Skocz do zawartości
IGNORED

Topowe kable zasilające ?

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli przeciwna strona tego co w nowej serii Transcenda zrobił Enerr. Oni, za moją skromną sugestią poszli w gęstość, soczystość, barwę, piękną głębię przestrzeni i mocny, zwarty, kontrolowany bas, jakiego nie ma szans uzyskać z wielu znanych ciepłych kabli AC.

No i co z tego. Lubisz kolorowe gazetki. Jesteś na etapie podniet ze zdjęć?

Myślisz, ze nie wiem skąd wkleiłeś te fotę:) Wróć do Klubu i podniecaj się dalej:)

Piano, to dobrze że wiesz skąd jest toi zdjęcie bo to nie ma znaczenia skąd ........napisałem że zdjęcie cyknął forumowy

kolega Słowik który zrobił sam te kolumny - to jest clou i to ma znaczenie. Więc pytam kto to jest Hornslet na tle garażowej

( pardon ) produkcji kol.Słowika ? Nobody, naprawdę nobody.

Witam kolegów z urlopu. Kable powstają oczywiście u producenta natomiast odsłuchy prowadzone są w kilku systemach, jednym z nich jest mój. Kabel w chwili obecnej gra na poziomie Epiphany X.3 przy czym brzmienie zbliżone jest Nordosta Valhalli. Więcej informacji po wakacjach:-)

To wszystko jasne - dźwięk odchudzony i bez tzw. ciężaru gatunkowego jak napisał Sly.

A kolega to z tych znafcuf co wzrokiem oceniają nawet kawałek sieciówki która z racji przeznaczenia całe życie będzie sobie leżeć z tyłu za szafką audio.

Jaki sens jest robić ekstra design dla rynku który i tak za te mecyje nie będzie skłonny zapłacić? Moje interkonekty wygladają przykładowo tak:

W Krakowie to takim mówią: Idźże, idźże bajoku ;)

Oczywiście planuję w ramach performance zrobić takie oczojebne kable jak Harmonix Milion na pewno będziesz się ślinił na ich widok :)

Rafaelu, kable wyglądają przyzwoicie ale najważniejsze to jak brzmią. Dla mnie możesz drut szydełkować byleby

zagrał na dobrym poziomie. Możesz nawet robić go u kowala za rogiem ulicy - to nie ma znaczenia, ważne jak będzie

grał.

(...) zrobił Enerr. Oni, za moją skromną sugestią poszli w gęstość, soczystość, barwę, piękną głębię przestrzeni i mocny, zwarty, kontrolowany bas, jakiego nie ma szans uzyskać z wielu znanych ciepłych kabli AC.

To już wyższa szkoła jazdy. Niestety do tego trzeba mieć m.in. wykształcenie w tym kierunku oraz rzetelne osłuchanie w naturalnych brzmieniach instrumentów, że o "w miarę przyzwoicie" grającym systemie testowym nie wspomnę...

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

No kurcze nie wiedziałem od 2006 roku siedzę na tym forum, prywatnie umawia się z kolegami na odsłuchy różnego sprzętu a praktyczny kontakt z techniką mam od 40 lat ale czapki z głów , całe życie człowiek się uczy i .......

k***a jak ja nie lubię humanistów oni zawsze znajdą jakieś drugie dno, belkę w oku czy cos podobnego.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Witam kolegów z urlopu. Kable powstają oczywiście u producenta natomiast odsłuchy prowadzone są w kilku systemach, jednym z nich jest mój. Kabel w chwili obecnej gra na poziomie Epiphany X.3 przy czym brzmienie zbliżone jest Nordosta Valhalli. Więcej informacji po wakacjach:-)

.... ,,brzmienie zbliżone jest do Valhalli,, czyli szybkie, dużo smaczków audiofilskich, cholernie neutralne, z dobrą kontrolą na basie,

sporo powietrza w dzwięku......tak mniej więcej odbieram kable Nordosta.....Heimdal, SPM, Walkyrja, Valhalla te miałem u siebie

....w tych kablach zawsze brakowało mi tej gęstości (mięcha) grały szczupło i dość jasno....i co ważne obcinają skraje pasma....

