Skocz do zawartości
IGNORED

4k czy jest nam potrzebne?

Gummo

Rekomendowane odpowiedzi

Nie trzeba robić takiej pokraki; każdy TV ma wejścia analogowe, czyli może być sterowany analogowo. Ilość bitów sterujących matrycą pozostaje nadal taka sama.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Nie trzeba robić takiej pokraki; każdy TV ma wejścia analogowe, czyli może być sterowany analogowo. Ilość bitów sterujących matrycą pozostaje nadal taka sama.

Chodzi mi tylko o to że nie ma takiego terminu jak "matryca 10bit czy ileś tam", kyle próbuje wciskać kiciory że jest inaczej (zresztą nie pierwszy raz).

Ta sama matryca LCD może pracować raz z elektroniką 6-cio, 8-mio, 10-cio i 12-sto bitową, podobnie z PDP.

Chodzi mi tylko o to że nie ma takiego terminu jak "matryca 10bit czy ileś tam", kyle próbuje wciskać kiciory że jest inaczej (zresztą nie pierwszy raz).

Ta sama matryca LCD może pracować raz z elektroniką 6-cio, 8-mio, 10-cio i 12-sto bitową, podobnie z PDP.

Ja nie muszę "próbować" ... poczytaj sobie specyfikacje matryc. Elektronika TV i jej dokładność to jedno, a elektronika samej matrycy to co innego.

A gdyby zrobić taką "pokrakę" i sterować LCD analogowo to wtedy ile bitów miałaby sama matryca? :)

Właściwie to molekuły ciekłych kryształów są sterowane analogowo ... stąd matryce 10 bit umożliwiające "obracanie" molekuł w 1024 pozycjach :] - dokształć się.

Sama matryca ma już zaszytą elektronikę (w swojej obudowie) ... która pracuje z zewnętrzną elektroniką (znajdującą się poza obudową samej matrycy) np. 16 bit / kanał (EIZO CG)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Właściwie to molekuły ciekłych kryształów są sterowane analogowo ... stąd matryce 10 bit umożliwiające "obracanie" molekuł w 1024 pozycjach :] - dokształć się.

I znowu wciska pierdoły, a więcej pozycji lub mniej nie może być?

Sama matryca ma już zaszytą elektronikę (w swojej obudowie) ... która pracuje z zewnętrzną elektroniką (znajdującą się poza obudową samej matrycy) np. 16 bit / kanał (EIZO CG)

I znowu wciska pierdoły, np. matryca PDP oprócz dwóch tafli szkła, gazu, luminoforu i wyprowadzeń taśmowych nic w sobie nie ma, podobnie LCD.

I znowu wciska pierdoły, a więcej pozycji lub mniej nie może być?

Jak masz DAC 10 bit w matrycy to nie może. Jeśli jesteś innego zdania to udowodnij. Pokaż że wiesz cokolwiek, a nie tylko wciskasz kit.

I znowu wciska pierdoły, np. matryca PDP oprócz dwóch tafli szkła, gazu, luminoforu i wyprowadzeń taśmowych nic w sobie nie ma, podobnie LCD.

Plazma może nic nie ma ... ale matryca LCD ma już zaszytą elektronikę (podstawową, bezpośrednio odpowiedzialną za wyświetlanie, poza matrycą jest jeszcze kolejna elektronika np. LUT). Mówiłem Ci że możesz sobie o tym poczytać wchodząc na stronę producenta matryc choćby. Nic nie wiesz i nie chcesz się dowiedzieć.

Plazma może nic nie ma ... ale matryca LCD ma już zaszytą elektronikę (podstawową, bezpośrednio odpowiedzialną za wyświetlanie). Mówiłem Ci że możesz sobie o tym poczytać wchodząc na stronę producenta matryc choćby. Nic nie wiesz i nie chcesz się dowiedzieć.

Ku.............a mać chłopie, wymieniałem popękane matryce wiele razy - przestań opowiadać pierdoły.

Kto wie? Warto sprawdzić.

>KrzysiekXX

Zerknąłem co masz. Czy warto było zamieniać TV 46' na 50'?

To było małe szaleństwo z mojej strony, obraz w g20 był bardzo dobry tylko brakowało mi czerni, w VT już jest dobrze, ale i tak w pełnym zaciemnieniu widać, że mogłoby być lepiej, wydaję mi się, że jest lepszy kontrast od g20. Do czerni nie mogłem się przyzwyczaić przez jakieś 2 tygodnie od zakupu.

