Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio przeglądając gazetki reklamowe trafiam już na takie wydania ze nie ma ani jednej plazmy...(?)

Wiem ze jesteśmy zaściankiem.... .jednak coś chyba "jest na rzeczy".(?)

Istnieje jedna podstawowa zasada: NIE KUPUJE SIĘ NIC Z GAZETEK !!!!

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Dajmy sobie spokój - widzę że masz jakieś swoje teorie.

Nie będę robił logicznego rozbioru zdań , bo to bez sensu. (jak masz kłopoty z interpretacją = pytaj, a nie stwierdzaj).

Widzę, że kolega ucieka od odpowiedzi że nie zgadzam się z jego teorią. I nie chodzi o interpretację, czy jakieś rozbiory zdań, tylko o szczegóły i konkrety. Jeśli się mylę to wyprostuj, napisz w czym się mylę. Zawsze jestem chętny do nauki.

Generalnie jak utożsamiasz TV analogową z cyfrową że różnią się tylko pod względem rozdzielczości - nie ma sensu dalej ciągnąć.

Tym razem to kolega dodaje coś od siebie czego nie pisałem. Właśnie jest trochę na odwrót. Pisałem, że w większości maja tę samą rozdzielczość, czyli się nie róznią pod tym wzglem. Oczywiste jest, że sygnały cyfrowej i analogowej TV pod wieloma aspektami się różnią. Gdyby tak nie było, nie byłoby tej "rewolucji". Chodzi jednak o to, że wg. mnie napisałeś nie do końca prawdę. Gdyż koniec TV analogowej wcale nie oznacza, że cyt. "poniekąd znowu znika kolejny punkt przewagi plazmy". Nie znika ponieważ, ponieważ w dalszym ciągu zdecydowana większość programów pozostaje w rozdzielczość SD a nie HD, a to właśnie ten aspekt jako jeden z punktów wyższości podawali zwolennicy plazm.

Teraz jeszcze raz powtarzam, że mogę się mylić, ale jeśli tak to proszę o konkrety, czyli w czym?

@majkeljot - bardzo urocza, Twoja interpretacja tak prostych zdań.

Dorabiasz fabułę, ale najciekawsze że nadal wiesz co myślę....L))))

Proponuję byś założył osobny wątek (mnie nie wypada, Tobie tak) i kontynuować publicznie "co mail na myśli poeta".

Proponuję też w nim ankietę (pytałeś wcześniej innych , czy dobrze interpretujesz) a ja obiecuję na końcu - szersze objaśnienie, co miałem na myśli.

(nie Tobie, Ty już wiesz...ale innym)

Nie ma tutaj nic z podtekstów , ale wykorzystam to do np. wątku o "kalibracji" , bo tam też jest istotne co miał na myśli reżyser... . :))))

Pozdrawiam.

Duzo słów mało treści. Widzę, że lubisz jakieś psychopatyczne zabawy w doklejanie komuś co myśli. Ja napisałem Ci wprost moje zdanie, a ty ślizgasz się i wykręcasz od odpowiedzi niczym jakiś wąż. Nie potrafisz odpowiedzieć, to napisz to. Twoje propozycje są co najmniej nie na miejscu. Cóż, tak jak wcześniej z Twoich okrzyków nic nie wniosło do tematu tak i teraz nie wiesz jak się odnieść do tematu. Ankietę jak masz chęć to sobie załóż i składaj jakieś inne dziwne wnioski.

Kończę więc tę jałową jak dla mnie z Twoje strony dyskusję i tak się od Ciebie niczego nie dowiem. Pozdrawiam

Żeby nie było aż tak offtopowo to chciałem się zapytać o pobór mocy. Jak obecnie kształtuje się poziom pobieranej mocy pomiędzy czołowymi LCD a Plazmami z uwzględnieniem tych innych od Panasonica?

Nie znika ponieważ, ponieważ w dalszym ciągu zdecydowana większość programów pozostaje w rozdzielczość SD a nie HD, a to właśnie ten aspekt jako jeden z punktów wyższości podawali zwolennicy plazm.

Chodzi o to człowiiiiiiiiiieku że DVB-T trzeba wpiąć (dekoder) w wejścia scart i inne w TV, a analogową trzeba było podłączyć do wejścia antenowego, rozdzielczość nie ma tu nic do rzeczy.

