Skocz do zawartości
IGNORED

Fascynacje jazzowe

Rekomendowane odpowiedzi

Keith jest już cieniem własnego siebie, dlatego zrezygnował z koncertowania, a co do nagrań, to nagrał już i tak za dużo płyt, chociaż większość z nich jest dobra a część bardzo dobra

Don Cherry - artysta, który jest chyba najważniejszym muzykiem free-jazzowym w kategorii trąbki. Nawet sceptycznie nastawiony do free jazzu Miles Davis chwalił go i cenił i za jego umiejętności i za feel jaki wytwarzał. Oprócz tego, zainteresował się muzyką świata i z powodzeniem włączył i łączył jej elementy z jazzem, stając się jednocześnie reprezentantem tzw. ethno jazzu. Don Cherry wprowadzał do jazzu elementy z różnych kultur muzycznych - w jego twórczości  etno-jazzowej odnajdziemy influencje pochodzące z kultur afrykańskich i brazylijskich, z kultury hinduskiej, arabskiej, balijskiej, chińskiej... indiańskiej... i pewnie jeszcze z wielu innych. W kilku słowach można powiedzieć, że Don Cherry jest muzykiem 'uniwersalnym' zakreślając ślad swojej działalności od mainstreamu, poprzez koncepcje wielko-orkiestrowe i free jazz, do kameralnej, etnicznej muzyki z feelem nie do osiągnięcia przez kogokowliek innego. Tak samo ważny muzyk z panteonu jak Ornette Coleman i John Coltrane.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_4958.thumb.jpg.950a98bc5150ad672ab03813a87e7501.jpgIMG_4959.thumb.jpg.0c0bd3116417c24be2f4812c9b3c4792.jpgIMG_4961.thumb.jpg.fbe5a1da0927beb9788085f38ce90def.jpgIMG_4966.thumb.jpg.15bd51d8de044cf09926f9e3382a2652.jpgIMG_4962.thumb.jpg.80618e4f5a7f627369ac5a33dbe4b18b.jpgIMG_4964.thumb.jpg.99517484a6d219e3716e566c3b3ab0ba.jpgIMG_4967.thumb.jpg.dd71481b3a469505a0d182beed147872.jpgIMG_5262.thumb.jpg.8155c5bb03d4129b26c2a5c788f43a6e.jpgIMG_5263.thumb.jpg.7d67509b2612a86e9a430d4fbe83e456.jpgIMG_5265.thumb.jpg.55e301ff1aa7d96211a7b13c9580e148.jpgIMG_5266.thumb.jpg.19d075ebb2a18419ca343697c18f022e.jpg

Ta z Coltrane jedna z najlepszych, które znam. Dziś sobie powtórzyłem. Jeszcze nieraz do niej wrócę. Co robi jednak skład...
A Coltrane tu mega, mega wymiata. Gość był nie do przebicia. Don jednakże umiał się dostosować do poziomu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 30.03.2022 o 13:38, 3monts napisał:

Garbarek ma niestety kilka rysek, ale ciężko ja było znaleźć

W dniu 30.03.2022 o 14:46, Chicago napisał:

Złotko jest fajne jako kolekcjonerska rzecz, ale wpływu 'złota' na jakość odtwarzania nie ma.

Podobnie jak kilka rysek na płycie. 😉

W dniu 1.04.2022 o 15:33, piorasz napisał:

Obecnie studiuję Woodego Shaw

A ja Joe Hendersona.
Swego czasu miałem "żywy" 8-CD box z wszystkimi jego płytami nagranymi dla Milestone (dziś mam tylko kopię w/w boxu) i to była jedyna muzyka, którą znałem tego saksofonisty.
Teraz nadrabiam zaległości i odkrywam płyty nagrane dla Blue Note i Verve.

Podobnie jak kilka rysek na płycie.
Rysek nie ale... Od dawna mnie kusi jeden temat. I chciałbym koniecznie w tym wątku.
Chodzi mi o jakość muzyki w kontekście sprzętu. Jak pewnie każdy z Was wie, że to ma cholernie znaczenie i kazda zmiana robi dobrze lub zle. I nie chodzi mi o hiEndy jak w tematach o sprzętach tylko o coś zupełnie innego. Mnóstwo muzyki, której my słuchamy nie jest jakoś dobrze zrealizowana.
Ale.
No właśnie... W tej kwestii podszedłem do tematu bardzo poważnie bo audiofilskie wydania na ogół nie są dla mnie tematyczne.
Oczywiście zdarzają płyty nawet z lat 60 cudowne zrealizowane ale co z tymi, które brzmią przeciętnie?
Ja z dumą muszę przyznać, że doszedłem do tego, żeby wszystko grało na dużym poziomie (Oczywiście uśredniając).

