Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-End w naszych domach.

jarkog

Hi-End w naszych domach.  

473 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy masz w domu ze swojego systemu dźwięk Hi-End?

• Tak, mam dźwięk hi-end
    • Nie, nie mam jeszcze dźwięku hi-end
    • Wydaje mi się że mam
    • Nie wiem jaki to jest dźwięk hi-end
    • Nie potrzebuję dźwięku hi-end

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jeden chciałby mieć w domu sprzęt "made in USA" zamiast "made in China"! ;) Ja tam nic nie mam do amerykańskiego hi-end-u. Ok, te Wilsony wyglądają naprawdę fatalnie. Na szczęście sprzęty z którymi ja miałem przyjemność obcować - Audio Research, Theta Digital, to była naprawdę klasa - dźwięku i wykonania.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Nie jeden chciałby mieć w domu sprzęt "made in USA" zamiast "made in China"! ;) Ja tam nic nie mam do amerykańskiego hi-end-u. Ok, te Wilsony wyglądają naprawdę fatalnie. Na szczęście sprzęty z którymi ja miałem przyjemność obcować - Audio Research, Theta Digital, to była naprawdę klasa - dźwięku i wykonania.

Piszemy o high end a nie low end. Co chińczycy mają wspólnego z high endem?

Oczywiście niektóre marki są zbliżone do japońskiego czy europejskiego sprzętu audio. Ale jest to skromna mniejszość w USA.

Audio Research jest jednym z tych wyjątków choć w Europie (zachodniej) ciężko odsprzedać sprzęt tej marki po dobrej cenie i trzeba długo się naszukać albo trafić na miłośnika tej marki. Ja uważam , że na pewno jest to prekursor i jedna z wiodących marek w lampach. Tylko ten design nie wszystkim odpowiada. Trochę za konserwatywny.

Nowe modele trochę poszły do przodu z wyglądem. Technika jak zwykle na wysokim poziomie.

• 2 tygodnie później...

Bo w hi end jest tak ze kolumny calkowicie sa obiektywne, wzmacniacz tylko wzmacnia bez zadnego wplywu, a zrodlo wiernie odczytuje nosnik. I kto tak ma?

A może kto tak nie ma?

MBL 101E (pomiary w Stereophile)

Lovecraft (link wyżej)

B&W 805D (pomiary w AUDIO)

(i to jest wierzchołek góry lodowej)

A ja mam Made In Japan i mało kto tak dzisiaj ma!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Produkują amerykański hajend.

to moze warto dodac ze w proporcjonalnej skali maja rowniez tyle samego z niemieckim hiendem o czym Europa milczy a sprawa sie rypła oficjalnie przy blokadzie lotniczej nad Europą/wulkan/ kiedy to staneły niemieckie fabryki :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

>>jarkog

Chyba nie zrozumiałeś intencji mojej :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

>>jarkog

Chyba nie zrozumiałeś intencji mojej :)

a możesz pisać jaśniej ? bo strasznie tajemniczy jesteś... zachowujesz się jak guru, który tylko mruczy i marszczy brew, żeby wyrazić swoje niezadowolenie... a jeszcze nie nauczyłem się wszystkich grymasów Mistrza, a jestem ciekawy.

@neomammut

Skoro napisałeś z dużej litery "Made In Japan", to chyba wyraźny akcent intencji? :)

Ale zawsze możesz doprecyzować.

