Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do lampy 6S33S SE

krzysiow122

Rekomendowane odpowiedzi

Ja ze swojej strony mogę powiedzieć że gram obecnie na Eminence Alpha 8a i Vifie D25AG i przy lampie sie to sprawdza

Budę mam większa od ArturaP. Moja to ok 60l strojone na niecałe 50hz.

W tej chwili buduję sobie kolumny zaprojektowane przez Father_Pio na etonie i wstędze founteka. Z ręką na sercu mogę polecić ten projekt (mają te kolumny między innymi areg ( SE na gm 70) i involve (Se na diabłach - mi też się taki robi :))

Gdzie można poczytać coś konkretnie na ten temat??

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Jak może być niekonkretnie, to kiedyś pisaliśmy trochę tutaj o nich: http://www.audiostereo.pl/morel-mdt-37-plus-eton-eton-7-36037-hex_54477.html Ale więcej nic nie napiszę w tym wątku, bo po pierwsze, kolumny nie mieszczą się nijak w założonym przez Autora wątku budżecie, a po drugie, będzie że sobie robię reklamę. Jak ktoś chce spytać o szczegóły, to proszę na PW. Jest to projekt, któremu poświęciłem pół roku, nie zamierzam go ot tak, udostępniać za free.

czy odgrody mogą być dobrym kierunkiem ? z tym iż pomieszczenie jest dość małe ok.20m2

To zależy jak sobie te odgrody wobrazasz. Z wąskiej deski i 15" można realnie wyciągnąć 90db/w.

Znajomy wysterowuje to monoblokami na 300B i przy umiarkowanych poziomach głośności jest OK. Diabełkowe 13w powinno poradzic sobie znacznie lepiej.

Jeśli masz miejsce na duże deski basowe ustawione pod sciana to jestes w stanie wyciagnąć znacznie większą efektywność.

Przeanalizowałem troszkę konstrukcji odgród, pomieszczeń w których grają no i niestety będę musiał odpuścić :( .Może w przyszłości gdy zrobię przemeblowanie min. pod kątem tego typu głośników powrócę do tematu .

pooglądaj SoloVoxa (następca Rondo), właśnie trenuję, do 20m2 jak znalazł

No... takie to i owszem by się zmieściły. Ale jak z minimalną odległością tyłu od ściany ? tam jest ten głośnik

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? kurcze ta cena :( 1000 EUR. szt.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

mając dziurę 10" możesz próbować ze wszystkim co wpadnie Ci w ręce, Ja próbuję na dziś z AD9710

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Wybrałeś absolutnie najgorsze możliwe głośniki do lampy. Nie słyszałem, żeby którekolwiek z drogich głośników były gorsze do lampy, niż Revelatory. Chyba tylko Illuminatory mogą się "poszczycić" gorszą współpracą z lampą.

Czy możesz napisać dlaczego Iluminatory źle współpracują z lampą?

Spotkałem się z wieloma opiniami dot. revelatorów potwierdzającymi twoją opinie i jednocześnie wiele osób twierdzi że iluminatory są w odróżnieniu od revelatorów łatwiejsze do napędzenia i że można je zestawiać ze wzmacniaczami lampowymi?

Akustyk też raczej do iluminatorów poleca wzmacniacze tranzystorowe - coś musi więc być na rzeczy - zastanawiam się tylko co?

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Efektywność - nie ma (przykładowo) osiemnastek z tak niską efektywnością, co Illuminatory. Dobra, są, w jakichś badziewiach ze sklepu nie dla idiotów, ale tu mówimy o hi-endzie za grubą kasę. Od lat panowie ze Scan-Speaka pompują obciążalność swoich głośników, wydłużają cewki, zwiększają moce. Węglowa 18 miała 13 skoku p-p, Revelator tyle samo. Illuminator ma aż 18 mm, równocześnie mając najniższą efektywność. Węglowa 18 ma ok. 87 dB, Revelator podobnie, Illuminator w paśmie 250-900 Hz ma zaledwie 85 dB! Gdy odjąć od tego baffle step, to w układzie 2-drożnym ile zostanie? Pewnie z 80... http://akustyk.com.pl/scanspeak/pdf/18wu-8741t00.pdf

A co sądzicie o tej kolumnie vintage Sharp -a efektywność 101 dB pasmo przenoszenia od 50 hz do 15 khz (wysokotonowy głośnik mógłbym zmienić) Podobno kolumny idealne do lampy i niezła cena ok. 500 zł. Są to kolumnt 3-drożne , głośnik basowy ma 30 cm i jest na zawieszeniu płóciennym

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr

• 2 tygodnie później...