I teraz moja propozycja. Które nagrania, płyty grają u Was dobrze a które fatalnie? (Z tym fatalnie bez przesady bo i tak nic ich nie uratuje).

Nie wiem jak dla Was ale dla mnie te informacje będą bardzo cenne.
Ze swojej strony mogę co nieco poradzić aby było naprawdę dobrze.

A wracając do samej muzyki..
Pisałem już o tym ale wznowię. Jedna z moich ulubionych płyt, do których często wracam to Enrico Rava Quartet "AH" 1980r
To naprawdę wyjątkowa płyta którą pragnąłbym mieć na półce w formacie CD. Niestety jest tylko na winylu i w serwisach streamingowych. Jakże ubolewam.

Piorasz - zawsze się zastanawiałem kogo przedstawia Twój awatar.
Ta twarz kojarzy mi się z wokalistą Manfred Mann's Earth Band - Chrisem Thompsonem. Chociaż nigdy u niego nie widziałem takich lennonowskich okularów. 😉

Piorasz - zawsze się zastanawiałem kogo przedstawia Twój awatar.
Ta twarz kojarzy mi się z wokalistą Manfred Mann's Earth Band - Chrisem Thompsonem. Chociaż nigdy u niego nie widziałem takich lennonowskich okularów.
Ok
Myślę, że moja odpowiedź może cię rozczarować. Ale odpowiem szczerze. Ten awatar to przypadek. Pierwszy lepszy....
Trochę oczywiście przedstawia moje upodobania w sensie grafiki.
Gdybym miał się dopi.... do Twojego awatara to jebie mnie w oczy
Ale się nie dopier..
25 minut temu, piorasz napisał:

Kilka lat temu miałem inny, który pokazywał moją twarz na karcie do gry. To był walet winno-żołędziowy - przewrotny sound. 😉

13 godzin temu, piorasz napisał:

Jak logo zacnej wytwórni (Vertigo) może j***ć po oczach?  🤪

Dzisiaj zamówiłem powyższą płytę. Allan Holdsworth - Velvet Darkness

PS. Ktoś na forum wspominał o tej płycie, w pozytywnym znaczeniu muzycznym.

image.png.659b7b2907284aebf0704fedfe6b69bf.png

9 godzin temu, iro III napisał:

Jak logo zacnej wytwórni (Vertigo) może j***ć po oczach?  🤪

J***ło jak kiedyś użyłem wersji gif. Swirl cały czas kręcił się...nie do wytrzymania. 😉

piorasz - a to nie jest " Leon Zawodowiec" ?

Ano jest. Niegdyś jeden z moich ulubionych filmów. Zresztą Jean Reno też nim był.
J***ło jak kiedyś użyłem wersji gif. Swirl cały czas kręcił się...nie do wytrzymania.
Pamiętam to

Jeśli chodzi o jakość realizacji płyt to moim zdaniem wytwórnia Hallmark powinna zostać zabroniona na rynku. Miejsce jej albumów powinno być na śmietniku.

Z moich doświadczeń to: wytwórnie amerykańskie oraz ECM, Telarc, Winter & Winter, nie skakały się jeszcze złymi wydaniami czy realizacją.

Co do Avatara to ja polecam abyście po prostu zdjęcia wstawiali. Pod własnym imieniem i wizerunkiem 😊

Ukryta Zawartość

Polecam powyższy album. Wydał Intakt 6 lipca ….. 2015😳 ale dopiero teraz dotarł do moich uszu🎶.

Chico Freeman: Tenor Saxophone 
Heiri Känzig : Double Bass

Ukryta Zawartość

W dniu 3.04.2022 o 14:12, mdavis napisał:

Dzisiaj zamówiłem powyższą płytę. Allan Holdsworth - Velvet Darkness

PS. Ktoś na forum wspominał o tej płycie, w pozytywnym znaczeniu muzycznym.

