Skocz do zawartości
IGNORED

Mój pierwszy płaski TV

ryto

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro sygnał telewizyjny w MM czy innym podobnym spędzie sprzętu RTV stanowił poziom odniesienia to nie dziwię się że większość z was pozostała przy LCD. Niestety nie mogliście doświadczyć obrazu pdp w warunkach domowych*, stąd ta złudna pewność siebie :)

* nie dotyczy dziwnych i niewyjaśnionych przypadków KrzysiekA

To że dziwny i nie wyjaśniony jest twoją teorią a jak wiadomo te teoria pozostaje teorią dopóki nie zostanie udowodniona.

Większość ludzi kupująca dzisiaj oświetlenie Twoim zdaniem na głowę upadła (bo często jest to właśnie świetlówka kompaktowa ... czyli jak to nazywasz oświetlenie jarzeniowe).

Halogeny też super nie są (było kiedyś halo że coś tam emitują).

Jeszcze najlepsze są, poza zwykłymi żarówkami, LED ... tylko nie jakiś szajs świecący na niebiesko lub czerwono. O dziwo nie męczą mnie tak jak świetlówki kompaktowe.

napisałem wyraźnie chłopie

jak ktoś wkłada do salonu jarzeniowe światło moim zdaniem na głowę upadł! to światło męczy oczy

najbardziej zbliżone widmem do dziennego są żarówki halogeny i ledy,

jak ktoś wkłada energooszczędne jarzeniowe światło do pokoju w którym przebywa to mu współczuje

do kibla szafy piwnicy magazynu klatki oświetlenie jarzeniowe jest ok ogrodu tak ale nie do salonu trzeba mieć troszkę pojęcia jakie są rodzaje oświetleń i jak je stosować żeby oczy czy głowa nie bolała od niego,

swoją drogą kiedyś widziałem żyrandol z wypchanymi energooszczędnymi świetlówkami! fatalnie wyglądało i działało ,, nie dało się dla mnie przy tym siedzieć przy stole wieczorem fatalne widmo światła maks sztuczne oraz właśnie nie przyjemne drganie światła powoduje dyskomfort

jak bym miał wyjechać gdzieś i włączyć okresowe włączanie światłą to bym przekręcił taki syf do salonu ale żeby siedzieć pod takim światłem i katować oczy absolutnie!

Focal + Naim

Skoro sygnał telewizyjny w MM czy innym podobnym spędzie sprzętu RTV stanowił poziom odniesienia to nie dziwię się że większość z was pozostała przy LCD. Niestety nie mogliście doświadczyć obrazu pdp w warunkach domowych*, stąd ta złudna pewność siebie :)

A co to za insynuacje ? Miałem do czynienia z waszym bożkiem Kuro:-) w domach znajomych przez wiele godzin na referencyjnych realizacjach blu-ray, poza tym ta kwestia była wałkowana już setki razy.....Bobcat też się do tego odnosił.....a znowu się do tego wraca nie wiem po co, chyba z powodu totalnego już skołowania :-)))

A co to za insynuacje ? Miałem do czynienia z waszym bożkiem Kuro:-) w domach znajomych przez wiele godzin na referencyjnych realizacjach blu-ray, poza tym ta kwestia była wałkowana już setki razy.....Bobcat też się do tego odnosił.....a znowu się do tego wraca nie wiem po co, chyba z powodu totalnego już skołowania :-)))

Niestety twój przykład jest niemiarodajny. Jesteście z Bobcat niereprezentatywni :)

Pewien jegomość mający kilkunastoletniego dobitego Moskwicza twierdził powszechnie, że te wszystkie nowoczesne Audice czy Mercedesy to jedno wielkie gówno. I nikt go nigdy nie przekonał. Nawet gdy zginął, gdy na prostej drodze urwało mu się koło.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

No ale ów kiepski sygnał w MM wystarczył aby LCD pokazał ładny obraz. Osobiście wolę kupić samochód, który jeździ na benzynie z każdej stacji, a nie na jakimś super-paliwie, dostępnym tylko w kilku miejscach na terenie kraju.

