Skocz do zawartości
IGNORED

Czy słuchacie kabli sieciowych?

Lesław01

Różnica między kablami sieciowymi  

931 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy słyszysz różnicę mędzy kablami sieciowymi

Rekomendowane odpowiedzi

Umiejętność rozpoznawania ludzkim uchem pojedynczych instrumentów w orkiestrze symfonicznej świadczy, jak skomplikowanym procesem jest percepcja dżwięku.

Ludzkie ucho (i mózg), analizując dżwięk, dokonuje niejako "po drodze" transformaty

Fouriera i bada stosunki między częstotliwościami składowymi .

Ucho ludzkie jest więc swoistym oscyloskopem.

Okazuje się, że jednak nie. Analiza jest nieliniowa, ponieważ eksperymenty wskazują, że wytrenowani słuchacze bez trudu są w stanie pokonać barierę wynikającą z twierdzenia Gabora dotyczącego nieoznaczoności.

Pomijam już fakt, że stwierdzenie, że ucho ludzkie jest swoistym oscyloskopem w tym kontekście jest zupełnie bez sensu, ponieważ należałoby raczej powiedzieć, że jest analizatorem widma.

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Zmierzy kolega uchem napięcie? Może jęzorem baterie 9V :)

A może opowie coś kolega o średnich tonach [ jaka jest barwa] w tych kolumnach ?

Dołączam komplet pomiarów / dostępnych światu :

113SP100fig3.jpg

113SP100fig4.jpg

113SP100fig5.jpg

113SP100fig6.jpg113SP100fig7.jpg

113SP100fig8.jpg

ps.

Bo redaktorowi / badającemu bez odsłuchu się nie udało ...

Ale kto wie może Ty to potrafisz ???

...

Zauważyłem że ten "Pyton" mógłby być dużo, dużo krótszy. Po co takie straty ?

To właśnie jest zależne od 'pojemności filtrowania' - nie widzę dokładnie ale jest to chyba model dedykowany do trash metalu.

A może opowie coś kolega o średnich tonach [ jaka jest barwa] w tych kolumnach ?

A co to ma wspólnego z sieciówkami? Przecież tam nie ma sygnału audio :) Mamy prąd i jego parametry można zmierzyć przyrządami, bo zmysły człowieka są w tym wypadku do niczego.

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

ponieważ należałoby raczej powiedzieć, że jest analizatorem widma.

Czyli twierdzisz że nie mają pojęcia o czym piszą ?

Być może jesteś tak " silny " nie wiem tylko pytam ?

Prof. dr. hab. inż Grzegorz Karwasz

Profesor fizyki w Pomorskiej Akademii Pedagogicznej w Słupsku gdzie kieruje Zakładem Spektroskopii. Wykłada na Uniwersytecie w Trydencie we Włoszech.

Jego dziedzina naukowa to rozpraszanie elektronów i pozytonów w gazach i defektoskopia ciała stałego metodą anihilacji pozytonów.

Z pasji organizuje wystawy Fizyki Zabawek.

mgr. Eryk Rajch

asystent w Zakładzie Spektroskopii Instytutu Fizyki Pomorskiej Akademii Pedagogicznej w Słupsku.

W pracy naukowej zajmuje się fizyką doświadczalną w zakresie spektroskopii

optycznej wyładowań elektrycznych w gazach.

=======================================================================

A co to ma wspólnego z sieciówkami? Przecież tam nie ma sygnału audio :) Mamy prąd i jego parametry można zmierzyć przyrządami, bo zmysły człowieka są w tym wypadku do niczego.

Teraz nie " owijaj kota ogonem "....

POTRAFISZ CZY NIE ???

Teraz nie "owijaj kota ogonem "....

Przecież to kolega skacze z tematu na temat :) Ja cały czas piszę o sieciówkach i ich rzekomym wpływie, więc pomiary kolumn guzik mnie teraz obchodzą :)

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Przecież to kolega skacze z tematu na temat :) Ja cały czas piszę o sieciówkach i ich rzekomym wpływie, więc pomiary kolumn guzik mnie teraz obchodzą :)

POTRAFISZ CZY NIE ???

Przecież to Ty tu jesteś [specem lub starasz się za takiego uchodzić]... od pomiarów ???

To właśnie jest zależne od 'pojemności filtrowania' - nie widzę dokładnie ale jest to chyba model dedykowany do trash metalu.

O.K. to wiele wyjaśnia. Filtrowanie ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Ale co mają pomiary kolumn do pomiarów prądu elektrycznego?

A co ma ucho do napięcia ?

Dobra to jeszcze rozumie .

Ale wyłożyłeś się na pomiarach kolumn a chciałbyś kable mierzyć .....ot co...

