Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

obraz na LCD jest ostrzejszy ale sterylny, kolory są mniej zróżnicowane a wewnątrz wyświetlanych obiektów brakuje szczegółów, wszystko wygląda jak wypolerowane, stąd te słynne w mniejszym lub większym stopniu maski na twarzach, po takim okresie oglądania plazmy teraz na LCD ja widzę non stop ten efekt (polerka, niekoniecznie na twarzach)

Zgadzam się z kolegą. Dla mnie najgorszy w LCD jest ten efekt maski na twarzach.

Mam w domku plazmę, LCD LED i projektor. Na ustawieniach fabrycznych obraz z plazmy i projektora jest b.dobry a z LCD paskudny. Niestety.

Przy materiale SD plazma jest nie do pobicia. Ma za to swoje wady - nie nadaje się do jasnych, słonecznych pomieszczeń.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• Użytkownicy+

A po dzentelmeńsku się rozwiązał czy po grubiańsku?

Hmm, sam oceń.

mczaj ma bana w wątku. Kilkanaście wpisów zostało usuniętych, a zdjęcia użyte bez woli mczaja za chwilę wywalam.

A,w ślepym teście to by rozróżnili te telewizory?

Gdzieś czytałem/od dwóch dni bezskutecznie szukam/ o takim teście,w którym osłonięto wyciętym kartonem plaskacze i nikt nie był w stanie określić technologi w/g której oglądano obraz.

To by w ogromnej części zaprzeczało pewnym utartym stwierdzeniom zwolenników obu technologii.

A,w ślepym teście to by rozróżnili te telewizory?

Gdzieś czytałem/od dwóch dni bezskutecznie szukam/ o takim teście,w którym osłonięto wyciętym kartonem plaskacze i nikt nie był w stanie określić technologi w/g której oglądano obraz.

To by w ogromnej części zaprzeczało pewnym utartym stwierdzeniom zwolenników obu technologii.

Być może dla wielu (ludzi nie za bardzo interesujących się tematem) byłby to problem, oczywiście kiedy wyłączono by wszystkie "ulepszacze obrazu" typu np. redukcji szumu itp. Może ten efekt maski o którym pisał Piopio 3 posty wyżej, to właśnie było to.

Nawiązując do awantury....jakaś paranoja na forum nastała w kwestii praw autorskich....zapoczątkował to bodajże rochu i wielu podąża tą absurdalną ścieżką zgryzoty....odrobiny dystansu ludziska i mniej emocji....telewizory to tak naprawdę martwe nic nie warte przedmioty, tak samo jak jeden czy drugi sprzęt hifi.....są setki ważniejszych spraw.....o wiele ważniejszych....

Hmm, sam oceń.

mczaj ma bana w wątku. Kilkanaście wpisów zostało usuniętych, a zdjęcia użyte bez woli mczaja za chwilę wywalam.

Chciałbym tylko wiedzieć czy ten sposób użycia zdjęcia zamieszczonego na forum był zgodny z regulaminem czy nie (w momencie zamieszczania przez Krzyśka nie było jeszcze znane zastrzeżenie kolegi "mczaj" do tego zdjęcia) ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Chciałbym tylko wiedzieć czy ten sposób użycia zdjęcia zamieszczonego na forum był zgodny z regulaminem czy nie (w momencie zamieszczania przez Krzyśka nie było jeszcze znane zastrzeżenie kolegi "mczaj" do tego zdjęcia) ?

W taki sposób to większość zdjęć zamieszczonych na forum jest nielegalna. Szczególnie tych z innych portali internetowych. W zasadzie to niektóre całe tematy nadają się do skasowania. N.p. na DIY jest temat na temat ciekawych kolumn który od samego początku do końca nie jest niczym innym niż wklejaniem zdjęć kolumn z internetu.

W taki sposób to większość zdjęć zamieszczonych na forum jest nielegalna. Szczególnie tych z innych portali internetowych. W zasadzie to niektóre całe tematy nadają się do skasowania. N.p. na DIY jest temat na temat ciekawych kolumn który od samego początku do końca nie jest niczym innym niż wklejaniem zdjęć kolumn z internetu.

