Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki dobry wzmacniacz słuchawkowy na tranzystorach po holdegronie

nikifor

Rekomendowane odpowiedzi

Czy macie jeszcze jakieś propozycje zmian w samym układzie, ustawieniu elementów etc. ?

ahaja

Nie ma opcji biasowania opampa, fakt. Można próbować zwiększyć bias BD'ków.

Jeśli z offsetem nie powinno być problemów to nie zmieniamy niczego w tym kierunku.

Wspominałeś jeszcze o dodaniu kondka w NFB ? jak to ma wyglądać ? ostatecznie można dolutować od spodu pcb.

ov_Darkness

Myślę w 3D ;)

Czy macie jeszcze jakieś propozycje zmian w samym układzie, ustawieniu elementów etc. ?

Niepokoi obstawienie radiatorów stabów elektrolitami. Staby sie jednak troche grzeją, jak ma być zwiększany bias to tym bardziej będzie ciepło.

Albo nieco zwiększyć wymiary pcb i odsunąć kondensatory od radiatorów, albo przynajmniej pomiędzy żeberkami radiatorów w pcb ponawiercać otworki do lepszego przewietrzania. Ja bym proponował to i to.

Mój BCL ma bias ok. 50mA i po półgodzinnym graniu potrafi parzyć.

Wspominałeś jeszcze o dodaniu kondka w NFB ? jak to ma wyglądać ? ostatecznie można dolutować od spodu pcb.
Kolega Ahaja pewnie miał na myśli po kilka piko pomiedzy nogami 2 i 1 oraz w drugim kanale 6 i 7.

Kondensator wsadza się między IN- a wyjście opampa.

50mA na jeden stabilizator?

Przy 5V spadku na stabie to będzie około 0,25W czyli tyle co nic.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Kondensator wsadza się między IN- a wyjście opampa.

Dokładnie.

50mA na jeden stabilizator?

Przy 5V spadku na stabie to będzie około 0,25W czyli tyle co nic.

Z natury - spadek na rezystorach 2x3,3ohm wynosi 0,23V, więc prąd wynosi 0,2A.

wejście zasilania na stab wynosi 20,1V, na wyjściu mam 15,3V, więc odkłada się 4,8V. P=UxI, więc 4,8V x 0,2A daje 0,96W. W zaokrągleniu mamy więc 1Wat.

Temperatura radiatora mierzonego staba to po godzinie pracy 47*C, temperatura dużego radiatora, wspólnego dla wszystkich BD-ków to 50 - 51*C.

Jeszcze jedno - bias spadł po nagrzaniu wzmaka do 42mA.

2x3R3 równolegle ze spadkiem 0,23V? To wtedy prąd wynosi 139mA.

20,1V na wejście stabilizatora - z ciekawości, jakie parametry ma trafo? 2x17V?

Mam shunta i puszczam na gałąź blisko 200mA, napięcie 14,5V. Kondy mam jakieś 0,5cm od radiatora. Te słabsze są na 85* pracy i przy tej temperaturze pracują kilka tysięcy godzin, w niższej o wiele więcej.

BTW:

rozmiar pcb dobrałbym do jakiejś dostępnej obudowy. Wtedy byłoby wiadomo, czy można ją powiększać czy też robić kompakt. Pre NUDA zaprojektowałem by wchodził w chyba 4 typy różnych obudów z modusa.

Producent jest ograniczony relacją koszt/zysk ... dlatego obcina, zaniża. W przypadku projektu DIY jak pisałem wcześniej warto dodać wszelkie możliwe sensowne opcje, bo kosztuje to tyle co nic.

O otworach pod radiatorami stabów myślałem, jest miejsce i nie widzę przeciwwskazań. Kondensatory mogę minimalnie odsunąć. Co innego pod tranami mocy, tam lecą ścieżki, ale kondensatory są odsunięte. Co do wymiarów pcb chciałem zmieścić się z szerokością w 90 mm i mieć możliwość zrobienia obudowy z ceownika 100x50 mm. Ze zmniejszeniem tego wymiaru będzie problem, a powiększać raczej nie ma sensu. Nie daję w takim razie miejsca na kondki w NFB, można je przylutować od spodu bezpośrednio na nóżki.