Pisałem, że mogę się mylić, ale w pamięci mam wyjaśnienia dotyczące wyższości modeli plazmowych od LCD mówiące, że przyczyną tego zjawiska jest ściśle związana z rozdzielczością sygnału SD. Jak będę miał czas to trochę w archiwum pogrzebię i jak znajdę to podam.

DVB-T trzeba wpiąć (dekoder) w wejścia scart i inne w TV, a analogową trzeba było podłączyć do wejścia antenowego

A jak to się ma do dzisiejszych wyposażonych w dekoder mpeg gdzie dvb-t też odbierasz z anteny.

P.S. A tobie skąd się wzięło to "człowiiiiiiiiiieku" Nie możesz normalnie napisać?

P.S.2 Zajrzałem na chwilę na pierwszą stronę tego wątku i już coś jest :

Owszem plazma ma bardziej naturalny obraz i spisuje się lepiej w SD

Oczywiście później poszukam więcej.

Użytkownik KrzysiekA dnia 17.08.2011 - 11:24 napisał

Owszem plazma ma bardziej naturalny obraz i spisuje się lepiej w SD

Oczywiście później poszukam więcej.

Chodzi o SD analogowe

A jak to się ma do dzisiejszych wyposażonych w dekoder mpeg gdzie dvb-t też odbierasz z anteny.

Pisałem o wejściu antenowym a nie co odbiera (antena).

A czym się różni SD analogowe od SD z DVB-t ?

Jedno jest nadawane i odbierane analogowo a drugie cyfrowo

@witek - daj sobie spokój.

Przecież to bez sensu...., zaraz do podstaw TV wrócicie.

Proste zdanie i..(?)

Nie to jest sensem.

Zerknij dobrze czego to dotyczy.

Budowa fabuły na zdaniu,

Adwersarz :

- wie co miałem na myśli (skąd - nadal się z tego nie wytłumaczył, ale atakuje....)

- jest "ślepy" , nawet nie widzi cudzyslowia w pierwszym zdaniu (choć cytuje)

- co to cudzysłów , już nie tłumaczę... :))))

itp.itd

Juz nie chcę kontynuować , ale pasuje do jego dalszej "fabuły" ten cytat idealnie:

Widzę, że lubisz jakieś psychopatyczne zabawy w doklejanie komuś co myśli. Ja napisałem Ci wprost moje zdanie, a ty ślizgasz się i wykręcasz od odpowiedzi niczym jakiś wąż. Nie potrafisz odpowiedzieć, to napisz to.

Kolejny który lubi próbować głupka z ludzi robić? Zadaję pytania ponieważ nie mam dogłębnej wiedzy w tym względzie i nie potrzebuję kretyńskich odpowiedzi w stylu: a czym się różni plazma od LCD - tym, że plazma jest w technologii plazmowej a LCD w technologii LCD. Taki styl to tylko w piaskownicy wśród dzieci można wysłuchać.

Skoro napisałeś, że różnice (tzn lepszą jakość ma plazma) są ale w SD analogowym, to wyjaśnij mi konkretnie jakie są różnice pomiędzy wynikowym sygnałem (tym co idzie na matryce) SD z odbioru analogowego a tego z DVBT.

P.S.

Widzę, że to kółko wzajemnej adoracji. Na zaczepki hojlo nie będę reagował.

Przykro mi - nadinterpretujesz fakty nadal.

Więcej umiaru - tutaj nie mam zamiaru uczestniczyć w Twoich dywagacjach.

Załóż wątek - propozycja aktualna, sprawdzimy jak wielki jest "problem" ;)))

Pozdrawiam.

/ps - @majkeljot/

Fajne to "z zaczepkami" - "zaatakowałeś" 1wszy (nie wiadomo - po co, moze nie dojrzałeś "", itp.).... i zamiast przeprosić.... .

Oj , i tak bywa. :))))

-----------------

dziwne że tego do poprzedniego postu nie dokleiło(?)

VT50 42"??? Jest wogóle takowy? Z tego co wiem ten model występuje tylko w rozmiarach 65", 55" i 50". Co więc widziałeś?

Pozatym moje spostrzeżenia z porównania (stojących obok siebie, sygnał ten sam) VT50 i VT30 są identyczne z Twoimi.

VT50 42"??? Jest wogóle takowy? Z tego co wiem ten model występuje tylko w rozmiarach 65", 55" i 50". Co więc widziałeś?