Epiphany X3 nie słuchałem ale miałem dwa inne kable tej firmy Synapses i Ultra Khan.....

....podobna szkoła grania......zdecydowanie wolałbym Nordosta....Electraglide dają dużą scenę i trójwymiarowość ale te kable u mnie

po prostu darły ryja....

Gość

(Konto usunięte)

Rafael...siedzicie w audio od tylu lat...i co z tego wynika?

Jak "nowi" audiofile czytają te Wasze ekonomiczne wojenki...sorki, inaczej się tego nazwać nie da...jaki z Was po tym autorytet?

Żal to czytać...nawet przyzwoitego wzorca dźwięku nie potraficie uzgodnić...tylko tyle i aż tyle...

Wytłumaczcie mi proszę, w jakim kierunku zmierza dobre audio...w kierunku brzmienia live...tu myślę?po jaką cholerę dobry system home audio, wstawić estradowy i jest non stop live...i sąsiedzi nas pokochają jeszcze bardziej ;-)...jeśli w kierunku brzmienia, szczegółów, itd. Znowu zaczyna się zagwozdka ... Co z tą barwą instrumentów, jakie są w rzeczywistości...ile ma być dolnego pasma, nagranie mam dociążać systemem czy słuchać jak zrealizowano...a bo to za mało kontrabasu w kontrabasie, skrzypiec w skrzypcach, itd...Zglupieć można ...

Pozdrawiam

k***a jak ja nie lubię humanistów oni zawsze znajdą jakieś drugie dno, belkę w oku czy cos podobnego.

Jeszcze pytanko...jak ma brzmieć na dobrym systemie, dobrych kablach krzyk?

Edytowane przez Gość
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

X.3 na złotych wtykach jest fenomenalnie muzyka na i plastyczna. Nowy kabel w tej dziedzinie nie daje tego poziomu smaku ale ma w zamian to co trafnie opisał Mirek.

Rafael...siedzicie w audio od tylu lat...i co z tego wynika?

Wynika że nie ma jedynie słusznej szkoły grania, użytkownicy są mniej lub bardziej wyrobieni ale nie koniecznie potrzebują w dźwięku z audio prawdy!

Kolejna sprawa najwięcej postępu w audio mamy dzięki pasjonatom (do których się zaliczam). PRODUCENCI mają inne wytyczne z czego najwięcej od księgowych. Sami odbiorcy chcieli by posiadać lepszy sprzęt niestety nie kupują bo całą kasę zabierają im kobitki; ach ten sex ;)

Słuchał już ktoś tych kabli Transcenda Enerra?

Naliczyłem 7 modeli różniących się sumarycznym przekrojem żył.

Zastanawia mnie zastosowanie miedzianych wtyków Schuko i wtyków EIC. To na pewno jest recepta na brzmienie gęste i dociążone, ale czy nie brakuje tam góry?

Z moich doświadczeń jest ogromna różnica w odbiorze tego samego kabla na wtykach miedzianych i np na platynowo-palladowych Oyaide 004.

Miedziane wtyki z czasem oksydują się. Wtyk Schuko da się wyczyścić, ale jak poradzić sobie z miedzianym wtykiem EIC?

Jak właściwie dobrać odpowiedni kabel do danego urządzenia z 7 modeli? Na ile one różnią się od siebie brzmieniowo?

Edytowane przez Milimetr

Rafaelu, kable wyglądają przyzwoicie ale najważniejsze to jak brzmią. Dla mnie możesz drut szydełkować byleby

zagrał na dobrym poziomie. Możesz nawet robić go u kowala za rogiem ulicy - to nie ma znaczenia, ważne jak będzie

grał.

Tak jak wyżej napisałem najważniejsza jest pasja i chęć eksperymentowania bo bez tego nie będzie postępu.

