Skocz do zawartości
IGNORED

Fascynacje jazzowe

Rekomendowane odpowiedzi

Tsuyoshi Yamamoto słucham codziennie wieczorem od dłuższego czasu. To taki  mój wieczorny rytuał. Na Tidal znalazłem 8 płyt z jego udziałem. Na półce mam 17 i kupuję co mi w ręce wpadnie. Wspaniała muzyka i dodatkowo świetnie nagrana. Ostatnia jaką udało mi się pozyskać to "Hida-Takayama Jazz Session".

Mi także świetnie się słucha tego Japończyka do tego stopnia, że zamówiłem już "A Shade Of Blue" w wersji SACD i jeszcze "Blues For K" 🙂 

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

W dniu 12.08.2024 o 21:02, Tal napisał:

Mi także świetnie się słucha tego Japończyka do tego stopnia, że zamówiłem już "A Shade Of Blue" w wersji SACD i jeszcze "Blues For K" 🙂 

Mnie też ale zdaje się ,że to Japonka 🤪

2 godziny temu, Lech W napisał:

Mnie też ale zdaje się ,że to Japonka 🤪

czy to ten muzyk?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 9.08.2024 o 17:26, Chicago napisał:

Makaya McCraven Quitntet - świetny 'live set' sprzed sześciu lat. Nie ma chwili nudy -  wciąga jak diabli. Widziałem ich live, ale ten z YT obejrzałem i wysłuchałem z przyjemnością, jednym tchem - od dechy do dechy. Nastroju i 'kosmiczności' nie brakuje w tej muzyce. Ale najważniejszy jest spokój, który ogarnia tutaj wszystko. Niesamowite! 

Cóż za wysmakowane,ładne,wyważone,pełne kultury i spokoju -ale tez emocji-granie!
To ten poziom świadomości muzycznej/percepcji,która pozwala poszczególnym muzykom być swobodnym w swojej ekspresji i improwizacji,zachowując jednocześnie spoistość całości...
Tu nie ma popisów,napierd,-tu jest MUZYKA.........

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Utwory grungowego zespołu Nirvana często są reinterpretowane przez muzyków jazzowych i zawsze z ogromną przyjemnością lubię wysłuchać takich coverów 😃

Edytowane przez Tal

Nie mogę doczekać się najnowszego albumu „Seeing” Torda Gustavsena zapowiedzianego na 20 września nakładem ECM Records.

Nowy album zawiera pięć oryginalnych kompozycji, dwie kantaty Johanna Sebastiana Bacha, tradycyjny norweski hymn kościelny, a także XIX-wieczny angielski chorał „Nearer My God, to Thee”.  

Tord  wraz z wieloletnim muzycznym kompanem Jarlem Vespestadem na perkusji i Steinarem Raknesem na kontrabasie tworzą wyjątkową mieszankę jazzu, bluesa, muzyki gospel, skandynawskiego folku i muzyki sakralnej.

Wiem, że ten wątek obfituje i promuje bardziej ten ambitniejszy jazz, ale skoro nazywa się "Fascynacje jazzowe" to chciałbym podzielić się moją ostatnio odkrytą fascynacją tego gatunku, bo cóż mam poradzić, że po prostu uwielbiam tego typu granie, świetnie zrealizowany album oraz przyjemny wokal to dodatkowe atuty tej produkcji, której idealnie słucha się w te słoneczne dni.

Maria Kim - Misty Blue

Edytowane przez Tal

Nie mogę doczekać się najnowszego albumu „Seeing” Torda Gustavsena zapowiedzianego na 20 września nakładem ECM Records.
Nowy album zawiera pięć oryginalnych kompozycji, dwie kantaty Johanna Sebastiana Bacha, tradycyjny norweski hymn kościelny, a także XIX-wieczny angielski chorał „Nearer My God, to Thee”.  
Tord  wraz z wieloletnim muzycznym kompanem Jarlem Vespestadem na perkusji i Steinarem Raknesem na kontrabasie tworzą wyjątkową mieszankę jazzu, bluesa, muzyki gospel, skandynawskiego folku i muzyki sakralnej.

