Skocz do zawartości
IGNORED

Conrad-Johnson Premier 140 czy Ayon Triton?

arek_d

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem zakupu mocnej lampy. Bardzo podoba mi się dźwięk integry Ayon Triton. Namierzyłem jednak ciekawą końcówkę mocy na rynku wtórnym: Conrad Johnson Premier 140, za około 20kPLN.

Wiem, że do C-J będę musiał dokupić dobry przedwzmacniacz, lecz podejrzewam, że taka konfiguracja może zagrać znacznie lepiej od Ayona.

Mam pytanie, czy ktoś z forumowiczów porównywał wzmacniacze wspomnianych producentów?

Pozdrawiam i liczę na pomoc.

Arek_D

Witam. Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem zakupu mocnej lampy. Bardzo podoba mi się dźwięk integry Ayon Triton. Namierzyłem jednak ciekawą końcówkę mocy na rynku wtórnym: Conrad Johnson Premier 140, za około 20kPLN.

Wiem, że do C-J będę musiał dokupić dobry przedwzmacniacz, lecz podejrzewam, że taka konfiguracja może zagrać znacznie lepiej od Ayona.

Mam pytanie, czy ktoś z forumowiczów porównywał wzmacniacze wspomnianych producentów?

Arek_D

Conrad Johnson - "It just sounds right" !!!

Znam bardzo dobrze konfigurację Premier 11 A + Premier 16 LS II + Meridian CD Player 508-24 + B&W Matrix 802 seria III.

Głośnikowe kable to Transparent Ultra seria XL, interkonekty to również Transparent Ultra seria XL, zasilanie Shunyata

Hydra 4 i Python Helix. Znakomite brzmienie w każdym aspekcie - gorąco polecam taki układ.

Parker's Mood

Witaj!

Jakiś czas temu także się intetresowałem Tritonem.

To fakt,że ten wzmacniacz wygląda cudownie, ale poprawnie, bez fajerwerków i ma moc wysoką.

Też się biłem z myślami nad jego zakupem, a najtańszym preampem C.J. Classic Export i końcówką mocy LP-66s.

Conrad Johnson jest moim zdaniem bardziej klasowy i firmowy niż ten Ayon.

Myślę, że ta końcówka Premier 140 i jakiś preamp C.J napewno zagra dużo lepiej niż ten Triton.

wzmacniacz dzielony wyjdzie trochę drożej, ale warto dołożyć, bo będzie to raczej zakup na lata.

Kiedy ja się napaliłem na tego Tritona, to znajomy wybił mi z głowy ten wzmacniacz i poradził mi żebym poszukał używanego sprzętu

wyższej klasy i markowego za podobne pieniądze, co też uczyniłem.

Obecnie mam lampowy preamp McIntosh C-2300 i końcówkę mocy MC-2102, z której jestem cholernie zadowolony, bo wyszło mi 3.000 zeta więcej,

niż miałem zapłacić za nowego Tritona 2, a gra mi to o niebo lepiej.

Podejrzewam,że z tym Johnsonem będzie podobnie.-Ten ma barwę ,nasycenie i pięknie oddaje klimat muzyki.

Triton nie lubi grać na niskich poziomach głośności,jest bezpośredni i muzyka z niego ma charakter bardziej podobny do tranzystora.

Bedąc na twoim miejscu kupiłbym tą końcówkę C.J. i zbierał dalej kasę na preamp. Na razie grałbym bez przedwzmacniacza z samego cedeka.

- Ja najpierw kupiłem Mc 2102, a za dziewięć miesięcy trafił mi się preamp od tego, no i wreszcie mam komplet.

Pozdrawiam.

Tomek.

L.G. life is BRUTAL...

Jeżeli masz 20kzl do wydania, to bardzo powaznie bym się zastanowił nad ARC Ref110. Gra to na zupełnie innym poziomie niż CJ 140 . Jeżeli lubisz rankingi to w hifi critic CJ 140 dostał 35 pkt za brzmienie a Ref110' który bardzo długo był u nich wzmacniaczem referencyjnym - ponad 100pkt.

Sam miałem Ref110 przez prawie dwa lata i mogę go z czystym sumieniem polecić. Absolutnie fantastyczny piec. W audiofast maja akurat jakaś świeża sztukę od klienta, co prawda wywoławczo chcą 23kzl (chyba nawet z 2 kompletami lamp), ale zawsze możesz się potraktować. Ktoś ostatnio na forum widziałem jeszcze taki wzmacniacz kupił.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Jeżeli masz 20kzl do wydania, to bardzo powaznie bym się zastanowił nad ARC Ref110. Gra to na zupełnie innym poziomie niż CJ 140 . Jeżeli lubisz rankingi to w hifi critic CJ 140 dostał 35 pkt za brzmienie a Ref110' który bardzo długo był u nich wzmacniaczem referencyjnym - ponad 100pkt.