Różnica w wielkości raczej subtelna, na plus VT jest jeszcze bezprzewodowy internet, DVB-S i możliwość kalibracji w menu ale to pewnie wiesz. Naprawdę 3D w VT jest rewelacyjne, jak czasem przystanę na stoiskach w Media czy Saturnie i wezmę okulary z innych TV 3D to wiem, że dobrze wydałem pieniądze.

Na dzień dzisiejszy zostawiłbym g20 i kupił projektor.

Szkoda chłopie że ich nie rozkręcałeś.

Ależ oczywiście że zobaczyłem co jest w środku i wyobraź sobie że faktycznie są trzy DAC-e do wyboru: 8, 10 i 12 bit.

Miałeś racje jest jeszcze "LUT". :D:D:D

Oto informacje nt. jednej z matryc, ze strony

Ukryta Zawartość

Specifications

Category 42" TV Panel

Number of Colors 10bit

Luminance 450

Color Gamut 72%

Dynamic Contrast ratio 5M:1

Interface LVDS 4 port

Outline Dimension(mm) 973.2x566.2

Thickness Body(mm) 10.8

MP Schedule 1Q. '10

I teraz moje pytanie: skoro Twoim zdaniem matryce nie są sprzedawane z jakąkolwiek elektroniką więc Twoim zdaniem ilość kolorów jest zależna w 100% od elektroniki zewnętrznej, to dla czego producent podaje informację którą pogrubiłem?

Ukryta Zawartość

Chyba macie odmienne podejścia do sprawy "matrycy".

(obydwa można uznać za prawidłowe)

Raz matryca widziana jest jako ekran, raz jako zmontowana przez producenta i zamknięta od tyłu w "blachy" (jeśli chodzi o praktykę).

Jednak jak się zdemontuje tylne zabezpieczenie metalowe, to może się ukazać np. taki obrazek z załącznika (poniżej).

Jak widać na nim, wtedy choćby opisywana wyżej elektronika:

Interface LVDS 4 port

jest na dołączanej płytce (a wszystko potem opakowane "blachą" jako komplet.

Oczywiście w samej matrycy jest folia z naniesiona elektroniką, ale wyłącznie taka, która steruje samym panelem (czy to kryształkami, czy gazem), ale nie układy obróbki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolega hojlo1 dokładnie napisał jak sprawa wygląda i od początku do końca jestem i byłem tego samego zdania (matryce LCD sprzedawane z *podstawową elektroniką, znajdującą się w ich obudowie).

* - bez jakichkolwiek układów obróbki, bez LUT itd.

Amerykanie to sprytny naród i sam wyraz "matrix" już też coś sugeruje.

Raczej encyklopedycznie (nawet sam to przytaczasz ze strony LG) sprzedawana nie jest matryca LCD ale panel/modułLCD.

Często ten panel trzeba rozebrać, bo nawet producenci potrafią utrudnić dojście do świetlówek.

Same matryce (uważam że poprawnie) z całym panelem łączą się przez LVDS (też to czasami można spróbować naprawić połączenia), które częstą pasują nawet do innych paneli (czasami z LVDS trzeba dodatkowo pokombinować i też jest sukces).

Zapewne w 4k zmieni się to diametralnie (dużo większe adresowanie).

Cyt. "Sama matryca ma już zaszytą elektronikę (w swojej obudowie) ... " - tyle tylko że nie ma czegoś takiego jak jakaś obudowa samego panelu, jest tak jak widać na zdjęciu że sama matryca to tylko wyświetlacz i nic poza tym, nie ma tam nic w środku.

Jakbyś kyle chciał to można wymienić tą elektronikę na inną np.12bit a panel zostawić ten w którym sterowanie było 10bit, ile bitów w jednymi w drugim przypadku ma sama matryca?

• 1 rok później...

ja miałem kolekcję 300 płyt dvd, wiesz co zrobiłem?? SPALIŁEM!!!! zapamiętałem w głowie swojej mega hity które zrobiły na mnie największe wrażenia dzwiękowe i wizualne i teraz je zassysam z neta w formacie Blu-ray....dokupuje tylko dyski twarde..doświadczony formatem dvd i głupotą gromadzenia płyt które powoli do lamusa odchodzą....powiadająże blu ray może być ostatnim formatem...Jak się pojawią po raz enty moje kochane filmy w formacie 4 K będę systematycznie wymieniał obecne wersie na najnowsze edycje..a stare BLU RAY po prostu USUŃ...;) życie szybko się toczy nie ma się tu nad czym zastanawiać.Nie lubię gromadzić i zaśmiecać mieszkania...pozdrwiam

Cyt. "Sama matryca ma już zaszytą elektronikę (w swojej obudowie) ... " - tyle tylko że nie ma czegoś takiego jak jakaś obudowa samego panelu, jest tak jak widać na zdjęciu że sama matryca to tylko wyświetlacz i nic poza tym, nie ma tam nic w środku.

Jakbyś kyle chciał to można wymienić tą elektronikę na inną np.12bit a panel zostawić ten w którym sterowanie było 10bit, ile bitów w jednymi w drugim przypadku ma sama matryca?

Same matryce, jak kupujesz od producenta mają podstawową elektronikę, swoją obudowę i złacze - odrobinkę późno odpowiadam, ale lepiej późno Was wyprowadzić z błędu niż w ogóle. Z resztą zobacz sobie do specyfikacji takiego LG - podają (podawali) czy matryca ma 10 bit kolor (/kanał) czy np. 8 bit - gdyby było tak jak piszecie, czyli że niby matryce sprzedawane są gołe bez jakiejkolwiek elektroniki to ww. informacji by nie było w specyfikacjach.

uuuu ... teraz widzę że na dole i górze już pisałem że jesteście w błędzie (myśląc że są sprzedawane same kryształki i polaryzatory kiedy kupuje się "samą matrycę") - skoro do tej pory nie dotarło, to już nie dotrze

A gdyby zrobić taką "pokrakę" i sterować LCD analogowo to wtedy ile bitów miałaby sama matryca? :)

Gdyby babcia miała wąsy, to by była dziadkiem :>

Przydałby mi się monitor o wysokiej rozdzielczości do oglądania zdjęć ale tv niekoniecznie.

FHD jest wystarczajaco dobre zresztą HD dla nadawców to wyczyn za który dopłaty żądają....

JAk ktoś pisał za techniką nie nadążaja wydawcy i inni.

• 8 miesięcy później...

Odgrzeje kotleta, pol roku minelo od ostatniego wpisu a tu masz tv w dostępnej cenie 4k

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) do tego kamera

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dla kogos kto lubi takie nowosci mozna cieszyc sie swoimi filmikami z wakacji w 4K

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sharp AQUOS 80" Full LED LC-80LE645E .......Benq w1070 120" ... clone Pro-Ac d100 kino+ tannoy mercury 7.4 stereo... 4K... 4k ultrabox+

Odpowiadając na pytanie będące tytułem wątku: czy 4K jest mam potrzebne? Nie. W 2016 będzie już 8K. W Japonii, lecz takie nowinki rozprzestrzeniają się błyskawicznie na całym świecie. 4K to typowa przejściówka. Była na ten temat dyskusja w innym wątku.

Znam goscia ktory jest jak to sie mowi w branzy i on byl kiedys na jakiejs tam konferencji w Japonii i tam mowiono niemalze oficjalnie ze 4k sie nie przyjmie, prace beda konkretne nad 8k i to jest docelowe zadanie. Miedzy innymi byli tam ludzie z pewnej firmy Japonskiej nie istotne jakiej :-) ale oni to potwierdzili rowniez ze ich interesuje tylko 8k tak na 100%.

A jesli chodzi o 4k jak dla mnie to tylko ekran co najmniej 100 cali wtedy jest sens tego...

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Należałoby zadać podstawowe pytanie do czego nam to 4k czy więcej jest potrzebne.

Do telewizji, nie biorąc oczywiście pod uwagę problemów technicznych, na pewno nie.

Do oglądania filmów (prawdziwe kino domowe) pewnie tak, ale tylko dla tych zamożnych którzy mają wielkie salony gdzie taka inwestycja ma sens .

Siedzenie z nosem przy TV 50" jakiż to miałoby sens, o tych co już maja problemy ze wzrokiem nie wspomnę. ;)

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Bedzie fajnie jak beda robic np 40 calowe 4k to trzeba bedzie zakladac takie google jak zegarmistrz ma zeby odczuc roznice:-)

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

A wg mnie 8k to też przejściówka ... wg mnie niezbędnie minimum, do którego powinniśmy dążyć to 512k !!!