Oczywiście życie nas także w tym hobby ogranicza :)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

X.3 jest fenomenalnie muzykalna, tylko trzeba wymienić jej oryginalne wtyczki na złote Futurechy bądź Oyaide.

Edytowane przez tomkly

X.3 jest fenomenalnie muzyka na, tylko trzeba wymienić jej oryginalne wtyczki na złote Futurechy bądź Oyaide.

Przyznać się kto ma cały set wtyczek do prób na podmianki ;)

Mam wszystkie złote wtyczki dostępne na rynku.

Kurde jak ja nie lubię tego Tomklyego ;)

k***a jak ja nie lubię humanistów

Myślę, że czas zacząć pisać konstruktywnie i nie szukać drugiego dna tam, gdzie go nie ma.

Wspominałeś gdzieś wcześniej, że ta sieciówka potrzebuje 600 godz. wygrzewania.

Wiadomo, że zmienia się dźwięk w trakcie wygrzewania, czasami o 180 stopni.. Po ilu godzinach grania opisywał wstępnie je tomkly?

Może jeszcze nabiorą cech, o których wspominał sly - czy tak ma zostać? Generalnie wg Ciebie jakie ma cechy?

Pytam z ciekawości.

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Może jeszcze nabiorą cech, o których wspominał sly - czy tak ma zostać? Generalnie wg Ciebie jakie ma cechy?

Pytam z ciekawości.

Ze swoimi podstawowymi cechami pójdą z tymi szlachetnymi w stronę Dominatora.

Ze swoimi podstawowymi cechami pójdą z tymi szlachetnymi w stronę Dominatora.

A mógłbyś napisać konkretniej, a nie w stylu : "to stąd i jeszcze dalej" ? Proszę.

Jak z czystością? Po ilu godz. wygrzewania tomkly opisał wstępnie twoje kable?

Powoduje mną ciekawość a nie złośliwość ;)

Edytowane przez Cytrus

Enerr Transcenda to są kable czy wtyki ? - bo na stronie producenta doszukałem się tylko zdjęć wtyczek

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

To kable.

W sieci jest nawet cennik.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak zwykle w tej branży różnice cen między modelami IMO z kosmosu.

Cena wtyków i nakład pracy na konfekcję w najtańszym modelu (za 2000 zł) są mniej więcej jednakowe jak w modelu najdroższym (za 8000 zł).

Wynika z tego, że różnica wynosząca 6000 zł !!! odzwierciedla różnicę kosztu między przewodnikiem o przekroju sumarycznym 8 mm 2 w najtańszym modelu, a przekrojem 15 mm 2 w najdroższym modelu i to na odcinku zaledwie 1.5 metra!

Oh well.... Zejdźcie w końcu ludzie w tym hobby na ziemię!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Milimetr

Powoduje mną ciekawość a nie złośliwość ;)

Dominator wygrzany 600 godzin jest aktualnie u mnie, chcesz podejdę wepniesz do swojego systemu posłuchasz i wyciągniesz wnioski.

Słuchał już ktoś tych kabli Transcenda Enerra?

Naliczyłem 7 modeli różniących się sumarycznym przekrojem żył.

Zastanawia mnie zastosowanie miedzianych wtyków Schuko i wtyków EIC. To na pewno jest recepta na brzmienie gęste i dociążone, ale czy nie brakuje tam góry?

Z moich doświadczeń jest ogromna różnica w odbiorze tego samego kabla na wtykach miedzianych i np na platynowo-palladowych Oyaide 004.

Miedziane wtyki z czasem oksydują się. Wtyk Schuko da się wyczyścić, ale jak poradzić sobie z miedzianym wtykiem EIC?

Jak właściwie dobrać odpowiedni kabel do danego urządzenia z 7 modeli? Na ile one różnią się od siebie brzmieniowo?

