Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

jeżeli będzie za drogo to kupię 2m Reda, wersję zwykłą i postaram się ją przerobić (patrz dorobić odpowiednie śrubki) tak aby można było ją łatwo w TP11 zamontować. Jak się uda zamieszczę instruktarz dla potomnych :)

Ortofon 2M Red zamontowany i cieszy ucho i oko :)

W zasadzie operacja była tak banalna, że nie widzę potrzeby zamieszczania instruktarza. Przeróbka polegała na wyszlifowania dodatkowego rowka, prostopadłego do już istniejącego, we łbie dostarczonej wraz z wkładką śruby (tej krótszej) - ja do tego celu użyłem dremela. Tak spreparowane śruby wkręcamy we wkładkę na tyle, aby ciasno wsunęły się na headshell TP11. Nie montujemy "rączki" tę można przykleić np. na taśmę dwustronną po ustawieniu i dokręceniu wkładki. Wsuwamy wkładkę, montujemy przewody, ustawiamy wkładkę i, korzystając z dostarczonego wraz z wkładką śrubokręta, dokręcamy śruby od boku korzystając z widocznego w danym momencie rowka, oryginalnego lub wyszlifowanego. Rączki w ten sposób nie można zamontować, gdyż są w niej dwa otwory gwintowane prawdopodobnie M2. Można by się pokusić o rozwiercenie tych otworów, tak aby przeszły przez nie śruby M2.5 od 2M Red, ale ja wolę zostawić rączkę w stanie oryginalnym tym bardziej, że nie mam pod ręką wiertarki pionowej a operacja rozwiercania przy rozmiarach rączki musi być wykonana precyzyjnie.

Pozdrawiam

SebeQ :)

Witam, posiadam gramofon Dual DT-210 USB. Jestem świeży w tym temacie i mam pytanie czy będzie hulał na tym sprzęcie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z góry dzięki za odpowiedź.

Ukryta Zawartość

Witam, posiadam gramofon Dual DT-210 USB. Jestem świeży w tym temacie i mam pytanie czy będzie hulał na tym sprzęcie.

Ukryta Zawartość

Jeżeli ten Dual ma wbudowany przedwzmacniacz gramofonowy to podłączając go pod ten zestaw będzie działać, czy hulać , to nie jestem pewien.. ;)

Jeżeli w tym DUalu nie ma przedwzmacniacza to należy dokupić osobny i za jego pośrednictwem podłączyć gramofon do tego zestawu.

Grac będzie...

robiz

Ukryta Zawartość

Witam,

zastanawiam, się nad zakupem gramofonu. Z serwisu aukcyjnego, wybrałem dwa modele, nowy:

Ukryta Zawartość

Czy ktoś z Was może coś powiedzieć o tym gramofonie? Czy warto zainwestować w ten model?

i używany:

Ukryta Zawartość

Z zagranicznych forów pozbierałem trochę informacji, że warto. Jednak, biorąc pod uwagę ceny na zagranicznych aukcjach, wydaje mi się, że cena jest mocno odbiegająca od rzeczywistej wartości sprzętu.

Ubiegając, czytałem Analogowe FAQ i Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trzeba uściślic, co znaczy "hulał".

Dźwięki - jakieś tam da.

Płyt, jak już dawno temu pisałem - szkoda.

A na takim "czymś" - nie posłuchasz...

Co ze smutkiem napisał - Jacek:-)

Ukryta Zawartość

Witam szanownych forumowiczów

Mam taki problem z gramofonem, mianowicie pojawiły się zniekształcenia dźwięku przypominające przesterowanie, szczególnie słychać to w środkowym paśmie - nie wiem co się stało, gramofon świeżo po kalibracji działał dobrze.

Gramofon to Pioneer PL 12 D, wkładka Audiotechnica 440 MLA, kalibrowałem go przy użyciu zwykłego szablonu i cyfrowej wagi, na początku wszystko było ok, byłem mile zaskoczony jakością dźwięku, nie spodziewałem się tak szczegółowego brzmienia, takiej "ostrości" - że tak napiszę. Niestety radość ta nie trwała zbyt długo. Czy mogłem jeszcze o czymś zapomnieć przy kalibrowaniu? Czy może jakiś parametr się "rozjechał", czy ktoś z Was posiada taki gramofon?

kalibrację przeprowadziłem następująco:

1. Ustawienie gramofonu na wypoziomowanej podstawie.

2. Wypoziomowanie ramienia.

3. ustawienie siły nacisku igły na płytę - zalecane 1,4 g

4. Antyskating

5. Odwzorowanie geometrii poruszania się igły po płycie - szablon

Azymut sprawdzono przy użyciu lusterka

Witam szanownych forumowiczów

Mam taki problem z gramofonem, mianowicie pojawiły się zniekształcenia dźwięku przypominające przesterowanie, szczególnie słychać to w środkowym paśmie - nie wiem co się stało, gramofon świeżo po kalibracji działał dobrze.