Sam miałem Ref110 przez prawie dwa lata i mogę go z czystym sumieniem polecić. Absolutnie fantastyczny piec. W audiofast maja akurat jakaś świeża sztukę od klienta, co prawda wywoławczo chcą 23kzl (chyba nawet z 2 kompletami lamp), ale zawsze możesz się potraktować. Ktoś ostatnio na forum widziałem jeszcze taki wzmacniacz kupił.

Dzięki. Jednak podejrzewam, że do tego Arc-a preamp musi być zbalansowany czyli pewnie dużo droższy. Klasowe przedwzmacniacze Arc są w kosmicznych cenach. Z czym to u Ciebie grało?

U mnie grało z ARC Ref-3, potem z cd dCS z regulowanego wyjścia (i tak było lepiej). Potrzebny by ci zatem był cd lub dać z regulowanym wyjściem oraz oczywiście XLR, bo Ref110 nie ma wejść RCA.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Arek_D

Pieniądze nie graja tylko cały system-więc z czym to chce Pan połaczyć?

20000 to jest już spora suma-za nią składam Ci system wysokiej klasy-tzn.wzmak lampowy+pre

Mój znajomy sprzedaje monobloki na gm70 na Lundahlach ta konstukcja praktycznie napędzi wszystko...teraz tylko poszukać należy pre.

Więcej info na pw.Panski przyszły system wręcz musi grac każdy rodzaj muzyki-zależy ile metrów ma pomieszczenie odsłuchowe i jakie ma Pan kolumny.

Troszkę mnie dziwi postawa Elberotha rzucającego tylko modele i kwoty......i jakieś punkty-to czysta niedorzeczność jest,bo nic nie mówi.

Trzeba po prostu posłuchać i wszystko.

U mnie grało z ARC Ref-3, potem z cd dCS z regulowanego wyjścia (i tak było lepiej). Potrzebny by ci zatem był cd lub dać z regulowanym wyjściem oraz oczywiście XLR, bo Ref110 nie ma wejść RCA.

Tak,tak było lepiej u Ciebie-a wiesz co gość ma obecnie,jakiego dżwieku szuka?

Już wiem że najlepiej to w audiofaście sie znają na nowosciach i wysokich cenach także!

Pieniądze nie graja tylko cały system-więc z czym to chce Pan połaczyć?

20000 to jest już spora suma-za nią składam Ci system wysokiej klasy-tzn.wzmak lampowy+pre

Mój znajomy sprzedaje monobloki na gm70 na Lundahlach ta konstukcja praktycznie napędzi wszystko...teraz tylko poszukać należy pre.

Więcej info na pw.Panski przyszły system wręcz musi grac każdy rodzaj muzyki-zależy ile metrów ma pomieszczenie odsłuchowe i jakie ma Pan kolumny.

[...]

Dziękuję za propozycję. Jednak tak się składa, że nie mam przekonania do konstrukcji Delta Studio.

Pokój: 19m2. Muzyka: jazz, klasyka, folk, muzyka elektroniczna (w tej kolejności). Kolumny będą zmienione w kolejnym kroku, czytaj przy następnym przypływie gotówki (na razie, to AP Tempo). Rolę źródła pełni Linn wysokiej klasy i tego nie chcę zmieniać. Myślę też nad zakupem "szlifierki".

Szukany dźwięk ma mieć cechy dobrej lampy: wypełnienie, powietrze, super mikrodynamikę oraz zróżnicowany bas a ponadto wzmacniacz powinien dokładnie kreować przestrzeń (nie musi mieć rozmiaru stadionu lecz dobrą separację źródeł) plus do tego magia lampy, którą trudno opisać.

Arek

Dziękuję za propozycję. Jednak tak się składa, że nie mam przekonania do konstrukcji Delta Studio.

Pokój: 19m2. Muzyka: jazz, klasyka, folk, muzyka elektroniczna (w tej kolejności). Kolumny będą zmienione w kolejnym kroku, czytaj przy następnym przypływie gotówki (na razie, to AP Tempo). Rolę źródła pełni Linn wysokiej klasy i tego nie chcę zmieniać. Myślę też nad zakupem "szlifierki".

Szukany dźwięk ma mieć cechy dobrej lampy: wypełnienie, powietrze, super mikrodynamikę oraz zróżnicowany bas a ponadto wzmacniacz powinien dokładnie kreować przestrzeń (nie musi mieć rozmiaru stadionu lecz dobrą separację źródeł) plus do tego magia lampy, którą trudno opisać.

Arek

Kto tu mówi o delta studio?........tylko Pan.Długo Pan sie nie interesował audio.......to po prostu czuć.

19 metrów i Ayon Triton lub C-J Premier 140..to jakas pomyłka do tych kolumn i wzmaków do pomieszczenia,ale jak ktos lubi...to może tak mieć.

Teraz pytanie czy ma to być sprzet firmowy czy ma grac jak Pan sobie zyczy?.......to tylko konstrukcja SE.

Za 20000 gwarantuję kolumny,końcówkę mocy i pre o wysokim potencjale.

Muzyka: jazz, klasyka, folk, muzyka elektroniczna (w tej kolejności).

Conrad Johnson - wybrane modele.

PS. Nie wiem jak z muzyką elektroniczną, ale jazz, klasyka i folk zabrzmią magicznie.

Parker's Mood

A jakiego masz tego linna ? Whitesnake ma klimaxa ds i ma go połączonego do końcówki Passa bez pre i działa to bardzo dobrze. Z tego co piszesz, Ref110 powinien się sprawdzić - tak jeżeli chodzi o kolumny, jak i to czego oczekujesz od dźwięku.

Ref110 ma jeszcze ta jedna zaletę, ze możesz wsadzić do niego lampy KT120 przy okazji retubingu i gra wtedy jeszcze lepiej (tak na 95% tego co oferuje najnowszy Ref150 @ 50kzl).

A jakiego masz tego linna ? Whitesnake ma klimaxa ds i ma go połączonego do końcówki Passa bez pre i działa to bardzo dobrze. Z tego co piszesz, Ref110 powinien się sprawdzić - tak jeżeli chodzi o kolumny, jak i to czego oczekujesz od dźwięku.

Ref110 ma jeszcze ta jedna zaletę, ze możesz wsadzić do niego lampy KT120 przy okazji retubingu i gra wtedy jeszcze lepiej (tak na 95% tego co oferuje najnowszy Ref150 @ 50kzl).

Tak ,tak -ubierz gościa w system wart ponad 100000 pln-do 19 metrow i wtedy mu dopiero zagra............to wszystko są pierdoły i dyrdymały.

xxxx.

Kto tu mówi o delta studio?........tylko Pan.Długo Pan sie nie interesował audio.......to po prostu czuć.

19 metrów i Ayon Triton lub C-J Premier 140..to jakas pomyłka do tych kolumn i wzmaków do pomieszczenia,ale jak ktos lubi...to może tak mieć.

Teraz pytanie czy ma to być sprzet firmowy czy ma grac jak Pan sobie zyczy?.......to tylko konstrukcja SE.

Za 20000 gwarantuję kolumny,końcówkę mocy i pre o wysokim potencjale.

Przecież napisałem, że kolumny są do wymiany - planuję hi-endowe monitory o niekoniecznie o przyjaznych lampie parametrach - stąd chęć posiadania mocniejszego wzmacniacza. Poza tym, być może zdecyduję się na przeprowadzkę ze sprzętem do salonu, a tam to już jest ze 30 m2.

Może Pan podrzucić przykładowy zestaw kolumny+końcówka+pre , o którym Pan wspominał? Wbrew pozorom miałem już okazję posłuchać kilku ciekawych zestawień.

Mam Linn Unidisk 1.1.

Czy znasz może jakiś trochę tańszy preamp, który poradzi sobie z Ref110? Czy jest sens łączyć Ref110 z LS17?

Przecież napisałem, że kolumny są do wymiany - planuję hi-endowe monitory o niekoniecznie o przyjaznych lampie parametrach - stąd chęć posiadania mocniejszego wzmacniacza. Poza tym, być może zdecyduję się na przeprowadzkę ze sprzętem do salonu, a tam to już jest ze 30 m2.

Może Pan podrzucić przykładowy zestaw kolumny+końcówka+pre , o którym Pan wspominał? Wbrew pozorom miałem już okazję posłuchać kilku ciekawych zestawień.