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

>>HydraulikPolski

Jak myślisz, ile zostało dzisiaj z wielkiej potęgi japońskiej? Niewiele firm może pochwalić się dzisiaj takim znaczkiem na obudowie. Kto by pomyślał, że najlepiej i najszybciej rozwijający się kraj na świecie, na przełomie 1994/95 roku zaliczy krach i totalne załamanie gospodarki? Ale dzisiaj mamy za to Made In China, bardzo fajnie, szkoda tylko, że nie ma tam rozwiązań TOP, tylko powielanie już istniejących patentów pochodzących z małych wysp na zachodnim Pacyfiku. Szkoda, że te wszystkie produkty nie mają też tej jakości i wdzięku. Bo dzisiaj oszczędność to podstawa. Dzisiejszy audiofilizm zaczyna się przekształcać. To już nie szukanie złotego środka, ale upsamling, pliki, kiepskiej jakości DAC`i i impulsowe zasilacze. W pomiarach wychodzi super, ale pomiary to jedno, a brzmienie kieruje się kompletnie innymi prawami. Obecnie prym to laptop, komputer PC - gorszych źródeł nie można sobie chyba znaleźć. Wiem, bo już przerabiałem tą drogę. Niestety, dzisiejsze pokolenie młodych wielbicieli dobrego brzmienia mało ma z tym dobrym brzmieniem wspólnego. Jeśli jeszcze chcieli by poznać alternatywne drogi, ale dzisiaj nie można nawet zwrócić uwagi, bo zaraz każą Ci się zamknąć... Najgorsze jest to, że mali ludzie, mają niestety mało do powiedzenia..... i to jest najsmutniejsze!

To jest tylko moje osobiste zdanie....

>>jarkog

Myśl rozwinięta :)

>>HydraulikPolski

To już nie szukanie złotego środka, ale upsamling, pliki, kiepskiej jakości DAC`i i impulsowe zasilacze. W pomiarach wychodzi super, ale pomiary to jedno, a brzmienie kieruje się kompletnie innymi prawami. Obecnie prym to laptop, komputer PC - gorszych źródeł nie można sobie chyba znaleźć. Wiem, bo już przerabiałem tą drogę. [..] Najgorsze jest to, że mali ludzie, mają niestety mało do powiedzenia..... i to jest najsmutniejsze!

dobrze, że są tacy wielcy ludzie jak Ty i chcą się dzielić z maluczkimi, takimi jak ja...Czemu myślisz że współczesne DACi są kiepskiej jakości ? Na jakiej podstawie twierdzisz, że pomiary jedno a brzmienie kieruje się innymi prawami ? jakimi ?!? Boskimi ?!?Niech Wielki człowiek w końcu przemówi !

1337759311[/url'>' post='

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Weź na próbę np wzmacniacz jakiejś japońskiej firmy Technics, Yamaha, Denon i dla porównania weź inny o podobnych czy takich samych parametrach mocy, dynamiki, zniekształceń itd.

Ale ten drugi weź MBL, Burmester, Accustic Arts, Gryphon, Ayre, Vitus itd.

Oba będą miały wręcz te same parametry a zobaczysz jak inaczej grają....oczywiście na odpowiednio dobranym systemie wysokiej klasy. I co? I cała teoria o pomiarach bierze w łeb !!

ale ponoć ludzie słyszą różnice, ale tylko w jawnych przesłuchaniach, a w ślepych testach sobie nie radzą, więc to niczego nie dowodzi. Pomiary trzymają się mocno, bo jakże inaczej, jak to jest prosty elektryczny przebieg. Poza tym jeden twierdzi, że wzmacniacz gra tak, a drugi, że siak. To komu wierzyć ? Zrobiłeś sobie kiedyś jakiś ślepy test ?

Sly, na tym tym teście.

Ukryta Zawartość

Napisz mi co WIDZISZ, który kwadrat jest jaśniejszy ? B czy A ? Bo ja WIDZĘ na własne oczy, że B jest WYRAŹNIE jaśniejszy od A.

A są takie same...

Tyle są warte nasze zmysły.

Jakiś komentarz ?

Ukryta Zawartość

ale ponoć ludzie słyszą różnice, ale tylko w jawnych przesłuchaniach, a w ślepych testach sobie nie radzą, więc to niczego nie dowodzi. Pomiary trzymają się mocno, bo jakże inaczej, jak to jest prosty elektryczny przebieg. Poza tym jeden twierdzi, że wzmacniacz gra tak, a drugi, że siak. To komu wierzyć ? Zrobiłeś sobie kiedyś jakiś ślepy test ?