Gramofon to Pioneer PL 12 D, wkładka Audiotechnica 440 MLA, kalibrowałem go przy użyciu zwykłego szablonu i cyfrowej wagi, na początku wszystko było ok, byłem mile zaskoczony jakością dźwięku, nie spodziewałem się tak szczegółowego brzmienia, takiej "ostrości" - że tak napiszę. Niestety radość ta nie trwała zbyt długo. Czy mogłem jeszcze o czymś zapomnieć przy kalibrowaniu? Czy może jakiś parametr się "rozjechał", czy ktoś z Was posiada taki gramofon?

kalibrację przeprowadziłem następująco:

1. Ustawienie gramofonu na wypoziomowanej podstawie.

2. Wypoziomowanie ramienia.

3. ustawienie siły nacisku igły na płytę - zalecane 1,4 g

4. Antyskating

5. Odwzorowanie geometrii poruszania się igły po płycie - szablon

Azymut sprawdzono przy użyciu lusterka

Sprawdź igłę czy nie zebrał się na niej kołtun syfu. Jeśli przecierałeś płyty jakimś płynem to po pierwszych kilku okrążeniach igła wygląda jak kulka ze zlepionego kurzu. Do czyszczenia igły najtańszym i najbardziej skutecznym sposobem jest używanie magicznej gąbki, robią to różne firmy już, jest o tym na naszym i innych forach w razie czego jak używać że by nie uwalić ogły. Wystarczy kilka razy puścić na taką gąbeczkę igłę i masz czyściutką jak nową, bez żadnych płynów, na sucho.

Tutaj jest mój stary temat o podobnym problemie ze z kołtunem i po użyciu - niestety jeszcze wtedy - szczoteczki i płynu do czyszczenia płyt na bazie jakiegoś alko.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez thrak

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Faktycznie, prawie wszystkie płyty przeszły u mnie kąpiel przy użyciu myjki knosti (standardowa, pełno jej na A*****o). To prawda, igła niesamowicie zbierała coś jakby kurz, było to dość uciążliwe, dosłownie po "przejechaniu" jednego kawałka widoczny był ten kołtun. Zdejmowałem go taką małą szczoteczką, która była dołączona do igły, oczywiście robiłem to bardzo delikatnie, lekkim muśnięciem, teraz tak się zastanawiam czy może przez to jej nie uszkodziłem.

Do igły w gratisie dołączony jest jakiś płyn "stylus cleaner brush" ale jeszcze go nie rozpakowałem, nie wiem jak tym czyścić. Może lepiej postarać się o taką gąbkę.

• Redaktorzy

Do igły w gratisie dołączony jest jakiś płyn "stylus cleaner brush" ale jeszcze go nie rozpakowałem, nie wiem jak tym czyścić. Może lepiej postarać się o taką gąbkę.

Też to kiedyś dostałem w gratisie. Jak powąchasz to poczujesz alkohol izopropylowy, który potrafi wejść w reakcję z klejami do wklajania tipów igieł do cantilevera. Jeśli tania wkładka, to "lał ją pies", jeśli zaś droga i trudnodostępna, to może być nieciekawie. Jesli już chcesz myć na mokro, to plecam płyn Clearaudio Elixir. On jest pozbawiony alkoholu.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• 3 tygodnie później...

Mam pytanie do bardziej doświadczonych w temacie.

Co może być przyczyną ocierania mocowania headshella o płytę?

Czy wkładka jest zbyt niska, czy talerz zbyt wysoko, czy też ramię (VTA) należy podnieść (o ile jest to możliwe w tym ramieniu)? Czy też jeszcze coś innego?

Gramofon to:

Thorens TD-318mk2 z oryginalnym talerzem i matą oraz ramieniem TP 28 wraz z headshell TP 68 z zamocowaną wkładką Audio Technika AT-13 EaV.

Poniżej zdjęcia obrazujące problem.

Ukryta Zawartość

post-2659-0-47718900-1432590970_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zawieszenie w Twojej wkładce zdaje sie umarło.

Powinno wyglądać mniej więcej tak:

Ukryta Zawartość

Wkładka jest też dość niska, stąd przy sprawnym zawieszeniu można dla spokojności podłożyć coś między nią a headshell - taki dystans. Może być wycięty kawałeczek z jakiegoś cienkiego plastiku. Ortofon kiedyś robił takie oryginalne.