Ludzie kupują to, co wpada w oko. Znawcy powiadają, że pierwsze wrażenie jest bardzo ważne (czasem wręcz kluczowe). Plazma nie potrafi się sprzedać, widać nie ma czym. Oczekiwanie, że klient będzie studiował jakieś uczone księgi, pożyczał do domu, zastanawiał się tygodniami jest śmieszne. Ludzie nie mają na to ani czasu, ani ochoty. Zaś uważanie się za tę lepiej uświadomioną elitę jest tylko robieniem dobrej miny do złej gry. Takie wsuwanie leniwych pierożków przy jednoczesnym wmawianiu wszem i wobec, że to bażant z truflami.

Ja tu żadnej polerki nie widzę.

Mógłbyś mi pokazać w którym miejscu jest jakaś polerka.

masz zrzut żeby porównać bo dla mnie twarz jest spłaszczona i nie pokazuje też jakoś dużo detali skóry gdzieś to ucieka

To że dziwny i nie wyjaśniony jest twoją teorią a jak wiadomo te teoria pozostaje teorią dopóki nie zostanie udowodniona.

sygnał w MM jest fatalny podawany równolegle na stado tv, jedynie podłączane bezpośrednio urządzenia jeszcze dają optymalny sygnał,

Focal + Naim

No ale ów kiepski sygnał w MM wystarczył aby LCD pokazał ładny obraz.

Bobcat ponowię: nie filozuj :)

Nie wypowiadaj się za innych, pisz za siebie, będzie rzetelniej.

Czy LCD pokazują w sklepach ładny obraz? To zalezy, jednak dużo lepszy widziałem w domach, ale czy jest lepszy od pdp? W południe w dużym słońcu gdy rodzina ogląda jakaś kreskówkę na HD pewnie tak. tam wszystko musi się błyszczeć i świecić. Dzieci wolą gdy jest ostro, kolorowo i jasno.

Pewien jegomość mający kilkunastoletniego dobitego Moskwicza twierdził powszechnie, że te wszystkie nowoczesne Audice czy Mercedesy to jedno wielkie gówno. I nikt go nigdy nie przekonał. Nawet gdy zginął, gdy na prostej drodze urwało mu się koło.[/i]

Porównania do samochodów też były...nudne to już się robi....jak flaki z olejem ciągniecie te swoje wywody i ciągniecie...i ciągniecie....

Bobcat ponowię: nie filozuj :)

Nie wypowiadaj się za innych, pisz za siebie, będzie rzetelniej.

Czy LCD pokazują w sklepach ładny obraz? To zalezy, jednak dużo lepszy widziałem w domach, ale czy jest lepszy od pdp? W południe w dużym słońcu gdy rodzina ogląda jakaś kreskówkę na HD pewnie tak. tam wszystko musi się błyszczeć i świecić. Dzieci wolą gdy jest ostro, kolorowo i jasno.

Dzieci też już były...nuda....

masz zrzut żeby porównać bo dla mnie twarz jest spłaszczona i nie pokazuje też jakoś dużo detali skóry gdzieś to ucieka

sygnał w MM jest fatalny podawany równolegle na stado tv, jedynie podłączane bezpośrednio urządzenia jeszcze dają optymalny sygnał,

Musiałbym skopiwiać z playera. Na komputer.

Na tych możesz sobie porównać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13669-0-56480600-1315228018_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A czy to przypadkiem nie jest oczopląs?

Nie.

Ukryta Zawartość

Nie.

Ukryta Zawartość

A tu klatka zrzucona z VCL w oryginalnej wielkości. Niestety w JPG jako bitmap niestety nie można wkleić za duże. Ale za to dałem jakość 100%

post-13669-0-22955700-1315228681_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Musiałbym skopiwiać z playera. Na komputer.

Na tych możesz sobie porównać.

mgiełka na lcd jest jak byk!

a zrzut ekranu musi być po układach korekcyjnych i nastawach kalibracyjnych w tv na bank!

bo na obu jest chiński murzyn!

Focal + Naim

mgiełka na lcd jest jak byk!

a zrzut ekranu musi być po układach korekcyjnych i nastawach kalibracyjnych w tv na bank!

bo na obu jest chiński murzyn!

Klatka jest bez żadnej obróbki chyba że jakąś obróbkę wykonuje VCL. Na telewizor podana była ta klatka i zrobione zdjęcie z ekranu telewizora. Mgiełka to odbicie białej ściany z naprzeciwka. Zresztą widać też moje odbicie. Poza tym musisz zrozumieć to że zdjęcie przeszło nie tylko przez matrycę telewizora ale również przez matrycę aparatu fotograficznego i przez obiektyw tego aparatu. Nie wspomnę o szumie samego aparatu który dobrze widać na innych zdjęciach.

Klatka jest bez żadnej obróbki chyba że jakąś obróbkę wykonuje VCL. Na telewizor podana była ta klatka i zrobione zdjęcie z ekranu telewizora. Mgiełka to odbicie białej ściany z naprzeciwka. Zresztą widać też moje odbicie. Poza tym musisz zrozumieć to że zdjęcie przeszło nie tylko przez matrycę telewizora ale również przez matrycę aparatu fotograficznego i przez obiektyw tego aparatu. Nie wspomnę o szumie samego aparatu który dobrze widać na innych zdjęciach.

zrzut ekranu ma podobną barwę jak zdjęcie więc problem prawdopodobnie generuje fakt iż zrzut nie jest czystą klatką wejściową źródła obrazu tylko po obróbce korekcyjnej układu tv i potem jest wyjście na zrzut, nie wiem jak dalej wytłumaczyć chińskiego murzyna

mgła jest na całym obszarze , zamazuje głębię obrazu i spłaszcza sceny

Focal + Naim

kanapa ma być czerwono-kamionkowa, jak klinkier.

Dostałeś klatkę zrzuconą cyfrowo z filmu a potem zdjęcie z ekranu telewizora po podaniu tej klatki na wejście. O co ci jeszcze chodzi. Może i klatka ma przekłamane kolory ale telewizor ma pokazywać jakie kolory dostał na wejście a nie je poprawiać. Jeżeli klatka ma przekłamane kolory to dokładnie tak przekłamane kolory musisz uzyskać na ekranie.

Poza tym mu tu dyskutujemy o "polerce". Gdzie tu jest jakaś polerka? Jedyne przekłamanie jest w prawym górnym rogu stół jest o wiele ciemniejszy ale u mczaja na plazmie zniknął w ogóle. Nie będę teraz wklejał zdjęcie mczaja bo nie mam najmniejszej ochoty znów się z nim użerać o prawa autorskie.

zrzut ekranu ma podobną barwę jak zdjęcie więc problem prawdopodobnie generuje fakt iż zrzut nie jest czystą klatką wejściową źródła obrazu tylko po obróbce korekcyjnej układu tv i potem jest wyjście na zrzut, nie wiem jak dalej wytłumaczyć chińskiego murzyna

mgła jest na całym obszarze , zamazuje głębię obrazu i spłaszcza sceny

Wkleję ci kiedyś zdjęcie robione w ciemności. Zobaczysz że nie ma żadnej mgły.

Pogięło Was z tym wklejaniem tu zdjęć? To się jakaś epidemia robi. Macie zakładkę Film, macie Bocznica, macie Kluby. Załóżcie sobie tam wątek Fotografie albo Klub Foto i sobie umieszczajcie całe Gigabajty fotografii. Ale tutaj?

Pogięło Was z tym wklejaniem tu zdjęć? To się jakaś epidemia robi. Macie zakładkę Film, macie Bocznica, macie Kluby. Załóżcie sobie tam wątek Fotografie albo Klub Foto i sobie umieszczajcie całe Gigabajty fotografii. Ale tutaj?

Ale są to fotografie obrazu z telewizora. Jeżeli ktoś twierdzi o jakiejś polerce to chciałbym żeby mi wskazał tą polerkę na moich zdjęciach. Poza tym temat ze zdjęciami jest ciekawszy co wskazuje liczba klików na zdjęciach.

I po ilości klików na zdjęciu można rozpoznać ile osób obserwuje temat.

Oczekiwanie, że klient będzie studiował jakieś uczone księgi, pożyczał do domu, zastanawiał się tygodniami jest śmieszne. Ludzie nie mają na to ani czasu, ani ochoty.

Jednak trochę włożonego wysiłku i zdobycie wiedzy zawsze popłaci. Niezorientowane towarzystwo przychodzące do sklepu kupi przeważnie ten towar za który sprzedający dostanie największą prowizję, czy też nie będzie musiał targać z zaplecza lub tez będzie zamieszczony w lukratywnej GAZETCE. LCD z pewnością do nich nalezą, gdyż zajmują przeważnie wszystkie premiowane miejsca. Tanie amplitunery i ogromne zestawy głośników w cenie 999zł za komplet również. Już to kiedyś pisałem. Głupi naród ( leniwy i niedouczony) zawsze kupi to co ma kupić; nie to co by chciał.

Tym stwierdzeniem niestety nie dałeś dobrej opinii posiadaczom LCD.

Dzieci też już były...nuda....

Niezła replika. Szacun za wysiłek. Intelektualna rozwałka. Zostałem zmiażdżony. zyzio to zyzio.

Wkleję ci kiedyś zdjęcie robione w ciemności. Zobaczysz że nie ma żadnej mgły.

Proponuję wysłać aparat do redakcji AS albo lepiej cały telewizor.

Problem polerki jednak istnieje. Wskazuje na niego wielu forumowiczów, w tym tych posiadających ekrany LCD, nawet te uznawane za topowe.

Co więcej, zauważył go też Bobcat, pisząc o tandetnym obrazie tanich elcedeków i maskach zamiast twarzy.

Wspomniana onegdaj opinia KrzyśkaA również nie pozostawia złudzeń.

Myślę że na niemieckich forach też o tym piszą.

Panowie, możecie napisać coś więcej o tym zjawisku?

Problem polerki jednak istnieje. Wskazuje na niego wielu forumowiczów, w tym tych posiadających ekrany LCD, nawet te uznawane za topowe.

Co więcej, zauważył go też Bobcat, pisząc o tandetnym obrazie tanich elcedeków i maskach zamiast twarzy.

Wspomniana onegdaj opinia KrzyśkaA również nie pozostawia złudzeń.

Myślę że na niemieckich forach też o tym piszą.

Panowie, możecie napisać coś więcej o tym zjawisku?

Skoro na nie nieckich forach piszą to wypadało by wkleić jakiegoś linka.

Zauważ że ja moje wszystkie wypowiedzi podpieram cytatami i linkami.

Nie kopie się lezącego :)

Musiałem wam nieźle zajść za skórę skoro marzycie o kopaniu. W pewnym sensie mi to schlebia.

Skoro na nie nieckich forach piszą to wypadało by wkleić jakiegoś linka.

Zauważ że ja moje wszystkie wypowiedzi podpieram cytatami i linkami.

Zauważ, że napisałem iż myślę że piszą, licząc na to, że może np. Ty bedziesz miał większą wiedzę ode mnie w tej kwestii.

Nikt się nie uskarżał? OK.

W takim razie pomówmy o Waszych (Twojej i Bobcata) obserwacjach. Na czym polegał ten efekt maski i sztuczności?

Zauważ, że napisałem iż myślę że piszą, licząc na to, że może np. Ty bedziesz miał większą wiedzę ode mnie w tej kwestii.

Nikt się nie uskarżał? OK.

W takim razie pomówmy o Waszych (Twojej i Bobcata) obserwacjach. Na czym polegał ten efekt maski i sztuczności?

Wybacz ale z takim problemem nie spotkałem się na niemieckich forach.

A mógłbyś mnie zacytować bo szczerze powiedziawszy nie wiem o co chodzi.

Nie chciałem wrzucać po raz kolejny, ale proszę:

"Ja osobiście nie cierpię obrazu LCD. Kolory nienaturalne obraz mało plastyczny, kontury przerysowane, brak płynności przejść pomiędzy stopniami szarości, kolor skóry nienaturalny, brak szczegółów w cieniach i światłach. Jednym słowom oczojebny.

Przy świetle dziennym jeszcze ujdzie ale im ciemniej tym większa masakra.

No ale są ludzie ślepi do których dociera tylko mocno przerysowane dla których świat nie jest wystarczająco kolorowy.

Ja należę raczej do tych którzy wolą obraz naśladujący rzeczywistość a nie taki który ją przerysowuje."

Bobcat natomiast stwierdził, spytany co mu przeszkadza w LCD:

"W tanich modelach jest to, na co sam wielokrotnie zwracałeś uwagę, przypisując to (niesłusznie) wszystkim LCD. Mianowicie tandetny obraz i plastikowe maski zamiast twarzy. W dobrych modelach obraz jest szlachetny. A że lubię przekolorowany? No cóż... "

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.