Skocz do zawartości
IGNORED

Fascynacje jazzowe

Rekomendowane odpowiedzi

Gość 3monts

(Konto usunięte)
4 godziny temu, Adi777 napisał:

Świetna płyta 🙂 WHAT TIME IS IT? 😄

Późno 🙂 lubię słuchać w nocy. Teraz robię rozpoznanie bojem tego boxa i „ktoś” ostentacyjnie zasunął drzwi 🙂

40646D49-6F6C-43D9-A8EB-41E1D5427547.jpeg

Godzinę temu, 3monts napisał:

Późno 🙂 lubię słuchać w nocy. Teraz robię rozpoznanie bojem tego boxa i „ktoś” ostentacyjnie zasunął drzwi 🙂

Wadada super ale faktycznie nie każdemu pasuje przy mojej żonie też nie słucham😂

Dwóch topowych muzyków chicagowskiej sceny jazzowej. Akurat i Bradfield i Hall grają wszystko, ale oczywiście istnieje też top, który nie gra wszystkiego 😉 Duety perkusji i dęciaków mają swoją historię - nie pamiętam od czego zaczynałem, w każdym razie jest taka płytka ojców bopistów, i to stosunkowo póżna rzecz - nagrania Maxa i Dizziego 'live' z Paryża z 1989 - oprócz fantastycznych i fantastycznie kopiąco zagranych rzeczy Dizziego i Maxa, mamy też obszerny, półgodzinny wywiad z wielkimi Mistrzami stylu i jakby nie spojrzeć i nie usłyszeć, z figurami wielkimi jazzu jakiegokolwiek. Kiedyś chyba popełniłem tekst na temat tej płytki, ale ja nie chcę dzisiaj rozmawiać o Maksie i Dizzym, tylko o i innych duetach perkusyjno-dęciakowych, niekoniecznie mainstreamowych - nie wiem czy aż tak dużo mamy tych nagrań, w każdym razie jest to ulubiona frytowa kombinacja chętnie grana zarówno przez europejskich muzyków jak i przez amerykańskich. Oczywiście takich rzeczy jak akustyczne spotkanie frytowego dęciaka i perkusji najlepiej słucha się 'live', i to ma sens największy, ale wiadomo jak jest... czyli dobrze jest jak jest - nagrania są dotępne praktycznie w każdym formacie i można się fascynować ile się chce we własnym fotelu i pokoju. Moja druga część opowiadania dotyczy właśnie instrumentów perkusyjnych, na których niedawno zaliczyłem swoją pierwszą lekcję - lekcję na congach pod okiem profesjonalnego gościa od percussion, Portorykańczyka, który to, okazało się, mieszka w moim sąsiedztwie i który to, grał kiedyś z Eddie Palmieri i występował na festiwalach jazzowych. Dżwięk, jak i wygląd modeli vintage jego instrumentów perkusyjnych, to orgazm! Żółty zestaw conga, zayebiście brzmiące bongosy i po prostu kosmos brzmieniowy cajun - takiego drewna to ja nie słyszałem jeszcze, a trochę instrumentów już słyszałem w swoim niecnym życiu, i to nie byle jakich instrumentów. Kiedyś nie byłem przekonany co do duetów i solo performance, i zawsze trio było tym rdzeniem mojego jazzowego feelu - dzisiaj badzo lubię duety i solo, i chyba takie właśnie wykonania mnie najbardziej interesują.

Parker's Mood

22 godziny temu, Chicago napisał:

Nie ma śniegu jak na razie - Chicago w grudniu 2021 roku ma wiosnę: +12°C

A u mnie w Łodzi zamarznięty śnieg i dziś w nocy ma być - 17°C.

Pozdrawiam świątecznie Ciebie Chicago i wszystkich fanów tego wątku.

Cecil Taylor - 'Music From Two Continents - Live At Jazz Jamboree '84) / Fundacja Słuchaj, 2021

Gradka dla miłośnikow Cecila Taylora, gradka dla miłośników i kolekcjonerów nagrań z największej polskiej imprezy jazzowej, gradka dla miłośników improwizacji i w końcu gradka dla audiofilów, bo mastering zrealizowany jest hi-endowo w Hi-End Studio w Warszawie przez Grzegorza Piwkowskiego i to słychać i to jeszcze jak! Na końcu dodam, a właściwie powinienem napisać to na samym początku, że z tą ponadczasową płytą możemy obcować dzięki Maciejowi Karłowskiemu, bo to on właśnie jest producentem wykonawczym projektu. Ja jeszcze takiej jakości nagrań z Jazz Jamboree nie słyszałem, i to z 1984...???