Dokładnie ! Dochodzimy do paranoi...co chwilę wklejamy fotki z sieci...., a oburzamy się gdy ktoś skopiuje nasze zdjęcie z jednego miejsca forum w drugie ! :-))))

Dokładnie ! Dochodzimy do paranoi...co chwilę wklejamy fotki z sieci...., a oburzamy się gdy ktoś skopiuje nasze zdjęcie z jednego miejsca forum w drugie ! :-))))

Założyłem nowy temat na bocznicy o prawach autorskich.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W kwesti niuansów prawnych polecam...... forum ...prawne.

Ukryta Zawartość

(zerknąć na "prawo cytatu")

Ukryta Zawartość

ankieta pokazuję ile osób z tego forum wybrało by technologię pdp,

tego oszukać się nie da :) żadne plącze lamenty tłumaczenia nic tego nie zmieni,

jest czarno na białym - większa świadomość odbiorcy technologii wyższy odsetek wyboru w kierunku pdp! i chyba tym akcentem należy to podsumować.

żadne tłumaczenia poniżej wypisywane po moim poście nie należy brać pod uwagę :)

Focal + Naim

Gdyby jeszcze ta ankieta zechciała być reprezentatywna...

Wziąłeś pod uwagę 25 głosów niezdecydowanych? Wśród nich są zdeklarowani zwolennicy LCD, którzy umieścili swój głos tam tylko dlatego że zdają sobie sprawę z ich wad, ale je akceptują.

Robiłeś jakieś badania pyschologiczne, że wspominasz coś o świadomości?

P.S. Pisze się żadnych tłumaczeń...nie należy brać pod uwagę (nie "żadne tłumaczenia").

Gdyby jeszcze ta ankieta zechciała być reprezentatywna...

Wziąłeś pod uwagę 25 głosów niezdecydowanych? Wśród nich są zdeklarowani zwolennicy LCD, którzy umieścili swój głos tam tylko dlatego że zdają sobie sprawę z ich wad, ale je akceptują.

Robiłeś jakieś badania pyschologiczne, że wspominasz coś o świadomości?

P.S. Pisze się żadnych tłumaczeń...nie należy brać pod uwagę (nie "żadne tłumaczenia").

hahhaha zaczyna się tłumaczenie

a nie pomyślałeś że może procentowo wśród tych 25 niezdecydowanych głosów większość to jednak wybrało by pdp a nie wszyscy jak to zakładasz bardzo zgrabnie lawirując tylko lcd??????

tu nie trzeba robić badań psychologicznych! nie ten teren absurdu jaki proponujesz,

użytkownicy na tym forum to ludzie w większości pasjonujący lub interesujący się AV i ich świadomość wiedza doświadczenia dają też wynik w tej ankiecie , jestem pewien gdyby np 10 osób z tego forum wylosować i wyszukać z ulicy 10 kowalskich to więcej by byli w stanie powiedzieć na temat audio video w tym tkwi cały szkopuł!

ludzie na forach mają większą wiedzę bo się tym pasjonują i interesują to określa ich wyższą świadomość wyboru towaru czy to wzmak czy tv w dążeniu do pełniejszej satysfakcji z zakupionej rzeczy dążą do tego wnikają w niuanse - kowalski odwrotnie! ma inne priorytety!, i tego nie podważysz w żaden sposób :)

Focal + Naim

Bawiąc sięliczbami możemy rozrzucić te 25 w proporcji 13:46 i otrzymamy:

LCD: 13 + 7 = 20

PDP: 46 + 18 = 64

użytkownicy na tym forum to ludzie w większości pasjonujący lub interesujący się AV

ludzie na forach mają większą wiedzę bo się tym pasjonują i interesują to określa ich wyższą świadomość wyboru towaru czy to wzmak czy tv w dążeniu do pełniejszej satysfakcji z zakupionej rzeczy dążą do tego wnikają w niuanse

Wydaje si się, że jestem pasjonatem A/V, czyli temat mnie interesuje. Dowiaduję się że mam małą wiedzę i nikłą świadomość wyboru towaru. Co ja zrobię, że mój LCD daje mi (ogromną) satysfakcję.

W dyskusji o Kinie Domowym obrywam i jestem traktowany jako Mister Second Class (kto pamięta ten świetny przebój zespołu Spencer Davis Group?) za to, że lubię LCD podczas gdy przyjęty konwenans nakazuje lubić plazmę. W dyskusji poświęconej czystemu audio jestem potępiany za moje upodobanie dźwięku wielokanałowego 5.1, gdyż przyjęty tam konwenans każe słuchać tylko stereo.

To jest właśnie ta "tolerancja". A swoich gustów zmieniać nie zamierzam.