Po prostu kocham takie dyskusje...tylko prosze nie robić za smiesznego goscia bo zestawienie mocna lampa i monitory do 30 m to jakies jest po

prostu nieporozumienie.Pan Elberoth ma u siebie bodajże w 22-24 Wilson audio sasha...to jest także wbrew zdrowej logice....ale jak ktoś tak lubi

to jest wyłacznie jego sprawa...smieszna sprawa,nawet bardzo smieszna sprawa))

W wątku nie licze na grę pozorów tylko opieram sie na praktyce,więc gdyby przyszło Panu do głowy tak na serio...tzn.bez pozorów i napinania się

przyjechać

i posłuchać u mnie to zapraszam.Bedzie grało wedle pańskich oczekiwań.

Po prostu kocham takie dyskusje...tylko prosze nie robić za smiesznego goscia bo zestawienie mocna lampa i monitory do 30 m to jakies jest po

prostu nieporozumienie.Pan Elberoth ma u siebie bodajże w 22-24 Wilson audio sasha...to jest także wbrew zdrowej logice....ale jak ktoś tak lubi

to jest wyłacznie jego sprawa...smieszna sprawa,nawet bardzo smieszna sprawa))

W wątku nie licze na grę pozorów tylko opieram sie na praktyce,więc gdyby przyszło Panu do głowy tak na serio...tzn.bez pozorów i napinania się

przyjechać

i posłuchać u mnie to zapraszam.Bedzie grało wedle pańskich oczekiwań.

Nie pisałem, że chcę umieszczać monitory w 30m2. Zainwestuję w nie oczywiście w przypadku, gdy pomysł z przenosinami upadnie - nie zależy to tylko ode mnie ;). Uniwersalna ma być jedynie elektronika, i wiem, że tak się da zrobić. Proszę o nie robienie ze mnie totalnego amatora.

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za interesującą dyskusję. Arek_d

zapytam z ciekawosci miałes jakąś ?

w kwestii tematu głownego zakup bardzo dobrej elektroniki zawsze procentuje nawet gdy kolumny SĄ na zdRowy rozum klase nizsze wiec nie ma co pisac ze chcesz zbyt dobry wzmacniacz do kolumn ktore masz

koncówki starego audiofila na gm70 słuchałem dwa razy ale to nie jest lampa grajaca magicznie, wypełnienie, powietrze, mikrodynamikę oraz zróżnicowany bas to owszem

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

zapytam z ciekawosci miałes jakąś ?

w kwestii tematu głownego zakup bardzo dobrej elektroniki zawsze procentuje nawet gdy kolumny SĄ na zdRowy rozum klase nizsze wiec nie ma co pisac ze chcesz zbyt dobry wzmacniacz do kolumn ktore masz

koncówki starego audiofila na gm70 słuchałem dwa razy ale to nie jest lampa grajaca magicznie, wypełnienie, powietrze, mikrodynamikę oraz zróżnicowany bas to owszem

Dzięki za opinię. Raz czy dwa razy miałem styczność z integrami Delty i za każdym razem lepiej grał wzmacniacz z Chin, który uczestniczył w porównaniu... Było to kilka lat temu, więc jest szansa, że sytuacja wygląda inaczej w przypadku nowych konstrukcji.

Miałem u siebie monobloki na gm70 (chyba te same o których tu mowa) i choć to naprawdę bardzo dobre wzmacniacze, to Ref 110 jest jednak sporo lepszy.

Czy znasz może jakiś trochę tańszy preamp, który poradzi sobie z Ref110? Czy jest sens łączyć Ref110 z LS17?

Najtańszy bardzo dobry preamp to pasywka transformatorowa Music First. Nowa kosztuje coś ok 9kzl, używka odpowiednio mniej. LS17 będzie na początek ok, choć osobiście wolałbym pasywke MF.

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 27 Listopada 2011 - nie na temat
Ukryte przez Fr@ntz, 27 Listopada 2011 - nie na temat

Miałem u siebie monobloki na gm70 (chyba te same o których tu mowa) i choć to naprawdę bardzo dobre wzmacniacze, to Ref 110 jest jednak sporo lepszy.

......Słowo chyba sprawia wielka różnicę.

Zresztą u tego Pana wszystko jest najlepsze.........bo ma Swoją Osobistą Nirvanę......także najlepszą na świecie.

Gość sly30

(Konto usunięte)

......Słowo chyba sprawia wielka różnicę.

Zresztą u tego Pana wszystko jest najlepsze.........bo ma Swoją Osobistą Nirvanę......także najlepszą na świecie.

Po co znów się czepiasz człowieka ? Elberoth napisał szczerze jakie ma zdanie w danym temacie i co w tym złego ?

Jest osłuchany, miał u siebie wiele sprzętów i coś na ten temat wie.

