Skocz do zawartości
IGNORED

Czy słuchacie kabli sieciowych?

Lesław01

Różnica między kablami sieciowymi  

931 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy słyszysz różnicę mędzy kablami sieciowymi

Rekomendowane odpowiedzi

Jerry, ale Ty masz chaotyczny sposób pisania, albo taki chaos w głowie. Spać się chce po dwóch zdaniach. Potrenuj styl, nie wiem, zrób coś z tym....Jak by się worek ze słowami rozsypał, które na dodatek rozwiaława wichura i przypadkowo złożyła to na forum.

Z tego co wiem, sieciówka,aby odgrywała swoją role musi miec, w okolice 2mb, ale ja tak przeczytałem....to nie jest moja teoria, chociaż z nią się zgadzam;0)

Zrobiłem ostatnio 1,56 i gra zjawiskowo tak ze to nie reguła.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Jerry, ale Ty masz chaotyczny sposób pisania, albo taki chaos w głowie. Spać się chce po dwóch zdaniach. Potrenuj styl, nie wiem, zrób coś z tym....Jak by się worek ze słowami rozsypał, które na dodatek rozwiaława wichura i przypadkowo złożyła to na forum.

Czyli nie zrozumiałeś...

Dla tych co szukają sieciówek drobna uwaga.....najpierw uporządkujcie ten bałagan z wszelkimi kablami z tyłu systemu...warto od tego zacząć....

No cóż jedne kable sieją a inne nie i na dwoje babka wróżyła. Kiedyś miałem wszystko idealnie pospinane ze względu na np. pętlę masy i takie tam i nie było takiej frajdy.

Nie ma reguły ale może warto jednak się trzymać pewnych zaleceń.Połączenie za pomocą płytki drukowanej czy na pająka oto jest pytanie! :)

Tak dokładnie dociera prąd do elektroniki audio bez dobrej sieciówki ;)

Koledzy na PW mnie wspierają abym wytrzymał chamskie przytyki niektórych z tego Forum.

Spoko.

Przecież z ludźmi o zaburzonych procesach myślowych nie warto dyskutować.

A brak argumentów widać w sposobie pisania; ad personam.

Czyli nie zrozumiałeś...

Tu elementarny język polski się kłania, fatalny styl, pokręcone szyki w zdaniu, brak przyimków w odpowiednich miejscach, gorzej niż Mistrz Yoda. Ale zawsze po swojemu wygodnemu swoje pisanie wytłumaczyć możesz. Strach to ciemna strona Mocy. Strach wiedzie do gniewu, gniew do nienawiści, nienawiść prowadzi do cierpienia. Czuję w tobie wielki strach... to cytat oczywiście. Swój sposób wypowiedzi poprawić racz, potomni Twych myśli zrozumieć nie dadzą rady. Z drugiej strony, szkoła nie dała rady, to i ja rady dam nie.....

Zadałem proste pytanie-czy kabel sieciowy przed kondycjonerem wpływa tak samo na brzmienie jak za i czy 1,5 m brzmi tak samo jak 75 cm ? Od 15 lat przeglądam prase audio i tylko dwa razy gazeta przeprowadziła ślepe testy na muzykach (audiofile i osluchani redaktorzy bali sie?) .Wyniki były szokujące -nikt nie odróżnil bata za 100 kzl od integry za 2 kzl.Oczywiste jest ze nikt nie usłyszy czy gra kabel sieciowy za 5 zł czy PAD za 40 kzl bo ślepe testy byłyby w każdej gazecie.Jak ktoś może słyszeć wpływ 1,5 m kabla a nie słyszy km kabli od elektrowni ?Twierdzenie ze ktoś jest głuchy i nie słyszy kabli jest śmieszne bo audiofile posiadający kable sieciowe za 15 kzl maja po 60 lat -ciekawe jak wyglada ich audiogram?