Nie wiem na czym miałoby polegać to mieszanie w głowach.....

Pisząc o mieszaniu w głowach ani razu nie zasugerowałem, że PDP jest lepsze od LCD. Po prostu robienie zdjęć nie ma nic wspólnego z rzeczywistym obrazem jaki prezentują telewizory. Rodzaj i jakość aparatu, zdolności fotografującego, warunki w jakich robimy zdjęcie, poziom sygnału w TV, monitor na jakim te zdjęcia potem przeglądamy - wszystko to ma wpływ na fotografię. I jeśli ktoś szuka TV i porówna te fotografie bez wgłębiania się w technologie może dojść do błędnych decyzji, gdyż zasugeruje się ładną fotografia a nie rzeczywistym obrazem prezentowanym przez dany model. te zdjęcia są nienaturalne i nie oddają rzeczywistości.

To jest właśnie mieszanie w głowach.

@kolego Bobcast- co byś sobie nie wymyślił, nadal zwolenników PDP jest dużo więcej. Z mojej strony błędem było wprowadzenie 3 mozliwości odpowiedzi. Powinny być dwie. PDP lub LCD. I nie byłoby domysłów i kombinacji.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

W dyskusji poświęconej czystemu audio jestem potępiany za moje upodobanie dźwięku wielokanałowego 5.1, gdyż przyjęty tam konwenans każe słuchać tylko stereo.

Czyste audio to faktycznie stereo (audiofilskie) ale przecież można zbudować kino domowe z klocków Krell i wtedy nie będą potępiać.:D

Nie upraszczaj sprawy z TV ponieważ każdy kowalski nie może mieć i nie ma specjalistycznej wiedzy na temat video.

@kolego Bobcast- co byś sobie nie wymyślił, nadal zwolenników PDP jest dużo więcej.

Zapomniałeś dodać trzy słowa: "w tym wątku". Albo "na tym Forum".

Bo w skali świata statystyki przytaczałem. 86% to LCD.

A najlepiej to obejrzyjcie sobie choć raz LaserVue w akcji.

Czyste audio to faktycznie stereo (audiofilskie) ale przecież można zbudować kino domowe z klocków Krell i wtedy nie będą potępiać.:D

Powtarzam do znudzenia, że głównym przeznaczeniem moich zabawek jest muzyka 5.1 a nie kino domowe. To są inne zastosowania, inne głośniki i inaczej rozstawione. Czyli mam konfigurację MUZYCZNĄ. Owszem, pojawił się nowy TV, ale jak mi sie (sporadycznie) zdarzy obejrzeć jakiś film - to dźwięk też pojdzie przez wspomnianą konfigurację muzyczną. Napisałem kiedyś w innym wątku i poparło mnie sporo osób, że efekty przestrzenne przy filmach z tak puszczonym dźwiękiem są lepsze niż z konfiguracji czysto kinowej.

Bo w skali świata statystyki przytaczałem. 86% to LCD.

Bobcat, prosze daj juz spokoj z tymi bezsensownymi statystykami. Ile procent glosow z 86% oddali pasjonaci av a ile 'Kowalscy'? Tak wiec odpowiedz sobie sam. Jesli juz chcesz sie kierowac statystykami to szukaj ankiet kierowanych do pasjonatow a nie ogolu.

W zalaczniku masz ankiete dotyczaca sprzedazy aut. Jak widzisz Fiat jest lepszy od Hondy, Nissana czy Suzuki:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Forum to jest dla mnie całym światem :)

Jak widzisz Fiat jest lepszy od Hondy, Nissana czy Suzuki:)

:) I parę lat temu pewnego lata Fiat Panda został nawet Samochodem Roku !!!!!

A jak ma się to do jakości ? Wszyscy wiemy.

• Moderatorzy

dałem głos na : "jedna i druga......", mam LCD LED z którego jestem bardzo zadowolony, ale chyba dla niektórych moje zadowolenie jest błędem, wypaczeniem i może powodem do napiętnowania ?

jest oczywiste, że obie technologie mają wady i nie są idealne

na początek proponuję opaski na rękaw z napisem LCD

sposób prowadzenia dyskusji spowodował, że stała się głupia, nic nie wnosząca

to trochę tak jakbyśmy założyli wątek: " która kobieta jest najpiękniejsza" wszyscy wklejaliby fotki swych faworytek: profil, anface, na golasa..., podał wymiary itd, a kolega dyskutant: twoja baba jest paskudna, nie lubię rudych, cycki nie takie a kolana za szczupłe, usta za wypukłe a palce za długie, a ta blondi to w ogóle strzyga - tylko moja jest sexi

jak dzieciaki, nie jak politycy....

