Skocz do zawartości
IGNORED

Do Miłośników SACD

bolus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam miłośników SACD.Kupiłem ostatnio kilka płyt SACD na nośniku SHM.SACD nie koniecznie muszą być hybrydy 5.1.Ja na przykład słucham tylko na odtwarzaczu SACD.Polecam pierwszą płytę DIRE STRAITS-DIRE-STRAITS.SACD-SHM.Jakość tego wydania jest nie samowita.Co prawda kosztuje prawie 300 stówki ale jak ktoś kocha muzykę i klarowny idealnie czysty dzwiek to warto.

https://www.audiostereo.pl/topic/89362-do-mi%C5%82o%C5%9Bnik%C3%B3w-sacd/

A ja mam ją na "zwykłym" SACD i też brzmi fantastycznie zwłaszcza "wielokanałowo' .

Nie mam nic przeciwko SACD 5.1 ja też mam Brothers In Arms SACD 5.1 i też wielokanałowo brzmi super.Chodziło mi tylko o to że ta płyta wydana na SHM-SACD jest tylko dwu kanałowa a dzwięk jest super.Jeżeli kogoś obraziłem to przepraszam.TADEO widzę że słuchamy podobnej muzyki na pewno mogli byśmy przegadać na ten temat wiele godzin.

Jestem ortodoksyjnym wyznawcą muzy dwukanałowej w wydaniu lampowym ale po dopieszczeniu i prawidłowym skonfigurowaniu K.D.

coraz bardziej wciąga mnie ta "wielokanałówka" i zaczynam rozumieć kolegów którzy tu na forum prowadzili zażartą dyskusję

o wyższości "gęstego" z SACD nad CD-A :-)

Jestem ortodoksyjnym wyznawcą muzy dwukanałowej w wydaniu lampowym ale po dopieszczeniu i prawidłowym skonfigurowaniu K.D.

coraz bardziej wciąga mnie ta "wielokanałówka" i zaczynam rozumieć kolegów którzy tu na forum prowadzili zażartą dyskusję

o wyższości "gęstego" z SACD nad CD-A :-)

Tadeo ja wiem że nie to forum ale widzę że możesz mi pomóc.Mam k.d.Onkyo 805 i kolumny Wharfedale serii Opus:fr.op.2-3.sur.M-2 Sub.SW-380.cen.Tri-centr.Wszystko wysterowane automatycznie.Trochę zwiększyłem moc tyłu i front.sub.wysterowany na maksa jednak czuję jednak jakiś niedosyt w niskich trochę mało tyłu.Może coś poradzisz.

Witam miłośników SACD.Kupiłem ostatnio kilka płyt SACD na nośniku SHM.SACD nie koniecznie muszą być hybrydy 5.1.Ja na przykład słucham tylko na odtwarzaczu SACD.Polecam pierwszą płytę DIRE STRAITS-DIRE-STRAITS.SACD-SHM.Jakość tego wydania jest nie samowita.Co prawda kosztuje prawie 300 stówki ale jak ktoś kocha muzykę i klarowny idealnie czysty dzwiek to warto.

Bardzo ładnie idzie bo nie jest remasterowana, szumik jak z magnetofonu ale to mi nie przeszkadza brzmienie jest bardzo dobre.

Przepraszam kolegów za niewiedzę ale czy tytuł "Dire Straits" był wydany jako multichannel? Będę wdzięczny za info (nr. katalogowy kto? itd)

Z tego co mi wiadomo to Dire Straits w systemie 5.1 wydał tylko Brothers in Arms.

Widząc dziś jak wszyscy przerzucają się na studyjne pliki nie mam wątpliwości, że wejście 10 lat temu w SACD było słuszną decyzją. Dziś posiadając ok 0,5 tyś. tych płyt spokojnie czekam ma rozwój tego rynku. Czego żałuję? A no tego, że nie tylko ja w to wszedłem. Ostatnio próbowalem nabyć ostatnie dwie brakujące płyty do kolekcji na allegro ale znalazły się większe ryby.

Patricia Barber - Cafe Blue (MFSL SACD) 355 pln

Patricia Barber - Nightclub (MFSL SACD) 203 pln

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Polecam świetną podwójną płytę nagraną rewelacyjnie, purystyczną techniką bezpośredniej rejestracji sesji na recorder. Płyta z tematami Miles Davis'a współcześnie nagrana elektrycznie allegro WADADA LEO SMITH /HENRY KAISER - SKY GARDEN 2SACD 60 pln. Nadzwyczajna przejrzystość. Hit.