Te wybiegaja sporo poza zalozony budzet ale moga byc ciekawa konstrukcja - Visaton Pantaton BB.

Cena bez skrzynek ok 1000 Euro za zestaw.

pentatonbb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Kolumny na driverach estradowych - WLM. Z Almarro na diabełkach - synergia.

Dobry trop dla chcących posłuchać muzyki z płyt. Dla typowych audiofilów za duża dynamika, namacalność i realność :-)

Dobry trop dla chcących posłuchać muzyki z płyt. Dla typowych audiofilów za duża dynamika, namacalność i realność :-)

Ale ja bym chciał sam zrobić kolumny na estradówkach ,WLM-y są za drogie .

Myślałem o głośnikach Eminence lub Beyma-ch

Piotr

Jakie polecasz do do triody na 2a3 ( 8 -12 W mocy) ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) niektórzy polecają ten głośnik Beym-y ma bardzo ciekawe parametry -jest to koaksjal

Ukryta Zawartość

Piotr

Jak może być niekonkretnie, to kiedyś pisaliśmy trochę tutaj o nich:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Ale więcej nic nie napiszę w tym wątku, bo po pierwsze, kolumny nie mieszczą się nijak w założonym przez Autora wątku budżecie, a po drugie, będzie że sobie robię reklamę. Jak ktoś chce spytać o szczegóły, to proszę na PW. Jest to projekt, któremu poświęciłem pół roku, nie zamierzam go ot tak, udostępniać za free.

Witaj,

zbudowanie samemu trochę mnie manualnie przerasta - byłbym zainteresowany kupnem tych kolumn na etonie i wstędze founteka. Ile by to kosztowało i przede wszystkim , czy zrobisz dla mnie "cóś" takiego. To do tego Bewitcha na 2a3. Mieszkam w Krakowie. Pozdrawiam. Artur

Witaj,

zbudowanie samemu trochę mnie manualnie przerasta - byłbym zainteresowany kupnem tych kolumn na etonie i wstędze founteka. Ile by to kosztowało i przede wszystkim , czy zrobisz dla mnie "cóś" takiego. To do tego Bewitcha na 2a3. Mieszkam w Krakowie. Pozdrawiam. Artur

SORRY, Miało iśc na Priva ale to przez mojego kota, który własnie wlazł mi na klawiaturę... ;-))

Ukryta Zawartość

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Co proponujecie na głośnik wysokotonowy (np do powyzszych Beym)?

Z nisko-średnio tonowego jeszcze coś idzie wybrać ale wysokotonowy to znak zapytania :(

Ja bez zastanowienia polecam to: http://allegro.pl/glosnik-wstegowy-fountek-neocd2-0-hi-end-wsteg-i1852378138.html a dla dzianych ludzi to: http://allegro.pl/glosnik-wstegowy-fountek-neopro5i-hi-end-wsteg-i1852378112.html Pierwszego miałem długo, ludzie, którzy mają moje kolumny mają nadal, Joachim Gerhard (ten od Audio Physica) wsadził go tu: http://www.immediasound.com/Sonics-Allegria.html i z całym przekonaniem mogę powiedzieć, że to diabelnie dobry głośnik. Trzeba umieć się z nim obchodzić, aplikacja nie jest najprostsza, nie z każdą elektroniką gra dobrze (jak miałem E88CC Telefunkena w prampie to była lipa), ale relację jakości dźwięku do ceny moim zdaniem ma świetną.

Ja bez zastanowienia polecam to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a dla dzianych ludzi to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Pierwszego miałem długo, ludzie, którzy mają moje kolumny mają nadal, Joachim Gerhard (ten od Audio Physica) wsadził go tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i z całym przekonaniem mogę powiedzieć, że to diabelnie dobry głośnik. Trzeba umieć się z nim obchodzić, aplikacja nie jest najprostsza, nie z każdą elektroniką gra dobrze (jak miałem E88CC Telefunkena w prampie to była lipa), ale relację jakości dźwięku do ceny moim zdaniem ma świetną.

Może głupie-może nie pytanie.

Patrząć na wykresy SPL tych beym to pasowało by je juz ciąc koło 2khz, a wstegi chyba lubią pracować od min 4khz. Czy dobrze kombinuję, jak z promieniowaniem dzwieku na boki przy tak niskim podziale ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Sorry, ale akustyka to szukanie kompromisów. CD2.0 dzieliłem przy 2,8 kilo i było super, ożenek z NeoPRO 5i załatwia sprawę, bo możesz dzielić na półtora kilo. Co do charakterystyk kierunkowych, to im niższy podział, tym lepiej. To z tymi 4 kilo to mit, Raven 3.2MMX gra swobodnie od 700 Hz: kwestia rozmiaru, wytrzymałości mechanicznej membrany i liniowości pola magnetycznego.