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

jest oczywiste, że obie technologie mają wady i nie są idealne

Może i moja plazma swoje wady ma, może ma ich mnóstwo, może parametry ma do bani, ale dużo bardziej przyjemniej oglądam filmy na nim niż na jakimkolwiek LCD :) I nie szukam w nim głębokiej czerni, idealnej ostrości czy super bieli. Nie wyświetlają mi się przed oczami parametry czy fachowe testy. Ja nie muszę się dowartościowywać. Ja po prostu korzystam z niego z przyjemnością.

Może i moja plazma swoje wady ma, może ma ich mnóstwo, może parametry ma do bani, ale dużo bardziej przyjemniej oglądam filmy na nim niż na jakimkolwiek LCD :) I nie szukam w nim głębokiej czerni, idealnej ostrości czy super bieli. Nie wyświetlają mi się przed oczami parametry czy fachowe testy. Ja nie muszę się dowartościowywać. Ja po prostu korzystam z niego z przyjemnością.

To masz tak jak ja, tyle że na odwrót, ze wskazaniem na LCD :-)

Bobcat, prosze daj juz spokoj z tymi bezsensownymi statystykami. Ile procent glosow z 86% oddali pasjonaci av a ile 'Kowalscy'? Tak wiec odpowiedz sobie sam. Jesli juz chcesz sie kierowac statystykami to szukaj ankiet kierowanych do pasjonatow a nie ogolu.

Statystyki (stety czy niestey) dotyczą całej populacji. A nie tylko jakiegoś jej podzbioru, który wykazuje cechy nam odpowiadające. Więc mówienie, że wyniki tej tutaj zabawy ankietowej odzwierciedlają cokolwiek jest grubymi nićmy szytą manipulacją. To jest tak jakbyśmy poszli do zwolenników parti XYZ i spytali jakie są pani/pana preferencje polityczne. Oczywiście odpowiedź padłaby jedna: partia XYZ. A my na podstawie tego osobliwego "badania opinii publicznej" obwieszczamy: Polacy jednomyślnie wybierają partię XYZ.

Tyle ze cala populacja, powiem wiecej jej wieksza czesc ma wnosie co jest lepsze plazma czy lcd. Po prostu nie sa tym zainteresowania stad mala/nikla/zadna wiedza w tym temacie. Tak wiec co warte sa te statystyki? Bobcat troche bardziej praktyki a mniej teoretyzowania. Wiedza ksiazkowa jest dobra jesli jest poparta praktyka. Nawet najwiekszy tlumok moze nauczyc sie regulek i klepac je bez zrozumienia.

Podsumowujac ankieta tematyczna jesli ma miec jakiekolwiek sensowne odzwierciedle tylko w gronie osob zainteresowanych.

no to kłóda na temat :)

Ja Ci dam klodka:D Temat sie dopiero rozwija.

Podczas wizyty w centrum handlowym rzucilem dzisiaj okiem na dzial z tv. Nie bede chyba pisal, ktory obraz mi sie bardziej podobal;)

Tyle ze cala populacja, powiem wiecej jej wieksza czesc ma wnosie co jest lepsze plazma czy lcd.

Zgoda. Ale nie zrozumiałeś mnie. Badania preferencji (czy czegokolwiek) przeprowadza się na próbce reprezentatywnej, a nie na zbiorze starannie wyselekcjonowanych osób, które wiadomo z góry ze nam przytakną. W ten sposób przeprowadzano tylko badania poparcia dla socjalizmu i linii programowej PZPR w czasach minionych.

Tylko czy glos oddany przez osobe nie posiadajaca wiedzy na dany temat albo wybierajaca dana opcje 'bo posiada w domu czyli musi byc lepsza' jest wiarygodny?

IMO to tak jakbys spytal sie mnie jaki jest lepszy krem na noc a jaki na dzien?:)

IMO2 kolejny temat bez sensu. Ja np. wole Mercedesa od BMW ale nie staram sie nikogo przekonywac ze jest lepszy itp. Powiem wiecej na dzien dzisiejszy nie wiem czy jest lepszy:) Tak wiec niech sie kazdy cieszy tym co ma:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.