BTW:

rozmiar pcb dobrałbym do jakiejś dostępnej obudowy. Wtedy byłoby wiadomo, czy można ją powiększać czy też robić kompakt. Pre NUDA zaprojektowałem by wchodził w chyba 4 typy różnych obudów z modusa.

Bym był bardzo za takim wyjściem.

2x3R3 równolegle ze spadkiem 0,23V? To wtedy prąd wynosi 139mA.

Cholercia, liczyłem w pamięci i się walnąłem, skąd mi się wzięło sumarycznie te 1,15 ohm?

Jak by nie było to podane temperatury są zmierzone właściwie.

Co do napięć trafa to jest ono z zapisu 2 x 15V, ale jak wiadomo zawsze jest więcej, ile dokładnie to zmierzę wieczorem, ale chyba faktycznie coś ok. 2 x 17V było. To nawet by sie wstępnie zgadzało.

Nie musimy niczego powiększać, teraz jest dobrze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ahaja,

Właśnie zmierzyłem napięcia wtórne na trafie (Toroidy, wykonanie audio), wynoszą 2 x 16,7VAC - trafo wykonane jako nominalnie 2 x 15V. W międzyczasie wahnęło się napięcie sieci 230VAC i na wejściu stabów mam nie 20,1V - jak koło południa, ale 20,4V.

Diody w mostku to SBYV27-200, na takiej diodzie odkłada się ok. 0,4V.

Te i poprzednie pomiary przeprowadziłem na wznaku niewysterowanym i nieobciążonym, poprzednio po ok. godzinie wygrzewania, teraz tuż po włączeniu, więc na zimno.

BB84, jakiej średnicy elektrolity przewidziałeś jako filtrujące za mostkiem i te dwa mniejsze na + i - zasilania op-ampa, czyli C21 i C22?

Te większe 13mm, mniejsze 10mm średnicy. Raster 5 mm.

Nanoszę powoli schemat zabezpieczenia dc, napisałem również do autora, czy nie ma nic przeciwko.

P.S. zabezpieczenie nie będzie zbyt małe.

Te większe 13mm, mniejsze 10mm średnicy. Raster 5 mm.

Nanoszę powoli schemat zabezpieczenia dc, napisałem również do autora, czy nie ma nic przeciwko.

P.S. zabezpieczenie nie będzie zbyt małe.

Średnice na elektrolity OK, chociaż nie wszystko wejdzie. Na Allegro są np. fajne Rubykony ZLH 1500uF/35V o średnicy 12,5mm, które można dać jako filtrację za mostkiem. Reszta wchodzi bez problemu.

Czy zakończyłeś już prace nad pcb wzmaka?

Do zabezpieczenia przed DC autor dołączył rys. pcb - wzorujesz się na nim?

W sumie można tam zastąpić te zwykłe rezystory miniaturowymi, może w ten sposób da się zmniejszyć pcb.

Natomiast jeśli chcesz mieć regulację czasu zwłoki przekaźnika to możesz pokusić się o wstawienie helitrima szeregowo z R11. Wartości można dobrać później, domyślnie może to być R11 o wartości 220kohm a helitrim 470kohm.

Nie będzie łatwo z tym zabezpieczeniem, upycham jak się da. Właściwie prowadzenie masy i zasilania powinno być w tym momencie nieistotne, sygnał przelatuje jedynie przez przekaźnik. Ale masa układu nie może łączyć się z masą wzmaka bo będzie kaszana.

Wrzucam pdf'a jak to wygląda.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślę, że nie jest źle. Płytka zabezpieczenia ma 90x25 mm, pcb wzmacniacza 90x90 mm.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skoro podziurawiłeś masę to warto zrobić tak, by masa tych 3 kondów wejściowych leciała do diód/wejścia staba (lewa strona LM), a masa kondów wyjściowych do wyjścia stabów (prawa strona LM).

No to tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Włożyłem w to całe serduszko i kupę czasu.

Jest to pierwsza wersja "trzymająca się kupy".

Domyślnie miał to być klon 1:1 z niewielkimi usprawnieniami zawartymi w poprzednich postach ale zatrzymałem się na rzeczach których zastosowania nie do końca rozumiem więc muszę chwilkę pomyśleć i w tym czasie pochwalić się-doznać krytyki-poprawić się.

