Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  120 członków

Simaudio Klub
IGNORED

Simaudio CLUB

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, sir.jax napisał:

..........

Chcesz to podam ci playlistę do Tidala mam taką do testów, jak na tych utworach nie usłyszysz różnicy, to już nie wiem. 

...........

Z chęcią poznałbym tą playlistę 🙂 Zawsze to kolejne, cenne doświadczenie.

38 minut temu, Luxfer Fereg napisał:

Z chęcią poznałbym tą playlistę 🙂 Zawsze to kolejne, cenne doświadczenie.

Proszę bardzo 😉

https://tidal.com/playlist/92c11914-d1f8-4ce0-8239-12f36d98a6ef

Zapodam z tej listy ciekawe utwory moim zdaniem oczywiście 😉

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

1 godzinę temu, Luxfer Fereg napisał:

Może z innej beczki. Kto oglądał serial "Ostre przedmioty" 🙂
Polecam, występuje tam jeden bardzo zacny bohater drugiego planu, przedstawiany w bardzo dobrym świetle 🙂

obraz.thumb.png.09b4b7379621d8361d231cea89e84264.png

Ja bym mu dał Oskara, za tę drugoplanową rolę :). 

Lubię sobie pogrywać ... 

5 godzin temu, g88 napisał:

Mózg sam zakoduje, że ma być lepiej, a będzie tak samo

Otóż nie.

Mózg nic nie zakoduje, autosugestia też nie zadziała, bo bywa, ze bezpiecznik lub kabel zasilający zmienił brzmienie w tę stronę, że brzmienie może nam nie odpowiadać.

Nie zawsze jest lepiej i nie zawsze trafi w nasz gust.

10 godzin temu, sir.jax napisał:

No to wszystko jasne....

A  mówiłem raz to metodologia, dwa trzeba wiedzieć jak podejść do tematu, a trzy nie taką muzykę.

Zatem nie usłyszysz wpływu kabli.

Różnice wychwycić można od razu, ale na muzyce gdzie są małe składy, ale też symfonice z dużym składem muzyków.

Wybacz, ale  nie szukaj na siłę jakości w muzyce jaka repreentuje Megadeth, czy Black Sabath.

Chcesz to podam ci playlistę do Tidala mam taką do testów, jak na tych utworach nie usłyszysz różnicy, to już nie wiem. 

Tylko jak będziesz gotowy, to daj znać, to podpowiem jak podejść do takiego odsłuchu. 

Daj proszę znac jakich błędów nie popełniać przy odsłuchu i jaka jest podstawowa metodologia? Trudno o takie informacje.. 

"audiofile rękami nogami bronią się przed podwójnie ślepymi próbami odsłuchowymi. Jak zapłaciłeś 5 tys. za metr kabla zasilającego to w duszy słyszysz zmianę, bo somsiada nie stać."

Przykładowy głos antykablarza. Daje łapę uciąć, że posadzony przed poukładanym systemem i przykładowo do źródła dajemy kabel z prodiża a następnie dobry kabel zasilający to bank usłyszy. No chyba, że słoń na ucho nadepną.

10 godzin temu, sir.jax napisał:

Proszę bardzo 😉

https://tidal.com/playlist/92c11914-d1f8-4ce0-8239-12f36d98a6ef

Zapodam z tej listy ciekawe utwory moim zdaniem oczywiście 😉

Zaraz się biorę za obsłuchowanie 🙂

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

13 godzin temu, sir.jax napisał:

Otóż nie.

Mózg nic nie zakoduje, autosugestia też nie zadziała, bo bywa, ze bezpiecznik lub kabel zasilający zmienił brzmienie w tę stronę, że brzmienie może nam nie odpowiadać.

Nie zawsze jest lepiej i nie zawsze trafi w nasz gust.