Wszystko wspaniałe i zapięte na ostatni guzik, a właściwie otwarte do ostatniego guzika, bo to przecież free kontakt i spontaniczna, międzynarodowa obsada na scenie Hali Kongresowej 26 pażdziernika 1984 roku. Na scenie ukazali się: lider Cecil Taylor, Jimmy Lyons, Karen Lyons, Gunter Humpel, William Parker, Henry Martinez, Frank Wright, John Tchicai, Conrad Bauer, Enrico Rava i Tomasz Stańko.

Ponad godzinny, swobodny i zarazem odważny lot wielkiego Cecil Taylora z gigantami europejskiej i amerykańskiej sceny jazzowej - jak dla mnie, ta płytka jest najlepszym prezentem z zestawu płyt, które mi przywiózł w tym roku św. Mikołaj.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_4615.thumb.jpg.0efab931bb99fe41d6b073a64a8784ab.jpgIMG_4616.thumb.jpg.8926a8446013984f897dd0ad14da0005.jpgIMG_4617.thumb.jpg.17dd221c2456793087c60522b57cb55a.jpgIMG_4618.thumb.jpg.e930c6097bb351d5579bf45590d8ce8f.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Gość 3monts

(Konto usunięte)

Bierz z serpent.pl 

Ukryta Zawartość

Jak na razie, to jest jedyny polski sklep, który wystawił na sprzedaż 'Music From Two Continents' na Discogs

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

... i nie chwalmy dnia przed zachodem słońca, nie chwalmy. Z takiej fajnej aury i gratki wyszedł grad. Nie chwalmy. Ale może się wypogodzi 🙃

Parker's Mood

Steve Swell's System For Total Immersion: Hommage A Luciano Berio - Silkheart Records, 2021

Miks współczesnej kompozycji ze światem muzyki improwizowanej w wykonaniu Steve Swella ma zawsze dużo do zaoferowania i kolejna płytka po 'Hommage A Bartok' oraz 'Hommage A Oliver Messiaen' jest tego niezbitym dowodem, i która to dołączając do tych dwóch znakomitych projektów, tworzy jedną z najciekawszych, niebanalnych i mocno kreatywnych trylogii muzycznych. Po Messiaenie i Bartoku, kompozytor i puzonista Steve Swell ze swoim sekstetem ekspoloruje tym razem terytorium włoskiego kompozytora Luciano Berio. Muzyka z najnowszego projektu, tak jak i w przypadku poprzednich płyt Swella poświęconych kompozytorom muzyki wspólczesnej, oscyluje pomiędzy kompozycją i improwizacją, kameralistyką, klasyką i jazzem, free i harmonicznym myśleniem. Tu nie ma przypadków i muzyka nie należy do lekkiej i niezobowiązującej, niemniej jednak wnosi dużo pozytywnej energii, nie nudzi, nie męczy, nie smęci i zmusza do zastanowienia oraz przemyśleń. Super płyta z muzyką dla bardziej doświadczonych i 'poszukujących' słuchaczy. Polecam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_4620.thumb.jpg.0a141c9b0fbc77553887c6ed65f1df68.jpgIMG_4621.thumb.jpg.2fe29dfee0949ff441a3cebb9fe02e08.jpgIMG_4623.thumb.jpg.276e57196c47cbe5e3a99c6e8792f88d.jpgIMG_4622.thumb.jpg.feef259cd935c2c51d6fbb58a350871e.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Gość 3monts

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Chicago napisał:

Steve Swell's System For Total Immersion: Hommage A Luciano Berio - Silkheart Records, 2021

Miks współczesnej kompozycji ze światem muzyki improwizowanej w wykonaniu Steve Swella ma zawsze dużo do zaoferowania i kolejna płytka po 'Hommage A Bartok' oraz 'Hommage A Oliver Messiaen' jest tego niezbitym dowodem, i która to dołączając do tych dwóch znakomitych projektów, tworzy jedną z najciekawszych, niebanalnych i mocno kreatywnych trylogii muzycznych. Po Messiaenie i Bartoku, kompozytor i puzonista Steve Swell ze swoim sekstetem ekspoloruje tym razem terytorium włoskiego kompozytora Luciano Berio. Muzyka z najnowszego projektu, tak jak i w przypadku poprzednich płyt Swella poświęconych kompozytorom muzyki wspólczesnej, oscyluje pomiędzy kompozycją i improwizacją, kameralistyką, klasyką i jazzem, free i harmonicznym myśleniem. Tu nie ma przypadków i muzyka nie należy do lekkiej i niezobowiązującej, niemniej jednak wnosi dużo pozytywnej energii, nie nudzi, nie męczy, nie smęci i zmusza do zastanowienia oraz przemyśleń. Super płyta z muzyką dla bardziej doświadczonych i 'poszukujących' słuchaczy. Polecam.