Zadałem proste pytanie-czy kabel sieciowy przed kondycjonerem wpływa tak samo na brzmienie jak za i czy 1,5 m brzmi tak samo jak 75 cm ? Od 15 lat przeglądam prase audio i tylko dwa razy gazeta przeprowadziła ślepe testy na muzykach (audiofile i osluchani redaktorzy bali sie?) .Wyniki były szokujące -nikt nie odróżnil bata za 100 kzl od integry za 2 kzl.Oczywiste jest ze nikt nie usłyszy czy gra kabel sieciowy za 5 zł czy PAD za 40 kzl bo ślepe testy byłyby w każdej gazecie.Jak ktoś może słyszeć wpływ 1,5 m kabla a nie słyszy km kabli od elektrowni ?Twierdzenie ze ktoś jest głuchy i nie słyszy kabli jest śmieszne bo audiofile posiadający kable sieciowe za 15 kzl maja po 60 lat -ciekawe jak wyglada ich audiogram?

Lepiej powinien wpływć za kondycjonerem bo ma mniej roboty ale pewnie są wyjątki z reguły kondycjonery też nie sa takie same i działa cały układ a nie jego wycinek. Nie robiłem tak krótkiego 75cm kabla sieciowego bo jest bardzo krótki a co za tym idzie mało praktyczny-może kiedyś? Kabel z elektrowni to nie kondycjoner a dobra sieciówka czasem już tak!

Gość

(Konto usunięte)

Cena z metra jest bardzo zachęcająca. Zastanawiam się czy są oryginalne?

Z olbrzymim prawdopodobieństwem kable nie są oryginalne. Trzeba bardzo uważać z zakupem czegokolwiek z Hongkongu (Chin). Cena Acrolinka jest mocno podejrzana (zaniżona).

Na pewno oryginalne kable kupisz tu: http://www.partsconnexion.com/wire_ac_all.html lub tu http://www.vhaudio.com/wire.html. Przesyłka niestety będzie droższa (30-40$). Pamiętaj też, że za przesyłki z Chin lub Stanów prawdopodobnie będziesz musiał zapłacić cło (niewielkie, kilka procent) plus VAT (23%).

• Redaktorzy

Panowie znam gościa,może ,,znam,, za dużo powiedziane,ale ten gościu ma 9 kabli Argento FMR w swoim systemie-POWAŻNIE.I co wy na to?

Facet wie co dobre i tyle.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Tu elementarny język polski się kłania, fatalny styl, pokręcone szyki w zdaniu, brak przyimków w odpowiednich miejscach, gorzej niż Mistrz Yoda. Ale zawsze po swojemu wygodnemu swoje pisanie wytłumaczyć możesz. Strach to ciemna strona Mocy. Strach wiedzie do gniewu, gniew do nienawiści, nienawiść prowadzi do cierpienia. Czuję w tobie wielki strach... to cytat oczywiście. Swój sposób wypowiedzi poprawić racz, potomni Twych myśli zrozumieć nie dadzą rady. Z drugiej strony, szkoła nie dała rady, to i ja rady dam nie.....

Aha rozumiem... za mało słów, krytyka z ust tak znakomitego pisarza, to dla mnie zaszczyt nie do opisania, a dla Mario kwieciste tłumaczenie jest niezbędne dla tekstu zrozumienie...potrzebne

Facet wie co dobre i tyle.