Sly, na tym tym teście.

Ukryta Zawartość

Napisz mi co WIDZISZ, który kwadrat jest jaśniejszy ? B czy A ? Bo ja WIDZĘ na własne oczy, że B jest WYRAŹNIE jaśniejszy od A.

A są takie same...

Jakiś komentarz ?

Kolego Hydrauliku, mam realny problem z pompa typoszeregu WR produkcji LFP, mozesz pomoc?

pzdr

marslo

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

Sly, na tym tym teście.

Ukryta Zawartość

A są takie same...

Jakiś komentarz ?

Powiem tobie tak:

- jeśli bardzo lubisz muzykę to kup sobie nie drogi sprzet i rozkoszuj się muzą.

- jeśli nie słyszysz różnic to po co tracić kasę?

- jeśli nie masz czasu na muze to nie trać kasy na sprzęt.

- jeśli wiesz że pomiary się bronią a reszta to iluzja to nie musisz tracić kasy na lepszy system.Jesteś szczęściarzem.

- nie wiem też po co tracisz czas na wpisy w zakładce high end.

- trudno mi opisać tobie pewne sprawy np czym różni się pachnący, domowy sernik od innego ze sklepu zrobionego z tych samych składników. Zresztą szkoda czasu na przekonywanie kogoś na siłe bo i po co!

Ukryta Zawartość

Powiem tobie tak:

- jeśli bardzo lubisz muzykę to kup sobie nie drogi sprzet i rozkoszuj się muzą.

- jeśli nie słyszysz różnic to po co tracić kasę?

- jeśli nie masz czasu na muze to nie trać kasy na sprzęt.

- jeśli wiesz że pomiary się bronią a reszta to iluzja to nie musisz tracić kasy na lepszy system.Jesteś szczęściarzem.

- nie wiem też po co tracisz czas na wpisy w zakładce high end.

- trudno mi opisać tobie pewne sprawy np czym różni się pachnący, domowy sernik od innego ze sklepu zrobionego z tych samych    składników. Zresztą szkoda czasu na przekonywanie kogoś na siłe bo i po co!

dlaczego nie odpowiedziałeś mi na pytania ? nie znasz odpowiedzi, ale dalej chcesz brylować w temacie ?

Kolego Hydrauliku, mam realny problem z pompa typoszeregu WR produkcji LFP, mozesz pomoc?

pzdr

marslo

jasne, że mogę: szukaj na forum hydraulicznym, te jest o audio.

Nie chcę brylować w żadnym temacie i masz rację i nie trać kasy na drogie sprzęty audio.

Lepiej wykup dobre wakacje.

Ja bym Tobie radził sprzedać cały swój sprzęt i pojechać na dobre wakacje (uprzedzając: ja już mam zaplanowane wakacje), bo nie wiesz po co go kupiłeś i prawdopodobnie uległeś iluzji kupując go...A brylujesz, brylujesz, radzisz mi różne rzeczy, udajesz znawcę, a nie potrafisz odpowiedzieć na proste pytania. Szermujesz tylko sloganami z ulotek. Nie o taką wiedzę mi chodzi. To potrafi byle sprzedawca.ale może się znasz na kuchni i sernikach? ale to chyba nie jest forum kuchenne...

Ale na jakie pytanie mam tobie odpowiedzieć? Czy te kwadraciki różnią się kolorem? I czy ulegam iluzji jak ty?

Tak ulegam tej samej iluzji co ty. Zadowolony?

I masz rację kupiłem bez sensu sprzęt, zmarnowałem kupę kasy i teraz przez to nie pojadę na wakacje!!

Muszę posłuchać twej rady i pomyśleć o sprzedaży choćby za 1/3 ceny.

Zadowolony?

Ale na jakie pytanie mam tobie odpowiedzieć? Czy te kwadraciki różnią się kolorem? I czy ulegam iluzji jak ty?