IMG_4619.thumb.jpg.6b723da10d3941b59ff6a67c6191fcd8.jpgIMG_4620.thumb.jpg.0a141c9b0fbc77553887c6ed65f1df68.jpgIMG_4621.thumb.jpg.2fe29dfee0949ff441a3cebb9fe02e08.jpgIMG_4623.thumb.jpg.276e57196c47cbe5e3a99c6e8792f88d.jpgIMG_4622.thumb.jpg.feef259cd935c2c51d6fbb58a350871e.jpg

A gdzieś można posłuchać ? Na tidalu i YT nie znalazłem  😞

Może jeszcze nie być tej płyty w obiegu, bo to zupełna nowość, ale możesz spokojnie wysłuchać na YT dwóch pozostałych projektów trylogii - zarówno 'Hommage A Bartok' jak i 'Hommage A Oliver Messiaen' są dostępne.

Parker's Mood

W dniu 26.12.2021 o 13:42, Chicago napisał:

Cecil Taylor - 'Music From Two Continents - Live At Jazz Jamboree '84) / Fundacja Słuchaj, 2021

Gradka dla miłośnikow Cecila Taylora, gradka dla miłośników i kolekcjonerów nagrań z największej polskiej imprezy jazzowej, gradka dla miłośników improwizacji i w końcu gradka dla audiofilów, bo mastering zrealizowany jest hi-endowo w Hi-End Studio w Warszawie przez Grzegorza Piwkowskiego i to słychać i to jeszcze jak! Na końcu dodam, a właściwie powinienem napisać to na samym początku, że z tą ponadczasową płytą możemy obcować dzięki Maciejowi Karłowskiemu, bo to on właśnie jest producentem wykonawczym projektu. Ja jeszcze takiej jakości nagrań z Jazz Jamboree nie słyszałem, i to z 1984...???

Wszystko wspaniałe i zapięte na ostatni guzik, a właściwie otwarte do ostatniego guzika, bo to przecież free kontakt i spontaniczna, międzynarodowa obsada na scenie Hali Kongresowej 26 pażdziernika 1984 roku. Na scenie ukazali się: lider Cecil Taylor, Jimmy Lyons, Karen Lyons, Gunter Humpel, William Parker, Henry Martinez, Frank Wright, John Tchicai, Conrad Bauer, Enrico Rava i Tomasz Stańko.

Ponad godzinny, swobodny i zarazem odważny lot wielkiego Cecil Taylora z gigantami europejskiej i amerykańskiej sceny jazzowej - jak dla mnie, ta płytka jest najlepszym prezentem z zestawu płyt, które mi przywiózł w tym roku św. Mikołaj.

Ukryta Zawartość

IMG_4615.thumb.jpg.0efab931bb99fe41d6b073a64a8784ab.jpgIMG_4616.thumb.jpg.8926a8446013984f897dd0ad14da0005.jpgIMG_4617.thumb.jpg.17dd221c2456793087c60522b57cb55a.jpgIMG_4618.thumb.jpg.e930c6097bb351d5579bf45590d8ce8f.jpg

A podobno ten Cecil to taki jurny był, że w taksówce to łapał Stańkę za kolano 😆 i Stańko to w biografii opisał...

Echhhh, ale płytę i tak kupię.

I zawsze tu powtarzam, historia jazzu jest fascynująca 😂😂😂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość 3monts

(Konto usunięte)

„Hommage A Bartok” jest tez na tidalu. Fajna 🙂 są utwory wywalające z kanapy 🙂

polecam jednak posłuchać z tidala na swoich kolumnach

https://tidal.com/track/90948274

https://tidal.com/track/90948271

Bartok sreams tez fajny

Edytowane przez 3monts

Świetne jest uczucie usłyszenia zupełnej kompensacji wrażliwości muzycznej z eterycznym pierwiastkiem duchowego przeżywania talentu i twórczej siły.

