Skocz do zawartości
IGNORED

Topowe zasilanie?..Shunyata? Gigawatt PC-4?

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Akurat teź porównywałem Shunyate V-RayII i nowego Gigawatta PC-4 Evo z pasywną filtracją.

V-Ray dawał brzmienie nieco ciemniejsze i kładł nacisk na średnicę a znów PC-4 Evo miał mocniejszy , głębszy bas, wiecej góry i szczegółów stad wrażenie że było jaśniej.

Oba kondycjonery są pasywne i oba miały dobry wpływ na cały system audio.

A kondycjonery aktywne z trafo faktycznie mogą psuć brzmienie choć nie muszą.

Może tu chodzić szczególnie o tlumienie i ograniczanie wzmacniacza czy monobloków.

Ale Shunyata i nowe serie Gigawatta są pasywne.

Akurat teź porównywałem Shunyate V-RayII i nowego Gigawatta PC-4 Evo z pasywną filtracją.

V-Ray dawał brzmienie nieco ciemniejsze i kładł nacisk na średnicę a znów PC-4 Evo miał mocniejszy , głębszy bas, wiecej góry i szczegółów stad wrażenie że było jaśniej.

Oba kondycjonery są pasywne i oba miały dobry wpływ na cały system audio.

A kondycjonery aktywne z trafo faktycznie mogą psuć brzmienie choć nie muszą.

Może tu chodzić szczególnie o tlumienie i ograniczanie wzmacniacza czy monobloków.

Ale Shunyata i nowe serie Gigawatta są pasywne.

Sly,listwa pasywna jest bardziej uniwersalna i zdecydowanie tańsza.

Sly,listwa pasywna jest bardziej uniwersalna i zdecydowanie tańsza.

Tańsza jest na pewno i z tym trudno dyskutować.

Te pasywne kondycjonery to takie lepsze listwy.

Sly,słyszałem z opinii uzytkowników że Ps Audio Power Plant Premiere jest urzadzeniem które

na na 'nowo'przetwarza prąd i daje dobre efekty soniczne w systemu.Kosztuje jakieś 1500euro

po rabatach.Może to jest to,nie wiem.

Sly,słyszałem z opinii uzytkowników że Ps Audio Power Plant Premiere jest urzadzeniem które

na na 'nowo'przetwarza prąd i daje dobre efekty soniczne w systemu.Kosztuje jakieś 1500euro

Jest tak jak piszesz i faktycznie ten PS produkuje czysty prąd o idealnej charakterystyce i na początku chciałem to nawet kupić ale jak zacząłem zasięgać opinii to okazało się że nie jest już tak dobrze. Idea wydaje się najlepsza ale moźe coś im nie wyszło.

Po 1- okazało się że te urządzenia są dość awaryjne, były jakieś wadliwe serie, nie wiem jak teraz.

Po 2- to potrzebuje chłodzenia i jest tam hałasujący wentylator

Po 3- wydajność prądowa 1500W to nie za duźo.

Po 4- poprawa brzmieniowa w systemie audio gorsza niż przy pasywkach jak np Shunyata a powinno być lepiej.

Tak więc słuszna idea ale nie w tym wykonaniu.

Po piąte w kiepskich instalacjach na końcu linii energetycznych to jednak ratuje ludziom dźwięk

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Testowalismy kondycjonery:Shunyata Hydra,Power Audio Labs kilka modeli,GIGAWAT w 2 systemach

1 system hi end,2 hifi.

Podpięcie kondycjonera powodowało zmianę charakteru barwy brzmienia a w kilku przypadkach

dziwnego 'rozjasnienia' w kierunku ostrości i uszczuplenia masy dżwięku.Podobne wrażenie

przy strojeniu fortepianu o ton wyżej w stopniu do oryginału w całym zakresie pasma.