Choć o tym głośno się jeszcze nie mówi, to jest prawdziwy cel.

Każde inne rozwiązanie to nabijanie kabzy przy pomocy naiwniaków wierzących w marketingowe ściemy.

ps. nabijam się

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

A jesli chodzi o 4k jak dla mnie to tylko ekran co najmniej 100 cali wtedy jest sens tego...

To 8k wtedy od 200' w górę. A nie lepiej bliżej usiąść ? :-)

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

...wg mnie niezbędnie minimum, do którego powinniśmy dążyć to 512k !!!

Panowie bez żartów, dlaczego dyskryminujecie tych dla których postęp w tej dziedzinie nie powinien mieć barier.

Przecież nikogo nie można pozbawiać możliwości zatrzymania filmu by podejść na stosowną odległość do ekranu i przy pomocy lupy lub innego instrumentu sprawdzić co tak naprawdę przedstawia intrygująca kropka na ekranie. ;)))

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

• Moderatorzy

sądzę, że w przedziale 60-100 cali 4K jest w zupełności wystarczające.

8K z uwagi na problemy z przesyłem danych , nośnikami i przede wszystkim brakiem filmów pozwalających w pełni wykorzystać możliwości rozdzielczości (piszę o filmach fabularnych , a nie o demach) - czyni ten format bezsensowny w zastosowaniach domowych.

owszem wierzę, że producenci będą próbowali wciskać 8K, ale będzie to podobne do "niezbędności" 3D.

jeśli np 4K 90 cali będzie w cenie 9kpln to niewielu będzie chętnych do zapłaty za 8K 15kpln

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

...owszem wierzę, że producenci będą próbowali wciskać 8K,

A będą to pewne, skoro w kinie domowym 7.1 to okazuje się za mało, a wprowadza się DD+ (13.1).

Nie będzie to następować w taki sam sposób to pewne, najpierw trzeba zarobić na HD, potem 4k jak "dojrzejemy" wprowadzą 8k.

Z kinem domowym jest inaczej, wprowadziliby od razy 26.1, ale do takiego idiotyzmu musimy też "dojrzeć", ale tą "dojrzałość" trzeba nam umiejętnie wmówić. :)))

sądzę, że w przedziale 60-100 cali 4K jest w zupełności wystarczające.

Można na 100" oglądać również SD. Można 4K. Ale 8K jest od 4K zauważalnie lepsze.

8K z uwagi na problemy z przesyłem danych , nośnikami i przede wszystkim brakiem filmów pozwalających w pełni wykorzystać możliwości rozdzielczości (piszę o filmach fabularnych , a nie o demach) - czyni ten format bezsensowny w zastosowaniach domowych.

Przed wdrożeniem (w Japonii) 8K jeszcze niespełna 3 lata, ale ani NHK, ani prasa japońska nie wspominają o specjalnych, piętrzących się trudnościach z przesyłem. Jest raczej odwrotnie, skoro pierwotnie planowano wprowadzenie 8K w roku 2020, a teraz ogłoszono że będzie już w 2016. Filmów fabularnych na razie nie ma, ale (jak znam życie) z pewnością się ukażą. Filmów Full HD 1080p też kiedyś nie było.

jeśli np 4K 90 cali będzie w cenie 9kpln to niewielu będzie chętnych do zapłaty za 8K 15kpln

Teoretyzowanie. Pożyjemy, zobaczymy. Nowości zawsze i wszędzie są drogie.

w kinie domowym 7.1 to okazuje się za mało, a wprowadza się DD+ (13.1)

wprowadziliby od razy 26.1

Standard Super Hi-Vision przewiduje dźwięk 22.2.

najpierw trzeba zarobić na HD, potem 4k jak "dojrzejemy" wprowadzą 8k.

Na Full HD już chyba zarobili, na 4K nie chcą skoro wprowadzają na okres przejściowy w 2014, aby w 2 lata później wprowadzić 8K. Powiedział bym raczej, że traktują 4 K jako swego rodzaju "laboratorium testowe" przed pełnym wdrożeniem rozwiązania docelowego,jakim jest 8K.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.