Ukryta Zawartość

Jak każda "jedynka" płyta nierówna, choć są tak klejnoty takie jak tytułowy utwór, znany też z  płyty Ganzeuse -Gongu.

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, chick napisał:

Jak każda "jedynka" płyta nierówna, choć są tak klejnoty takie jak tytułowy utwór, znany też z  płyty Ganzeuse -Gongu.

Płyta na razie jeden raz przesłuchana. Moim zdaniem bardzo dobra pozycja wirtuoza gitary jazzowej. Utwory posiadają odpowiedni potencjał muzyczny. Na wyróżnienie sekcja rytmiczna 👌

Były genialne jedynki , ale były też jedynki które dopiero po latach stały się klasykami ale w momencie wydania przechodziły bez echa. Były też totalne babole-Przypomina mi się choćby pierwsza płyta Genesis -U Allana każda następna płyta była lepsza i dojrzalsza, aż do apogeum - Sixteen men of tain z Gary Novakiem na perkusji. 

Jasne, że późno... Ogólnie nie przepadam z koncertami fortepianowymi... Nie dlatego że nie lubię fortepianu - wręcz przeciwnie - uwielbiam. Dlaczego jednak nie solo? Bo nigdy przenigdy nie słyszałem tak pięknego koncertu jak Keith Jarrett z Koln.
Unikałem go jak ognia w związku z powyższymi uprzedzeniami aż tu nagle...
Nagle w ciągu tygodnia przesłuchałem ten koncert aż trzy razy. Nie mam słów... Mój świat muzyczny ponownie przewrócił się do góry nogami.
Myślę sobie... Na wszystko przyjdzie pora...

Pozdrawiam.

47 minut temu, piorasz napisał:

Na wszystko przyjdzie pora...

W moim wypadku muzyka klasyczna odpada 👌👍 Nigdy jej nie polubię, to już wiem 😊

W moim wypadku muzyka klasyczna odpada Nigdy jej nie polubię, to już wiem
Hmmm. Nieśmiało powiem tak. Pomaga system audio żeby się nieco przełamać.

Jak u ciebie np z płytą "Milestones" Davisa (akurat słucham)?
Ja mam tylko wersję z empik za 20 zł a mam muzykę jak na żywo.
O tym pisałem tydzień temu. Nikt się nie podjął....

29 minut temu, piorasz napisał:

Jak u ciebie np z płytą "Milestones" Davisa (akurat słucham)?

Bardzo dobrze. Lubię jej słuchać Posiadam to wydanie z tego boxu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo dobrze. Lubię jej słuchać Posiadam to wydanie z tego boxu

Ukryta Zawartość

Nie znam tego boxu. I szczerze nie wiem jak brzmieniowo ma się to do pojedynczych wznowień kupionych choćby w empiku. Ale.. Z pewnych względów kupuję pojedyncze wersje. Powód jest prosty. Nigdy się nie zawiodłem. Cała seria wznowień Davisa czy Coltrane brzmią magicznie. Nie chcę tego w boxach właśnie dlatego.

Ukryta Zawartość

8 minut temu, piorasz napisał:

Nie znam tego boxu. I szczerze nie wiem jak brzmieniowo ma się to do pojedynczych wznowień kupionych choćby w empiku. Ale.. Z pewnych względów kupuję pojedyncze wersje. Powód jest prosty. Nigdy się nie zawiodłem. Cała seria wznowień Davisa czy Coltrane brzmią magicznie. Nie chcę tego w boxach właśnie dlatego.

Brzmienie tego boxu jest rewelacyjne. Mastering płyt bardzo dobry. Mam porównanie do innych boxów wykonawców jazzowych i rockowych. Z tego co kiedyś wyczytałem na forach amerykańskich, Mastering płyt był dokonany w 2008 lub 2009 roku. Box wydany w 2009r. W tym boxie są wszystkie płyty, które Davis nagrał dla Colubia  Records.

Poniżej kilka informacji:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, mdavis napisał:

W moim wypadku muzyka klasyczna odpada 👌👍 Nigdy jej nie polubię, to już wiem 😊

Czy to w związku z koncertem Keitha Jarretta z Koln ?

Edytowane przez Filwoj

Wojtek

Gość 3monts

(Konto usunięte)

Jeśli w temacie KJ to właśnie dotarła do mnie kolejna poniższa płyta. To mój ulubiony wykonawca i jego 41-wsza płyta na mojej półce. Polecam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi