty dużo taniej. A muzyki klasycznej nikt już "prawie" nie słucha. Wiem że taki wpis na forum czytanym przez fanów muzyki klasycznej nie spotka się ze zrozumieniem. Ale jest nas proszę Państwa garstka dinozaurów. I dla tej garstki nie warto sprzedawać płyt - nikt się z tego nie utrzyma.

A duża sieć jak ma sprzedać 15.000 albumów Dody albo 5 sztuk albumu Missa Cantilena / Mala Punica ... to jak myślicie - co wybierze ?

Przyczyna jest prosta - duże sieci sprzedają płyty dużo taniej. A muzyki klasycznej nikt już "prawie" nie słucha. Wiem że taki wpis na forum czytanym przez fanów muzyki klasycznej nie spotka się ze zrozumieniem. Ale jest nas proszę Państwa garstka dinozaurów. I dla tej garstki nie warto sprzedawać płyt - nikt się z tego nie utrzyma.

A duża sieć jak ma sprzedać 15.000 albumów Dody albo 5 sztuk albumu Missa Cantilena / Mala Punica ... to jak myślicie - co wybierze ?

Duże sieci miały ceny dużo tańsze jak wchodziły na rynek, dziś się już wszystko wyrównało, a niektóre ceny są nawet z kosmosu, oni po prostu mają płyty jako dodatek, zarabiają na czym innym. Kiedy wszystkie małe sklepy upadły to supermarkety nie muszą być konkurencyjne, tym bardziej większość supermarketów saturn, media markt to jeden ten sam niemiecki koncern.

Gość Wireless

(Konto usunięte)

Justas - to jest tylko czesciowe wytlumaczenie.

Zwroc uwage, ze np. Amazon jest wlasnie taka duza siecia. A muzyki w nim nie brakuje.

Problem jest troche inny. Mianowicie chodzi o - wlasnie - maksymalizacje zysku. I to dla rynku, ktorego sie nie powaza zbytnio.

To wlasnie dlatego wielkie korporacje maja po kilka linii produkcyjnych, i produkuja osobno - dla tzw. Zachodu, nas (czyli PL, Czechy, Wegry, Litwa itp), a takze dla krajow wschodniej Europy - Ukraina, Rosja itp.

Ale Amazon jest sklepem wysyłkowym i nie musi się bawić w logistykę. Sklep fizyczny nie skompensuje sobie sprzedażą Dody wydatków i ryzyka które musi ponieść, żeby sprowadzić i trzymać na stanie niszowe płyty. AMazon sprzdaje tak dużo muzyki popularnej, że może sobie na to pozwolić.

Poza tym nawet Amazon ma spore problemy z dostępnością niektórych pozycji, a wiele płyt jazzowych i z klasyką jest dostępna w liczbie 2-3 sztuk.

Dawno już odszedł w cień sklep Bemolika na wrocławskim Rynku - miał wszystko, również bootlegi. Obecnie płyty kupuję głównie w Internecie. W Generatorze albo na Allegro.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Obaj panowie z Duo 111 pracowali kiedyś w dziale muzycznym księgarni na Hożej; to też był fajny sklep muzyczny, który kilka lat temu zamknęli. Została księgarnia jakich wiele (nie wiem czy istnieje - po zamknięciu sklepu z płytami moja noga tam już nie postała).

A ja się miło zaskoczyłem... księgarnią muzyczną Sawart, którą niniejszym polecam, jak ktoś mimo

wszystko nie ma sprecyzowanych do końca oczekiwań i lubi zakupy "na żywo" :)

Mieści się toto na Moliera 8 w Wawie. Ceny dosyć wysokie (na poziomie Duo, nawet momentami drożej), ale zdecydowanie warto zajrzeć. Płyt z klasyką mają

3 duże regały. Udało mi się kupić DVD z "Les Plaisirs De Versailles" Charpentiera (Les Folies Francoises, polecani przez Piotra). Z tej serii mają jeszcze 3 inne

na półce (m.in "Te Deum"), rewelacyjną płytkę wydaną przez Alpha "Versailles: L'lle enchantée" (kompozycje Lully'ego, Campry, Charpentiera, Couperina itd. Z niesamowitą perłą, utworem "Sommeil") oraz "Phaetona" Lully'ego pod batutą Minkowskiego.

Z ciekawostek, to mają na półce np. to kultowe wydanie "Atysa" Harmonia Mundi z 1987 (mam wznowienie, więc sobie darowałem), mają tonę Bacha, dużo Wagnera (w tym kilka trudniej dostępnych rzeczy), Frycka duże ilości.. i co ciekawe sporo ciekawych książek. Książki bynajmniej nie tylko nowe. Ja kupiłem w końcu Bukofzera (za niestety sporą sumkę). Ale mają też stare wydanie "Mahlera" Pocieja, "Szkice z późnego romantyzmu", "Ludzie żywi" (biografia Liszta).

Minusem jest mimo wszystko bałagan, bo kilku głównych kompozytorów jest ułożonych alfabetycznie, a cała reszta "jak leci". Szukająć francuskiego baroku co chwilę trafiałem na Haendla, Monteverdiego, nagle jakiś Mozart. Warto więc dokładnie przeszperać im półki ;))

No i dużo oper wszelakich oraz baletu na DVD.

JazzyFan

Ja nie znam, a stary jestem :lol:

Jaki sens tak naprawdę chodzić teraz do sklepów??

Jazzy: czytasz po angielsku, ten Bukofzer to za grosze do dostania był na różnych stronach antykwarycznych: betterworld.com, abebooks.com, etc. Ja swojego tak kupiłem.

Jaki sens tak naprawdę chodzić teraz do sklepów??

Raz, że chyba warto mimo wszystko wspierać taką (niszową niestety) sprzedaż (oczywiście jak ktoś ma ochotę) a dwa .. ja osobiście lubię klimat takich zakupów.

Wszedłem do tego sklepu z myślą, że może będą mieli coś ciekawego Lully'ego, a trafiłem dodatkowo na dwie inne płyty, które kupiłem. W Duo dodatkowo sprzedawca naprawdę

znał się na rzeczy, doradzał ciekawe płyty, puszczał spore fragmenty.. Pod tym względem w Sawarcie jest gorzej niestety. Na pytanie, czy ma coś Rameau, sprzedawca odparł że w tym momencie nic. A okazało się że miał i kilka płyt audio (rozsianych nieco na półkach) i "Zoroastre" na dvd.

Jazzy: czytasz po angielsku, ten Bukofzer to za grosze do dostania był na różnych stronach antykwarycznych: betterworld.com, abebooks.com, etc. Ja swojego tak kupiłem.

Jakoś tak przypadkiem wyszło. Stał na półce, zadbany (jak na ten rocznik) egzemplarz i się skusiłem :)

Szkoda natomiast że tego nie mają na abebooks itp serwisach w zdecydowanie niższej cenie:

Ukryta Zawartość

Fragmenty z google books zachęcające

JazzyFan

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.