To nie chodzi o to, że dźwięk mi się nie podoba, on jest po prostu ten sam. Dzisiaj słuchałem Pink Floyd i dalej ten sam rezultat na obu kablach - żadnej różnicy. Co do Twojej playlisty to mam dwa zastrzeżenia:

1. Powinno się robić porównania na utworach, które się zna na wylot a repertuar kompletnie nie mój.

2. Skoro opisy w internecie tych kabli są tak rozbudowane i wszędzie ochy i achy, to różnica powinna być widoczna od razu, a nie po 2 tygodniach.

Reasumując, kable fajnie wykonane i max 200 zł mógłbym za niego dać, bo wygląda solidnie i ładnie się prezentuje jako biżuteria. Do dźwięku nie wnoszą nic u mnie 😉

15 godzin temu, sir.jax napisał:

Powiedz z czego składa się twój system stereo, czym połączyłeś i jak masz ustawione kolumny.

Co z akustyką?

Moon 240i, Opera Seconda Se, Cyrus Cd-t, kable glosnikowe Chord Clearway, interkonekty też Chord.

Pomieszczenie zaadoptowane akustycznie. 

38 minut temu, g88 napisał:

1. Powinno się robić porównania na utworach, które się zna na wylot a repertuar kompletnie nie mój.

2. Skoro opisy w internecie tych kabli są tak rozbudowane i wszędzie ochy i achy, to różnica powinna być widoczna od razu, a nie po 2 tygodniach.

Nie słuchaj Pink Floyd posłuchaj coś z mojej listy.

Jak jesteś osłuchany i wiesz na co zwracać uwagę to nie musisz znać utworów na wylot, czy na pamięć. 

Nie znam opisów tych kabli, bo mówiąc szczerze nie interesują mnie za bardzo kable od takich zaplataczy.

Poszukaj Oyaide, Nordosta, Furutecha, Audioquesta, może być Isotek Premier do źródła najtańszy z fajnych kabli, wtedy oceń. 

W  moim systemie audio słychać każdy przewód od razu, czasem różnice między poszczególnymi kablami się zacierają, różnią się niuansami. Ale zazwyczaj nie potrzebuje więcej jak, 3 utworów,  żeby ocenić brzmienie, jego barwę, czy inne aspekty.

Na koniec taka sugestia, to że nie słyszysz Ty lub nie potrafisz wychwycić różnic  nie oznacza, że kable zasilajace nie mają wpływu na brzmienie.

Edytowane przez sir.jax

15 minut temu, sir.jax napisał:

Nie słuchaj Pink Floyd posłuchaj coś z mojej listy

To chyba zły pomysł, ma słyszeć różnicę na tym ,czego słucha na co dzień a nie na czymś ( o ile usłyszy) czego nie posłucha już nigdy w życiu.

Sansui 907XR ,Meridian 508.20/24,Audiobyte Black Dragon,PMC fb1i, Zu Audio Libtec, Audioquest. 

1 godzinę temu, g88 napisał:

Reasumując, kable fajnie wykonane i max 200 zł mógłbym za niego dać, bo wygląda solidnie i ładnie się prezentuje jako biżuteria. Do dźwięku nie wnoszą nic u mnie 😉

Zacząłeś od kabli niewiadomej jakości, bo miałeś je na testy za darmo - moim zdaniem od najgorszych z możliwych - to nie jest biżuteria audio lecz tombak.

Nie słuchałeś wpływu przewodów markowych od uznanych producentów. Nie wyrabiaj sobie zatem opinii na tej podstawie, bo tylko robisz sobie krzywdę.

Moona masz dość krótko, więc moja rada jest taka - posłuchaj swojego nowego zestawu kilka miesięcy, a gdy już będziesz znał to brzmienie na pamięć, wtedy eksperymentuj. Zarówno z nowym DAC jak i z nowymi przewodami - ale z markowymi, tak jak było wcześniej wymieniane: Oyaide, Furutech, Neotech, lub trochę taniej Isotek, Audioquest; i nawet wtedy gdy postanowisz posłuchać czegoś droższego - niech nie skusi cię cena wtyków Furutech z serii 11., bo te są niestety słabe.