Torda bardzo lubię, zobaczymy jak zJazzowana klasyka w jego wykonaniu. Mi nie zawsze się to podoba.

8 minut temu, GB napisał:

Torda bardzo lubię, zobaczymy jak zJazzowana klasyka w jego wykonaniu. Mi nie zawsze się to podoba.

Myślę, że w przypadku Torda można być ogólnie spokojnym o wyrafinowanie albumu. Poza tym bardzo się cieszę, że Tord czerpie inspiracje z muzyki dawnej i sakralnej, bo dzięki tego typu muzyce pogłębiają się moje duchowe fascynacje i relacje ze Stwórcą 🙂

Edytowane przez Tal

Myślę, że w przypadku Torda można być ogólnie spokojnym o wyrafinowanie albumu. Poza tym bardzo się cieszę, że Tord czerpie inspiracje z muzyki dawnej i sakralnej, bo dzięki tego typu muzyce pogłębiają się moje duchowe fascynacje i relacje ze Stwórcą 
Masz na myśli twórców muzyki poważnej i sakralnej?

13 minut temu, GB napisał:

Masz na myśli twórców muzyki poważnej i sakralnej?

Ukryta Zawartość

Jeśli pytasz jakie relacje się pogłębiają to miałem na myśli te z Bogiem 😃

Ukryta Zawartość

The Thing with Barry Guy - Metal (2012)

Ukryta Zawartość

czyli jedno z tych awangardowych wcieleń odjazdowego szwedzkiego saksofonisty
Matsa Gustafssona.
Muzyka na dwa basy, saksofony i perkusję - trudna, ale intrygująca i wciągająca.
Płyta nagrana live w kościele Św. Katarzyny w Wilnie w kwietniu 2011 roku.
Taki awangardowy "jazz-got". 😉

Skład:
Mats Gustafsson - Baritone, Tenor and Slide Saxophones
Ingebrigt Håker Flaten - Bass
Barry Guy - Bass
Paal Nilssen-Love - Drums

@Chicago - znasz?

Polecam oczywiście wszystkim miłośnikom takiego grania.

Ukryta Zawartość

W dniu 1.01.2023 o 22:38, soundchaser napisał:

Teraz polecam kolejną z udziałem nowatorskiego gitarzysty Nels Cline:

Bobby Previte, Jamie Saft, Nels Cline - Music From The Early 21st Century (2020).

Ukryta Zawartość

Eksperymentalny jazz-rock. Mamy tu do czynienia z pewnego rodzaju nowatorską odmianą tego typu grania.

Właśnie zbieram szczenę z podłogi. Dzięki za ta polecajkę Sir !

Ukryta Zawartość

55 minut temu, Maciej Mki napisał:

Właśnie zbieram szczenę z podłogi. Dzięki za ta polecajkę Sir !

Bobby Previte, Jamie Saft, Nels Cline - Music From The Early 21st Century (2020) to coś przypomina mi bardzo dokonania The Cosmic Jokers, zespołu w składzie którego byli Klaus Schulze, Dieter Dierks, Harald Grosskopf, Jürgen Dollase, Manuel Göttsching, szczególnie płytę "Galactis Supermarket" z 1974 roku.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

2 minuty temu, yayacek napisał:

Bobby Previte, Jamie Saft, Nels Cline - Music From The Early 21st Century (2020) to coś przypomina mi bardzo dokonania The Cosmic Jokers, zespołu w składzie którego byli Klaus Schulze, Dieter Dierks, Harald Grosskopf, Jürgen Dollase, Manuel Göttsching, szczególnie płytę "Galactis Supermarket" z 1974 roku.

Klaus Schulze??
"Galactis Supermarket" z 1974 roku.?
eeee-nie znam?

Ukryta Zawartość

W dniu 18.08.2024 o 19:58, chick napisał:

Tudzież azaliż Soundgarden. Wyjątkowo smaczna wersja...