Zachwycająco uczucie to dla mnie przywołał norweski gitarzysta Eivind Aarset z ambientowo jazzową płytą Phantasmagoria or A Different Kind of Journey

Ta halucynacyjna fuzja eksperymentalnego rocka, awangardy, ambientu i noise jest na wskroś wciągającą podróżą do tajemniczego muzycznego kosmosu. Rewelacja.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

W dniu 28.12.2021 o 20:00, Tal napisał:

Świetne jest uczucie usłyszenia zupełnej kompensacji wrażliwości muzycznej z eterycznym pierwiastkiem duchowego przeżywania talentu i twórczej siły.

Zachwycająco uczucie to dla mnie przywołał norweski gitarzysta Eivind Aarset z ambientowo jazzową płytą Phantasmagoria or A Different Kind of Journey

Ta halucynacyjna fuzja eksperymentalnego rocka, awangardy, ambientu i noise jest na wskroś wciągającą podróżą do tajemniczego muzycznego kosmosu. Rewelacja.

Ukryta Zawartość

Tal, szlachetne, że dzielisz się z nami swoją ulubioną muzyką. Ja też czasem słucham takich rzeczy ( festiwal w moim mieście: " INNE BRZMIENIA" ). Fajnie.

Z tym, że to jest wątek fascynacje jazzowe i o jazzie a nie innej muzyce tu rozmawiamy. Oczywiście nie miej mi za złe tej uwagi no ale....

Może to i ambientowo jazzowa muzyka ale ja tu jazzu nie słyszę. Myślę ,że to nawet nie improwizacja. Przyznam, przyjemna muza

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lech W
Literówka

Zaskoczony jestem Twoim prewencyjnym zaangażowaniem szczegółowego "dbania" o treść tego wątku.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Jazz, impowizacja, rio/avant/prog, inspiracje muzyką klasyczną (Bela Bartok) i parę innych stylów. Słowem niezły miszmasz muzyczny.

NICHELODEON - włoski zespół założony w 1997 roku przez świetnego wokalistę i kompozytora Claudio Milano (znanego również z założenia formacji InSonar oraz z płyt solowych).

Muzyka trudna i bardzo wymagająca akceptacji od słuchacza, jednak wciągająca, jeśli damy jej szansę i przede wszystkim, gdy mamy nastrój na tego typu twórczość.

Tutaj informacje:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Umieszczam tę informację również w wątku o rocku progresywnym. W sumie to nie wiem gdzie ta muzyka bardziej pasuje.

Edytowane przez soundchaser

Najważniejsza jest świadomość. Ja wiem gdzie jestem, ale nie wiem dokąd zmierzam...??? Zerkam coraz częściej na półkę z klasyką i z muzyką współczesną - trochę zaniedbałem ten esej, tak jak i klasyczne granie - tu również wiele do poprawy, i przede wszystkim do nauki czy też do nauczenia. Ale bez przesady - trochę rzeczy znam, praktycznie z każdej epoki - od Średniowiecza i Renesansu, poprzez Barok, Klasycyzm, Romantyzm i jego dziedzictwo do XX wieku i Muzyki Współczesnej, która jak najbardziej kolaboruje z jazzem - z każdej z tych epok klasyki znam co nieco i, co ważne, mam naprawdę niezłe, wybrane płyty. No i jak powspominam sobie te referencyjne imprezy 'live' z CSO, to patrze, patrze i patrze... na te półkę - ostatnio nawet popełniłem zakup dwóch płytek z Erato... tak dla balansu i odskoczni od jazzowych form.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Co do muzyki klasycznej, to z wyjątkiem kilku utworów na chwile obecna nie słucham takiej muzyki 😊 Nie chce teoretyzować lecz prawdopodobnie nigdy nie będę posiadał żadnej płyty CD z tego gatunku muzyki. Kilka razy dostałem lecz sprzedałem. Szacunek dla osób słuchających muzyki klasycznej 👍

Też się kiedyś zarzekałem, że klasyki nie „dotknę”…a teraz zdarza mi się słuchać, mam trochę płyt i byłem nawet na koncercie jednego z laureatów Konkursu Chopinowskiego😀

Z kolei mnie, trudno wyobrazić sobie dzień bez dzieł klasycznych.

dzień zwykle zaczynam od czarnej i nie rzadko właśnie od klasyki, jak choćby dziś, cichutko w tle F. X. Duśiek Piano Concerto in E flat major. 

W dniu 26.12.2021 o 13:47, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

O kurcze , to prawdziwa bomba ! Gdzie to dostać ?

Byłem na tym koncercie w Sali Kongresowej.

Największe wrażenie wizualne wywarł na mnie wysoki Lyons w białym płaszczu. 

Muzyka była totalna.

• Pokaż nowe odpowiedzi