A może byłoby jeszcze lepsze, gdyby te ponad 140 tysięcy dołożył do kolumn, miast kupować 9 sieciówek za ponad 15 tysięcy każda. O niczym to nie świadczy, no chyba, że koleś ma najlepsze i najdroższe kolumny świata i te sieciówki odczuł tak jak Kowalski baterie w pilocie do swojego kina domowego z Saturna. To, że ktoś coś ma, wcale nie świadczy o jego koneserstwie czy wybitnych zdolnościach słuchowym. Przecież kierowcą Ferrari nie zawsze jest wybitny kierowca, tylko bogaty dzieciak tatusia. Nie chcę tu wyjść na zazdrośnika, czy malkontenta, ale ta dyskusja już dawno oderwała się od sedna i wygląda jak wzajemne mierzenie penisów. Garstkę stać tu na takie przewody, a reszta poogląda je co najwyżej na google. Myślę, że nie byłoby tyle kontrowersji w tych kablach, gdyby nie przecenanio ich znaczenia. Ktoś tam słyszy więcej, ktoś inny mniej, można by sie jakoś do tego nagiąć. Kłopot w tym, że recenzje i doświadczenia rozciągają się od braku wpływu aż przez spektakularne zmiany. Dla zdrowego na słuchu i umyśle człowieka to zbyt dużo aby pogodzić obie strony. Pół biedy jak ktoś w pomarańczowym czerwień dostrzega, kłotnia wybuchnie przy niebieskim. Ewidentnie brakuje kultury wypowiedzi, ważenia słów, rozsądku, madrości i rzetelnych opisów. Potem pozostaje tylko bezsilność, a ta powoduje wzajemne obelgi i często chamstwo. Nie ma złotego środka, a bary z kiepską muzyką trzeba zwyczajnie omijać. One i tak znajdą swoich koneserów, a każdy zrobi jak uważa. Część kupi kable, reszta kupi płyty i kable, jeszcze inni wyślą na wody termalne Rydzyka. I każdy w swoim mniemaniu zrobi dobrze. Słyszący niech słyszą, nie słyszący zakupią lepsze głośniki lub przeznaczą na panienki. Szczęśliwy ptak to i dusza szczęśliwa.
  • Redaktorzy

Mario - może jestem naiwny, ale topowych Argento nie kupują ludzie, których sytemy cierpią na jakieś dolegliwości

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Mario - może jestem naiwny, ale topowych Argento nie kupują ludzie, których sytemy cierpią na jakieś dolegliwości

Pewnie masz rację, z drugiej strony zawsze można coś zrobić lepiej, zważywszy na tak ciężką kasę, mając ponad 140 000 w kablach. Mnie to osobiście nie przeszkadza, kabel postrzegam jako tuning i gdybym miał modyfikować swoje BMW 520d, wolałbym dołożyć i kupić 640i. No ale to ja, a ten czy tamten pan mogą nawet w małego Fiata włożyć 200 patoli i nie moja sprawa ani kaska.

• Redaktorzy

Tylko wydatek 150kzł na kable wydaje się całkiem niewielki przy ewentualnym upgradzie kolumn np z Isophonów Tofana, czy Berlina RC 7 na Berliny RC11 ;-)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Kwoty nie mają tu absolutnie żadnego znaczenia. Dlaczego? Ano dlatego, źe wpływ sieciówki na brzmienie jest zerowy i powstaje tylko w głowach rozentuzjazmowanych widokiem audiofilskiej biżuterii słuchaczy. I wszystko jedno, czy kabel kosztuje 150zl czy 150kzł bo jego znaczenie jest takie samo, czyli źadne.

Przepraszam, że się wtrącam w polemikę,... chciałem coś napisać na temat przewodów z wyższej półki, ale,... wasze dywagacje, prawią o innym poziomie, tylko takie moje spostrzeżenie, przepraszam, i pozdrawiam;0).

Jak pięknie wykonana, to bym jej używał...

Przecież dźwięku chyba nie popsuje...?

Grześ,... prawie po dwóch latach, wyciągnąłem z szafy Transparenty, za Twoją namową,... i odmieniłeś mój system, w poprzednim się nie sprawdziły, dlatego z nich zrezygnowałem,... żona kupiła znowuż jakieś gumy z dodatkami, i mnie smyra swoimi sterczącymi guzikami,...ale zanim nałożę kostiumik na swój przewód, posłucham Autum Leaves.Dzieki Grzesiu....

Nie słychać różnic pomiędzy kablami zasilającymi i kropka !

Każdy normalny zasilacz, odfiltruje wszystko co trzeba i wymagania od kabla są

w zasadzie zerowe, a jeśli ktoś potrzebuje 800W, to są kabelki komputerowe za 7pln.

Dokładnie to samo dotyczy listew, przedłużaczy czy jak to zwać.

Jeśli ktoś to słyszy, to niech zmienia wzmacniacz na lepszy - taki ze sprawnym zasilaczem

Nie słychać różnic pomiędzy kablami zasilającymi i kropka !

Po co i tu mącisz ?

A miałeś ?

Porównywałeś ?

I to pisze ktoś kto słyszy 14Hz na swoich wypasionych Tannoy M3 i wypasionym ampli kina domowego :)

Ja nie - i dlatego nie wypowiadam się w takim temacie.

Po co zabierać głos o czymś czego się nawet z bliska nie widziało ?

Po co i tu mącisz ?

A miałeś ?

Porównywałeś ?

I to pisze ktoś kto słyszy 14Hz na swoich wypasionych Tannoy M3 i wypasionym ampli kina domowego :)

Ja nie - i dlatego nie wypowiadam się w takim temacie.

Po co zabierać głos o czymś czego się nawet z bliska nie widziało ?

brywieczór

nie mącisz, tylko AudioVooDoo musi wymrzeć, bo szkodzi !

Jak już wspólnie zauważyliśmy ja dużo słyszę ;) a tego popatrz, nie słyszę.

tak testowałem różne listwy, te "komputerowe" i nie (te tańsze), a nawet UPS ;) (to w audiofilskim

języku taki kondycjoner co trzyma stałe napięcie i częstotliwość ze swojego kwarcu, tylko mu sinus

nie do końca wychodzi, koszt kilka stówek). Z włożoną ładowarką iPad i nie.

Kabli ani listwy audio, nie bo aż tak mnie nie pogrzało żeby aż tak czas tracić.

aczkolwiek, na tamtych nie słychać było różnicy. (oczywiście testy były przez przypadek,

po prostu w zależności jak podpinałem kompa i wzmacniacz do której listwy, za czym i obok czego).

Poza tym każdy kto ma odrobinę zdrowego rozsądku wie że to bzdura

Świat audio trzeba ocalić ! bo ludzie zaczynają wydawać $$$ na nic nie zmieniające w brzmieniu rzeczy!

Ja tam się nie przejmuje,... ja słucham kabli, i posiadam chyba z 15kompletów i kilka wypożyczonych, do testów, cena wszystkiego,...niesamowita, i niektóre mają dosyć spory wpływ na brzmienie, ale do takich rzeczy, trzeba posiadać system, aby racjonalnie ocenić.

A-cha jeśli przewody nie miały wpływu na dźwięk, to nikt nie podejmował, trudu ich wykonania.

A-cha jeśli przewody nie miały wpływu na dźwięk, to nikt nie podejmował, trudu ich wykonania.

Tak, to jest argument, który zamyka wszelką dyskusję. Podobnie jest z uniwersalnymi specyfikami leczącymi każdą dolegliowść. Naiwnych nigdy nie brakowało, nie brakuje i brakować nie będzie.

Tak, to jest argument, który zamyka wszelką dyskusję. Podobnie jest z uniwersalnymi specyfikami leczącymi każdą dolegliowść. Naiwnych nigdy nie brakowało, nie brakuje i brakować nie będzie.

Ja, dobieram przewody przy konfigurowaniu systemów, po prostu ja to słyszę, a że ktoś nie kojarzy różnicy(dźwięków),...to ja nic na to nie poradzę.

Zgadzam się z koncowymi wnioskami. Ale nie zgodzę się z tezą o niemoznosci "zatopienia" "teorii grania kabli sieciowych". Nie jest to trudne, tylko, że autorytety maja dużo poważniejsze sprawy na glowie od zajmowania sie niszowym problemem, który dla nich jest tak oczywisty, że nie warto sie nim zajmować. Dzięki temu my, maluczcy mozemy sobie podyskutować i poćwiczyć przy okazji sztukę prowadzenia sporów ;-))

Owszem, masz rację, ale to, że ktoś uwielbia robić rzeczy absurdalne, albo zarabiać na oszustwie nie ma tutaj nic do rzeczy. Np. są ludzie którzy wierza, że ziemia jest płaska i nic ich nie przekona, ze tak nie jest. Producent kabli moze sobie wypisywac co chce, a to i tak nie zmieni faktu, ze są to z reguły bzdury. A że ktos w to wierzy....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.