Headshell musi być równoległy do płyty. Wtedy VTA jest ustawione poprawnie. Jasne, można delikatnie skorygować brzmienie zmieniając jego wartość.

Wysokości talerza nie możesz zmienić.

Musisz plintę ruchomą ustawić tak by w każdym miejscu - z przodu, w środku, z tyłu - jej poziom był taki sam jak poziom plinty stałej, nieruchomej. Do tego służą śruby regulacyjne znajdujące się pod 3ma zaślepkami.

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

> ahaja

Dziękuję za porady. Podpowiesz może jaką wkładkę warto kupić aby brzmieniowo nie odstawała od AT-13 EaV?

Bla, bla, bla...

:]

Buble_corp, używasz gramofonu w ten sposób? Ja bym sprawdził czy nie masz dowalonej siły nacisku.

wkladka1.jpgwkladka2.jpg

Pozdrawiam.

>qqrydza

Dzięki za podpowiedź.

Wydaje mi się, że igła jest tak nisko nawet kiedy ramię jest podniesione, ale jeszcze sprawdzę w domu.

Tak czy inaczej, nawet przy dobrej igle i jej zawieszeniu to mocowanie headshell'a i tak będzie imho bardzo nisko. Zwróć uwagę na położenie wkładki względem rurki ramienia. Wydawało mi się, że jest to oczywiste, sądząc po zdjęciach.

:]

Edytowane przez qqrydza

Zgadza się, faktycznie niska wkładka + takie a nie inne mocowanie headshell'a i jest tego skutek. Poprawne zawieszenie wkładki mimo wszystko powinno podnieść ramię o te kilka milimetrów co wyeliminuje ten problem.

Spróbuję jeszcze zrobić z kawałka plastiku grubości 2mm dystans i włożyć go między wkładką a headshell'em.

Dorobiłem zgodnie z tym wzorem:

Ukryta Zawartość

dystans z kawałka plastikowej (niemagnetyczne) karty i zamontowałem między wkładką a headshell'em.

Już nie szoruje :).

Ukryta Zawartość

Proszę o radę w następującej kwestii: czy wkładka Nagaoka JT-555 polubi się z ramieniem TP 28 (me 12,5 g) Thorensa TD 318?

Na gramofonie jaki kupilem jest zamontowana taka wkladka at oc5.Czy to jest w miare dobra wkladka?Da sie nowa igle do niej kupic?

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

Gość vasa

(Konto usunięte)

czy wkładka Nagaoka JT-555 polubi się z ramieniem TP 28 (me 12,5 g) Thorensa TD 318?

Mechanicznie będą współdziałać dobrze.

Podatność dynamiczna trochę straszy niską wartością 10 x 10 - 6 cm/dyne ale uczciwie podają że @ 100 Hz.

Podatność statyczna to 20 x 10 - 6 cm/dyne, więc nasza swojska, europejska mieści się gdzieś w granicach 15-17 x 10 - 6 cm/dyne @ 10 Hz.

Czyli rezonansu powinniśmy się spodziewać gdzieś ok 9Hz - czyli OK.

zamontowana taka wkladka at oc5.Czy to jest w miare dobra wkladka?Da sie nowa igle do niej kupic?

To jest zupełnie niezła wkładka.

Tylko że to MC LO.

Wobec tego igły się nie wymienia.

Czy Ty już odpaliłeś ten gramofon? Ta wkładka ma bardzo niskie napięcie wyjściowe. Masz pre do MC?

Nie mam do niego paska i zasilacza dopiero dzis zamowilem .Cupuje coplanda cta405a i tam to phono w nim powinno dac rade

Gość vasa

(Konto usunięte)

Fajny wzmacniacz. Tylko obawiam się że ma na pokładzie jedynie pre do wkładek MM.

Do wkładek MC LO potrzebne będą trafa.

Z jednej strony nie ma tragedii bo dobrze dobrane trafa pomogą bardzo ale z drugiej strony za stówę ich nie kupisz.

Raczej nie sprawdze w jakim jest stanie nim go nie odpale.Jak sie poziomuje ten gramofon?

Gość vasa

(Konto usunięte)

Jak sie poziomuje ten gramofon?

Przecież nie napisałeś jaki to gramofon.

Jedyna informacja jest taka:

Na gramofonie jaki kupilem jest zamontowana taka wkladka

Gość vasa

(Konto usunięte)

td 320mk2

Nie miałem nigdy bliżej do czynienia z takim modelem.

A nie wystarczy położyć poziomicę na talerz i wypoziomować?

Czy on jest miękko zawieszony?

• Pokaż nowe odpowiedzi