Wracam do pracy i czekam na opinie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widzę że temat poszedł mocno do przodu i jednak dwustronna PCB nie chce mi się czytać całego tematu więc kilka rzeczy co mi się rzuciło w oczy:

- jak dzielicie wylewkę masy to nie wolno prowadzić ścieżek pod rozdzieleniem bo robi się wtedy wielka pętla - wylewka nie spełnia swojej funkcji.

- proponował bym wylać masę postronnie ścieżek tam gdzie idą ścieżki lewego i prawego kanału obok siebie inaczej możecie mieć spore przesłuchy. (tylko bez pętli tą masą )

- jeśli moc tracona nie przekracza 1W to bez problemu poradzi sobie z nią sam tranzystor bez radiatora.

- to najbardziej skomplikowane zabezpieczanie jakie widziałem :)

Właśnie nie rozumiem do końca tych źródeł prądowych. Zauważ, że w układzie mamy rezystory R7 i R8 o dość znacznej rezystancji, które jednak mogą pozwalać na zmianę biasu. Jednak nawet wykorzystywany do regulacji offsetu ten układ musi jakoś pracować - zmiany więc zachodzą.

Prąd jest stały wymuszany źródłem prądowym 1.8mA regulowany jest natomiast rozpływ prądu między tranzystorami pary różnicowej.

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Widzę że temat poszedł mocno do przodu i jednak dwustronna PCB nie chce mi się czytać całego tematu więc kilka rzeczy co mi się rzuciło w oczy:

- jak dzielicie wylewkę masy to nie wolno prowadzić ścieżek pod rozdzieleniem bo robi się wtedy wielka pętla - wylewka nie spełnia swojej funkcji.

- proponował bym wylać masę postronnie ścieżek tam gdzie idą ścieżki lewego i prawego kanału obok siebie inaczej możecie mieć spore przesłuchy. (tylko bez pętli tą masą )

- jeśli moc tracona nie przekracza 1W to bez problemu poradzi sobie z nią sam tranzystor bez radiatora.

- to najbardziej skomplikowane zabezpieczanie jakie widziałem :)

- pod rozdzieleniem lecą dwie ścieżki zasilania (C20, C21) mogę je wrzucić na prawą stronę rozdzielenia

- nie wiem o co chodzi z masą wylaną postronnie, mógłbyś to zaznaczyć w pdf'ie / na obrazku ?

- a niech te radiatory zostaną, lepsze chłodzenie, można kombinować

- ważne, że zabezpieczenie doskonale działa, te kilka elementów więcej nas nie zbawi

pod rozdzieleniem lecą dwie ścieżki zasilania (C20, C21) mogę je wrzucić na prawą stronę rozdzielenia

Powinny iść cały czas pod wylewką. Wtedy prąd wraca zaraz nad tą ścieżką i jest najmniejsza możliwa pętla.

nie wiem o co chodzi z masą wylaną postronnie, mógłbyś to zaznaczyć w pdf'ie / na obrazku ?

Pod opeampem idą ścieżki od l i P równolegle dobrze by było jak by były rozdzielone masą.

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Pod opeampem idą ścieżki od l i P równolegle dobrze by było jak by były rozdzielone masą.

Jeśli masz jeszcze jakieś sugestie wal śmiało.

Takie coś ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Takie coś ?

Tak.

Jeśli masz jeszcze jakieś sugestie wal śmiało.

Już chyba nie mam :) Wygląda dobrze.

To już prawdopodobnie ostateczna wersja płytki BCL'a. Poproszę Was, abyście się jej dokładnie przyjrzeli i sprawdzili, czy nie ma gdzieś błędów, nakładających się ścieżek, padów etc.

Jeśli jest zainteresowanie proszę zrobić listę chętnych w tym temacie, zobaczymy co będzie dalej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na błędach się nie znam, ale 2PCB chętnie wchłonę.

Fajnie by było, gdyby były na teflonie...

Lust is my sister, my muse and my whore

I stand on the mountain, and pray for the war

jaką planujecie na to obudowe ?

ktoś robił jakieś wstępne przymiarki ?

Co z tą odłamywaną płytką na potencjometr ?

Obudowę sobie dobierzesz jaką zechcesz / do jakiej wejdzie, w czym widzisz problem ?

Odłamywanej płytki na potencjometr nie będzie, bo i po co ? lepiej połączyć go dobrym przewodem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.