Skocz do zawartości
IGNORED

JAK ROZSĄDNIE WYDAĆ 10 TYS. NA SPRZĘT AUDIO.

marcopolo77

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Co jakiś czas wraca do mnie potrzeba dokonania przemyślanego zakupu sprzętu audio.

W tym czasie moje poszukiwania juz się zacieśniają, ale nadal mam wątpliwości odnoszące sie do pewnych szczegółów.

Moje potrzeby:

Pokój jak na grafice poniżej,

Muzyka 70% Kino domowe 30%

Ulubione rodzaje muzyki: Głównie muzyka rockowa, i tzw. alternatyny rock, ale również POP (gdzie słychać dobre brzmienia gitarowe), ulubiona grupa to Placebo (szkoda, że mastering ich płyt jest tak spartaczony, że brzmią strasznie płasko na wszystkim na czym ich słuchałem), Coldplay, Radiohead, dawne U2,ale też Massive Attack, oraz rodzime Myslovitz...

Niska półka na sprzęt.

Zdecydowałem się na rozwiązanie: Amplituner AV + Wzmaczniacz Stereo.

Mój wybór padał na:

1. Zestaw głoników: Monitor Audio RX8 5.0,

2. Zestaw stereo Audiolab 8200 series (wzmacniacz 8200A + player 8200CD),

3. Amplituner AV: Marantz 1602 (ze względu na wymiary, funkcje sieciowe i radio internetowe),

Wątpliwości:

I. GŁOŚNIKI:

Z tych, które słuchałem (Dali Icon 6, Monitor Audio Serie BX, RX, Tonsil Pulse, Jamo 608, JBL es 100 inne, których już nie pamiętam), najbardziej przypadły mi do gustu Monitor Audio RX8.

Z opinii czytanych na fomach zaciekawiły mnie jeszcze Bowers & Wilkins 683, Acustic Energy Aelite 3 (oferowane w dobrej cenie przez prywatnego importera na allegro) oraz Epos M16, które byłyby jeszcze w tym przedziale cenowym.

Pytania:

1. Czy warto jeszcze posłuchać tych lub innych głośników, które dobrze by brzmiały z moją ulubioną muzyka, czy też pozostać przy MA RX8?

2. Jakich głośników powinienem jeszcze ewentualnie posłuchać?

II. ZESTAW STEREO:

Z tych które słuchałem na kolumnach MA RX8 (Naim 5i, Nad 356, Audiolab 8200s, Cambridge Audio 740 ), nalepiej brzmiał Audiolab, potem Naim (niewielka różnica), dalej Nad i Najgorzej CA 740.

Pytania:

1. Czy zamiast dedykowanego w zestawach cd playera równie dobrze zagra dobrej jakosci odtwarzacz Blu-Ray np. Cambridge Audio 751BD lub OPPO,cz tez lepszym rozwiazaniem jest kupno kompletnego zestawu stereo wraz z cd playerem i tanszego odtwarzacza Blu-Ray (ok 1 tys zł), ktory odtwarzalby format SACD?

2. Jaki odtwarzacz Blu-Ray (ok 1 tys zł), byłby w moim przypadku optymalnym uzupełnieniem zestawu audio?

3. Czy powinienem jeszcze posłuchać rozwiązania ROTEL RCX-1500, czy też nie wniesie to już nic nowego nie wniesie do moich poszukiwań?

III. AMPLITUNER AV:

Z tych które słuchałem na kolumnach MA RX8 (Onkyo 609, Pioneer VSX-921, Yamaha RX-V671, Denon 1912, Marantz 1602... jeszcze jakieś inne) najlepiej zagrało Onkyo 609, trochę słabo wypadł tu Marantz 1602, niestety jest to jedyny aplituner, który mieści się w moją półkę pod TV.

Pytanie:

1. Czy po podłączeniu przez PRE OUT wzmacniacza stereo Marantz 1602 zagra lepiej niż Onkyo?

Ostatnia sprawa to cena, która ostatecznie może zachęcić lub zniechęcić do określonych rozwiazań, dlatego pytanie do sprzedających

Na jaką cenę mogę liczyć za następujący zestaw w dwóch wariantach:

1. Audiolab 8200A Audiolab 8200CD, Marantz 1602?

2. Audiolab 8200A Audiolab 8200CD, Marantz 1602 + Monitor Audio RX 8 5.0?

odpowiedzi na te pytania prosiłbym o przesłanie na maila [email protected]

Z góry wszystkim formumowiczom dziękuję za uwagi, sugestie i opinie...

Pokój do nagłośnienia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Myślałeś o sprzęcie używanym?Moim zdaniem przy odrobinie cierpliwości można kupić naprawdę fajny wzmacniacz i głośniki za 40% ceny i to bez większego ryzyka.Zastanów sie czy naprawdę potrzebne Ci 5 głośników.Filmy świetnie ogląda się na dobrym wzmacniaczu stereo.Pozdrawiam.

