Skocz do zawartości
IGNORED

Które kolumny do Rocka

gitala

Rekomendowane odpowiedzi

Zalezy ktore stare,ja ma 7v3 a nowsze ale tez juz stare v5,6, to sa mniejsze paczki z mniejszymi przetwornikami.Dlatego tez v7 choc bardziej rowne niz poprzednie w pasmie to ja bym patrzyl na 9v7.I kopa im nie zabraknie,bylo z czego tracic :),za to graja juz naprawde fajnie i przeciwnice grania Paradigma nie powinni juz tak mocno krecic nosem jak wczesniej.

Parę lat temu przerabiałem temat i po zabawie (bo tak myślę należy to traktować ;) ze sporą liczbą kolumn do 6 tys. zostałem przy Paradigm Studio 20 v.4 (v.3 to jeszcze nie było to - bas za bardzo grał i z mniejszą kontrolą, góra mniej przyjazna;)..w v.4 średnica bardziej naturalna..tyle pamiętam z odsłuchów)

Podpięte to było pod Jolide 1501 RC (po tuningu;) , Creek'a 5350 SE (szybszy bas, dźwięk - co ciekawe - bardziej naturalny... )..

Stanowiło to zestaw, na którym mogłem słuchać wszystkiego - od Slayer'a - przez Iron Maiden - Straitsów - aż po Diana Krall ;) ... nic nie przeszkadzało.. najwyżej czegoś brakowało przy bardziej jazzowej muzyce...

Do dzisiaj zapomniałem o sprzęcie audio :)...teraz przypadkiem pojawił się Krell KAV 400xi (wszystko lepiej - przestrzeń, dynamika, wreszcie gra bas jak powinien, szczegóły podane gładko i przyjemnie) ... myślę, że w przyszłości temat kolumn będzie "rozwijany" :)

Aha - trzymaj się z dala od srebrnych kabli :) przy takiej muzyce ..

Pozdr. i udanych zakupów !

Dodam jeszcze, że do 20 m nie widzę sensu kupować kolumn podłogowych - lepiej kupić monitory lepszej klasy + dobre standy DIY (bo ceny dobrych standów w salonach audio przypominają mi ceny audioklanu bez promocji ;)

Przyłączę się do wątku bo sam też takich kolumn poszukuję. Ktoś mi polecał JBL. Ja chciałbym wymienić w PianoCrafcie 840, z uwagi na bezbarwną średnicę, i niedosyt przy słuchaniu płyt rockowych, dźwięk mam za mało konkretny, niewyrazisty, instrumenty się zlewają.

kolumny do rocka?

Na AS 2008 prezentowaliśmy podłogowe Swans D3.2 w hotelu Sobieski. Pokój o powierzchni niewiele ponad 20m2. Grały w systemie ze wzmacniaczem SoundArta o nazwie Rock właśnie. Bardzo dobrze wypadały na tym zestawie płyty w rodzaju- Męska muzyka Waglewskiego z synami, czy Braci z coverami grupy Queen. Soczyste, energetyczne granie. I dziś mogę zaprezentować taki system.

pozdrawiam

• 4 lata później...

Ja teraz słucham Behemotha na moich Elac'kach i jest wybornie. Drive, dynamika i dociążenie. Klasyki Rocka na Amerykańcach nie posłuchasz. Za dużo góry i za ostro. Dźwięk talerzy stanie się nie do zniesienia.

max 3tyś

pokój około 20m

Mało tanich kolumn dobrze radzi sobie z muzyką rockową. Pomimo, że trzeba by było troszkę dołożyć to polecam zainteresować się Audio Academy Hyperion IV lub mniejszymi Phoebe 3.

Mało tanich kolumn dobrze radzi sobie z muzyką rockową. Pomimo, że trzeba by było troszkę dołożyć to polecam zainteresować się Audio Academy Hyperion IV lub mniejszymi Phoebe 3.

W tej cenie jakbym miał wybierać, na miejscu autora wątku chyba rzeczywiście zahaczył bym o odsłuch Phoebe. Inne propozycje... przy rocku Paradigm? Omijałbym szerokim łukiem. Z jasno grającym wzmacniaczem może być co nieco za ostro. Jednak gust każdy ma inny... jak ktoś tak lubi, to czemu nie. hah ;) Tonsil być może, być może... też jak ktoś lubi. hah ;)

Brakuje mi tutaj standardowych propozycji MA oraz Pylon, które pojawiają się zawsze i wszędzie.

gitala

Jak nie masz jeszcze wzmacniacza, to zastanów się ile chcesz wydać na całość. I pobiegaj po sklepach (odsłuchy), bez tego bazując na opiniach kupisz kota w worku.

W tej cenie jakbym miał wybierać, na miejscu autora wątku chyba rzeczywiście zahaczył bym o odsłuch Phoebe. Inne propozycje... przy rocku Paradigm? Omijałbym szerokim łukiem.

Fakt, pomimo, że ogólnie do rocka polecane, to Paradigmy lepiej mijać z daleka :) Porównywałem bezpośrednio Paradigm Monitor 9v7 i Hyperion IV w swoim systemie. Paradigmy tyle co wydawały z siebie dźwięk i trzymały rytm. Bas - chyba jedyny ich plus - jeszcze jako tako choć mało wielobarwny ale dość nisko schodził i nie gubił się . Średnica wycofana, bez barwy, bez szczegółu, bez nasycenia, bez zszycia z czymkolwiek. Góra tragicznie nachalna i ostra, także bez barwy i bez szczegółu. Każde pasmo gra samo sobie, brak spójności, brak separacji, brak sceny - pod tym kątem dużo lepiej radziły sobie nawet Tonsil Maestro II 180 :)

Hyperiony, można powiedzieć, że nie tylko wydawały z siebie dźwięki ale płynęła już z nich muzyka i przy Paradigmach grały jakby były z 10x droższe. Całkiem inny świat, zwłaszcza że nie wykładają się na rocku jak większość konkurencyjnych kolumn.

Drodzy koledzyza wszystkie odpowiedzi bardzo wielkie dzięki, ale nie napisałem że chodzi mi o kolumny używane najlepiej z lat 80-tych i 90-tych konkretnie coś z angielskiej stajni

pozdr Marek

ale nie napisałem że chodzi mi o kolumny używane najlepiej z lat 80-tych i 90-tych konkretnie coś z angielskiej stajni

no lata 80-te to sobie daruje..

jednak? To jakie lata wchodzą w gre ?:)

Parę propozycji już padło. Do rocka można spróbować jeszcze Monitor Audio albo amerykański Polk. Słuchałem ostatnio 500 i całkiem przyzwoicie to wypadło: była energia, szybkość, dynamika, bardzo dobra rozdzielczość:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli pokój na mniej niż 2o metrów to możesz też spróbować jakiś monitorów większych, ale to zawsze będzie kosztem dynamiki w skali makro i basu

Pozdrawiam Stempur

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

U mnie Dali 450 w muzyce rockowej super się sprawują, pomieszczenie 20m2, dźwięk wręcz wgniata w kanapę. Tylko koniecznie do tych kolumn potrzeba mocnego, dynamicznego, grającego z powerem wzmacniacza.

Jak cos z angielskich z lat '90 I Twoj wzmak ma kopa to Tannoy 613, albo kef reference w tej cenie dostaniesz. Nie wiem tylko jak to sie zgra z Twoim sonaczem :) no i pokoj 20m to moze byc minimum do tych glosnikow.

Wieza STEREO Technics :)

Do Rocka najlepsze są Monitor Audio Silver i9 lub mniejsze i5. Szybkie, precyzyjne, klarowna góra itd. Oczywiście można spróbować z innymi kolumnami tej marki, ale stanowczo tylko podłogowe.

Dali 450 są spoko, jeszcze lepiej 470. To są moim zdanie bardzo uniwersalne kolumny.

jednak? To jakie lata wchodzą w gre ?:)

lata 90- i początek lat 2000

Koledzy wnikliwie czytam każdy post z waszymi propozycjami, i każdy z was poleca mi inne kolumny i jestem troche w wielkim zakłopotaniu

nikt np nie poleca b&w czy canton ergo też mi polecano, ale proszę mi wierzyć że biorę każdą propozycję pod uwagę

pozdrawiam Marek

Caton Ergo są za drogie jak na swoje możliwości. Chyba żę faktycznie jakaś super okazja.

Koledzy wnikliwie czytam każdy post z waszymi propozycjami, i każdy z was poleca mi inne kolumny i jestem troche w wielkim zakłopotaniu

ale proszę mi wierzyć że biorę każdą propozycję pod uwagę

Tylko co dokonasz wyboru na podstawie zdjęć? Najpierw poszukaj kolumn w swoim zakresie miasta / województwa tam gdzie ewentualnie możesz podjechać i odsłuchać.

Cantony mają niezłe w stosunku do ceny swoje niższe serie kolumn i są dobre do polecenia początkującym, poruszającym się w umiarkowanym budżecie.

Wyższe serie faktycznie za drogie do możliwości (jakości brzmienia), jak zauważył S4Home, co i także potwierdziły moje doświadczenia.

lata 90- i początek lat 2000

Jak chcesz posłuchać w salonie kolumny z takich roczników?

Magazyn "Hi-Fi i Muzyka" przygotował niedawno wydanie z testami z całej swojej wydawniczej historii. Odżałuj kilkanaście zeta na tę gazetę, wybierz coś i zapoluj na Allegro. Albo napisz gdzie mieszkasz i może zgadasz się z kimś na odsłuch. Albo będziesz wiedział czego nie chcesz, albo... co chcesz kupić.

Mocno chwalone były kiedyś podłogowe Dali. A dziś możesz zwrócić uwagę na firmę MISTRAL - robią niedrogie odpowiedniki modeli B&W. Te w największych skrynkach (w tym "pralka") grają naprawdę dobrze. Techniczną wysoką poprawność masz potwierdzoną testem w "Audio" w osobie autorytetu redaktora naczelnego. W stosunku do dali pozostaje kwestia: wybrać - z wyglądu - klasyczne czy ekstrawaganckie.

Gość

(Konto usunięte)

Jak chcesz posłuchać w salonie kolumny z takich roczników?

Magazyn "Hi-Fi i Muzyka" przygotował niedawno wydanie z testami z całej swojej wydawniczej historii. Odżałuj kilkanaście zeta na tę gazetę, wybierz coś i zapoluj na Allegro. Albo napisz gdzie mieszkasz i może zgadasz się z kimś na odsłuch. Albo będziesz wiedział czego nie chcesz, albo... co chcesz kupić.

Mocno chwalone były kiedyś podłogowe Dali. A dziś możesz zwrócić uwagę na firmę MISTRAL - robią niedrogie odpowiedniki modeli B&W. Te w największych skrynkach (w tym "pralka") grają naprawdę dobrze. Techniczną wysoką poprawność masz potwierdzoną testem w "Audio" w osobie autorytetu redaktora naczelnego. W stosunku do dali pozostaje kwestia: wybrać - z wyglądu - klasyczne czy ekstrawaganckie.

Polecasz...?

Tak, Mistral. Na "pralkę" nie wystarczy tytułowa kwota, ale o jeden stopień mniejszy model się zmieści.

Typowe rockowe podejście, trzeba najlepiej sprawdzić, czy nie ma się zbyt delikatnch uszu na takie granie "do przodu". W każdym razie nie limituje gatunków. Przeciwieństwo ProAc i Spendor dla przykładu - jeśli to w czymś pomoże. Tylko ten wygląd odstający od mody z dawnych lat (który też wolę).

PS. Mistral w ogóle nie nawiązuje dźwiękiem do źródła swojego wyglądu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.