No coś pięknego.
Ile w tym finezjii....

Ukryta Zawartość

21 minut temu, yayacek napisał:

"Galactis Supermarket" z 1974 roku.

Alez mi wieczór zrobiłeś!
Dziękuję @yayacek

15 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Klaus Schulze??
"Galactis Supermarket" z 1974 roku.?
eeee-nie znam?

Nie jest to solo plyta sygnowana przez Klausa. Jest on jednym z grajków supergrupy Cosmic Jokers.

Od siebie rekomenduję też debiut bez tytułu i "SciFi Party" , obydwie również z 1974r.

A...z electro-krautrocków, kapelę Guru Guru, znasz?

Edytowane przez iro III
6 minut temu, iro III napisał:

A...z electro-krautrocków, kapelę Guru Guru, znasz?

Nie znam...

5 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Nie znam...

A warto poznać.

Polecam płyty "Kan Guru" i "Hinten"

P.S. Klaus. Grał też na znakomitej płycie kapeli Ash Ra Tempel, płyta "Ash Ra Tempel I"  !

Z innej beczki germańskiej,kapela Amon Duul, (u z umlautami) ale tu tylko jako

Amon Duul II, wcielenie bez II, jest mocno...ciężko strawne.

Ash Ra znam,Amon tez kiedys słyszałem..

2 godziny temu, iro III napisał:

Jest on jednym z grajków supergrupy Cosmic Jokers

Tak też chyba napisałem 😉 

2 godziny temu, iro III napisał:

Od siebie rekomenduję też debiut bez tytułu i "SciFi Party"

Owszem, znam a Guru Guru nie znam.

1 godzinę temu, iro III napisał:

O kurka wodna, teraz widzę, że to wątek jazzowy.

Owszem, jazzowy ale wspomniałem o Cosmic Jockers w kontekście wzmiankowanego wyżej Bobby Previte, Jamie Saft, Nels Cline - Music From The Early 21st Century (2020).
Odniosłem bowiem wrażenie, że w/w płyta bardzo podobna jest do "Galactis Supermarket" z 1974 roku. Improwizacja i szaleństwo są niemal identyczne i to na tyle, że byłoby można przypuszczać, że panowie Bobby Previte, Jamie Saft, Nels Cline mocno się inspirowali dokonaniami The Cosmic Jokers. Jak tylko puściłem sobie Previta i spółkę od razu skojarzyło mi się z supergrupą Klausa Schulze i spółki.
Ciekaw jestem jakie są Wasze spostrzeżenia? Czy tylko ja to tak odbieram czy faktycznie można znaleźć pokrewieństwo w tych dwóch płytach?

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

1 godzinę temu, yayacek napisał:

Ciekaw jestem jakie są Wasze spostrzeżenia? Czy tylko ja to tak odbieram czy faktycznie można znaleźć pokrewieństwo w tych dwóch płytach?

Bez wątpienia. Pomijając oczywiste podobieństwa wynikające ze zbliżonego instrumentarium w obu przypadkach mamy do czynienia ze świetnym awangardowym ( a jednocześnie w pelni strawnym ) połączeniem jazzu, rocka i elektroniki. Oczywiście obie płyty brzmią inaczej bo na jednej zaważył Schulz a na drugiej Cline'a ale też zaliczyłbym je do podobnego nurtu.       

• 2 tygodnie później...

Właśnie słucham nowej płyty Beli Fleck'a i Chick'a Corea.

Tym którzy jeszcze nie znają tego wspaniałego muzyka grającego na banjo polecam film "Throw Down Your Heart".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Filwoj

Wojtek

W dniu 28.07.2024 o 08:39, mdavis napisał:

W końcu ukazało się wznowienie na CD płyty Miroslav Vitous - Purple 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PS. Płyta na chwilę obecną ciężko do kupienia 

Pozycja jest dostępna !!! w tym sklepie

www.jpc.de 

Oczywiście zamówiłem w lipcu. Dopiero teraz dotarła do sklepu. Dzisiaj lub jutro wysyłka do mnie. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mdavis

Trochę odświeżę wątek.