Sorry, ale akustyka to szukanie kompromisów. CD2.0 dzieliłem przy 2,8 kilo i było super, ożenek z NeoPRO 5i załatwia sprawę, bo możesz dzielić na półtora kilo. Co do charakterystyk kierunkowych, to im niższy podział, tym lepiej. To z tymi 4 kilo to mit, Raven 3.2MMX gra swobodnie od 700 Hz: kwestia rozmiaru, wytrzymałości mechanicznej membrany i liniowości pola magnetycznego.

Dziekuje za odpowiedź.

Z Twojej wypowiedzi wynika że spokojnie wstegę mogę łaczyć z tymi głośnikami estradowymi.

Muszę spróbować :)

Zwykłym kopułkom trochę brakowało SPL, estradówki WT miały bardzo mało szczegułów - dxwiek mizerny, a wstegi jeszcze nie próbowałem.

Dzięki

• 2 tygodnie później...

Thorens hp360 odgrody

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam - dziękuję wszystkim za rady - ale ponieważ paczki już są gotowe i tak się składa, że mam już głośniki USHER 8935A to ciągle mam dylemat z czym je połączyć? Czy może to być Vifa DX25TG-09-04, czy lepiej Usher 9930-20 lub 9950-20?

Monobloki DIY SET 300B/6SN7 kolumny DIY Audio Nirvana Super 10" i CASTLE ISIS CD Fonica CDF 002R Lenco L-75 - ART DJ II

PC audio: HP 5740 Daphile -> DAC PCM 1794 + XMOS U8 + Raspberry pi 2 lub konwerter JarkaC -> DAC NOS Muse 4xTDA1543,

Wstęga bardzo mi się podoba - tylko nigdy jej nie słyszałem i nie mam do niej projektu zwrotnicy - to nie moja branża.

Monobloki DIY SET 300B/6SN7 kolumny DIY Audio Nirvana Super 10" i CASTLE ISIS CD Fonica CDF 002R Lenco L-75 - ART DJ II

PC audio: HP 5740 Daphile -> DAC PCM 1794 + XMOS U8 + Raspberry pi 2 lub konwerter JarkaC -> DAC NOS Muse 4xTDA1543,

• 4 tygodnie później...

Witam - dziękuję wszystkim za rady - ale ponieważ paczki już są gotowe i tak się składa, że mam już głośniki USHER 8935A to ciągle mam dylemat z czym je połączyć? Czy może to być Vifa DX25TG-09-04, czy lepiej Usher 9930-20 lub 9950-20?

Miałem ushery dla mnie przetworniki do bani nie dorastają do scanspeaków choć są podobnej budowy , góra słaba na poziomie kopułek Vify , berylowe nieco lepsze ale i tak im daleko do scanspeaków z serii revelator , o dynaudio nie wspomnę bo esotar 330 dla mnie nr 1 lepszy od czegokolwiek co słyszałem nawet od wstęgowego founteka choć ta ma najlepszą przestrzeń.

W porównaniu sonus faber amator 1 vs kolumny Piotra

Bas lepszy w kolumnach Piotra (monitory bas reflex w dół) schodzi niżej i jest go więcej niż w identycznej konstrukcji podłogowej kolegi (reszta pasma identyczna).

W kolumnach Piotara jest nieco więcej średnicy , jest bogatsza w detale przez co dźwięk jest bardziej muzykany.

Góry jest jej mniej niż z esotara 330 - chodzi o ilość informacji (w porównaniu do esoteca 260 w dynaudio contour fountek miał więcej do zaoferowania). Dla mnie esotar 330 w aplikacji sonusa pozostaje nr 1 jest lepszy od ringowych scanspeaków , diamentowych i berylowych wynalazków , lepszy od wstęg (choć te dają masę przestrzeni). Obecnie kopułki dynaudio też są "skaszanione".

Nowych kolumn tymczasowo słucham z amplifonem (wymienione kondy sprzegające) , słuchałem ich też z Se na diabłach oraz z przedwzmacniaczem lewisona z końcówką accuphase (amplifon okazał się lepszy) co potwierdza że te kolumny grają z lampą. Najlepiej jednak zagrały u kolegi z Se na GM70.

Pochwalę się i załączę nowe kolumny (standy się robią , nogi będą wypełnione olejem) wizualnie podobne do standów sonusa.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.