Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc później...

Przed wczoraj widziałem Toshibę z 3D bez okularów. Kto to im kupi. Jakość obrazu mniej więcej taka jak na pocztówkach 3D. Chyba najgorsze 3D jakie kiedykolwiek widziałem.

A OLEDa jak nie było tak nie ma. Zważywszy na to że pod koniec roku koniec świata to chyba już się nie pojawi. :-)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Przy okazji, czy ktoś ma wiedzę jak to jest treaz z żywotnością NeoPlasmy w VT50?

Dokładnie tak jak napisał Ci Bobcat.

Któż to wie.

Mogę tylko dodać że 55VT30, po roku eksploatacji, na razie bez zastrzeżeń.

A OLEDa jak nie było tak nie ma.

Teraz się odwzwę w stylu mojej teściowej: a nie mówiłem?

55VT30, po roku eksploatacji, na razie bez zastrzeżeń.

Mój G30 ma 7 miesięcy. Również jak na razie bez zastrzeżeń.

Sam chyba nie zasygnalizuje, trzeba wywołać sprawdzenie aktualizacji.

Co do zmian nie wypowiadam się, jakieś tam na pewno są :)

A jednak zasygnalizował, tyle że dopiero dziś.

Luxman L-507uxII+CD D-05; Sonus Faber Olympica II

Kupować Panasa VT50 50 cali czy "męczyć" się jeszcze na mojej stareńkiej plazmie Pioeneera /9-letnia/ i doczekać OLEDA-a ? :-)

Jak Cię ona tak bardzo męczy to wymień. Nawet jeśli OLED będą w tym roku, to drogie. "Fajne" ceny OLED, będą pewnie z 5 lat po premierze rynkowej tych modeli 55".

Dlatego piszę ,że mój Pioneer wydaje już ostatnie tchnienie bo na środku ekranu pojawiły się czarno-zielone widoczne 'grube piksele",

które nie zawsze chcą znikać po odświeżeniu obrazu.

Piszesz ,że ten OLED w "ludzkich cenach" to może jeszcze potrwać więc zastanawiam się czy inwestować w porządnego Panasa

czy chociażby takiego taniego LEDA-a Soniacza na "przetrwanie".

Myślę o KDL-40EX720 lub KDL-46EX720 ,mam możliwość je kupić nowe od Dystrybutora, pierwszego lekko powyżej 2kzł a drugiego

ok. 3kzł .Sony chyba jednak wycofuje się z naszego Rynku po ceny poleciały .

Tadeo o tym która seria jest nowsza mówią ostatnie dwie cyferki. W zeszłym roku było to 30, w tym jest 50. VT to nie jest seria nowsza/nowocześniejsza tylko wyższa półka.

Porównywałem 50 i 30, swoje spostrzeżenia zawarłem w wątku o Panasonicu:

* 50 jest troszkę jaśniejszy. Jeśli swojego (seria 30) oglądam z kontrastem ustawionym na 50 - serię 50 muszę ustawić na 45 aby mieć to samo.

* Odniosłem wrażenie, że Sub-Field 600 Hz (seria 30) działa lepiej niż Focused-Field 1200 Hz (seria 50).

* Pozatym różnic w jakości obrazu nie dostrzegłem "gołym okiem" żadnych. Może na przyrządach laboratoryjnych coś by się dało stwierdzić.

Słuchaj Witka, bo dobrze ci radzi. Jeśli komuś (jak mnie) nie zależy na 3D - modele G30 są optymalnym wyborem. Spiesz, bo właśnie końcówka serii 30 znika ze sklepów. Półki zapełniają się tegoroczną ofertą z serii 50, która jest w całości 3D, a ponadto ma ceny (w porównaniu z ubiegłoroczną ofertą 3D) wyśrubowane do granic absurdu.

Czyli LCD-eki mam sobie odpuścić ?

3D będę używał okazjonalnie ,mam Oppo ,trzy filmy oraz dwa koncerty w 3D .

Co z okularami ,można kupić z TV-kiem czy oddzielnie i po ile ?

Jak z "ładowaniem" okularów ?

Jak 3D to TX-P50GT30 ale lepszym rozwiązaniem jest seria Cinema 3D od LG, są to niestety TV LCD.

Plazma zagra lepiej przy niższych rozdzielczościach o niebo lepiej od LCD (który jest sztuczny)

natomiast 3D pasywne jest lepsze od aktywnego poza jednym wyjątkiem.

kurcze trzeba uważać nawet na kolejność słów we wpisie, ale masz rację :)

Co do naszego wątku.

W czasie wakacji w czasie wolnym z nudów niedawno udałem się do dużego sklepu z bardzo dużą ilością telewizorów . Co od razu rzuciło mi się w oczy : wyeksponowanie modeli LED oraz schowany w kącie dział Panasonica. Na wysokości oczu oczywiście same LCD, plazmy na półkach na górze. Obraz z LED przejaskrawiony ale wyeksponowany, obraz z plazm ( jeśli były włączone) nijaki, bez wyrazu, bez kolorów. Na pierwszy rzut oka oczywiście LED. A spece od marketingu to już poezja :) Mistrzowie

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Dostaniesz tyle odpowiedzi ilu jest tu dyskutantów. Ja Ci powiem że dowolna, jaka się Tobie podoba. Ale znajdą się tacy, którzy przedstawią skomplikowane układy równań różniczkowych wspomaganych rachunkiem macierzowym i teorią kwantów abyś sobie tę odległość obliczył. Od nich się dowiesz, że jest to jedyna słuszna odległość i każda inna powinna być karana sądownie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.