Może im się kartki z nazwami modeli pomyliły - nie wiem

Może coś omyłkowo odczytałeś lub też żle zapamiętałeś. Wystawienie tabliczki "VT50" przy telewizorze który jak wszystko wskazuje tym modelem nie jest (patrz np. www.panasonic,pl) byłoby wyprowadzaniem klientów w błąd. A na to są stosowne paragrafy. Wątpię więc czy market by się na to poważył.

Chyba że aż tacy dyletanci i ignoranci tam pracują.

Zadaję pytania ponieważ nie mam dogłębnej wiedzy w tym względzie i nie potrzebuję kretyńskich odpowiedzi w stylu: a czym się różni plazma od LCD - tym, że plazma jest w technologii plazmowej a LCD w technologii LCD. Taki styl to tylko w piaskownicy wśród dzieci można wysłuchać.

Bo to nie jest zwyczajny temat, bardziej taki filozoficzno-prześmiewczy.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

W przypadku telewizorów Panasonica, pomyłki w tabliczkach opisujących zdarzają się najczęściej. To są zwykłe ludzkie błędy, nie zamierzone. A nie celowe wprowadzanie w błąd. Pomyłki najczęściej polegają na zamianie opisów pomiędzy LCD i plazmami tej firmy. Czasem też pomieszają im się modele w obrębie jednej grupy. Wynika to z podobnego wyglądu różnych modeli tej firmy, więc i obsługa czasem popieprzy tabliczki, które ktoś dostał do ręki z poleceniem przyporządkowania do telewizorów wystawionych na sali. Sam widziałem takie numery już kilkukrotnie.

A co do merytorycznego obeznania ze sprzętem, samej obsługi sklepów, to pozwolisz, że nie skomentuję. Lepiej spuścić na to taktowną zasłonę milczenia :).

Zadaję pytania ponieważ nie mam dogłębnej wiedzy w tym względzie i nie potrzebuję kretyńskich odpowiedzi w stylu: a czym się różni plazma od LCD - tym, że plazma jest w technologii plazmowej a LCD w technologii LCD. Taki styl to tylko w piaskownicy wśród dzieci można wysłuchać.

Różnica pomiędzy tymi technologiami jest jedna, fundamentalna i zasadnicza. A z której wynikają wszelkie pozostałe cechy jakości generowanego obrazu. W przypadku plazmy, każdy piksel sam stanowi źródło światła i poprzez jego zapalenie lub zgaszenie, generowany jest obraz, jasny lub ciemny.

W przypadku LCD mamy jedno duże źródło światła, a obraz otrzymujemy poprzez jego przysłonięcie, przez 2 miliony niezależnych punkcików.

A przypadku plazmy, aby otrzymać ciemny punkt, wystarczy że go nie zapalimy. W przypadku LCD, musimy próbować jak najskuteczniej zasłonić źródło światła ze spodu, w jednym konkretnym punkciku. I "próbować" jest tu słowem kluczowym, gdyż nigdy nie udaje się tego zrealizować w 100%.

Już sama ta fundamentalna cecha, daje plaźmie ogromną przewagę na starcie.

Sławku, moje pytanie o różnicę LCD Plazma wraz z moją kretyńską odpowiedzią było zwróceniem uwagi na odpowiedź o podobnej wartości merytorycznej, na inne moje pytanie. Miało jedynie pokazać jak głupio można komuś niby odpowiadając nic nie odpowiedzieć.

Ponieważ jednak wiedzy nigdy dosyć, to dziękuję i za te, podane przez Ciebie informacje. Właśnie takie odpowiedzi są najbardziej oczekiwanymi.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Ja wiem jaka była Twoja intencja w cytowanej przeze mnie wypowiedzi. A to co napisałem poniżej cytatu, zrobiłem w pełni świadomie. Chciałem w ten sposób zamknąć klamrą pewien etap dyskusji, gdzie już od dobrych kilkunastu postów, nie mam bladego pojęcia o co tak naprawdę się spieracie. Generalnie "film mi się urwał" w pewnym momencie. I coś mi się zdaje, że nie tylko mnie to dotyczy.

Tym samym chciałem w taki subtelny :-) sposób, sprowadzić ją na merytoryczne tory, które będą mieć cokolwiek wspólnego z tytułem wątku.

Nikt nie stanie w obronie LCD?

(mam nadzieję że to pytanie nie będzie czysto "retoryczne" i pojawi kolejnych ze 100 stron?)

--------------------------------------------------------

Jestem świeżo po seansie "Pokłosia".