Edytowane przez Franz-007

Jeżeli oszczędzasz na coś przez pięć lat, to znaczy, że Cię na to nie stać.

2 godziny temu, g88 napisał:

Moon 240i, Opera Seconda Se, Cyrus Cd-t, kable glosnikowe Chord Clearway, interkonekty też Chord.

Pomieszczenie zaadoptowane akustycznie

Masz taki sprzęt,  a połączyłeś to taką sieczką Chordem Clearway?

Duże kolumny, powiedz jaki metraż ma pomieszczenie w którym je ustawiłeś, no i jak ustawiłeś?

1 godzinę temu, misiek x napisał:

To chyba zły pomysł, ma słyszeć różnicę na tym ,czego słucha na co dzień a nie na czymś ( o ile usłyszy) czego nie posłucha już nigdy w życiu.

A to niby dlaczego? Moja lista z Tidala jest stworzona wspólnie z moim kolegą, który co jakiś czas podsuwa mi ciekawe kawałki. Siadam do tych nowych kawałków, wcześniej ich nie słuchając i  nie potrzebuję ich wałkować tygodniami,  żeby odróżnić brzmienie między np Oyaide Tunami GPX, a np Isotek Premier lub jakiś FP3TS20.

Jak ktoś jest w miarę osłuchany, wie na co zwracać uwagę, nie potrzebuje się uczyć kawałków muzycznych na pamięć. 

Do takich testów wybierać muzykę instrumentalną, z kontrabasem, gitara klasyczną,  perkusją, dobre realizacje małych składów muzycznych.

Do oceny zakresu blach fajnie wypadają kawałki Manu Katche, zresztą jest w czym wybierać na tej liście. 

Swojego czasu często takie testy robiłem na poniższych płytach:

Manu Katche "Third Round" (1,5)
Casandra Wilson "Another Country" (1,2,3,4)
AMJ "Upojenie" (1,4,5)
Jen Chapin "Revision Songs Of Steve Wonder" (1,2)
Czasem wykorzystuję płyty Antonio Forcione, Jim Gailloreto's np. "Split Decision-Shadow Puppets" .

Edytowane przez sir.jax

40 minut temu, Franz-007 napisał:

Zacząłeś od kabli niewiadomej jakości, bo miałeś je na testy za darmo - moim zdaniem od najgorszych z możliwych - to nie jest biżuteria audio lecz tombak

Parę stron wcześniej były zachwalane, a teraz są złe? Jak podłącze inne i dalej nie będzie różnicy to mam gniazdka wykuwać? 😉 

11 minut temu, sir.jax napisał:

Masz taki sprzęt,  a połączyłeś to taką sieczką Chordem Clearway?

Nie wiedziałem, że cena kabla weryfikuje jego jakość 😏

11 minut temu, g88 napisał:

Jak podłącze inne i dalej nie będzie różnicy to mam gniazdka wykuwać? 😉 

Nie, masz dać sobie spokój. 

Ale nie pisać, że kable nie mają wpływu,  bo mają i to czasem ogromny, a czasem znikomy.

Edytowane przez sir.jax

12 minut temu, sir.jax napisał:

Duże kolumny, powiedz jaki metraż ma pomieszczenie w którym je ustawiłeś, no i jak ustawiłeś?

Napisałem, że zaadoptowane akustycznie. Kolumny stoją prawidłowo.

Teraz, sir.jax napisał:

Ale nie pisać, że kablenje mają wpływu,  bo mają i to czasem ogromny, a czasem znikomy.

Dla mnie nie mają wpływu na dźwięk, fizycznie też nie mogą mieć, skoro w ścianach leci zwykły  2.5 mm. Przekonałem się i teraz jestem mądrzejszy i bogatszy 😎

2 minuty temu, g88 napisał:

Nie wiedziałem, że cena kabla weryfikuje jego jakość 😏

Akurat nie cenę miałem na myśli w przypadku tego Chorda.

