Skocz do zawartości
IGNORED

Czytniki e-booków

jay

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

myślę o zakupie e-booka. Chętnie poczytałbym opinie forumowiczów którzy użytkują takowe wynalazki. Zalety, wady, łatwość obsługi, uniwersalność ("czytanie" różnych formatów), sens zakupu urządzenia z 3G (Kindle) a może tylko z Wi-Fi? Użyłem wyszukiwarki ale niewiele to dało, no poza informacjami że są na forum użytkownicy czytników. Który czytnik warto kupić, na co zwrócić uwagę przy podejmowaniu decyzji o wyborze?

wdzięczny będę za opinie (szczególnie zależy mi na opiniach "z życia wziętych" a nie z opisów w mediach).

pozdrawiam !

https://www.audiostereo.pl/topic/87597-czytniki-e-book%C3%B3w/

Mialem kiedys Onyxa 60s, po roku używania oddalem mojej mamie i kupiłem Onyxa x61s. Są troche droższe od Kindle, ale za to czytaja wszystkie formaty dostepne w necie, czyli epub, doc, rtf itp. Kindle czyta tylko formaty amazona, wiec pliki trzeba przerabiac, co nie zawsze wychodzi. Onyx x61s mial klopoty z bateria, ale dali nowy soft i teraz jest dobrze. Wifi czy 3G odradzam, tak samo jak dotykowy ekran. Czytniki maja 6 calowe, czarnobiale wyswietlacze, co super sie sprawdza przy czytaniu, ale beznadziejnie przy przegladaniu internetu. Kazdy tablet bije w tym czytniki na glowe, ale one sa stworzone tylko do jednej rzeczy, do czytania ksiazek. Dotykowy ekran sprawdza sie tylko, jesli jestes studentem i chcesz robic notatki ma eksiazkach, w innym przypadku jest bez sensu.

Kindle sa ok, tylko te formaty. Jesli czytasz po angielsku i chcesz kupowac ksiazki w Amazonie, to dobry wybor. Jesli nie, to ma on wiecej wad niz zalet. Dodam, ze Onyx x61s czyta oczywiscie takze wszystkie formaty amazona. Do tego serwis Onyxa jest we Wrocławiu, odbieraja i wyslaja kurierem na wlasny koszt. W przypadku problemow z Kindle trzeba go wyslac do USA.

Polecam to forum

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale jesli o mnie chodzi, to mozesz sobie darowac czytanie i kupic Onyxa61s.

Ukryta Zawartość

Dzięki Gregori,

faktycznie Onyx ze swoją uniwersalnością jeśli chodzi o formaty bije innych na głowę. Piszesz o ekranie dotykowym - Onyx wygląda jakby własnie taki miał, klawiatury na nim nie widać.

dzięki za link do forum, poczytam wieczorem...

pozdrawiam

jay

Ja posiadam Kindla bez 3G, bateria trzyma świetnie. Co do formatu pliku nie ma problemu gdyż jest program Calibre i on radzi sobie z konwersją bardzo dobrze. Nie ważne czy masz Win, Mac czy Linux. Jakość wykonania jest bardzo dobra. Zamawiałem ze stanów w czwartek wieczór i we wtorek przed południem miałem go w domu. Opłacało się bo z drugiego końca polski potrafi iść dłużej jeśli sprzedawca się ociąga.

Nie warto przepłacać za Onyxy wierz mi.

czy to oznacza że przy pomocy programu Calibre mogę dowolnie konwertować pliki? Bez strat, utraty grafiki, tabelek itp? A przy okazji, piszesz że zamawiałeś z USA. A jak z cłem? "Udało" Ci się czy tego typu urządzenia nie podpadają pod cło/VAT? jak to wyglądało w praktyce?

czekam na informacje i pozdrawiam serdecznie

jay

Tez mam program calibre, zamieniam nim pdf na formaty amazona albo na epub, bo pdf czyta sie tak sobie na kazdym czytniku. Problem w tym, ze nie zawsze zamienia bardzo dobrze, czasem zupelnie nie do przyjecia, rozbija zdania itp. To taka loteria, raz zamieni dobrze, raz nie.

Co do ipada2 to jest to opinia zupelnie bez zwiazku. Jesli ktos moze czytac na ipadzie, to mogl i na laptopie. Rewolucja w czytnikach ebookow polega na epapierze, ekran LCD nadaje sie do wszystkiego, tylko nie do czytania ksiazek. Na czytniku ebookow nie ma co przegladac internetu, gazet, komiksow, tutaj kazdy laptop bije go na glowe, nie mowiac o Ipadzie. Ale do czytania zwyklych ksiazek, czyli czarnych liter na bialym tle, bez obrazkow, czytnik nie ma zadnej konkurencji.

• 2 tygodnie później...

Odnośnie wygody czytania artykułów z internetu, jak się ma do tego serwis instapaper?

Podobno bardzo przydatny i praktyczny do przerzucania wybranych treści z weba.

przynajmniej taki info znalazłem tu:

Ukryta Zawartość

w ogóle jest tu troche do poczytania na temat czytników z ukierunkowaniem na Kindle.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Moja żona książki czyta na Onyx Boox 60S (wykonany z tworzyw wysokiej jakości, przyciski pracują jak należy, nic nie trzeszczy, tył wykonany jest z zmatowionego aluminium dzięki czemu pewnie trzyma się w dłoni. Bateria trzyma bardzo długo, precyzyjnie trudno mi określić za względu na ilość podejść do książki, prędkości czytania i włączony czas czuwania, ale +/- 7 książek po 400 stron) W porównaniu do konkurencji S. K. ... modeli nie pamiętam lepsza jakość wykonania, duża ilość obsługiwanych formatów, brak problemów z polska czcionką, gwarancja polska, pieniądze zostają w ojczyźnie...

Jak sama nazwa wskazuje, czytnik to czytnik, służy do czytania (ma nie męczyć oczu i nie męczy). Internet mamy w gniazdku. Notatnik w notatniku. Zakupiony www.czytio.pl na samym początku był problem po około trzech dniach od zaczęcia użytkowania wyświetlacz odmówił posłuszeństwa. Pojechał "na gwarancje" gdzie czas realizacji był bardzo, bardzo długi. W tzw. międzyczasie dowiedzieliśmy się że wyszła seria z wadliwymi wyświetlaczami. Wyświetlacz wymieniono. Działa bez problemu, każdego dnia, od ok 6 miesięcy aż do chwili obecnej.

• 7 miesięcy później...

Do Kundla kupiłem oryginalną okładkę dla żony i świetnie się sprawdza. Dopasowanie oczywiście idealne, funkcjonalność 100%.

Wypasem jest zakup okładki z diodą podświetlającą tekst w nocy - do czytania pod kołdrą. :)

Mam taką okładkę w PRS-505 i to jest super sprawa.

Wracając do głównego pytania wątku: 3G, Wi-Fi, ekran dotykowy... to wszystko można sobie bez żalu odpuścić.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

• 1 miesiąc później...

Mam Onyx Boox i62, chociaż bardzo chciałem kupić Kindla ze względu na dobre opinie w necie... Onyx dobrze mi służy jako czytnik, nie miałem z nim żadnych problemów. Można powiedzieć, że jestem mile zaskoczony tym czytnikiem.

Jaki znacie sensowny tani pad?

Na przykład Lark free me 10.2

Ukryta Zawartość

Model 10.1 ma większy ekran ale jest niedostępny w sprzedaży

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Używa ktoś takich tanich gadżetów? Chodzi głównie o to jak sprawuje się takie urządzenie, czy jest wygodne do netu i jak wygląda sprawa prezentowania na nim dokumentów, czytanie e-booków ale też dostępu do dokumentów tekstowych,itp.

Prościej, chciałbym się dowiedzieć jakie to ma ograniczenia w porównaniu do biurowego PC.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.