Skocz do zawartości
IGNORED

Ile wydajecie na sprzęt ?

Iceman007

Rekomendowane odpowiedzi

Być może kiedyś było, ale nie znalazłem a ciekawi mnie ile przeciętny Polak audiofil jest skłonny wydać na swoje hobby? Aby nie padały żadne kwoty i nie było podejrzenia, że pracuje w skarbówce hehe chodzi tylko o krotność miesięcznych dochodów. Osoby, które nie chcą się przyznać mogą chociaż wyrazić opinię kiedy wg nich to jest jeszcze normalne a kiedy to już mania :-)

Ciekawe ile też skłonni jesteście wydać na płyty ?

Odpowiem pierwszy. Na swój sprzęt musiałem pracować 6 miesięcy jako, że to jedno z kilku hobby, ale najważniejsze a do tego od młodych lat się tym pasjonuje to uważam, że jeszcze nie przegiąłem, ale wiele osób się ze mną nie zgadza :-)

https://www.audiostereo.pl/topic/89557-ile-wydajecie-na-sprz%C4%99t/

Pytasz innych, a sam nie podałeś ile Ty wydałeś.

Jak chciałbyś, aby to było pokazywane:

CD -3 krotność wypłaty?

Wybacz, ale nie pyta się o pieniądze..... Brzydki temat jak dla mnie, ale może innym się spodoba.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

kivlov przeczytałeś ze zrozumieniem ? Nie interesuje mnie kwota tylko ile czssu na swój sprzęt musiałeś pracować. Czasami to jest rozłożone na wiele lat, ale daje jakiś pogląd ile skłonni są wydać audiofile. Rozumiem, że Ci, którzy mają podane w "O mnie" jaki sprzęt mają nie będą chcieli odpowiedzieć, ale może mimo wszystko kilka osób się znajdzie. Kwota zresztą mówiłaby bardzo mało bo dla jednego 1000zł to dużo dla drugiego 50 000zł mało dlatego odniesienie do krotności zarobków. Napisałem, że mój sprzęt to 6 miesięcy mojej pracy.

Phi, sprzęt...

Płyty to dopiero mają wartość... :D Często też sentymentalną... :)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Płyty to dopiero mają wartość... :D Często też sentymentalną... :)

No właśnie. Tak szybko sobie podliczyłem, że na płyty wydałem 2x tyle, co na sprzęt. Choć płyty i tak kupowałem niedrogo.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Co Ty.

Jak je włączę to utwierdzam się w przekonaniu że warto było. A jakbyś chciał wpaść posłuchać to .........

Jak blisko Bielska to chętnie. Jak bym nie był wierny swojej to i do babki bym poszedł może co na strychu jeszcze ma.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Jak blisko Bielska to chętnie. Jak bym nie był wierny swojej to i do babki bym poszedł może co na strychu jeszcze ma.

Widzisz my tu sobie żartujemy a z tego może jakiś poważniejszy związek powstanie?

Zapraszam do Cieszyna.

kivlov przeczytałeś ze zrozumieniem ? Nie interesuje mnie kwota tylko ile czssu na swój sprzęt musiałeś pracować. Czasami to jest rozłożone na wiele lat, ale daje jakiś pogląd ile skłonni są wydać audiofile. Rozumiem, że Ci, którzy mają podane w "O mnie" jaki sprzęt mają nie będą chcieli odpowiedzieć, ale może mimo wszystko kilka osób się znajdzie. Kwota zresztą mówiłaby bardzo mało bo dla jednego 1000zł to dużo dla drugiego 50 000zł mało dlatego odniesienie do krotności zarobków. Napisałem, że mój sprzęt to 6 miesięcy mojej pracy.

na cd pracowalem jeden dzien , na wzmaka tydzien a na kolumny 3 miesiace tak moze byc ??

Wartość mojego sprzętu, licząc po cenie kupna, bo przecież teraz jest niższa, to będzie 1,5 mojej pensji z Polski lub 15% obecnej. Oczywiście trudno tak przeliczać. W Polsce oprócz pensji było jeszcze około mnóstwa dodatkowych źródeł utrzymania (praca dla sądu, dla ZUS itp.), ale jeśli patrzeć tylko na pensję, to jak wyżej...

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Pare miesiecy kieszonkowego :-)

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Ja sprzedaje stoliki vintage to mam kupe kasy na sprzet;)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mnie moje obecne zabawki kosztowaly jakies 3 miesiace zasuwania;-) A jak by tak policzyc wszystkie rzeczy na przelomie lat ktore sie zmienialo...;-)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.