Jak po tym filmie nie rozumiem "nagonki medialnej" na młodego Sztura, tak tym bardziej nie rozumiem ostatnich wpisów.(?)

Ponad 5500 wpisów , by nonszalancko odkryć (a proszone wielokrotnie, by zapoznać się z tematem....) coś co jest 5509 wpisów wcześniej.

Odkryto ostatnio (i to jest szokujące) że zamiast przeczytać choćby początek wątku...., wystarczy powtórzenie po kilkunastu miesiącach tego co na dole , by zyskać i samozadowolenie i tani poklask.

Oj - śmieszność goni śmieszność....... :))))

Przypomnę (dla innych) post nr #2, ubrany teraz w "inne słówka"... .

Krzysiek na tak sformuowane pytanie odpowiedź jest tylko jedna PDP (nie dlatego, że wyświetla mniej "sztuczny" obraz tylko głównie z powodu, że w PDP świeci piksel - sub piksel), mimo że wiesz, że ja osobiście wolę LCD-ka z najwyższej półki od najlepszej na świecie plazmy i to się nie zmieniło ale może się zmienić dopiero po wprowadzeniu OLED-ów. Zagłosowałem na opcję 3.

No cóż ....(bez komentarza, to dopiero subtelność...). :))))))))))))))

Ps - LCD-owcy mam nadzieje ze się nie dacie

A przypadku plazmy, aby otrzymać ciemny punkt, wystarczy że go nie zapalimy. W przypadku LCD, musimy próbować jak najskuteczniej zasłonić źródło światła ze spodu, w jednym konkretnym punkciku. I "próbować" jest tu słowem kluczowym, gdyż nigdy nie udaje się tego zrealizować w 100%.

Gdyby było tak idealnie na plazmach jak mówisz, to miałyby one kontrast nieskończenie wielki ... tym czasem na plazmie też jest jedynie PRÓBA wyłączenia piksela, by otrzymać czarny. Najbliżej wyłączenia są OLED i ew. Crystal LED

@Kyle - mam nadzieje ze się nie obrazisz za ten link. :))))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

(jak link gdzieś tutaj jest to....przepraszam)

Też jestem ciekawy co to z tego wyjdzie.

A plazma (subiektywnie) jak jest w ślepej uliczce tak wyjść z niej nie może.

(i chyba nie wyjdzie)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Gdyby było tak idealnie na plazmach jak mówisz, to miałyby one kontrast nieskończenie wielki ... tym czasem na plazmie też jest jedynie PRÓBA wyłączenia piksela, by otrzymać czarny. Najbliżej wyłączenia są OLED i ew. Crystal LED

Poziom jasności w candelach, mierzalny na drugim, czy też na trzecim, miejscu po przecinku, to jest idealnie, szczególnie w porównaniu z LCD. Zresztą nie istnieje coś takiego jak czerń absolutna. Poza tym, akurat nie chodziło mi o poziom czerni, a inne aspekty wynikające z takiego sposobu generowania obrazu. Wiem, że poziom czerni jest dla niektórych fetyszem, ale mnie osobiście wystarcza poziom 0,1cd. Dla mnie liczą się inne cechy, jako decydujące o naturalnym obrazie.

OLED, Crystal LED, SED, plazma, LCD, ganz obojętne. Ważne co jest realnie dostępne na półkach sklepowych, w cenach akceptowalnych dla normalnego człowieka. A jest jak jest, są plazmy i są LCD. Każdy wybiera co mu pasuje.

A prawda jest taka, że nie widziałem jeszcze LCD, który by dawał obraz choćby zbliżony jakościowo, do starego Panasa G20, oglądanego w typowych domowych warunkach, wieczorową porą. To jest dla mnie fakt. A czy plazma chyli się ku upadkowi, czy też nie? Trudno znaleźć związek pomiędzy przyszłością plazm, jako czynnikiem, który w jakikolwiek sposób miałby wpłynąć na dzisiejszą moją decyzję o zakupie dziś dostępnych modeli. Przynajmniej ja nie znajduję takiego związku przyczynowo-skutkowego. To co będzie dostępne za lat 10, totalnie nie ma wpływu na to co kupujemy dziś. To już nie te czasy, gdzie telewizory cechowały się długowiecznością absolutną. Postęp technologiczny pędzi jak szalony. Więc to co się podzieje z daną technologią za lat X, nie bardzo może być jakimkolwiek argumentem za, albo przeciw. Jak będą zalegać na półkach Crystal LEDy, to wtedy się będę zastanawiać, ale do tego czasu to jeszcze dożyć trzeba :).

..........

Ale cóż to ma oznaczać? Przecież nie prowadzimy tu krucjaty przeciwko komuś, kierując się sprzętem, który posiada, jako wyznacznikiem. Takie zabawy możemy pozostawić młodzieży, niech się przelicytowują, czyja komórka lepsza i kto w związku z tym jest większym haterem czegoś tam.

Ja lubię i doceniam LCD, ale tam gdzie się sprawdza idealnie, to znaczy w technice komputerowej. Nic nie przebije dobrego S-IPSa. Plazmy to nawet bym pod uwagę nie brał do takich zastosowań, z racji na jej cechy użytkowe. Ona się nie nadaje na monitor bliskiego pola, do obrazów o dużym stopniu statyczności. A LCD nie nadaje się do oglądania filmów wieczorem, a tak najczęściej korzystam z telewizora. Więc dla mnie po temacie. A jak ktoś używa telewizora, aby dziecku kreskówki puszczać przez pół dnia w jasnym pokoju, to być może dla niego lepszy będzie LCD. Szczególnie do takiego materiału, gdzie jest uboga paleta kolorów wykorzystywana.

OLED, Crystal LED, SED, plazma, LCD, ganz obojętne. Ważne co jest realnie dostępne na półkach sklepowych, w cenach akceptowalnych dla normalnego człowieka. A jest jak jest, są plazmy i są LCD. Każdy wybiera co mu pasuje.

i niestety trzeba w tym miejscu dodać, że w zakresie największych przekątnych jest tylko LCD. Plazma stanęła na 65 calach, elcedeki swobodnie eksplorują 70, 80 czy 84 cale.

Wydaje mi się, że LCD osiągnęły już wysoki stopień dojrzałości technicznej i potrafią dać bardzo dobry obraz. A że PDP daje jeszcze lepszy, piękniejszy, bardziej doskonały i urokliwy? Cóż... Lepsze jest wrogiem dobrego.

OLED/CLED coraz bardziej zaczynają nabierać cech nadprzyrodzonych. Każdy o nich słyszał, wszyscy o nich mówią, ale zobaczyć ich nie sposób.

Przypomnę (dla innych) post nr #2, ubrany teraz w "inne słówka"... .

Użytkownik Lech36 dnia 17.08.2011 - 10:46 napisał

Krzysiek na tak sformuowane pytanie odpowiedź jest tylko jedna PDP (nie dlatego, że wyświetla mniej "sztuczny" obraz tylko głównie z powodu, że w PDP świeci piksel - sub piksel), mimo że wiesz, że ja osobiście wolę LCD-ka z najwyższej półki od najlepszej na świecie plazmy i to się nie zmieniło ale może się zmienić dopiero po wprowadzeniu OLED-ów. Zagłosowałem na opcję 3.

No cóż ....(bez komentarza, to dopiero subtelność...). :))))))))))))))

Świecący piksel/subpiksel oprócz niewątpliwej zalety jaką jest to świecenie ma też wady, ale o tym też już było. Co do cytatu to u mnie się nic nie zmieniło cytat jest nadal aktualny. W zeszłą niedzielę oglądałem u kolegi nowego Samsunga ES9000 i powiem krótko byłem pod ogromnym pozytywnym wrażeniem. Wiem, wiem jestem "ślepy Kowalski" :-). Pozdrawiam "telefili".

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Poziom jasności w candelach, mierzalny na drugim, czy też na trzecim, miejscu po przecinku, to jest idealnie, szczególnie w porównaniu z LCD.

Na LCD bez problemu uzyskasz taki poziom jasności czarnego (przynajmniej na wprost, na w miarę nowoczesnych PVA ... i oczywiście nawet bez wygaszania lokalnego). Np. SONY EX720 jak ma kontrast w okolicach 4000:1, to po ustawieniu jasności na 180 cd (biel) da czerń 0,045 cd. Przy jasności 120 cd będzie to już czerń 0,03 cd itd. itd.

OLED/CLED coraz bardziej zaczynają nabierać cech nadprzyrodzonych. Każdy o nich słyszał, wszyscy o nich mówią, ale zobaczyć ich nie sposób.

... to nie masz "próbki" OLED pod postacią ekranu w swoim telefonie komórkowym?
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.