Kiedyś już pisałem (niekoniecznie tu) o polskiej grupie jazz-fusion Quartado.
Ich muzykę poznałem 10 lat temu dzięki radiowej Trójce, która wtedy lansowała pierwszą wydaną przez kwartet płytę.
W sumie zespół wielkiego rozgłosu nie zdobył i raczej przepadł nagrywając w sumie tylko 2 płyty (2014 i 2019).

Ukryta Zawartość

quartado-2-b-iext149704661.thumb.webp.ab1970c998ef2cb7f3b1f196276f8bbe.webp

A szkoda, bo muzyka jest bardzo dobra, chociaż, rzecz jasna, dość wtórna. Zespół założył bardzo zdolny pianista Jan Rejnowicz w wieku 22 lat i jest autorem większości kompozycji. Gra tu również syn Sławomira Łosowskiego - klawiszowca z Kombi.
Obydwie płyty można bez problemu kupić w sklepach internetowych, co ja uczyniłem 5 lat temu.

Skład:

Jan Rejnowicz

– pianista, kompozytor, laureat wielu konkursów pianistycznych oraz nagrody Prezydenta Miasta Gdańska. Współpracował z wieloma świetnymi zespołami i orkiestrami (Orkiestra Wojciecha Rajskiego, Kassak Brass Ensemble, Margaux Kier). W roku 2010 zagrał w duecie z Leszkiem Możdżerem koncert w Sofii. Ojciec Jana, Jan Rejnowicz senior jest laureatem JNO z zespołem Rama 111.

Tomek Łosowski

– perkusista, kompozytor, wszechstronny muzyk sesyjny, edukator. Współpracował z wieloma znakomitymi artystami (m.in. Robert Janson, Marek Biliński, Kasia Kowalska, Natalia Kukulska, Leszek Możdżer). Nagrał ponad 40 płyt (w tym swoją solową C.V.). Został uhonorowany tytułem Najlepszego Perkusisty roku 2004 w plebiscycie magazynu „Gitara i Bas + Bębny”. Autor pierwszego profesjonalnego podręcznika – szkoły gry na perkusji. Tomek jest synem znanego klawiszowca z Kombi Sławomira Łosowskiego, który jako lider zespołu Akcenty był nagrodzony na JnO w roku 1973.

Karol Kozłowski

– basista, kompozytor, muzyk sesyjny. Współpracował z takimi muzykami jak Marysia Sadowska, Kuba Badach, Leszek Możdżer, oraz zespołami Kombi, Blue Cafe, Light of love.

Marcin Wądołowski

– gitarzysta, kompozytor, zwycięzca VII Międzynarodowego Konkursu „Estrada Gitarowych Talentów”. Został uhonorowany mianem największej nadziei na XI międzynarodowym spotkaniu gitarzystów. Współpracował z Leszkiem Możdżerem, Wojtkiem Staroniewiczem, Piotrem Manią czy Wojtkiem Karolakiem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla fanów Miles Davis !!!!

Premiera listopad tego roku 

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.f952dfc9ef91028cb2786c5aaf9d8dff.png

PS. Do tej pory posiadam wszystkie 7 boxów z tej serii. Czas na 8 😀

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Simon Philips
Wybitny drummer,,który grał ze wszystkimi oprócz Legii Warszawa.

Płyty może nie do końca "jazz",ale fusion,z elementami jazzu,no i improwizacji,która jest definicją jazzu...
Bardzo ładnie nagrane,dobrze sie słucha  (nawet sprzętu)...
Może nie wybitne,ale jest na czym zawiesić ucho co jakiś czas (zależnie od nastroju)...
No i nazwiska zacna,Jackson i Porcaro na basie....

Ukryta Zawartość

R-4807796-1376151408-1324.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi