Skocz do zawartości
IGNORED

Topowe kable zasilające ?

Rekomendowane odpowiedzi

• Użytkownicy+

Jeśli chodzi o kolejność wpływu na dźwięk, to uważam, że taka nie istnieje. Zależnie od sprzętu do którego kabel ma być wpięty, raz jedne przynoszą większą poprawę, raz inne. Wszystko jest kwestią konfiguracji, odpowiednie strojenie daje więcej, niż wpięcie jednej choćby najlepszej rzeczy.

Biorąc pod uwagę absurdalne ceny niektórych kabli oraz zmiany jakie wnoszą dla mnie to ostatni szlif systemu. Wczoraj słuchałem preampa Audio Note Zero tak na marginesie bardzo fajne pre. To co wniósł do systemu w porównaniu z całą górą kabli za jakieś 30.000 to przepaść.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

A odnośnie kabli i wtyczek to mam pytanie, czy ktoś z kolegów miał okazję dokonywać porównań złotych Wattgate'ów np z Furutechami czy Oyaide? I prosiłbym o informacje, które modele sieciówek mają seryjnie montowane Wattgate'y.

Podnoszę zapytanie kolegi. Też jestem ciekaw.

Robiłem doświadczenie z wtyczkami Furutech rodowana vs. niklowana PSAudio. I była różnica na korzyść Furutecha oczywiście- jak duża? Tu oczywiście interpretacja jest bardzo subiektywna. Ja uważam, że znacząca (ale nie jakaś gigantyczna).

Ale to całe moje skromne doświadczenie :-(

Także może ktos podzieli sie swoim doświadczeniem ja w zapytaniu kolegi Tomkly?

Pozdrawiam

Ale jak byś to chciał nagrać i co z tym zrobić? To by trzeba mieć jakieś super czułe mikrofony a nikt takich nie ma. A nawet gdyby to nagrać to co dalej? Chciałbyś posłuchać tego? Na czym? Kable dają niuanse. To słychać w swoim systemie, który dobrze się już zna i musi to być system rozdzielczy.

Edytowane przez sly30

Ja polecam wszystkim sceptykom pożyczenie i przesłuchanie kabla sieciowego Acrolinka 7N-PC9500. Nie z powodu kryptoreklamy ani uwielbienia marki, tylko dlatego, że po jego podłączeniu najłatwiej usłyszeć co dobra sieciówka wprowadza w brzmienie systemu. Po prostu NIE DA się nie zauważyć co się zmieniło czy pojawiło nowego w zakresie basu. Nawet budżetowy odtwarzacz DVD (markę pominę) schodził na tym kablu subiektywnie dwie oktawy niżej niż na seryjnym. Pomijam oczywiście kwestią absurdalności takiego zestawienia, chodzi o sam opis zjawiska. Nie wiem czy koledzy sceptycy naprawdę nie robili takich odsłuchów? Wnioski po dosłownie 15 sekundach od włączenia muzyki narzucają się same.

No tak za taką cenę kabla to nawet jeśli by nie wprowadził to pewnie by się uslyszalo zmiany . Rozumie kable Ale lekka przesada Kiedy kabel kosztuje połowe wzmacniacza ,to mija się z celem ,

Jestem w stanie dac 1kzl może 1.5 za dobrą sieciowke do zestawu za np 30 kzl ,

:)

Tylko cała tragedia polega na tym, że niektórzy mają wzmacniacz za np. 5000 a kable tj, interkonekt + siecówka np. za 10000. I na co liczą, że kable grają?

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

• Użytkownicy+

Miałem dac Audionemesisa dc-1(2300zł - kilka lat temu), podpięty sieciówką Tary za 1700zł i połączony cyfrówką Tary ISM za 4300zł do tra sportu SBT za 1500zł. Idę o zakład, że do 10 000zł nie znalazł bym wtedy lepszego rozwiązania, za dwa razy więcej byłoby ciężko. Wszystko jest kwestią konfiguracji. Są wybitne rzeczy w swojej cenie, wymagające ponad standardowych rozwiązań.

Trzeba by określić co w audio jest standardem... jak jest standard to musi być i specjal oraz jak najbardziej superoza!

Parker's Mood

Zwykle klamstwo !!! Zawsze przy okazji tego tematu tlumaczysz sie ABX-em, a ten nic tu nie ma do rzeczy !!! Wiesz doskonale, ze u mnie nigdy nie bylo testow ABX, lecz zupelnie jawne, w ktorych osobiscie brales udzial i tak jak poprzednio wszyscy inni nie byles w stanie odroznic wzmacniaczy - nawet swoich wlasnych, ktore przywiozles. Na swoich wlasnych kolumnienkach podstawkowych rowniez.

" (przełącznik + wiele metrów kabli), jest zazwyczaj zbyt słabej jakości."

A co ma do rzeczy jakosc przelacznika czy dlugosc ? Jesli dla jednego wzmaka jest okreslona jego jakosc, to dla drugiego jest identyczna i jesli w danym tescie akurat slyszalne roznice miedzy grajaca elektronika beda, to niezalenie od rodzaju takiego przelacznika czy kabli i wychodza one natychmiast po przelaczeniu z jednego urzadzenia na drugie. Nie pamietam juz czy to z Toba celowo zmienialismy charakter jednego wzmaka, ale jesli tak, to doskonale zapewne pamietasz, ze po dodaniu czy ujeciu w jednym troszke sopranu czy basu, po przelaczeniu bylo wrecz uderzenie roznicy w brzmieniu. A dlaczego tak wyraznie bylo to slychac ???

Bo nasapila faktyczna, celowo wprowadzona zmiana barwy w jednym wzmaku.

Piszesz tez:

" Proponuję się przenieść z dyskusją gdzie indziej, w zakładce Hi-End takie spory są nie na miejscu. Tutaj piszą osoby doświadczone i obyte ze znakomitymi konstrukcjami, w których wpływ najmniejszych drobiazgów jest wyraźnie

słyszalny. "

Rozumiem, ze nalezysz do scislego grona takich osob, bo przywioales wtedy do mnie jakies dwa bardzo budzetowe wzmaki z jakims pre - chyba przynajmniej jeden byl DIY - i do tego podstawkowe kolumienki B&W. Ciekawe jak to sie stalo, ze z tak znakomitych konstrukcji nie bylo slychac zadnych roznic / :-)))

No to teraz napisz do ktoregos z Twoich kolegow moderatorow, aby usuneli wszystkie moje wpisy, jako nie na temat. I zrob to szybko, bo wielu kolegow zdazy dowiedziec sie prawdy z tym Twoim slyszeniu, dla ktorego wplyw najmniejszych drobiazgow jest wyraznie slyszalny

Acha, ja tez powyzej pisalem:

" Jak kiedys zechcesz mnie zaprosic do Was na jakies odsluchy, to chetnie przyjade, tylko blagam: bez testowania kabelkow , a tym bardziej rozbierania jakis wtykow, wymiany na inne - np. rodowane. Wystarczy jak bedzie dobrze gralo bez tych zabiegow - dla mnie nie musi dzwiek poprawic sie znacznie w wyniku tych operacji :-)

Teraz juz mam jak w banku, ze ani Ty ani nikt z Twojego grona kolegow nie zaprosi na zadne odsluchy.

O...! Jak inni koledzy szybko przewiduja co teraz moze nastapic. I juz w tym momencie dostalem od jednego kolegi na PW:

" Zaraz dostaniesz bana za nieprawomyślność ;-) "

Lutek jezeli chcesz to przyjedz do mnie. Ide o zaklad, ze uslyszysz roznice. Przywiez wzmacniacz jezeli chcesz.

Reszta na priva

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

No tak za taką cenę kabla to nawet jeśli by nie wprowadził to pewnie by się uslyszalo zmiany . Rozumie kable Ale lekka przesada Kiedy kabel kosztuje połowe wzmacniacza ,to mija się z celem ,

Jestem w stanie dac 1kzl może 1.5 za dobrą sieciowke do zestawu za np 30 kzl ,

Akurat ten kabel wprowadza istotne zmiany, stąd jego wybór do testu dla sceptyków. Oczywiście podzielam Twój punkt widzenia, ja też używam tańszych kabli, ale dobrze dobranych. Do źródła mam właśnie kabel za 1,5 tys. zł, który nie dał się pokonać wspomnianemu Acrolinkowi:-) Nie jest ważna sama cena, ale spasowanie całości.

Edytowane przez tomkly

O to to tylko niestety znam takich którzy zaczynają od d... strony. Kupił sobie wzmacniacz kolumny cd i mu nie grają. Naczytał się na forach o kablach i ich cudownych właściwościach. i zaczyna szukać tego swojego brzmienia. Zamiast zastanowić się jakie ma najsłabsze ogniwo w systemie, kto jest winny słaby jazgotliwy cdek a może wzmacniacz wolny jak muł. Na cdeka kupi spokojnego Van Den Hula na wzmacniacz może jakiegoś Siltecha itd., itd., itd. Spasować całość zgoda ale na początku trzeba mieć co spasować. Jeśli klocki są dobrze dobrane to właściwe proporcje zostaną zachowane. O i rymło mi sie :)

Lutek jezeli chcesz to przyjedz do mnie. Ide o zaklad, ze uslyszysz roznice. Przywiez wzmacniacz jezeli chcesz.

A co będzie jak kolega po posłuchaniu u ciebie Wojciechu ,stwierdzi że żadnych zmian nie słyszy,oberwie mu się -że jest głuchy,lub że ma nie wyrobiony słuch,przecież może być taka definicja z twojej strony-ty będziesz zmieniał druty,a kolega będzie twierdził że jest cały czas tak samo.

I jaki kompromis wtedy wybierzecie-były zmiany w/g ciebie,a w/g kolegi żadne ?

Jaką masz pewność że ktoś anty,lub poszukujący prawdy usłyszy to u ciebie?

Przepraszam za wpis,nie dotyczący tematu.Ale zaproszenie P ,Wojciecha też było poza tematem.

Edytowane przez Gracjan

Jeszcze sie nie zdarzylo by ktos u mnie nie uslyszal. Po co przelaczac kabelki po kolei i po sekundzie?

Najpierw gra na moich kilka utworow a pozniej wypinamy wszystkie i wpinamy wszedzie zwyklaki.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Jeszcze sie nie zdarzylo by ktos u mnie nie uslyszal.

Wojciechu-to obal wreszcie te wszystkie niedogodności względem słyszących i nie słyszących.

Po co wieczne awantury na forum-jak ktoś bardzo zainteresowany-i od lat mu to spokoju nie daje niech zagości u ciebie-ty mu to wszystko zademonstrujesz-i może wreszcie zadymy na forum się zakończą.

To był by przełom-coś jak reforma.

Załóż osobny wątek dla sceptyków(w formie-panowie i panie zapraszam do siebie na odsłuch-dla uwierzytelnienia) że druty grają-i może wreszcie te wszystkie kłótnie się zakończą.

Nie ma tu żadnej ironi-piszę poważnie.

Jak sceptyk mieszka blisko-z tego forum,lub może pokonać kilka h i się przekonać-to chyba warto-bo ciągłe dziobanie w klawisze,i podpieranie się urządzeniami-to nie to.-pojedz,usłysz i komentuj.Powodzenia.

Czasem są różnice rzędu "o ja pier€&@ę". Sam trstowałem na różnych osobach. Na sceptykach też. Tacy bardziej słuchający muzyki nie mieli problemu z usłyszeniem. Dziwne, że niby racjonalne osoby próbują cały czas widzieć spisek.

????

gdyby taki pacjent wszedł na zamkniętą imprezę na złocie Harleya i zaczął krzewić swoje teorie, że Harley jest zły, za drogi i kupują je tylko bogate snoby albo penery, a Suzuki to jest super, a najlepiej to mieć Audi RS....to nawet nie byłoby okazji odczuć braku kultury w wypowiedziach adwersarzy....dostałby po ryju, kopa w D...i wyleciałby z imprezy na zbity pysk. I co by opowiadał później, gdy zeszłaby mu już opuchlizna z twarzy?...że ci harleyowcy nie mają kultury?.... :-))

Sly30 widze ze sie rozkrecasz 'twardzielu'

A ja tylko skromnie chcialem przypomniec ze to nie jest forum o autkach tylko o audio :)

Tak. ale to był przykład obrazujący głupie zachowanie osób wpisujących się w te wątki nie mając nic do powiedzenia poza krytyką "nie na temat".

Edytowane przez sly30

Tak. ale to był przykład obrazujący głupie zachowanie osób wpisujących się w te wątki nie mając nic do powiedzenia poza krytyką "nie na temat".

+1

;-)

Harley jest zły, za drogi i kupują je tylko bogate snoby albo penery, a Suzuki to jest super, a najlepiej to mieć Audi RS....to nawet nie byłoby okazji odczuć braku kultury w wypowiedziach adwersarzy....dostałby po ryju, kopa w D...i wyleciałby z imprezy na zbity pysk. I co by opowiadał później, gdy zeszłaby mu już opuchlizna z twarzy?...że ci harleyowcy nie mają kultury?.... :-))

Za dużo się filmów naoglądałeś.

Na zlotach nikt nikogo nie leje za opinię o motocyklach.

A większość właścicieli doskonale zdaje sobie sprawę, że Harcek to upierdliwy.

I nikt tam w przeciwieństwie do was nie snuje opowieści, jak to założył sobie czerwone kable zapłonowe i moc mu wzrosła o 20KM, a Electra zaczela śmigać po zakrętach jak R1.

krzyzakov

I nikt tam w przeciwieństwie do was nie snuje opowieści, jak to założył sobie czerwone kable zapłonowe i moc mu wzrosła o 20KM, a Electra zaczela śmigać po zakrętach jak R1.

Jest dokladnie tak jak piszesz. A Harleyowcy to wyjatkowo w porzadku kolesie ze swoja etyka, znam troche to towarzystwo z UK.

>KRZYZAK >Stasiop

Tja, nie ma to jak mówić harleyowcowi, co myślą harleyowcy i jak jest na ich zlotach. ;-) W hi-endzie jesteście mniej więcej równie wiarygodni... ;-)

Edytowane przez twonk

krzyzakov

Jesteś w błędzie kolego. Coś o tym wiem i nie z filmów tylko z 20 letniego okresu uczestnictwa w takich imprezach i to nie tylko w Polsce. Masz rację, że do rękoczynów dochodzi rzadko (ale zdarzają się) dlatego, że nikt nie jest na tyle głupi by prowokować zachowaniami takimi jakie są tu na forum. To ty naoglądałeś się za dużo filmów. Nie masz pojęcia jak takie imprezy wyglądają. Czym innym są zloty organizowane przez HOG, czym innym przez HDC a czym innym zloty pod patronatem klubów MC. Co innego grupy pasjonatów, których pewnie poznał Staszek, a co innego członkowie klubów MC, którzy są bardzo ortodoksyjni i radykalni w swoich poglądach. Już widzę Tomusia czy Stasia jak wchodzą na imprezę Hells Angels i wmawiają im, że Harley jest do d…a Honda to rewelacja i że tylko dureń mógł wybrać HD zamiast japońca. Długo by schodziła im opuchlizna z twarzy… :-)

I nikt tam w przeciwieństwie do was nie snuje opowieści, jak to założył sobie czerwone kable zapłonowe i moc mu wzrosła o 20KM, a Electra zaczela śmigać po zakrętach jak R1

Każdy tam wie, że Harley nie ma szans na zakrętach ze sportowym motocyklem ale już co do kabli zapłonowych to Tomuś znowu jesteś w błędzie. Są właśnie Kity składające się między innym ze znacznie lepszych kabli do świec! Poza tym stosuje się lepsze wydechy customowe, hyperchargery, lepsze gaźniki do maszyn w stylu Vintage oraz lepsze moduły ze specjalnym softem do modeli na wtryskach. W tym hobby możliwości tuningu i wydawania kasy są co najmniej tak duże jak w audio. Niektóre maszyny osiągają wartość nawet 100 000 dolców mimo, że są tam tylko 2 koła, rama, silnik V2 i kilka dodatków. To dopiero jest High End i ekstrawagancja finansowa, Silniki mają od 80 do nawet 144 cu pojemności. Największy na jakim miałem okazję śmigać to 2L z V2, moc ok 150KM i potężny moment obrotowy. Trzeba bardzo uważać, bo mały błąd i przedwczesne spotkanie ze Stwórcą gwarantowane!

>KRZYZAK >Stasiop

Tja, nie ma to jak mówić harleyowcowi, co myślą harleyowcy i jak jest na ich zlotach. ;-) W hi-endzie jesteście mniej więcej równie wiarygodni... ;-)

Dokładnie tak. Nie wiem jak Tomek ale Stasiu zapewne poznał wielu na…YouTube… :-)

A Ty byles na zlotach ze wiesz lepiej? Bo ja bylem i widzialem, mam tez kolegow ktorzy maja rozne Harleye i wozilem nimi swoja dupke. Z tego co widzialem obcowalem i rowniez z ich opowiesci to wyjatkowo w porzadku ludzie! A ze moze ktos jest tam czasami agresywny to w kazdym stadzie znajdzie sie zawsze jakas czarna owca, ale z PEWNOSCIA czemu przeczy wypowiedz Sly nie sa to ludzie agresywni w swej wiekszosci. Zreszta Sly czesto wypisuje bajki, ja juz sie przyzwyczailem a Wy jeszcze NIE? ;)

No ale moze Sly ma doswiadczenie ze zlotow w PL, nie wiem...ale ogolnie w PL jest na porzadku dziennym agresja wszedzie i w roznych postaciach.

Edytowane przez Stasiop
  • Pokaż nowe odpowiedzi