Filmy świetnie ogląda się na dobrym wzmacniaczu stereo.

Weź nie żartuj.

Myślałeś o sprzęcie używanym?

Jeśli kogoś stać na nowy sprzęt, to czemu każdy na siłę każe kupować używany. To już na tym forum jest irytujące. Mam kasę, mam ochotę na nowy sprzęt, chcę mieć tę wygodę, że idę do salonu, odsłuchuję spokojnie, kupuję nowiutki, pachnący sprzęt, a to każdy od razu wie swoje, że lepiej używany. Sorry za off.

Epos M16, które byłyby jeszcze w tym przedziale cenowym.

Posłuchaj tych Eposów. Nie napalaj się od razu na MA.

System audio wchodzi w interakcje z odbiorca poprzez dzwiek (fale akustyczna). Kazdy z nas ma indywidualna wrazliwosc sluchowa, dlatego dobor sprzetu jest sprawa bardzo indywidualna. Oczywiscie kazdy bedzie sie staral naprowadzic cie na najlepsza droge, jednak najwazniejsze sa wlasne doswiadczenia. Trzeba zapoznac sie z roznymi charakterystykami dzwieku systemow audio, co nierzadko trwa nawet kilkanascie lat. Poczatkujacy latwo daja sie wciagnac w sztuczki stosowane przez konstruktorow kolumn. Co niektorzy potrafia trwac w takiej nieswiadomosci. Naprawde dobre kolumny nie musza byc efektowne na pierwsze wrazenia. Dobre kolumny zawsze charakteryzuja sie latwo przyswajalnymi i naturalnymi wysokimi tonami,ale to oczywiscie nie wszystko, to taki pierwszy test. Jakosc wzmacniacza i jego dopasowanie do kolumn takze odgrywaja kluczowe role.

Wymiana doswiadczen na forum jest cenna i potrzebna. Ja mam prosta rade dla osob malo doswiadczonych. Trzeba wybrac sobie 2,3 plyty z muzyka klasyczna i jazzowa tak, aby nagrane byly tylko akustyczne instrumenty. Niekoniecznie taka muzyka musi sie podobac. Z tym nalezy ruszyc na odsluchy w poszukiwaniu zestawu. Na dobrym sprzecie taka muzyka nawet jezeli wciaz nie bedzie sie podobac, to jednak zaintryguje i odkryjesz w niej cos nowego. Dopiero pozniej po wstepnej selekcji na takich plytach zaczalbym testowac na muzyce docelowej.

Niestety osobistego doswiadczenia nie da sie w zaden sposob zastapic, ale mam nadzieje ze to choc troche pomoze.

Taka jest moja rada dla mniej doswiadczonych kolezanek i kolegow.

Iceman

Dlaczego lepszy używany niż nowy? Za 30 tys kupisz nowego Fiata Pandę i 5 letniego Volvo S 40 lub o rok lub dwa lata młodszego Forda Focusa. Nie wmawiaj nam, że Panda lepsza niż Volvo lub nawet Focus.

Ja jeszcze jakiś czas temu przechodziłem prze to samo. Początkowo zakładany budżet to 10 tys. zł. W tej chwili przekraczam 20 tys. i wiem że nowego sprzętu nie kupiłbym za te pieniądze który by mnie satysfakcjonował. Jeżeli kupuje się pierwsze hi-fi to lepiej nie ryzykować z nowym bo przy odsprzedaży można wtopić niezłe pieniądze. Zauważyłem też że audiofile to specyficzna grupa odbiorców i zazwyczaj sprzęt używany jest bardzo zadbany a nawet bym powiedział że lepszy niż ze sklepu bo wygrzany ;)

Rozsądnie? Nie widzę w tym nic rozsądnego. :) Wszelako za taką kasę można mieć trochę zabawy.

Ja bym na Twoim miejscu zabrał dziewczynę na Jamajkę, ale skoro wolisz wydać na sprzęt - tys piknie. :)

Najważniejszy jest wzmacniacz - to prawdziwe serce systemu. No i kolumny - to dusza systemu. Źródło zarówno filmów jak i muzy - najtaniej z kompa. A co zostanie - na kable! :)

Potem wejdź np. na Trekearth, pooglądaj fotki z Jamajki i zastanów się czy warto było. :)

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Dziękuję za zainteresowanie moim postem,

1. Jeśli chodzi o zakup sprzętu używanego za rozsądną cenę, to nie wykluczam takiej ewentualności.... choć nie bez pewnych oporów jeśli chodzi o głośniki... Zatem prosiłbym o konkretne propozycje....

2. Jeśli chodzi o dobór muzyki do odsłuchów to też prosiłbym o konkretne płyty na których warto testować (jak wspomniałem płyty np. Placebo zagrały kiepsko na każdym sprzęcie. Testowałem na nich, bo liczyłem, że znajdzie się sprzęt, który jest w stanie zagrać dobrze nawet kiepskie płyty),

3. Bedę wdzięczny bardziej doświadczonym forumowiczom za podpowiedzi KONKRETNYCH rozwiązań, które byłyby dla mnie optymalne.

4. Jak wydalibyście te ok. 10 tys. na moim miejscu?

Myślałeś o sprzęcie używanym?Moim zdaniem przy odrobinie cierpliwości można kupić naprawdę fajny wzmacniacz i głośniki za 40% ceny i to bez większego ryzyka.Zastanów sie czy naprawdę potrzebne Ci 5 głośników.Filmy świetnie ogląda się na dobrym wzmacniaczu stereo.Pozdrawiam.

Nie zastanawiałem się nad sprzętem używanym, ale dopuszczam taką ewentualność (z pewną obawą o głośniki, bo wydaje mi się, ze to najdelikatniejszy element zestawu).

Nie koniecznie musi do być 5 głośników. Pozostałem głośniki mogę dokupić później, jeśli okaże sie, że to co słychać z dwóch jest niewystarczające....

Masz jakieś konkretne propozycje / rozwiązania?

Potwierdzam, sprzęt z drugiej ręki z ukierunkowaniem na odsłuch MUZYKI.

Jaki konkretnie?

System audio wchodzi w interakcje z odbiorca poprzez dzwiek (fale akustyczna). Kazdy z nas ma indywidualna wrazliwosc sluchowa, dlatego dobor sprzetu jest sprawa bardzo indywidualna. Oczywiscie kazdy bedzie sie staral naprowadzic cie na najlepsza droge, jednak najwazniejsze sa wlasne doswiadczenia. Trzeba zapoznac sie z roznymi charakterystykami dzwieku systemow audio, co nierzadko trwa nawet kilkanascie lat. Poczatkujacy latwo daja sie wciagnac w sztuczki stosowane przez konstruktorow kolumn. Co niektorzy potrafia trwac w takiej nieswiadomosci. Naprawde dobre kolumny nie musza byc efektowne na pierwsze wrazenia. Dobre kolumny zawsze charakteryzuja sie latwo przyswajalnymi i naturalnymi wysokimi tonami,ale to oczywiscie nie wszystko, to taki pierwszy test. Jakosc wzmacniacza i jego dopasowanie do kolumn takze odgrywaja kluczowe role.

Wymiana doswiadczen na forum jest cenna i potrzebna. Ja mam prosta rade dla osob malo doswiadczonych. Trzeba wybrac sobie 2,3 plyty z muzyka klasyczna i jazzowa tak, aby nagrane byly tylko akustyczne instrumenty. Niekoniecznie taka muzyka musi sie podobac. Z tym nalezy ruszyc na odsluchy w poszukiwaniu zestawu. Na dobrym sprzecie taka muzyka nawet jezeli wciaz nie bedzie sie podobac, to jednak zaintryguje i odkryjesz w niej cos nowego. Dopiero pozniej po wstepnej selekcji na takich plytach zaczalbym testowac na muzyce docelowej.

Niestety osobistego doswiadczenia nie da sie w zaden sposob zastapic, ale mam nadzieje ze to choc troche pomoze.

Jakie konkretnie płyty do odsłuchu byś zaproponował?

Generalnie w większości osobiście lubie bardzo energetyczną muzykę... dlatego pewnie najbardziej odpowiadały mi w odsłuchach zestawy, które zagrały bardzo dynamicznie, (np. Cambridge Audio 740, zagrał bardzo nazwijmy to starannie, ale zupełnie bez polotu... pewnie do klasyki i jazzu by sie nadawał idealnie, ale z tym czego słucham najczęściej nie radził sobie najlepiej....

Iceman

Dlaczego lepszy używany niż nowy? Za 30 tys kupisz nowego Fiata Pandę i 5 letniego Volvo S 40 lub o rok lub dwa lata młodszego Forda Focusa. Nie wmawiaj nam, że Panda lepsza niż Volvo lub nawet Focus.

Jeśli to, co zaproponowałem jest nową Pandą, to co bedzie 5 letnim Volvo S 40 lub młodszym Focusem, a co byłoby w tej analogii np. 5 letnim Mercedesem lub Alfą Romeo Spider?

Ja jeszcze jakiś czas temu przechodziłem prze to samo. Początkowo zakładany budżet to 10 tys. zł. W tej chwili przekraczam 20 tys. i wiem że nowego sprzętu nie kupiłbym za te pieniądze który by mnie satysfakcjonował. Jeżeli kupuje się pierwsze hi-fi to lepiej nie ryzykować z nowym bo przy odsprzedaży można wtopić niezłe pieniądze. Zauważyłem też że audiofile to specyficzna grupa odbiorców i zazwyczaj sprzęt używany jest bardzo zadbany a nawet bym powiedział że lepszy niż ze sklepu bo wygrzany ;)

Parafrazując Sienkiewicza.. w jaką łódkę wsiąść na tym brzegu, który widać...

Na jakiej łódce sam wypłynąłeś ostatecznie na to niezmierne muzyczne morze?

Rozsądnie? Nie widzę w tym nic rozsądnego. :) Wszelako za taką kasę można mieć trochę zabawy.

Ja bym na Twoim miejscu zabrał dziewczynę na Jamajkę, ale skoro wolisz wydać na sprzęt - tys piknie. :)

Najważniejszy jest wzmacniacz - to prawdziwe serce systemu. No i kolumny - to dusza systemu. Źródło zarówno filmów jak i muzy - najtaniej z kompa. A co zostanie - na kable! :)

Potem wejdź np. na Trekearth, pooglądaj fotki z Jamajki i zastanów się czy warto było. :)

Jakie "serce" i "dusza" Tobie odpowiadają najbardziej?

Pieknie podsumowales odpowiedzi, ktore nic nie wnosza:)

Moim zdaniem nie ma sensu inwestowac w system 5.1. Kup kolumny dynaudio dm 3/7, uzywanego marantza z serii 8003 (jesli dostaniesz) bedziesz mial wtedy SACD i USB. Do tego kup PS3 (dobry BR + gry od czasu do czasu). Do tego kable supry i bedzie ok. Jednak bez odsluchu narazasz sie na nietrafienie w swoje gusta. Pozdrawiam.

Dziesięć tysięcy można wydać na dziesięć tysięcy rozsądnych sposobów. Byleby nie na używane runchle z niemieckiej wystawki, oferowane na wiadomym portalu aukcyjnym, a czasem też na Audiostereo.pl w dziale "Ogłoszenia". Kosztują "oczy z głowy", a warte są tyle co za czapkę gruszek.

Pozdro,

Yul

P.S. Polecam uwadze kolegi ten wątek:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 tys. to sporo a dla innego nie. Ja na Pana miejscu przejechałbym się do kilku salonów i porównał wiele zestawów na swoich ulubionych nagraniach. Generalnie to szkoda tracić nerwów bo każdy doradza co innego i te porady często wzajemnie się wykluczają: np. polecam sprzęt X - jest naprawdę dobry ma ciepłą górę itp. Za chwilę inny użytkownik pisze. Sprzęt X jest do kitu ma ostrą górę i chyba nie słyszałeś nic porządnego.

Przy kupnie używek kupujemy kota w worku. Jeśli Pan porówna ofertę wielu salonów to przynajmniej kupi Pan świadomie i pod swoje preferencje.

Co do oglądania filmów w stereo to jeśli kogoś to zadowala to OK. Ale jeśli ktoś lubi dźwięk przestrzenny z dobrymi efektami wybuchów to nie ma co porównywać. Niektóre filmy akcji mają tak dobrze zrobione ścieżki, że wokół głowy dzieją się cuda.

Pieknie podsumowales odpowiedzi, ktore nic nie wnosza:)

Moim zdaniem nie ma sensu inwestowac w system 5.1. Kup kolumny dynaudio dm 3/7, uzywanego marantza z serii 8003 (jesli dostaniesz) bedziesz mial wtedy SACD i USB. Do tego kup PS3 (dobry BR + gry od czasu do czasu). Do tego kable supry i bedzie ok. Jednak bez odsluchu narazasz sie na nietrafienie w swoje gusta. Pozdrawiam.

Dzięki za konkret ;-). Nie brałem takiego rozwiązania pod uwagę, ale zastanowię sie nad nim....

Nie wmawiaj nam, że Panda lepsza niż Volvo lub nawet Focus.

Mój zestaw podoba mi się bardziej niż 10krotnie droższe inne zestawy. W świecie audio takie porównania nie działają.

Inny przykład - choćby popularne ostatnio Phylony - fajne a tanie.

;-P

Nie zastanawiałem się nad sprzętem używanym, ale dopuszczam taką ewentualność (z pewną obawą o głośniki, bo wydaje mi się, ze to najdelikatniejszy element zestawu).

Jeśli używane, to raczej bezpieczniej kolumny, bo elektronika z drugiej ręki jest w 80% grzebana, przerabiana, tuningowana...

Dziesięć tysięcy można wydać na dziesięć tysięcy rozsądnych sposobów. Byleby nie na używane runchle z niemieckiej wystawki, oferowane na wiadomym portalu aukcyjnym, a czasem też na Audiostereo.pl w dziale "Ogłoszenia". Kosztują "oczy z głowy", a warte są tyle co za czapkę gruszek.

Pozdro,

Yul

P.S. Polecam uwadze kolegi ten wątek:

Ukryta Zawartość

Po przeczytaniu tego wątku prawie zwątpiłem w sens dyskusji na tym forum, ale samo umieszczenie tego wpisu przez Ciebie świadczy o tym, że są tu jeszcze osoby, z których doświdczeniem warto się zapoznać, by nie wydawać bezsensownie np 10 tys. ;-)

10 tys. to sporo a dla innego nie. Ja na Pana miejscu przejechałbym się do kilku salonów i porównał wiele zestawów na swoich ulubionych nagraniach. Generalnie to szkoda tracić nerwów bo każdy doradza co innego i te porady często wzajemnie się wykluczają: np. polecam sprzęt X - jest naprawdę dobry ma ciepłą górę itp. Za chwilę inny użytkownik pisze. Sprzęt X jest do kitu ma ostrą górę i chyba nie słyszałeś nic porządnego.

Przy kupnie używek kupujemy kota w worku. Jeśli Pan porówna ofertę wielu salonów to przynajmniej kupi Pan świadomie i pod swoje preferencje.

Co do oglądania filmów w stereo to jeśli kogoś to zadowala to OK. Ale jeśli ktoś lubi dźwięk przestrzenny z dobrymi efektami wybuchów to nie ma co porównywać. Niektóre filmy akcji mają tak dobrze zrobione ścieżki, że wokół głowy dzieją się cuda.

Zgadzamm się, ale nie zawsze we wszystkich salonach mogę porównać to, co chciałbym porównywać ze sobą w tych samych warunkach... Poza tym jest tyle opcji, że trzeba te odsłuchy jakoś sensownie zawęzić by poruszać się jak dziecko we mgle... ;-)

Ukryta Zawartość

Salonowy model sprzedaży ma kilka istotnych wad:

- salony nie mają wysokich obrotów, w rezultacie czego tych kilku klientów miesięcznie musi opłacić czynsz, pensje, rachunki itd. W rezultacie za cenę 10k za same kolumny trudno jest dostać coś więcej niż dwie 18-tki na basie (w rocku wskazane są większe membrany).

- istnieją sztuczki pozwalające sprzedawcy wypchnąć zalegający bubel - choćby metodą dyskretnego podkręcenia głośności dla kolumny która ma się sprzedać.

- bezpośrednie porównywanie przez laika, bez ustawienia głośności tak samo dla obu kolumn premiuje konstrukcje 4ohm. A wzmacniacz dający uczciwe 150W @ 4ohm jest droższy w produkcji niż dający tę samą moc przy 8ohm i podobnych zniekształceniach, ale nie mogący pracować z 4ohm.

Po przeczytaniu tego wątku prawie zwątpiłem w sens dyskusji na tym forum

Bo w audio nie ma jednej odpowiedzi co jest lepsze, a cena nie zawsze jest wyznacznikiem jakości. Są różne gusta.

Ja swoją przygodę rozpocząłem od najtańszych elementów, tak najłatwiej można kształtować swój gust, zyskać doświadczenie. Hobby jest wciągające. Można pójść też na skróty - kupić jakiś przypadkowy sprzęt nie słuchając niczego innego, wtedy się będzie zadowolonym, bo się nie będzie miało porównania ;-)

Każdy ma pewnie jakiś znajomych którzy kupili tani sprzęt KD w markecie i są szczęśliwi. Tak więc są różne drogi.

przy okazji padło pytanie o OPPO. 83 SE zagra lepiej niż CA lub NAD. z Audiolabem nie wiem nie porównywałem ale mają podobno ten sam przetwornik Sabre więc może?

Oczywiście teraz są już nowe modele 93 SE i 95 SE pewnie lepsze ale nie słuchałem. Zadbanych kolumn używek bym się bardzo nie bał. Zależy od kogo i co. Ja gram na Zoller Imagination i myślę że poniżej 20k trudno byłoby znaleźć lepsze kolumny a one mają wartość ok 6k (tylko że wersji 1 na focalach mało kto się chce pozbyć) podobnie do wzmacniacza lampowego mam Electry 905 JMLab i też za 2.5k ile one są obecnie warte nic sensownego kupić się po prostu nie da.

W sumie jeśli chcesz dwa wzmacniacze KD/stereo to zugerowałbym jako stereo kupić chińską lampę: Yaqin100B, Manta V7, to zupełnie inne granie w tych pieniądzach :). Warto spróbować. Do takiej lampy warto mieć efektywne kolumny szybkie jak JMLab lub Monitor Audio Silver (lub Imagination :)).

Audiolab jest też niezłym pomysłem tylko myślę że chyba nieco inne kolumny. Vienna, Usher, Xavian

Poza tym jest tyle opcji, że trzeba te odsłuchy jakoś sensownie zawęzić by poruszać się jak dziecko we mgle... ;-)

Chcesz zawęzić, to musisz precyzyjniej pytać czego oczekujesz: jaki ma być bas (twardy, miękki, dużo, mało, średnio itd.), sopran (wyraźny, wycofany, miękki, twardy, gładki itd.) podobnie średnica, co ma być dominujące, co ma być w brzmieniu wycofane, gdzie ma się wysuwać scena, czy ważniejsza przestrzeń czy barwa, czy brzmienie chłodne, czy ocieplone (ewentualnie wariacje typu ciepły bas chłodna góra) itd, itp....

Mój zestaw podoba mi się bardziej niż 10krotnie droższe inne zestawy. W świecie audio takie porównania nie działają.

Inny przykład - choćby popularne ostatnio Phylony - fajne a tanie.

;-P

Jeśli używane, to raczej bezpieczniej kolumny, bo elektronika z drugiej ręki jest w 80% grzebana, przerabiana, tuningowana...

Dzieki za to info... wyrwałeś mnie z nieświadomości z tą elektroniką (że ludziom chce sie grzebać w tak delikatnym sprzęcie),....

A swoją drogą patrząc na Twój profil mamy podobny rodowód muzyczny.... Ja też można powiedzieć wychowałem sie na LP3 Marka Niedźwieckiego ;-)

Lubie gitarę, chociaż sam gram ... raczej chwytam kilka podstawowych akordów na mojej klasycznej Juanicie od czasu do czasu ... ;-), ale gustuję w fajnych gitarowych rifach u tych, co potrafią je grać ... ;-)

A swoją drogą patrząc na Twój profil mamy podobny rodowód muzyczny....

A skąd jesteś? Jak mieszkasz niedaleko zapraszam na odsłuch mojego systemu, może Ci się spodoba, skoro gust podobny.

2. Jakich głośników powinienem jeszcze ewentualnie posłuchać?

...coraz bardziej wierzac w zasade ze polowe kasy powinno sie przeznaczyc na glosniki polecam do przesluchania Epos m22i

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

Chcesz zawęzić, to musisz precyzyjniej pytać czego oczekujesz: jaki ma być bas (twardy, miękki, dużo, mało, średnio itd.), sopran (wyraźny, wycofany, miękki, twardy, gładki itd.) podobnie średnica, co ma być dominujące, co ma być w brzmieniu wycofane, gdzie ma się wysuwać scena, czy ważniejsza przestrzeń czy barwa, czy brzmienie chłodne, czy ocieplone (ewentualnie wariacje typu ciepły bas chłodna góra) itd, itp....

Dzięki, za podpowiedź w doborze słów do operacjonalizacji tego czego poszukuje ;-)

Pewnie łatwiej byłoby mi odnosić sie do konkretnych utworów:

Myślę, że moje oczekiwania najlepiej oddałyby 3 utwory;

Pacebo - The Bitter End, Placebo - Protect Me From What I Want i Coldplay - Don`t Panic

Pacebo - The Bitter End

Bass,

tam tego basu jest sporo, zaczyna się od bardzo rytmicznego dynamicznego twardego, a potem zaczyna się odpalać sekcja przypominająca odpalanie i wychodzenie na obroty amerykańskiej V8,

Sopran,

Wyraźny wyokal, który nie jest przytłoczony sporą ilością brzmień całej sekcji instrumentalnej...

Średnica (efekty elektroniczne) jest tłem próbującym pogodzić bassy gitarowe i soprany wokalu....

Scena:

W tym utworze bardzo scena jest bardzo szeroka, dziwięku jest dużo i otacza on z każdej strony....

Placebo - Protect Me From What I Want

Bass,

jest tam bardzo "niski" dominujący i przejmujący, trochę powodujący tzw. gęsią skórkę, (ale w aucie już wykończyłem dwa głośniki tym basem ;-), trudno mi określić czy jest miękki czy twardy, z jednej strony jest miękki w brzmieniu, ale z drugiej dosyć rytymiczny...

Sopran,

Wyraźny (generalnie lubię dobre wokale, tj. Brian Molko w Placebo, czy Chris Martin w Coldplay), miekki ale nie gładki (gładki kojarzy mi się z brzmieniem poprawnym, ale bez polotu),

Średnica jak dla mnie ma być tłem, uzupełnieniem, zatem może być nieznacznie wycofana

Scena:

W tym utworze ważniejsza przestrzeń niż barwa, chłodny bas ciepła góra...

Coldplay - Don`t Panic

Bass,

Ciepło dudniący bass dosyć przestrzennie bass i uzupełniające go gitarowe i elektroniczne smaczki

Sopran,

podobnie jak w placebo dobrze zaakcentowane wokale i towarzyszące im elektroniczne aranżacje...

Średnica jest tu bardziej zaakcentowana niż u Placebo.... słychać tam elektroniczne i gitarowe aranżacje....

Scena, jest trochę mniej przestrzenna niż u Placebo, większe znaczenie odgrywa barwa niż przestrzeń....

Tutaj brzmienie jest zdecydownaie bardziej ocieplone.... niż w Placebo....

Coldplay to również ukłon w kierunku żony zatem wydaje mi się, że ten właśnie utwór Coldplay powinien być brany jako pewne wyśrodkowanie gustów muzycznych....

Nie ukrywam, że w w odsłuchach brzmiał on najlepiej..., ale to podobno zasługa realizatorów płyty.... niestety Placebo dobrze brzmi tylko na koncertach... ;-)

Moża ma ktoś podobne gusty muzyczne i będzie chciał zaproponować sprzęt, na którym sam słuchałby tego rodzaju muzyki?

A skąd jesteś? Jak mieszkasz niedaleko zapraszam na odsłuch mojego systemu, może Ci się spodoba, skoro gust podobny.

Jestem z Kutna, zatem do Radomia kawałek drogi, ale dzieki za zaproszenie.... czasem bywam w delegacjach i być może będzie okazja posłuchać jak u Ciebie zagra Placebo...

...coraz bardziej wierzac w zasade ze polowe kasy powinno sie przeznaczyc na glosniki polecam do przesluchania Epos m22i

Wiele osob chwali te głośniki, ale pewnie sam będę musiał posłuchać ile w tym prestiżu marki, a ile rzeczywistego brzmienia...

przy okazji padło pytanie o OPPO. 83 SE zagra lepiej niż CA lub NAD. z Audiolabem nie wiem nie porównywałem ale mają podobno ten sam przetwornik Sabre więc może?

Oczywiście teraz są już nowe modele 93 SE i 95 SE pewnie lepsze ale nie słuchałem. Zadbanych kolumn używek bym się bardzo nie bał. Zależy od kogo i co. Ja gram na Zoller Imagination i myślę że poniżej 20k trudno byłoby znaleźć lepsze kolumny a one mają wartość ok 6k (tylko że wersji 1 na focalach mało kto się chce pozbyć) podobnie do wzmacniacza lampowego mam Electry 905 JMLab i też za 2.5k ile one są obecnie warte nic sensownego kupić się po prostu nie da.

W sumie jeśli chcesz dwa wzmacniacze KD/stereo to zugerowałbym jako stereo kupić chińską lampę: Yaqin100B, Manta V7, to zupełnie inne granie w tych pieniądzach :). Warto spróbować. Do takiej lampy warto mieć efektywne kolumny szybkie jak JMLab lub Monitor Audio Silver (lub Imagination :)).

Audiolab jest też niezłym pomysłem tylko myślę że chyba nieco inne kolumny. Vienna, Usher, Xavian

Dzięki za info audiolab ma w moim przypadku jeszcze jeden atut (małe rozmiary), niestety mam mało miejsca na sprzęt pod TV.

Muszę porównać odtwarzacz OPPO z CD audiolaba, czy istnieje jakaś różnica i czy jest ona wyraźnie odczuwalna... Generalnie byłoby jedno pudełko mniej mniej... i poszukać salonu, który oferuje kolumny Vienna, czy Usher..., ale z tego co widzę, to ich ceny są poza moim zasięgiem...

Jesli myslisz o filmach w 5.1 to możesz na początek rozejrzeć się za wzmakiem stereo z wejsciem na końcówkę mocy i parą kolum stereo.Jesli takie oglądanie filmów nie będzie cię satysfakcjonowało dozbierasz kasę i dokupisz amplituner AV z pre-out i pozostałe głośniki.Nie namawiam do kupowania sprzetu uzywanego i nie jestem handlarzem.Po prostu za 10 kPLN przy odrobinie cierpliwości możesz kupić sprzęt za który w salonie będziesz musiał dać 25kPLN.Oczywiscie mam na mysli zakup po osobistym odsłuchu i obejrzeniu sprzętu.Takie okazje naprawdę sie trafiają,wymaga to tylko czasu i pojeżdzenia po kraju,ale warto.Co nagle to po diable.Pozdrawiam.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Bez wycieczki do Łodzi się nie obędzie. Np tutaj: http://sklep.bestaudio.pl/ Troche posłuchasz, powiesz co ci się podobało, co nie, to też będzie łatwiej doradzić.

PS3 jako źródło źwięku to kaplica. Głupi BD Sony za 300zł zagra o wiele, wiele, lepiej. W Twoim pomieszczeniu mogą się sprawdzić monitory, będziesz chciał zrobić łubudubu w kinie to dokupisz suba i na te okazję odpalisz. Boję się, że żywiołowe podłogówki rozsadzą ci uszy w miejscu odsłuchu przy muzyce. Nie zostawiłeś sobie na to zbyt wiele przestrzeni.

Jak będziesz u nich sprawdź klocki Advance Acoustic.

A może bym zamieszał?

Nie lepiej kupić jakieś KD do tego pokoju, które wystarczy do oglądania filmów, a stereo postawić sobie w innym pokoju? Nie jakoś w poprzek, tylko normalnie, jak Bozia przykazała, głośniki symetrycznie na krótszej ścianie? Tam, gdzie używasz komputera itp? Czy głównie siedzisz w salonie na kanapie?

Jesli myslisz o filmach w 5.1 to możesz na początek rozejrzeć się za wzmakiem stereo z wejsciem na końcówkę mocy i parą kolum stereo.Jesli takie oglądanie filmów nie będzie cię satysfakcjonowało dozbierasz kasę i dokupisz amplituner AV z pre-out i pozostałe głośniki.Nie namawiam do kupowania sprzetu uzywanego i nie jestem handlarzem.Po prostu za 10 kPLN przy odrobinie cierpliwości możesz kupić sprzęt za który w salonie będziesz musiał dać 25kPLN.Oczywiscie mam na mysli zakup po osobistym odsłuchu i obejrzeniu sprzętu.Takie okazje naprawdę sie trafiają,wymaga to tylko czasu i pojeżdzenia po kraju,ale warto.Co nagle to po diable.Pozdrawiam.

Jakiego wzmacniacza i kolumn powinienem poszukiwać na rynku używanych?

Bez wycieczki do Łodzi się nie obędzie. Np tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Troche posłuchasz, powiesz co ci się podobało, co nie, to też będzie łatwiej doradzić.

PS3 jako źródło źwięku to kaplica. Głupi BD Sony za 300zł zagra o wiele, wiele, lepiej. W Twoim pomieszczeniu mogą się sprawdzić monitory, będziesz chciał zrobić łubudubu w kinie to dokupisz suba i na te okazję odpalisz. Boję się, że żywiołowe podłogówki rozsadzą ci uszy w miejscu odsłuchu przy muzyce. Nie zostawiłeś sobie na to zbyt wiele przestrzeni.

Jak będziesz u nich sprawdź klocki Advance Acoustic.

Rozważałem i taką ewentualność, opierającą się na zestawie Monitor Audio Radius, ale ich cena jest dosyć wysoka i podobno do stereo nie nadaja się najlepiej...

ale Advance Acoustic, wyląda ciekawie, chociaz te niebieskie dające o oczach wyświetlacze..... co za głupia moda... ;-)

może uda mi się jednak posłuchać jak grają i ten kolor nie będzie już tak wkurzający...

Ukryta Zawartość

Za mało jestem osłuchany,żeby proponować konkretne modele.Myślę,że zawsze Krell KAV-300i,300il,-400x czy nowszy S300i-bardzo funkcjonalne-mają wejście na końcówkę mocy.W ogłoszeniach pojawiły sie głośniki Aries Studia 16Hz w komplecie z tuningowanym Yaqinem-myslę,że warte posłuchania jeśli nie boisz się tuningowanego wzmacniacza.Najważniejsze-obejrzeć,posłuchać i na spokojnie-nie napalaj sie tylko przemyśl zakup.To pozwala zaoszczędzić dużo pieniędzy i nerwów.Pozdrawiam.

A może bym zamieszał?

Nie lepiej kupić jakieś KD do tego pokoju, które wystarczy do oglądania filmów, a stereo postawić sobie w innym pokoju? Nie jakoś w poprzek, tylko normalnie, jak Bozia przykazała, głośniki symetrycznie na krótszej ścianie? Tam, gdzie używasz komputera itp? Czy głównie siedzisz w salonie na kanapie?

W pozostałych pokojach mam za mało przestrzeni do słuchania muzyki na dobrych głosnikach..... Tam to można tylko do kompa jakieś ewentualnie małe monitory podłączać....

Ale nie ukrywam, że zastanawiałem się na podwójnym zestawem... Osobny do stereo i jakaś prowizorka do KD, ale jest coraz więcej koncertów w TV i w necie mam akurat dostęp do Viera Cast i serwisu iConcerts, zatem dobrze by było by KD też jako tako zagrało... ;-)

Zastanawiam się jeszcze nad tym, czy odpuścić sobie odtwarzacz CD i kupić bardziej uniwersalny odtwarzacz BR tj. OPPO 93. Podobno ten audiolab, który przypadł mi do ucha ma taki sam przetwornik audio jak w OPPO, ale w jednym z salonów przekonywano mnie, że lepszym rozwiązaniem jest ten CD audiolab + jakieś BR w cenie do 1 tys.

Czy doświadczeni forumowicze podzielają to zdanie?

Posłuchać, kupić to co się podoba i nie słuchać podobnych rad o nabieraniu doświadczenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.