Wiadomo że każdy jest subiektywny, każdy ma swój gust i czesto rożne oczekiwania ale posłuchać opinii innych zawsze warto.

Nikt nie musi się zgadzać z jego opiniami ale dyskusja jest Ok.

Po co znów się czepiasz człowieka ? Elberoth napisał szczerze jakie ma zdanie w danym temacie i co w tym złego ?

Jest osłuchany, miał u siebie wiele sprzętów i coś na ten temat wie.

Wiadomo że każdy jest subiektywny, każdy ma swój gust i czesto rożne oczekiwania ale posłuchać opinii innych zawsze warto.

Nikt nie musi się zgadzać z jego opiniami ale dyskusja jest Ok.

SLY

Bardzo wobec tego Cię przepraszam za tę moja czepliwość i tego człowieka też przepraszam-usatysfakcjonowany jesteś?

Może byś coś polecił tak od serca autorowi wątku wobec tego.

Tylko nie pisz jak ten człowiek tylko konkretnie,zawsze gra cały system-jak myślisz?

ps.Tak mnie swym wpisem rozbroiłeś,że jestem bezbronny jak dziecko,więc może to jest Twoja akcesja na MODERATORA......szczerze popieram-powodzenia.

Sprawdż tez koniecznie końcówkę VTL ST150. Za 20tys kupisz nawet nową.

Gra ciemniej i mocniej od ARC, choć tym samym nie jest tak wyrafinowana i przejrzysta.

Oczywiście, w przypadku lampy nigdy do końca nie wiadomo co pochodzi z lamp, a na co wpływa konstrukcja wzmacniacza.

Zdecydowanie jednak warto jej posłuchać. Wielkie, amerykańskie granie z małego pieca.

Nie wiem jak CJ ale moja generalna uwaga do Ayona to jakość wykonania. Co z tego, że sprzęt wygląda na bardzo solidny jak odpadają w nim gałki potencjometrów po 2 latach exploatacji?! Ja wiem, że to jest drobiazg bo dźwięk jest najważniejszy ale we wzmacniaczu za kilkadziesiąt tysięcy takie i podobne sytuacje nie powinny mieć miejsca. Nie ma znaczenia, że serwis usunie usterkę bo pewien niesmak i tak pozostanie.

Sprawdż tez koniecznie końcówkę VTL ST150. Za 20tys kupisz nawet nową.

Gra ciemniej i mocniej od ARC, choć tym samym nie jest tak wyrafinowana i przejrzysta.

Oczywiście, w przypadku lampy nigdy do końca nie wiadomo co pochodzi z lamp, a na co wpływa konstrukcja wzmacniacza.

Zdecydowanie jednak warto jej posłuchać. Wielkie, amerykańskie granie z małego pieca.

Tak - też o tym myślałem. Być może wystarczyłby nawet ST-85. Muszę się wybrać w tym celu do stolicy.

Nie wiem jak CJ ale moja generalna uwaga do Ayona to jakość wykonania. Co z tego, że sprzęt wygląda na bardzo solidny jak odpadają w nim gałki potencjometrów po 2 latach exploatacji?! Ja wiem, że to jest drobiazg bo dźwięk jest najważniejszy ale we wzmacniaczu za kilkadziesiąt tysięcy takie i podobne sytuacje nie powinny mieć miejsca. Nie ma znaczenia, że serwis usunie usterkę bo pewien niesmak i tak pozostanie.

Dzięki za tą uwagę. Rzeczywiście wstyd, ale pewnie to poprawia w kolejnych wersjach.

Najtańszy bardzo dobry preamp to pasywka transformatorowa Music First. Nowa kosztuje coś ok 9kzl, używka odpowiednio mniej. LS17 będzie na początek ok, choć osobiście wolałbym pasywke MF.

Niestety 110-tka z Audiofastu już sprzedana, ale i tak wielkie dzięki za ten trop.

Być może wystarczyłby nawet ST-85. Muszę się wybrać w tym celu do stolicy.

Podejrzewam, że jak posłuchasz to się okażę, że nie wystarczy.

ST85 jest na lmpach EL34, a wszystkie pozostałe wzmacniacze VTLa są na 6550. Dlatego ST150 ma dużo więcej wspólnego w brzmieniu z droższymi monoblokami, niż z podobną gabarytami 85'tką.

• Redaktorzy

Dlaczego stary audiofil nie jest oznaczony na niebiesko?

Bo nie jest branżą, tylko gorącym wyznawcą ;-)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.