Nie pisałem nic o cenie.

1 minutę temu, g88 napisał:

Napisałem, że zaadoptowane akustycznie. Kolumny stoją prawidłowo.

Ale jak, a poza tym jak duże pomieszczenie?

Teraz, sir.jax napisał:

Nie pisałem nic o cenie.

To już się boję pytać, jakie proponujecie.... Na razie zostawię te, które mam bo brzmienie mojego systemu mi się podoba. Będę szukał teraz lepszego Dac.

22 minuty temu, g88 napisał:

Dla mnie nie mają wpływu na dźwięk, fizycznie też nie mogą mieć, skoro w ścianach leci zwykły  2.5 mm. Przekonałem się i teraz jestem mądrzejszy i bogatszy

Wydaje Ci się, że jesteś bogatszy i madrzejszy, ale O.K.

Powiem jeszcze raz, poszukaj Oyaide Tunami, pożycz od jakiegoś kolegi, jak na tym kablu nie usłyszysz różnicy, to daj sobie spokój z kablami.

Ale nie pisz, że zasilające nie mają wpływu na brzmienie. Widzisz kolega usłyszał 20mm bezpiecznik, a ty nie potrafisz usłyszeć 2m kabla 😁

Jeszcze jedno pilnuj by faza we wtyku IEC była z prawej strony jak patrzysz na front wtyku. 

20220116_163758.jpg

18 minut temu, g88 napisał:

To już się boję pytać, jakie proponujecie

Nie każę Tobie kupować, możesz pożyczyć i sprawdzić, choćby coś od Tellurium Q, nie będę Ci polecał tego co ja mam, bo to się mija z celem.

Edytowane przez sir.jax

14 minut temu, sir.jax napisał:

Oyaide Tunami

Kabel zasilający za 3000 zł ? Dzięki ale nie skorzystam, chyba że ma rdzeń ze złota 😉 

15 minut temu, sir.jax napisał:

Ale nie pisz, że zasilające nie mają wpływu na brzmienie. Widzisz kolega usłyszał 20mm bezpiecznik, a ty nie potrafisz usłyszeć 2m kabla 😁

Nie jestem w stanie w to uwierzyć, nie usłyszałem kabla, więc bezpiecznika tym bardziej 😉 

14 minut temu, sir.jax napisał:

. Widzisz kolega usłyszał 20mm bezpiecznik, a ty nie potrafisz usłyszeć 2m kabla

Niektórzy słyszą podkładki pod kable ....ich ilość ,wielkość i materiał z jakiego są wykonane ( podkładki) i co ? Niektórzy widzieli potwora z Loch Ness i co ? 

Sansui 907XR ,Meridian 508.20/24,Audiobyte Black Dragon,PMC fb1i, Zu Audio Libtec, Audioquest. 

1 godzinę temu, sir.jax napisał:

Nie pisałem nic o cenie.

Ale jak, a poza tym jak duże pomieszczenie?

Też mam clearway. Co w tym chordzie jest nie tak z brzmieniem? 

Kojarzę, ze @Pantaleon jakiś czas temu go chwalił, szczególnie dwa chordy splecione że sobą... 

Twierdzisz ze zaplatacze nie bardzo, a połowę tego wątku zachwalane są kable Arini, czy Ziggy. To jak to jest z tymi zaplataczami? 

Ww. wymieniłeś marki kabli które warto posłuchać. Tylko oni mają kable za 500zl i za 5000zl. Śmiem twierdzić że jak @g88 wepnie ten budżetowy, to też będzie się na siłę doszukiwal zmian. 

Rozumiem go trochę, bo to nie chodzi o to żebyś się na siłę doszukiwal przez kilka tygodni subtelnych zmian i to jeszcze w wybranym specjalnie do tego repertuarze. Kabel ma zagrać od razu. Jak nie słyszysz zmian to nie usłyszysz. 

Kabel zasilający za 3000 zł ? Dzięki ale nie skorzystam, chyba że ma rdzeń ze złota 😉 

Nie jestem w stanie w to uwierzyć, nie usłyszałem kabla, więc bezpiecznika tym bardziej 😉 

Pamiętaj, że też jestem raczej sceptykiem😉

Ale bezpiecznik usłyszałem od razu, przy pierwszym utworze. Także to nie jest kwestia wiary. 

Mam podobny system do twojego, te same kolumny, wzmacniacz 250i, nieco cieplejszej barwie, te same głośnikowe, interkonekty Arini audio Acoustic Starr

Edytowane przez DAWH
1 godzinę temu, misiek x napisał:

Niektórzy słyszą podkładki pod kable ....ich ilość ,wielkość i materiał z jakiego są wykonane ( podkładki) i co ? Niektórzy widzieli potwora z Loch Ness i co ? 

Ja znam takich co słyszą wtyczki i to, że w jednej z wrstw użyto niklu i co...?

13 minut temu, DAWH napisał:

Ww. wymieniłeś marki kabli które warto posłuchać. Tylko oni mają kable za 500zl i za 5000zl. Śmiem twierdzić że jak @g88 wepnie ten budżetowy, to też będzie się na siłę doszukiwal zmian. 

Oyaide można już kupić za przyzwoite pieniądze,  a wersję v1 na  miedzi PC OCCC .

To już się boję pytać, jakie proponujecie.... Na razie zostawię te, które mam bo brzmienie mojego systemu mi się podoba. Będę szukał teraz lepszego Dac.

robisz straszny raban wokół kabli, nie słyszysz różnicy w sieciowych? zdarza się, nie zostaje Ci nic innego jak skupić się na lepszym DAC ...... te to dopiero lubują się w kablach sieciowych.

Kable nie są tanie, to fakt ... są nawet cholernie droge, trzeba być tego świadomym, że kable rzędu 5setek ..... jak to ująć? .. nie powala na kolana.  Piszesz, że 3k to gruba przesada, rozumiem Ciebie i do niczego nie namawiam, bo 3k?  to dopiero początek dobrych kabli.  Stawiasz na kupno lepszego DACa? zrób to a kablami się nie przejmuj.

20 minut temu, DAWH napisał:

Twierdzisz ze zaplatacze nie bardzo, a połowę tego wątku zachwalane są kable Arini, czy Ziggy. To jak to jest z tymi zaplataczami? 

Nie wiem jak jest, robią to z gotowców,  nie wiadomo z czego.

Oyaide , czy Nordost lub inne marki mają za sobą zaplecze badawcze i labo, a też bywa, że same wytapiają swoje druty, jak chociażby Albedo z Bydgoszczy.

Ja też popełniłem w swoim życiu już trochę kabelków, zazwyczaj z gotowców, mam swoje spostrzeżenia i doświadczenia, bywa że sprzeczne z powszechnie przyjętymi opiniami z for zwłaszcza w kontekście zarabiania przewodów zasilających. Słyszenia lub nie wtyczek, gniazd itp.

Edytowane przez sir.jax

11 minut temu, sir.jax napisał:

Ja znam takich co słyszą wtyczki i to, że w jednej z wrstw użyto niklu i co...?

Coś jak ten z Loch Ness 😆

16 minut temu, misiek x napisał:

Coś jak ten z Loch Ness 😆

Tak

16 minut temu, DAWH napisał:

@sir.jaxco z tym clearway jest nie tak? Bo zasiales we mnie niepokój 😉

Porównać z setem innych kabli, pisałem już Tellurium Q, AQ, a może i Albedo Monolith 😉😆

A ja jestem tego zdania, że kable zasilające dają swoje do systemu dopiero kiedy wzmak właściwie napędza głośniki. Różnice w graniu kabli zasilających uwidacznia mikodynamika, przestrzeń i w ślad za nią lokalizacja sceny, dociążenie ..... Jak nie ma napędzenia to można sobie gadać i gadać bez końca. 

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.