Listwy sieciowe użyte do testów to;Transparent Audio Super i Accustic Arts sprawdziły

się jako urządzenia nie zmieniające barwy tonalnej a jedynie wzmocniły charakter brzmienia

systemów.Listwy wraz z przewodami zasilajacymi o dłg.1,8 m bez mozliwości wymiany na inne

w cenie 350 euro.

Testowałem i miałem co najmniej kilka kondycjonerów,i jakoś żaden nie zmieniał barwy brzmienia,na inne rzeczy owszem,miał wpływ.

Być może ten Twój system "hi end" miał własne problemy.

Natomiast miałem także niejedną listwę,i żadna nie nadawała się do świetnie grającego systemu.

Tak to właśnie z Tobą jest,gdzieś coś,od kogoś usłyszysz,gdzieś coś przeczytasz w broszurkach producentów,potem to powtarzasz jak mantrę (przypomnij sobie własny wpis na temat kabli Kubala Sosna).

Łykasz to jak młody pelikan,zamiast zweryfikować pewne rzeczy na własne uszy.

Miałem tego Power Planta parę miesięcy i było to jedno ze słabszych urządzeń tego typu,jeśli chodzi o brzmienie.

Dodatkowo były niektóre problemy,o których pisze sly30.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Testowałem i miałem co najmniej kilka kondycjonerów,i jakoś żaden nie zmieniał barwy brzmienia,na inne rzeczy owszem,miał wpływ.

Być może ten Twój system "hi end" miał własne problemy.

Natomiast miałem także niejedną listwę,i żadna nie nadawała się do świetnie grającego systemu.

Tak to właśnie z Tobą jest,gdzieś coś,od kogoś usłyszysz,gdzieś coś przeczytasz w broszurkach producentów,potem to powtarzasz jak mantrę (przypomnij sobie własny wpis na temat kabli Kubala Sosna).

Łykasz to jak młody pelikan,zamiast zweryfikować pewne rzeczy na własne uszy.

Miałem tego Power Planta parę miesięcy i było to jedno ze słabszych urządzeń tego typu,jeśli chodzi o brzmienie.

Dodatkowo były niektóre problemy,o których pisze sly30.

Stefek nie będę się tłumaczył ale moje wpisy oparte są na moich doświadczeniach.

Jeśli sądzisz że jest inaczej to masz prawo.

Kubala-Sosna uważam świetną manufakturę a Emotion za jedne z lepszych łączówek.

Sam posiadam komplet Emotion od zasilania a na głośnikowych skonczywszy.

Nie sądzisz chyba że mam je od parady,ale jeśli uważasz że są takie sobie

to przywiozę ci furgon kabli od żelazka abyś mógł podpiąć do swojego systemu

i cieszyć się wysmakowanym brzmieniem.

całkiem wesoło sie zrobiło

Miroslav słabo , musisz cos zmienic :)

sly czy w PC 4 evo 4 sa wejscia separowane ? wiec musza byc trafa stad czy to naprawde filtr pasywny ?

pc 3 evo takich traf nie ma stad jest pasywny jesli mozna cos wnioskowac w oparciu o materiały informacyjne podane przez dystrybutora q21

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

sly czy w PC 4 evo 4 sa wejscia separowane ? wiec musza byc trafa stad czy to naprawde filtr pasywny ?

pc 3 evo takich traf nie ma stad jest pasywny jesli mozna cos wnioskowac w oparciu o materiały informacyjne podane przez dystrybutora q21

Co do Q21 to zapytałem ich kiedyś w mailu a potem telefonicznie jakie są XLR w Burmesterach bo mocno się ogłaszali że mają szeroką ofertę tego sprzętu.

Okazało się chłopaki nie wiedzieli więc poprosiłem ich żeby to sprawdzili czy ma Pin 2=hot jak sprzety z USA i wiele innych czy Pin 3=hot jak Marantz,Accuphase i chyba Spectral(też z USA).

Sprawdzili i odpisali że ma na pewno Pin2=hot!....potem okazało się że bzdura bo Burmester fabrycznie ma Pin3=hot.

Tak to jest z Q21.

jak masz pre fabryczne to niby nie ma znaczenia :)

pytam dlatego ze tylko q21 podał jakies tam dane o budowie pc4evo, producent póki co milczy na stronie

Stefek nie będę się tłumaczył ale moje wpisy oparte są na moich doświadczeniach.

Jeśli sądzisz że jest inaczej to masz prawo.

Kubala-Sosna uważam świetną manufakturę a Emotion za jedne z lepszych łączówek.

Sam posiadam komplet Emotion od zasilania a na głośnikowych skonczywszy.

Nie sądzisz chyba że mam je od parady,ale jeśli uważasz że są takie sobie

to przywiozę ci furgon kabli od żelazka abyś mógł podpiąć do swojego systemu

i cieszyć się wysmakowanym brzmieniem.

Sądząc po Twoich dotychczasowych wpisach,doświadczenie masz nikłe,do tego jak już niektórzy zauważyli,jesteś monotematyczny.

Najlepsze są kable Kubali,i elektronika Accustic Arts,pewnie dlatego,że akurat je posiadasz :).

Trochę pokory w tym hobby jeszcze nikomu nie zaszkodziło.

Mam listwe Fadela-i co,kicha?

Najlepsza z listew,które słuchałem ;).

Popróbuj jeszcze różnych sieciówek do niej (szczególnie Acrolinka) ;).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

pewnie dlatego,że akurat je posiadasz :).

Stefek,jeśli posiadam to nie dlatego żeby się chwalić.Wymusiłeś to na mnie podważając

fakt że piszę o czymś czego nie znam z własnych doświadczeń.Kubala świetnie sprawdza się

w moim systemie a skompletowanie pełnego okablowania zajęło mi przeszło rok.To tyle

i aż tyle.

Moim zdaniem jak chodzi o listwy zasilajace, to kazdy , kto chce sprobowac najlepszych powinien rowniez odsluchac Acoustic Revive RTP Ultimate z kablem Power Reference.

Neestety, ta cena....

marslo

Konto w trakcie usuwania

Cir, wiadomość z pierwszej ręki ...żaden kondycjoner z serii Evo nie ma gniazd separowanych ani żadnego trafo.

Tak więc wszystkie one są pasywne i całe szczęście.

Moim zdaniem jak chodzi o listwy zasilajace, to kazdy , kto chce sprobowac najlepszych powinien rowniez odsluchac Acoustic Revive RTP Ultimate z kablem Power Reference.

Neestety, ta cena....

marslo

Wystarczy Furutech TP 609 z kablem Power Reference III...choć cena też chora....szczególnie obecnie....11.000 za komplecik....

Cir, wiadomość z pierwszej ręki ...żaden kondycjoner z serii Evo nie ma gniazd separowanych ani żadnego trafo.

Tak więc wszystkie one są pasywne i całe szczęście.

Ok dzieki :)

zdanie ktore mnie zanipokoiło ze specyfikacji produktu pc4evo

<<W torze separacji galwanicznej zastosowano dwa potężne, niskoszumowe trafa toroidalne z potrójnym ekranem >> materiał info z Q21

Ok dzieki :)

zdanie ktore mnie zanipokoiło ze specyfikacji produktu pc4evo

<<W torze separacji galwanicznej zastosowano dwa potężne, niskoszumowe trafa toroidalne z potrójnym ekranem >> materiał info z Q21

To tak samo wiarygodna informacja z Q21 jak te polaryzacje XLR-ów w Burmestrze.

Ja też nie byłem pewien i zasiałeś mi ziarno nie pewności ale szybki kontakt do osoby która wie NA PEWNO uspokoiła mnie...hehehe

Może opis z Q21 dotyczy poprzedniego PC4 i nie zmieniki opisu przy Evo bo nie zauważyli tak istotnej zmiany konstrukcyjnej.

W końcu z zewnątrz oba wyglądają identycznie...hehehe

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.