Z miedzią we wtykach nie na żadnego problemu. Wystarczy 3x włożyć i wyjąć wtyk i po ponownym włożeniu jest po problemie aż do ewentualnego kolejnego wypięcia kabli. Miedź jest dość miękka i zoksydowana powierzchnia szybko schodzi. Zresztą nie widzę problemu bo gram na nich już pól roku i na wtykach nie ma żadnego nalotu.

i na wtykach nie ma żadnego nalotu.

Dobra czysta miedź nie utlenia się tak szybko bo nie ma w niej ognisk zanieczyszczeń będących inicjatorem procesu utleniania.

chcesz podejdę wepniesz do swojego systemu posłuchasz i wyciągniesz wnioski.

Już rozmawialiśmy na ten temat wcześniej na pw i pisałem Ci, że nie ma u mnie takiej możliwości. Jedynie całą listwą można żonglować. No i nie ma mnie teraz w Kraku :)

Edytowane przez Cytrus

Mimo to czyszczenie styków we wtykach EIC jest problematyczne.

Już rozmawialiśmy na ten temat wcześniej na pw i pisałem Ci, że nie ma u mnie takiej możliwości. Jedynie całą listwą całą listwą można żonglować. No i nie ma mnie teraz w Kraku :)

Słuchaj w takim razie komarów :)

Słuchaj w takim razie komarów :)

Je akurat zabijam bardzo szybko. ;)

No i co z opisem?

Edytowane przez Cytrus

Jak zwykle w tej branży różnice cen między modelami IMO z kosmosu.

Cena wtyków i nakład pracy na konfekcję w najtańszym modelu (za 2000 zł) są mniej więcej jednakowe jak w modelu najdroższym (za 8000 zł).

Wynika z tego, że różnica wynosząca 6000 zł !!! odzwierciedla różnicę kosztu między przewodnikiem o przekroju sumarycznym 8 mm 2 w najtańszym modelu, a przekrojem 15 mm 2 w najdroższym modelu i to na odcinku zaledwie 1.5 metra!

Oh well.... Zejdźcie w końcu ludzie w tym hobby na ziemię!

Masz rację tylko to musiałbyś powiedzieć wszystkim firmom audio. Przecież niski model Shunyaty nie jest znacznie bardziej pracochłonny niż Anaconda, a różnica w cenie kilkukrotna.

No ale przy kablach to ujdzie, przy topowych kolumnach to w cenie sprzedaż połączona jest ze sprzedażą fabryki producenta :)

Opis zostawiam humanistom :)

Acha.

Tak k'woli ścisłości:

Dlaczego oficjalnie posługujesz się na forum 2-ma nickami i z obu piszesz o swoich produktach?

To chyba zabronione jest netykietą, czy nie?

Znowu mamy do czynienia z sytuacją orwellowską?: "Wszystkie zwierzęta są sobie równe, ale..."

Edytowane przez Cytrus

Ja bym chętnie kupił takie czy inne kable. Jestem z tych, którzy wierzą w ich działanie. Chciałbym tylko, a może aż, aby oferta cenowa była wyceniona uczciwie. To znaczy odzwierciedlała realny (niezawyżony) nakład kosztów na badania, na materiały i na wykonawstwo oraz marżę. Żeby producent nie próbował w jedym egzemplarzu sprzedać 100 % kosztów B+R i nie walił prowizji na zasadzie dopisywania zera lub dwóch zer na końcu swojego rachunku.

Ciekawe czy taki uczciwy deal między producentem a odbiorcą jest możliwy. Większość cen kabli postrzegam niestety jako pozycjonowanie produktu, a nie odzwierciedlenie ich jakości. Weźcie się zastanówcie tak na chłodno - żeby 1.5 metrowy kabel sieciowy kosztował 8000 zł i więcej - to jest chore IMO.

My jako audiofile na przestrzeni lat zgodziliśmy się na całkowite robienie nas w wała, jeśli chodzi o ceny naszego sprzętu.

Pisane z autopsji - również jestem ofiarą tego trendu.

Edytowane przez Milimetr
  • Pokaż nowe odpowiedzi