Teraz nie " owijaj kota ogonem "....

POTRAFISZ CZY NIE ???

Rozumiem, że cytowałeś tych dwóch Panów. Proszę zatem o podanie linka do pracy, z której ów cytat pochodzi, bo jeśli przeczytaleś to w jakimś internetowym portalu, to musisz wiedzieć, że często są tam np. nieautoryzowane wywiady, w których dziennikarze popisują się znajomością tematu, a potem rownie zorientowani czytelnicy ich powielają, nierzadko dodając od siebie to i owo ;)

To co napisalem pochodzi stąd:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety nie mogę załączyć pliku pdf, bo nasze forum ...

Więc teraz przeczytaj, a potem odnieś się do tego.

Potrafisz czy nie ??????

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A co ma ucho do napięcia ?

Zapewne tyle co do oscyloskopu :)

Ale wyłożyłeś się na pomiarach kolumn a chciałbyś kable mierzyć ot co...

Widzę kolega robi magiel mydło i powidło :) Ale że tak spytam wyłożyć się na pomiarach? Tzn jak nie opiszę jakie ładne napięcie i przebieg w kwiecistych słowach w przełożeniu na dźwięk, to znaczy że się wyłożę tak? :) A jak podepniemy różne sieciówki do TV i nie zobaczy kolega zmiany to będzie znaczyło że się wyłoży, czy że te sieciówki nie mają znaczenia?

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Swoje zdanie odnośnie pomiarów już wyraziłem.

Owszem są bardzo ważne ale w stosunku do osiągniętego brzmienia - niekompletne niestety...

Osobiście słyszę wpływ kabli zasilających.

Pozdrawiam i życzę miłych doświadczeń...

Owszem są bardzo ważne ale w stosunku do osiągniętego brzmienia - niekompletne niestety...

Jeśli o charakterystyki kolumn chodzi, to jeśli chcesz się dowiedzieć co można z nich wywnioskować, zapytaj o to Twonka. Zdziwisz się i być może zrewidujesz swoje zdanie odnośnie pomiarów i ich związku z brzmieniem.

Nadal czekam na link do źrodła, z którego pochodzi cytowan przez ciebie wypowiedź.

Ale o jakim brzmieniu piszesz? Przecież w kablu elektrycznym, zasilającym mamy prąd i potrafimy zmierzyć jego parametry, więc jeśli po wymianie sieciówki nie ma to wpływu na napięcia stałe za transformatorem zasilającym i układami prostowniczymi dane urządzenie audio, to skąd niby dalsze zmiany, z powietrza?

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Myślę że większość w tym temacie piszących już wyrobiła sobie zdanie jaki jest powód migracji Panów :

malikali

patrick.mc

bum1234

...z wątku audio mity ....

ps.

Sam nie wiem / może to kolejny mit / to oczywiście żart / lub nie...

ps.

To tyle z mojej strony - na razie..

Myślę że większość w tym temacie piszących już wyrobiła sobie zdanie jaki jest powód migracji Panów :

malikali

patrick.mc

bum1234

...z wątku audio mity ....

Nikt nie migruje, a ja w tym wątku wypowiadałem się na długo przed rejestracją kolegi BOB :) I będę pisał w nim dalej jeśli pozwolisz, bo niestety nie potrafię przejść obojętnie obok pisanych bzdur :)

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Nikt nie migruje, a ja w tym wątku wypowiadałem się na długo przed rejestracją kolegi BOB :) I będę pisał w nim dalej jeśli pozwolisz, bo niestety nie potrafię przejść obojętnie obok pisanych bzdur :)

OK...:)

W takiej akustyce, to faktycznie, muzyki raczej trudno słuchać :P

b80720b5eefa6f7714c6fbaad821ba13.jpg

Z tego zdjęcia trudno jest ocenić akustykę tego pomieszczenia. Akustykę w warunkach amatorskich ocenia się na ucho a nie na oko. Ocena na oko może być bardzo niedokładna.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Linku raczej nie ...ale mam fajne zdjęcie :)

b80720b5eefa6f7714c6fbaad821ba13.jpg

Banzai! ;)

ja w tym wątku wypowiadałem się na długo przed rejestracją kolegi BOB :)

BoB? Kto to jest BoB?! :D

Z tego zdjęcia trudno jest ocenić akustykę tego pomieszczenia. Akustykę w warunkach amatorskich ocenia się na ucho a nie na oko. Ocena na oko może być bardzo niedokładna.

Faktycznie, nie wziąłem pod uwagę dyfuzorów bonsai :)

Faktycznie, nie wziąłem pod uwagę dyfuzorów bonsai :)

No widzisz, ale też mogą być cechy których nie widać na zdjęciu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.