Tak ulegam tej samej iluzji co ty. Zadowolony?

I masz rację kupiłem bez sensu sprzęt, zmarnowałem kupę kasy i teraz przez to nie pojadę na wakacje!!

Muszę posłuchać twej rady i pomyśleć o sprzedaży choćby za 1/3 ceny.

Zadowolony?

"Zrobiłeś sobie kiedyś jakiś ślepy test ?"czyli już wiesz, że nasze zmysły są niedoskonałe i nie można im ufać, nic Ci to nie mówi w stosunku do audio ? I cieszę się, że pomogłem Ci zrozumieć pewne kwestie, Twoja rodzina też na pewno doceni, że nie będziesz już marnował kasy. A może masz jednak jakieś argumenty, że warto kupować hi-end ? Czy się poddajesz kompletnie ?

Kompletnie się poddaje i nie mam żadnych argumentów!...:-)...a przynajmniej takich które ciebie mogłyby przekonać szczególnie że wcale nie chce ciebie przekonywać bo nie mam w tym żadnego interesu.

Zresztą gdybyś zadał sobie trochę trudu i poczytał moje wcześniejsze wpisy to w kilku wątkach pisałem że high end jest potwornie drogą zabawą nie mającą uzasadnienia ekonomicznego i może mieć sens i może być fajną zabawą dla kogoś kto ma już inne życiowe priorytety, jest już ustawiony i może poświęcić na to nie tylko wiecej kasy ale i czas.

W pozostałych przypadkach są ważniejsze priorytety jak dom,mieszkanie, samochód, dobre wakacje i szkoły dla dzieci.

Nie wiem tylko czego ty szukasz w tej zakładce ?

Hydraulik,pomyliłeś FORA .To jest o AUDIO nie o BUDOWLANCE,Tu się angażuje słuch a nie wzrok.

high end jest potwornie drogą zabawą nie mającą uzasadnienia ekonomicznego i może mieć sens [..]Nie wiem tylko czego ty szukasz w tej zakładce ?

a jakie uzasadnienie ma hi-end ? odpowiedzi na to pytanie szukam... Jedynym do tej pory argumentem, jest to, że się Tobie wydaje, że lepiej słychać na droższym, niż na tańszym. Pomimo, że pomiary tego nie potwierdzają i jest udowodnione, że ludzkie zmysły są mocno zawodne.A uzasadnienie ekonomiczne ma: pozwala właścicielowi się lepiej poczuć, że jest lepszy od innych, wyjątkowy. To ważne.

Hydraulik,pomyliłeś FORA .To jest o AUDIO nie o BUDOWLANCE,Tu się angażuje słuch a nie wzrok.

a co ma budowlanka ze wzrokiem ? a słuch to nie jest zmysł, tak jak wzrok ? A poza tym, to marslo pomylił fora, osoby Ci się pomyliły.

• Redaktorzy

Hydrauliku - nie trolluj, przynajmniej w tej zakładce. Jeśli nie słyszysz różnic, nie widzisz powodu zakupu sprzętu z górnej półki do sugeruję przeniesienie swojej aktywności do "Stereo", bądź na bocznicę, a jeśli audio zupełnie Cię nie interesuje poszukanie forum o innej tematyce.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

>>HydraulikPolski

Wiesz, zaczynam wątpić, czy w ogóle wiesz, po co ludzie kupują lepsze zestawy do słuchania muzyki niż iPod. Słuchasz może instrumentów na żywo? Słyszałeś kiedyś gitarę akustyczną o 23:00 na dworze? Uczestniczyłeś w koncercie na żywo? Byłeś na dobrym koncercie Jazz`owym? Zrób sobie kiedyś takie doświadczenie, może wtedy usłyszysz jak naprawdę gra Twój zestaw.

dobrze, że są tacy wielcy ludzie jak Ty i chcą się dzielić z maluczkimi, takimi jak ja...Czemu myślisz że współczesne DACi są kiepskiej jakości ? Na jakiej podstawie twierdzisz, że pomiary jedno a brzmienie kieruje się innymi prawami ? jakimi ?!? Boskimi ?!?Niech Wielki człowiek w końcu przemówi !

Współczesne DAC`i nastawione są na samo serce systemu, chodzi o przetwornik. Gra jednak całe urządzenie, nie sama kość DAC. Do tego potrzeba dobrego zasilania, dobrej analogówki - w pomiarach, taki DAC wychodzi super, ale brzmienie jest nieadekwatne do tych pomiarów. Powiem więcej. W marketach jest pełno super sprzętów, w tym, np. odtwarzacze DVD. Mają na pokładzie super przetworniki, świetne zasilacze impulsowe, super napędy - podłącz takiego DVD, przy dobrym torze, ten DVD ukarze swoje prawdziwe oblicze. Będzie grał ostro, płasko, bez życia, czasem nawet bez dolnych rejestrów, bez wybrzmień itd... To są właśnie te super pomiary i super komponenty.

Sly, na tym tym teście.

Ukryta Zawartość

A są takie same...

Typowa manipulacja, porównaj sobie dwa ciemne kwadraty, o przepraszam ciemny i częściowo czarny...., a przecież mają takie same kolory i nawet można to zauważyć....

"Zrobiłeś sobie kiedyś jakiś ślepy test ?"czyli już wiesz, że nasze zmysły są niedoskonałe i nie można im ufać, nic Ci to nie mówi w stosunku do audio ? I cieszę się, że pomogłem Ci zrozumieć pewne kwestie, Twoja rodzina też na pewno doceni, że nie będziesz już marnował kasy. A może masz jednak jakieś argumenty, że warto kupować hi-end ? Czy się poddajesz kompletnie ?

Przy dobrym systemie nie potrzeba ślepych testów, wystarczy pozmieniać jeden komponent i już gra inaczej. Bo gra cały system, nie jego część!

Ukryta Zawartość

a jakie uzasadnienie ma hi-end ? odpowiedzi na to pytanie szukam... Jedynym do tej pory argumentem, jest to, że się Tobie wydaje, że lepiej słychać na droższym, niż na tańszym. Pomimo, że pomiary tego nie potwierdzają i jest udowodnione, że ludzkie zmysły są mocno zawodne.A uzasadnienie ekonomiczne ma: pozwala właścicielowi się lepiej poczuć, że jest lepszy od innych, wyjątkowy. To ważne.

a co ma budowlanka ze wzrokiem ? a słuch to nie jest zmysł, tak jak wzrok ? A poza tym, to marslo pomylił fora, osoby Ci się pomyliły.

Akurat Marslo wie o audio nie porównanie wiecej od ciebie i ma wyśmienity system high end-owy.

On w przeciwieństwie do ciebie nie pomylił ani forum ani zakładki.

Jeśli nawet jego czy mnie oszukują nasze zmysły to robią to bardzo przekonująco i jesteśmy z tym szczęśliwi.

Nie szukaj uzasadnienia sensu zakupu high end i daj sobie spokój.

Przyznaję tobie rację we wszystkich tezach które wygłosiłeś i przyjmuje do wiadomości wszystkie naukowe dowody jakie przywolaleś.

Ale pozwolisz chyba nam pogadać sobie czasem o naszych iluzjach? Wolny kraj,wolno nam!

Potraktuj nas jak takich troche dziwaków którzy po używkach mają różne zwidy.

Ja czasem widzę smoka, a Marslo Godzillę i tak sobie odpowiadamy o naszych wizjach.

Wiesz przecież i to naukowo udowodniono że mózg w 90% to....woda!

Czego więc od nas oczekujesz? Żyjemy sobie szczęśliwi w naszym wodnym świecie i jest fajnie.

Pozdrawiam ciebie i życzę szczęścia...w obcowaniu z nauką!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.