Ukryta Zawartość

hkaiseryomiles.jpg

Ostatnio słucham nowego nabytku PINK FLOYD - Wish You Were Here HYBRID SACD Nowy gęsty mix dostępny tylko na warstwie SACD / CD stary. Słychać, że oryginale taśmy z których master został zrobiony nie są szczytem jakości. Płyta dla mnie najlepiej prezentuje się w wersji MULTICHANNEL. Super. Czekam na ścianę - już w lutym.

pinkfloydwywh.jpg

ps. Należy spodziewać się zamknięcia tego wątku wzorem poprzednich chyba, że autor o niego zadba i mącicieli będzie od razu banował.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widząc dziś jak wszyscy przerzucają się na studyjne pliki nie mam wątpliwości, że wejście 10 lat temu w SACD było słuszną decyzją. Dziś posiadając ok 0,5 tyś. tych płyt spokojnie czekam ma rozwój tego rynku. Czego żałuję? A no tego, że nie tylko ja w to wszedłem. Ostatnio próbowalem nabyć ostatnie dwie brakujące płyty do kolekcji na allegro ale znalazły się większe ryby.

Patricia Barber - Cafe Blue (MFSL SACD) 355 pln

Patricia Barber - Nightclub (MFSL SACD) 203 pln

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polecam świetną podwójną płytę nagraną rewelacyjnie, purystyczną techniką bezpośredniej rejestracji sesji na recorder. Płyta z tematami Miles Davis'a współcześnie nagrana elektrycznie allegro WADADA LEO SMITH /HENRY KAISER - SKY GARDEN 2SACD 60 pln. Nadzwyczajna przejrzystość. Hit.

Ukryta Zawartość

hkaiseryomiles.jpg

Ostatnio słucham nowego nabytku PINK FLOYD - Wish You Were Here HYBRID SACD Nowy gęsty mix dostępny tylko na warstwie SACD / CD stary. Słychać, że oryginale taśmy z których master został zrobiony nie są szczytem jakości. Płyta dla mnie najlepiej prezentuje się w wersji MULTICHANNEL. Super. Czekam na ścianę - już w lutym.

pinkfloydwywh.jpg

ps. Należy spodziewać się zamknięcia tego wątku wzorem poprzednich chyba, że autor o niego zadba i mącicieli będzie od razu banował.

Muszę powiedzieć że nowe standardy płyt CD.SACD SHM-SACD i inne nie są takie złe.Można posłuchać płyt CD w systemie wielokanałowym.Wydane płyty w nazwijmy to w nowych STANDARDACH brzmią super.Sam kupuję płyty SACD z muzyką która mnie interesuje lecz muszę powiedzieć że żadna płyta nie odda tego co płyta analogowa.Posiadam wiele płyt takich samych w różnych wydaniach na przykład Pink Floyd DARK SIDE OF THE MOON CD.SACD Nową płytę analogową i tą najstarszą która moim skromny zdaniem brzmi najlepiej.Z wiekiem muzyka zostaje jak by trochę z tyłu a ważny staje się dzwięk.Sam łapię się na tym że doszukuję się czegoś co być może nie jest takie ważne lub po prost tego nie ma a tak na prawdę to treść płyty powinna być najważniejsza.Ci co mają podobnie wiedzą o czy mówię.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy SACD "Wish You Were Here" jest dostępne nadal tylko w takich kosmicznych cenach czy coś już znormalniało ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak poczekasz pare miesiecy to cena powinna troche spasc ....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wychodzi na to ze powinno się poucinać łapki inżynierom dzwięku zajmującym się remasteringiem bo im mniej ingerencji tym lepsze brzmienie przynajmniej dla prawdziwego audiofila. Mam kilka płyt SHD-SACD i Dire Straits idzie najlepiej bo został lepiej zrealizowany w Studio ale na każdej płycie SHM słychac dobrą jakość - niemal jakby pożyczyć studyjny magnetofon i tasme matkę i odtwarzać w domu. Szkoda że format DVD-Audio jest tak mało popularny bo gdyby wydawali te same nagrania jako SHM DVD-Audio 24/192 to to byłoby jeszcze trochę lepiej.

Tutaj mozesz sobie zciagnac FLAC 24/192 ( nie za darmo ..) i zrobic plyte DVD Audio :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Nowości styczniowe na SACD SHM

Queen - Jazz

Queen - The Game

Queen - Flash Gordon

Dire Straits - Brothers In Arms

Dire Straits - Communique

Dire Straits - Making Movies

Dire Straits - Alchemy

Mike Oldfield - Ommadawn

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Dire Straits - Brothers In Arms przecież nagrana w studio cyfrowo wiec potencjału nie ma zagra tak jak zwykłe wydanie SACD.

Słyszałeś jak gra czy tylko ci się tak wydaje?

Mam również na SACD 5,1 i wiem czym się wyróżnia na tle o,5 tyś innych SACD w tym bazujących na masterach analogowych, stąd moje pytanie. Płyta jest pod względem jakości wyjątkowa tak w 2ch jak i mch.

Mam również na SACD 5,1 i wiem czym się wyróżnia na tle o,5 tyś innych SACD w tym bazujących na masterach analogowych, stąd moje pytanie. Płyta jest pod względem jakości wyjątkowa tak w 2ch jak i mch.

Arton posłuchaj Dire Straits ale z płyty Dire Straits na SHM SACD tej o której jest watek - ta pomimo szumów z analogu jest moim zdaniem nagrana najlepiej i brzmi wyśmienicie. BiA czysto i technicznie trudno sie do czegoś przyczepić ale nie ma tej przyjemności sluchania jak przy transferze z analogu.

Arton posłuchaj Dire Straits ale z płyty Dire Straits na SHM SACD tej o której jest watek - ta pomimo szumów z analogu jest moim zdaniem nagrana najlepiej i brzmi wyśmienicie. BiA czysto i technicznie trudno sie do czegoś przyczepić ale nie ma tej przyjemności sluchania jak przy transferze z analogu.

Zgadza się. Na pewno cyfra nigdy nie będzie analogiem. Nie posiada jej wad i zalet. Analog ma swój urok. Przykład choćby Petula Clark Kiss Me Goodbye SACD wyd. Made in Autralia TM-SACD9009.2 dystr. Top Music International w wydaniu na najwyższym światowym poziomie jakie słyszałem. Z zastosowaniem szczególnej dbałości o jakość i takich technologii jak High Precision Mastering, Non Distortion Technology, SADIE DIGITAL PRECISION, Hibtyd Tech i PURE SACD. Naprawdę fajna sprawa akurat jak na święta. Niestety era analogu się skończyła tak jak DVD Audio. Można nad tym ubolewać ale to fakt. Nowe wydanie Pink Floyd WYWH SACD w tym kontekście jest już dalekie od ideału mimo, że nowy mix jest świetny to jakość taśm źródłowych ma wiele do żynienia. Ze staroci skazani jesteśmy na reedycje a nowe pure digital.

Jak Dire Straits SHM SACD trafi mi w ręce nie omieszkam posłuchać.

Jak sobie życzysz.

Zastanawia mnie jedno. DIRE STRAITS BROTHERS IN ARMS w oryginale nagrana została na taśmie cyfrowej. Takiej użyto do SACD 5,1. W związku z tym czym jest wydanie SHM-SACD?

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

..panowie oczywiście znowu ..Dire Straits Brothers In Arms -płyta , która "zabiła" zespół...nie słuchałem ze 20 lat..różne zespoły mają takie samobójcze dokonania...ELO Time..YES 90125...Pink Floyd The Wall...

Brothers In Arms zostal nagrany we wczesnej erze cyfrowych nagran 16bitow/44Khz, gdzies wyczytalem ( nie pamietam juz gdzie ..) , ze na potrzeby wydania SACD , ta cyfrowa wersje nagrano w analogu , a na koncu dokonanao transferu w DSD .

Zgadza się. Na pewno cyfra nigdy nie będzie analogiem. Nie posiada jej wad i zalet. Analog ma swój urok. Przykład choćby Petula Clark Kiss Me Goodbye SACD wyd. Made in Autralia TM-SACD9009.2 dystr. Top Music International w wydaniu na najwyższym światowym poziomie jakie słyszałem. Z zastosowaniem szczególnej dbałości o jakość i takich technologii jak High Precision Mastering, Non Distortion Technology, SADIE DIGITAL PRECISION, Hibtyd Tech i PURE SACD. Naprawdę fajna sprawa akurat jak na święta. Niestety era analogu się skończyła tak jak DVD Audio. Można nad tym ubolewać ale to fakt. Nowe wydanie Pink Floyd WYWH SACD w tym kontekście jest już dalekie od ideału mimo, że nowy mix jest świetny to jakość taśm źródłowych ma wiele do żynienia. Ze staroci skazani jesteśmy na reedycje a nowe pure digital.

Jak Dire Straits SHM SACD trafi mi w ręce nie omieszkam posłuchać.

Nawiązując do tematu:ERA ANALOGU NIE SKOŃCZY SIĘ NIGDY.Wielu szanujących się wykonawców,muzyków wraz z płytą CD wydaje czarną płytę.Sposób wytwarzania jest na pewno inny niż 40-30 lat temu lecz to zawsze będzie analog.Jestem zwolennikiem SACD SHM.Mam nadzieję że tak jak brzmi Dire Straits-D.S.Tak samo zabrzmi Brothers In Arms jeśli się nie mylę ma się ukazać w lutym.Na pewno kupię.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.